Jump to content

Moto Zajednica

Opcije (features), odlike kacige

Opcije na kacigi  

26 članova je glasalo

1. 1. Najkorisnije opcije za gradsku full face kacigu

• Flup up
      7
    • Pinlock
      19
    • Ugradjene naocare za sunce
      14
    • Pumpica za naduvavanje
      1
    • Nesto drugo
      0

Recommended Posts

• U prolazu, 11 postova
  • Motocikl: Hyosung GT 250 Comet

Zdravo, ne zanima me koju tachno kacigu da uzmem i gde da je kupim, vec za pocetak me zanima sta tachno od opcija koje kacige nude su meni potrebne i korisne.

Prvi put kupujem kacigu tako da ne znam sta tachno meni treba, pa me zanimaju misljenja za odredjene

opcije poput: Flip up, Pinlock, ugradjene tamne naocare, pumpica za naduvavanje...

Kupio sam naked motor od 250cc i vecinom bih ga vozio po gradu ali naravno ponekad i van njega, tako da u obzir dolaze samo full face kacige.

Od gore navedenih opcija koje kacige nude sta je od toga stvarno korisno i potrebno a sta je cisto fora koja koristis jednom u sto godina.

npr:

Pumpica za naduvavanje zvuci super u teoriji ali mi se cini kao preveliko zezanje od 20ak sekundi svaki put kada trebas da je stavis, tako da ce te vremenom i mrzeti to da radis pa ga neces ni koristiti?

Flip up, da li mi je to potrebno za grad ili samo bespotrebno imam kacigu koja je za oko 200 - 300gr teza?

Ugradjene naocare za sunce, da li imaju nekih prednosti u odnosu na nosenje obicnih naocara ispod kacige ili samo izgledaju vise kul?

Kao sto rekoh ovo mi je prva kaciga tako da svaki savet i preporuka ce biti veoma korisne.

Hvala unapred svima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Cool tip, 2146 postova
  • Motocikl: MT 09 Tracer

kad ti se upali glavudza leti,kukaces sto nemas flip up,kad pocnu da te grebu naocare ispod fulke,kukaces za integrisanim u kacigi,kad zahladni,kukaces sto nemas pin lock vizir...sve se svodi na neko kukanje...1moto3.gif

• Podržavam 5

• Svrati ponekad, 226 postova
  • Motocikl: Honda Rebel CA125, u potrazi za VF750C Magna :)

Ne znam sta zelis da ti kazemo, to je kao da si pitao "Da li da pojedem pljesku sa majonezom ili kecapom?" to treba da bude stvar tvog izbora. Ako si pak trazio misljenje koje od opcija su korisne opet stvar tvog izbora. Postavi sebi par pitanja i na osnovu toga ces imati odgovor sta ti od opcija treba / ne treba!

Recimo da li vozis kad je hladno / kisovito vreme? Jer vizir magli kad je hladno ako nema pinlock. Ako vozis kad je hladno treba ti, ako ne onda ti ne treba... prosto!

Flip up: Da li zelis mogucnost da otvoris kacigu i vozis se kao da imas Dzet kacigu? Da / Ne = Treba / Ne treba flip up

itd....

• Svrati ponekad, 201 postova
  • Motocikl: BMW F650GS DAKAR

Nedavno kupio "LS2" flip up,pin lock, očale za sunce, nema pumpicu(koja mi nije ni potrebna) težina 1600g, cijena 1000kn(oko 130E), ja prezadovoljan, i vizir je debljine 3mm a u ostalih 2mm.

napisi koji je model...

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Безбједност! Све остало је луксуз.

Bezbednost je vrlo "rastegljuv" pojam! U osnovi postoji pasivna i aktivna betzbednost. Pasivna bezbednost podrazumeva da ti oprema (kaciga) sačuva glavu kada već nastane udes. Aktivna bezbednost podrazumeva da ti oprema koju koristiš pomogne da do udesa ne dođe.

Ukoliko treba stalno da nosiš naočari za vid, a kaciga koju imaš ti to onemogućava, postoji velika šansa da se tako ćorav negde smlatiš! Oni koji voze po kiši i po hladnom vremenu znaju kako izgleda kada ti se vizir magli! U tom slučaju bezbedne vožnje nema! Smeta i kada je kaciga "glasna" ili kada je unutrašnja postava takva da iritira kožu. Opasno je i kada nema ventilacije pa nam se glava kuva tokom vožnje.

Dakle, često nešto što se smatra za luksuz doprinosi da ne dođemo u situaciju da isprobamo koliko nam je kaciga bezbedna prilikom udesa..

Koristim ful-face kacigu, ali smatram da je flip-up kaciga (pod uslovom da je kvalitetna), praktičnije rešenje za svakodnenvnu upotrebu na putu ili po gradu. Sledeća moja kaciga biće flip-up (najverovatnije SHOEI Neotec).

• Podržavam 2

• Zainteresovan, 954 postova
  • Motocikl: DL1000 K8

Žika objasnio 0takoje.gif

Da nemlatimo puno sobzirom da je prva kaciga u pitanju pogledaj OVDE

Ja imam isti problem sa naočarima za vid i već tri sezone zadovljno nosim Caberg Conda, jedino što na motorima koji nemaju zaštitu od vetra zna da bude dosta bučna 1zdravo.gif

• Svrati ponekad, 226 postova
  • Motocikl: Honda Rebel CA125, u potrazi za VF750C Magna :)

Licno imam Caberg Duke (Bela): Flip-up, pin lock, integrisane suncane. Ja prezadovoljan 1Mina.gif

Meni savrseno odgovara a nije ni bucna do 100km/h, preko nebih znao da kazem jer mi trnutno motorce i ne ide preko 110/120 :)

5 zvezdica na testu ako to nekome znaci....

Da li ima bolja? Verovatno

Da li ima povoljnije/ skuplje? sigurno

Kako sam izabrao? Ima sve sto ja smatram da mi treba (Flip-up, pin lock, integrisane suncane), dobre ocene na testovima, dosta pozitivnih iskustva drugih kolega i uklapa mi se u budzet.

Sedi, razmisli sta bi hteo od opcija, onda pogledaj koje kacige imaju te opcije. Odvoji vremena pa za modele koji ti se svide procitaj iskustva drugih kolega... i na kraju obavezno probaj kacigu na glavi pre kupovine... Ne odgovaraju svima sve kacige, tj. nemamo svi isti oblik glave ma kako cudno ti to zvucalo.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja