Jump to content

Moto Zajednica

balansiranje tocka

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 217 postova

evo, koga zanima, balansiranje na kompjuterskoj masini, pocinje sa radom od ponedeljka, danas je bio test na dva motora, i sve je po PS-u

cene, skidanje tocka sa motora od 300-500din,

demontaza i montaza gume na masini(ako menjate gumu) 150din

balansiranje 600din

azot gratis  8)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

reko da ne bude reklamiranje, ali na vas zahtev

mladenovac vulkanizerska radnja MATA

064/32-322-58

sto se tice cena, dodatak za masinu je dosta skup, a i mora da se vodi racuna na osovinu, covek iz hofmana me pitao sta mislim o ceni, ja mu rekao 500, a on kaze malo, ja bi bar 700 za pocetak, jer je olovo na berzi otislo u pm, ali stavio sam neku sredinu, 600, mada, od kolicine posla, napravicu neku cenu, npr, dodje 2,3 motora, napravimo nesto nize....

• Zainteresovan, 639 postova
  • Motocikl: KTM 1290 Super Adventure R, KTM 950 Adventure, KTM 300 EXC, Yamaha XT1200ZE Super Tenere

kupio sam gume i skapirao da posao zamene nije tako jednostavan...balansiranje i tako to

ja sam nazalost daleko od tebe pa ako nije problem da mi ukazes nasta da vodim racuna, tj. kakvog majstora da trazim

u kraljevu sam nasao samo jednog majstora koji kaze da radi zamenu i balansiranje

zamena 350 din po gumi, balansiranje 600...azot nije spominjao, a ne znam ni cemu sluzi :)

pitanje...da li se balansiraju oba tocka ili samo prednji kao kod auta?

pozdrav

• Svrati ponekad, 487 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850 '99

Svaka cast! Pre para dana odem do Tadica... Da ne pricam, svima je jasna razlika u ceni!

Za te pare cu se provozati do Mladenovca, popiti pivu sa kolegom bajkerom, i sto je najvaznije: necu se osetiti kao MAGARAC!

Srecno s poslom, vidimo se sigurno ;)

• Motocikl: KTM 1290 Super Adventure R, KTM 950 Adventure, KTM 300 EXC, Yamaha XT1200ZE Super Tenere

Montaza i demontaza negde 100,a negde 200!

blago vama, ovaj majstor mi trazi ako on skida 1000 dinara po tocku, reko, prijatelju, pretera ga  >:( jbg...izgleda da je jedini u kraljevu pa mu se moze

• Svakom po zasluzi, 12436 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Azot je odlično rešenje, imam iskustva sa azotom u automobilskim gumama. Obično kada majstor izbaci zimski vazduh iz guma ;D i ubaci azot, gume se mnogo manje greju pri dužim vožnjama, manje se troše  i automatski im se produžuje vek trajanja.

Ako imate prilike, obavezno menjajte.

neznam kakvi su ostali majstori, ali ja ovaj posao radim maltene iz hobija, sve po PS-u, tegovi orig hofmann, pasta orig za montazu guma(salje mi keva iz austrije), plasticni dodaci na masinama, i pajseru, i tako, ne postoji solucija cak ni da ogrebem felnu, uz svaki posao postoji i dogovor, korekcija cena, i tako, ako mislite da treba jeftinije da bude, verujte mi, to su najnize cene, maltene, da pokrijem troskove, ...

zadnji tocak nije potrebno balansirati, ali se moze odraditi, prednji je mnogo bitan...

skidanja tocka sa motora je veoma komplikovana radnja, pogotovo kod prednjeg tocka, treba mnogo paznje, da se ne ogule klesta, da se lepo odviju srafovi, da se ne ostete....ima ljudi picana koji vole da sve bude extra, a meni je dok skidam tocak, preznojim se 6 puta, pazim, na svaku sitnicu, pa onda kilo kljucem stegnem....nije to lako, radiji sam da mi donesu tocak, e onda mi mirna glava... :)

gume se mnogo manje greju pri dužim vožnjama, manje se troše  i automatski im se produžuje vek trajanja.

jasno je da guma ima neku "radnu" temperaturu na kojoj se dobro "lepi" za podlogu...e sad...da li to sto se manje greje sa azotom utice na...tj. da li se bas mnogo manje greje ili nesto manje, a opet u granicama "radne" temperature?

@mata16v

ma jasno, samo skidanje gume mora da se izvodi polako da nebi doslo do ostecenja felne...ali smatram da na mom motoru nije toliko tesko skidanje tocka da bi se naplatilo 1000 din, posebno prednjeg tocka pri cemu se ne moraju skidati celjusti...al ajd...nije mi tesko da zaprljam ruke, isplati se...

nemoj pogresno da me shvatis, ja cenim svaciji rad, kao sto volim da drugi cene moj rad, smatram da su tvoje cene daleko korektinije i na mestu u odnosu na tvog kolegu iz kraljeva...to je moje misljenje, ne mora da bude ispravno.

• Svakom po zasluzi, 12436 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

gume se mnogo manje greju pri dužim vožnjama, manje se troše  i automatski im se produžuje vek trajanja.

jasno je da guma ima neku "radnu" temperaturu na kojoj se dobro "lepi" za podlogu...e sad...da li to sto se manje greje sa azotom utice na...tj. da li se bas mnogo manje greje ili nesto manje, a opet u granicama "radne" temperature?

.

Greje se manje u okviru neke radne temperature, to su moja iskustva, a treba malo proguglati da bi se videle sve beneficije.

u tom slucaju cu potraziti nekog ko to toci.

inace sam bio kod vulkanizera, skroz neki deseti :) slucajno na naletim na njega, na magistrali pokraj kraljeva, uglavnom radi sa kamionskim gumama, ali ima sve potrebno i za motor...medjutim, kad je mashina zavrtela tocak, videlo se golim okom da skakuce, i senzor je ocitao da treba sa leve i desno po 80 grama!! mnogo, a ... to je na prednjem...zanji 40 sa jedne i 60 sa druge...

to znaci da mi je felne lepo iskrivljena zar ne :)

sta se radi u tom slucaju...verovatno nesto sa zatezanjem zica

nakacio sam ipak tegice posto mi treba motor preko vikenda, sta znam, lepo se monasa u voznji, na 100km/h pustim ruke i ide bas pravo, ne trese i sl., takodje i na manjim brzinama

sta mi preporucujete

p.s. nadam se da nisam otisao u off?!

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Zeko, ako ne nadjes nikog u bg-u mogu ja to da ti zavrsim... Doduse trebace nam neka dizalica da podignemo onog tvoj Zmaja..  8)

• Svrati ponekad, 453 postova
  • Motocikl: imao Kawasaki KLE 500

Meni je majstor ovde kod mene isto izbalansirao prednji tocak sa silnim nekim gramima (4 samolepljiva tega) na istom delu felne ali po 2 sa svake strane.Posto su nasi putevi losi, nisam odmah primetio da mi trese prednji tocak posle balansiranja i to samo na brzinama ispod 50 i to bas prilicno jer mi se tresu i ruke gore-dole. Zanimljivo je to sto kad predjem 50 ovo tresenje se totalno izgubi.Verovatno tada centrifugalna sila postaje veca pa tegovi pocinju da rade svoj posao.A felna je verovatno prilicno kriva pa su morali da mi stave ovoliko tegova.

Mislim da bi revolucija bila da moze na motociklima kao i na autima da se balansiraju tockovi bez skidanja.Video sam to svojim ocima da postoji i da ljudi rade sa takvim masinama.Uslov je da  moras da sedis u autu i da dajes gas i masina tacno pokaze na kojim brzinama tocak pocinje da trese i gde su mesta za postavljanje tegova.Nazalost,za sada ovo je moguce samo na pogonskim tockovima (blago onima koji imaju 4x4),jer ovi drugi tockovi (kotrljajuci) ne mogu da se zavrte na masini tako brzo. Znaci,prednji tocak na motoru i dalje mora da se skida :-\

vidis...meni se javlja drugi problem, kad idem brzo, 100+ kmh i prikocim naglo prednjom kocnicom, pocne prednji tocak da shevrda, na manjim brzinama toga nema  :'(

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

disk ti je kriv

pa kad se iskrivi bem mu...pre zamene guma toga nije bilo...jel to lako ispraviti?

odosmo u off  :-[

• Svrati ponekad, 453 postova
  • Motocikl: imao Kawasaki KLE 500

Disk se ne ispravlja ako je kriv,samo zamena! On je od jako tvrdog materijala ali je krt na savijanju i puca,nesto slicno kao staklo.Ali mislim da ti nije kriv disk,moguce je da ti tocak malo ukrivo gazi u odnosu na disk.Meni se to desava sa zadnjim tockom kada jace prikocim,tocak ode u jednu stranu i vuce mi motor nakoso.Nije mnogo ali se oseti.To je verovatno zbog nenastelovanosti pravca zadnjeg tocka i bilo je skoro ovde teme u vezi ovoga,pominjani su neki kanapi i neka drvca, sto ja nisam razumeo.Jedino sto sam shvatio je da tocak moze da gazi krivo iako su crtice za stelovanje zadnje osovine sa obe strane identicne.Ja ovako vozim jer mi u voznji motor ide pravo i ne osecam nikakvo vucenje u stranu,osim to malo pri jakom kocenju.

Kad je off nek je off ali malo, ipak ima malo veze sa balansiranjem tocka.

@mata16v

ma jasno, samo skidanje gume mora da se izvodi polako da nebi doslo do ostecenja felne...ali smatram da na mom motoru nije toliko tesko skidanje tocka da bi se naplatilo 1000 din, posebno prednjeg tocka pri cemu se ne moraju skidati celjusti...al ajd...nije mi tesko da zaprljam ruke, isplati se...

nemoj pogresno da me shvatis, ja cenim svaciji rad, kao sto volim da drugi cene moj rad, smatram da su tvoje cene daleko korektinije i na mestu u odnosu na tvog kolegu iz kraljeva...to je moje misljenje, ne mora da bude ispravno.

da, ali i cena zavisi od komplikovanosti skidanja tocka....

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja