Jump to content

Moto Zajednica

Gajo Sevojno

Članovi
  • Broj tema i poruka

    1277
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: Gajo Sevojno

  1. pre 10 minuta, Vandrokaš je napisao:

    Ako ste pogledali snimak, a ima ga iz više uglova, ja tako raskrsnicu ne bih prošao nikad. Mislim na motor.

    Verovatnoća da ovaj u autu vidi motor je skoro nikakva.

    Motor je apsolutno imao prednost. Ali je putanja motora bila apsolutno nebezbedna. Kao da se sakrivao iza auta koji skreće levo.

    " Uvežban" policajac na motoru...Realno ni sa autom je ne bi ovako prošao..

    • Sviđa mi se 1
  2. Sta ono rekoste, policajci su uvežbani, bla, bla.. prvo prolazi kroz raskrsnicu kao da je prvi put seo na motor, a pokušaj izbegavanja ne bih ni komentarisao.. zao mi čoveka ali evo dokaza da su ljudi kao i svi drugi i da je upitna veština vožnje motora ...

    • Podržavam 1
  3. Pre 2 sati, Atorn je napisao:
    Pre 16 sati, Gajo Sevojno je napisao:

    Ti stvarno misliš da se policija obučava samo za gradsku vožnju? 

    Vreme na stazi je vreme na stazi. Neće te policija juriti po stazi. 

    A i zbog čega bi bežao policiji? 😆

    Ne, ali bar ovde u Belgiji im te obuke nešto slabo idu, vreme na stazi je ipak reper veštine vožnje i na ulici koliko god mislio da nije tako. Recimo ova staza koju pominjem se sastoji od svih mogućih tipova krivina koje možeš i na ulici sresti zato policija i dolazi na nju da vežba. Po meni i onome što sam video ovde, 99% policije na motorima su apsolutno nezainteresovani za motore i za vožnju istih, tu su se samo našli zbog dobre plate i benificiranog radnog staza, sa 50 godina penzija umesto sa standardnih 67...čast izuzecima.. 

     

    pre 46 minuta, Hacky je napisao:

    Tako da: nađi položaj koji ti najviše odgovara i u kom se najkomotnije osećaš, vežbaj, lagano eksperimentiši i polaaako polaako pomeraj svoje granice. A najbolje mesto za tako nešto je svakako na stazi.

    Promenio pre 18 minuta član Hacky

    Potpisujem ..

     

    Udavsimo coveka, odustace od motora 😅

  4. Pre 3 sati, Darko Mihajlovic je napisao:

    Ja ti garantujem da niko ovde nema trika da pobegne panduru na motoru. Sanse nema ...

    Sve da si "rosi" na stazi...

    U gradu sigurno nema šanse. Uz neki prevoj veruj mi da ima.. posebno ako je gradski pandur..

    Dacu ti info, najbolje vreme najbrzeg pandura na stazi Mettet u Belgiji je bilo 1.24, jeste vozio gs ali to je vreme za pocetnicku grupu... Ostalih 50 nije spustilo ispod 1.30..I taj će da stigne nekoga u krivinama ? Izvini ali ne mogu da se složim sa tim..

  5. Pre 8 sati, yogibear je napisao:

    Lik sa staze je lik sa staze, i to što pravi dobra vremena nikako ne znači da ima znanje i umeće da nekome i prenese to iskustvo. :) Čak i da ima taj dar, sa tim likom sa staze bih razgovarao isključivo... o stazi. :) 

     

    Ne znam da li si čuo za njega, na fotografijama ispod je Radislav Mihajlov. 👇 Najtrofejniji i koliko znam jedini profesionalni stant motociklista u Srbiji. Čovek trenira (na motoru je) pet puta nedeljno, takmiči se po svetu, ima revijalne nastupe... Da li znaš podatak da Rade uopšte (nikada) ne vozi motor u javnom saobraćaju, niti poseduje "civilni" motocikl? Čak štaviše, otvoreno kaže da nam se divi (nama, običnim smrtnicima) kroz šta sve svakodnevno prolazimo i preživljavamo na ulicama i putevima. Hoćemo li Radeta da pitamo za savet u vezi trkanja na stazi, u vezi pripreme motora za dalja putovanja, u vezi vožnje u grupi ili oko "obaranja motora" kao što stoji u naslovu teme? 

     

    radislav-mihajlov-3.thumb.jpg.8a798b3382e5a783f46c5cd43da6c4ec.jpg

     

    326593807_1193326674882250_882609777406514139_n.thumb.jpg.ca554c0ef689ab02a664a25adffd4497.jpg

     

    326558067_695803688943472_5324489285477308426_n.thumb.jpg.a3d321067694d21db04a1ad050a65183.jpg

     

    Inače, "pandur" iz mog prethodnog posta je instruktor u moto jedinici MUP-a i presretač. Pored ostalog, prošao je obuke i dobio zvanje policijskog moto instruktora od više specijalizovanih akademija u inostranstvu. Šta znam, uz svo poštovanje trkača sa staze, ja bih ipak njega pitao za savet u vezi svakodnevne "civilne" vožnje. :)

     

    Ok, poštujem. Vidiš sad kad imam informacije ko je ko i zašto su tu gde jesu, onda naravno da bih primio savet od takvih ljudi. Moje prethodno razglabanje je se odnosilo na likove koji se samoinicijativno proglase za neke stručnjake pa kao organizuju škole vožnje o slično, toga ima dosta ne samo po Srbiji već i šire, lično sam se sretao sa tim pa zato nepoverenje..

    • Sviđa mi se 5
    • Podržavam 2
  6. I da dodam odgovor za postavljaca teme. Sve će to doći na svoje postepeno, što budeš više kilometara pravio tako će ti sve biti jasnije sta treba da radiš, teorija je korisna ali sve je to bla, bla dok sam ne počneš u praksi da to vežbaš.. I rekao bih da se jedan kilometar na nekom alpskom prevoju računa kao hiljade po ravnici... Tako da polako kreni da putuješ sa motorom i svake godine ces biti sve bolji i bolji pa će ti jednog dana biti smešna ova tema i tvoje pitanje. 😅👋

    • Sviđa mi se 2
  7. pre 11 minuta, Patriota je napisao:

    Razumem sta hoces da kazes,ali i ti moras da razumes drugu stranu price,taj covek svaki dan provede 8 sati na tom motoru.Kao sto je trkac profesionalac - tako je i on.Specijalizovan za jedan nacin voznje u odredjenim uslovima.Kao sto on ne moze da prati nikod od vas na stazi,tako mu niko od vas nece pobeci u gradu.Staza je stvar brzine,ulica je stvar prezivljavanje.Razlicite su polazne tacke a samim tim i tehnike i obuke.

    Slažem se. 

     

     

  8. Nije isto ali se veštine sa staze mogu upotrebiti na ulici...kočenje, obaranje, položaj tela itd, itd.. naravno sve uz normalnu legalnu brzinu +-.. kao što većina nas normalnih i vozi na ulici.. Evo kad mi taj instruktor kaze koliko ima sati na stazi, koliko je km prešao po planinama ( grad i ravnice se ne računaju), koliko ima sati na kroserici i ako mi se ti podaci svide, ja bih prvi išao da me nauči nešto..  iskreno sumnjam u njihovo znanje i veštinu. 

  9. Gledaj, pre bi verovao nekom liku sa staze koji pravi dobra vremena nego ovim pandurima.. imao sam priliku da jednom vozim na stazi sa pandurima ovde u Belgiji, znači oni bukvalno nemaju veze sa vožnjom... a taj strah u očima kad dodje red na njih da izadju da voze je neopisiv 😀

  10. Pre 22 sati, yogibear je napisao:

    @dreamzz kao što su neke kolege već i rekle... moj drugarski savet je da ono što te zanima, a u vezi tvog pitanja, čuješ od profesionalaca. Postoje kursevi za obuku, ali postoje i besplatne moto radionice gde se uvek nešto novo i korisno čuje. Čak i za iskusne koji već sve znaju, nije zgoreg da to znanje i potvrde. I sam još uvek volim da odem, čujem, saslušam, probam... sve što može da potvrdi ili unapredi moje dosadašnje vozačko iskustvo. Čovek se uči dok je živ. :)

     

    20240309_125929a.thumb.jpg.1de9d1d1a183161c85d3f859bd363ab3.jpg

     

    20240309_133447b.thumb.jpg.70fe3a4c26f65baac04cd8e3d2380c59.jpg

     

    20240309_133519c.thumb.jpg.2b76adad2038ec923fc9d77d04eacd20.jpg

     

    Ok je sve to, samo mi nije jasno po čemu se ti " profesionalci" nazivaju profesionalcima? Koji su to fakultet ili školu završili pa da imaju diplomu moto profesionalca? Ne bih ja bas slepo verovao nikome.. 

  11. On 22. 4. 2024. at 16:11, ironhorse je napisao:

    I kao kremanac po materi, kao i svaki kremanac na svetu -alergičan sam na akrobacije vezano za Kremansko ime. Tako da mi nemojte zameriti što ću ovo da ostavim ovde.

    Mala, budi spremna - vodim te u Kremna.

    Majka mi je iz Kremana. Idemo u Mokru  Goru preko Kremana.

    Tarabići su u Kremnima...

    Screenshot_2024-04-22-16-06-27-464_com.android.chrome-edit.jpg

    Bravo, i meni bode uši.. 👍

    • Podržavam 1
  12. Pre 9 sati, h0use je napisao:

    Video sam coveka koji je bio toliko pijan da nije mogao da sedne na motor. Drugari mu digli nogu, prebacili ga na sediste, covek upali motor i ode. 

    To mu nisu drugari, ja mom drugu bi bacio kljuc od motora da ga vidim da takav planira da sedne da vozi.. Mada kad je čovek dijalabola, ne može mu niko pomoći...

    • Sviđa mi se 4
    • Podržavam 1
  13. pre 4 minuta, Satelis je napisao:

    Hacky

    Slično doziveh kod Topole gde kreće splet krivina posle semafora pa ide dugacak pravac.

    Prvi je pokušavao da me obidje ali nije mogao, čak i na pravcu sam ga naterao da ga do koske zavrne ne bi li uspeo u nameri. Upregao mojih 55 konjića i idemo plesati....mislim da je odlepio :)

     

    Moj ti je savet da odes smederevcem ka PO pa nastavis Kučevo - Rudna Glava pa na Milanovac i dunavskom nazad.

    Kučevo - Rudna glava milina od krivina bez rosijevaca i opterećenja.....uzivancija.

    Ništa lepše nego kad debelog gs-ovca maltretiraš sa 3x slabijim motorom... 😅👍.. 

    • Sviđa mi se 2
    • Haha 3
  14. Pre 10 sati, Alekre je napisao:

    Moj lični utisak je da je saobraćaj posle korone osetno agresivniji. Za razliku od EU saobraćaja gde se propisi više poštuju, kod nas je princip ličnog poimanja saobraćaja. Ostavim auto sa sva četiri gde meni treba, isečem onog kog smatram da je slabiji, jer je moje vreme preče od tuđeg pa zato ću da teram oboje u makazicama da koče i beže u stranu zbog mene. Dok mi i dalje ne možemo bazične stvari da rešimo u Švedskoj je protekla godina protekla sa 0 nastradale dece u saobraćaju. Jebi ga, mora da se radi, ne može da se tupi po emisijama.

    Jbg sloboda nekada ima i cenu. A u Srbiji koliko je god pojedini kudili i dalje narod ima dosta slobode i živi opušteno, makar to značilo i stajanje sa 4 žmigavca.. 

    • Sviđa mi se 3
  15. Dosta sam putovao sa motorom, vozio mnogo puta i po toj čuvenoj švabiji, proveo bezbrojne vikende po Ajfelu ( nacionalni park blizu Ahena ), koliko sam samo tu brzih ( divljaka?) vozača sreo.. pa recimo u Harzu ( nacionalni park između Kasela i Hanovera)   na jednom poznatom prevoju gde se okupljaju motoristi, sreo sam lika koji vozi gore-dole na slikovima i na motoru bez tablica.. popričah malo sa njim na vrhu prevoja, oo i da lik je žuti originalni švabo...kaze radnim danima tu ne dolazi murija pa koristi da malo trenira, pošto se bavi moto trkama.. i tako.. Onaj ko kaze da samo kod nas postoje oni koji krše pravila ili je  mnogo zelen u švabiji ili nije makao dalje od svoje štrase ili ga boja zelenog prsluka zaslepi pa ne vidi bas najbolje sta se desava oko njega. Elem ja ih i ne krivim jer sam i sam nekada vozikao sa zelenim prslukom touring motor i čudio se manijacima koji peglaju krivine na kolenu ali kad malo vratim film u nazad, shvatio sam da tad nisam imao blage veze sa vožnjom i da sam bio katastrofa u najavi i pored poštovanja svih živih propisa i ograničenja..

    • Sviđa mi se 5
  16. Pre 14 sati, Paljevina je napisao:

    Mislim da ga razumem... i meni se slicno desilo.

     

    Imao Hondu CBR1000RR, SC59 model u HRC kolor semi. Original, sa malom kilometrazom, ocuvana bolesno. Ostvarenje decackih vlaznih snova i najlepsi motor koji sam ikad imao... prosto sam bio zaljubljen u njega... kao i Boki, stalno sam ga gledao, mazio, pazio, slikao... ma obozavao sam ga!

     

    image.thumb.jpeg.e85b2954c6ee1964017e266cb3845f45.jpeg

     

    I onda... mesec dana i kusur kasnije...

     

    image.thumb.jpeg.dac894d7ef75567bf2e7892679327f32.jpegimage.thumb.jpeg.f6641923aa05ceaf389ad4379b35c9ac.jpegimage.thumb.jpeg.ff2a0252fbd25a17385d98c92315c971.jpeg

     

    Pao u mestu s 5 km/h. 

     

    Proklizao zadnji po hladnom vremenu. Rezultat, otisla kljucna kost a motor dovoljno polomljen i iskrzan da mi ne bude vise to - to. Iako sam ga maltene sredio u roku od nedelju dana... ohladio sam se kompletno. Od tad me manje vise zabole za svaki motor, vise mi nije briga ni da l' je cist, ni da l' je prljav, ni lanac da l' je podmazan ili nije... Bitno mi je mehanicki da bude besprekoran, a estetski - sto se vise sekiras, veca je sansa da ce nesto da se desi i skroz te razocara...

     

    Odmah posle ovog pada zavrsila je na oglasu i otisla naravno ispod cene. 

    Ja tako tek uzeo kawu zx6r za stazu, lepa i bez ogrebotine.. odvezem jedan stint i na pauzi ne znam sta mi bi, uzeh krpicu da brišem prašinu sa nje. Sledeći stint završila u šljunku pored staze.... Od tada ne lickam ni jedan motor..😅

  17. On 6. 3. 2024. at 21:43, dejankiss je napisao:

    'Ajde gastosi raspisite se malo jbt kroz konkretan primer - koji motor, koliko po stavkama i ukupno na kraju izadju dazbine za motor. Ja sam postavio. Da vide ovi nasi ovde da nije samo fora plati i teraj, ja moram, ja hocu, ja mogu.

    Ovde je bas divljačenje uzduz i popreko i od vrha do dna.

    Sve nam je potaman. I pesacki prelaz je ostao isti kao i pre 40 godina, mazu ga ko "dimljeni" guskama tabane.

    Suzuki gsx s 1000 275€ 

    Beta 350rr 250€

    Ovo su cene sa popustom od 60% jer imam u istom osiguranju još 5 radnih auta osiguranih. 

     

    • Sviđa mi se 1
    • Zbunjen 1
  18. pre 25 minuta, Paljevina je napisao:

    Istorija se ponavlja... samo sto su proizvodjaci shvatili da treba da gadjaju na 40+, i da bacaju fokus na "avanturu", vetar u kosi, neka slicna filozofija putem koje Harly godinama prodaje svoje motore po amerikama. 

     

    Dzabe pravis ti R-a, budzis ga, radis na dizajnu da to bude besno, atraktivno, ludo... kad coveka u poznim godinama koji je vec ostvaren i vec ima neka solidna primanja - ne interesuje da luduje, ceka ga kuci neko.

     

    Njemu je u interesuje da stavi 3 alu kofera, obuce se u goretex wintex, scorpion adv-1 kaciga, i za vikend sa drugarima ode od BGa do Kote i pojede jednu pljesku s kajmakom. 😂 E... to je avantura ljudi moji!

    Ima nas raznih 😊, ja sam u toj kategoriji koju si naveo, ali me samo r motori privlače 😂 

  19. pre 43 minuta, brankoXM je napisao:

    osiguranje jedno 700 do 2000 e

    Nije. Nemačka koliko znam ima jako povoljna osiguranja, veliko tržište.. Mislim da su mi prijatelji koji žive tamo pričali da je ful kasko za novi gs nešto tipa 400€ godišnje. Recimo ovde gde ja živim bi to bilo preko 2000€ ne znam za Srbiju ali verovatno isto papreno..

  20. Pre 1 sat, ironhorse je napisao:

    Ajde ajde,nemoj biti na kraj srca zemljače.

     

    Poslaću ti ja slike juneta van asfalta čim grane proleće. Ako sam ja reper umeća off road vožnje, da se kolektivno samozapalimo svi.

    Jašio sam TA600 po neasfaltiranim putevima skoro deceniju, tvrdim da gde ide TA ide i GS. 

     

    Moje poređenje je:

    Gde prođe Golf 2, proći će i teški ADV.(malo li je?)

    Gde ide Lada Niva,treba nešto lakše .

     

     

     

    Sve ok, razumem. Univerzalna stvar. Ja lično nisam ljubitelj univerzalnih stvari. 

    • Sviđa mi se 1
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja