Jump to content

Moto Zajednica

Blago na putevima Jugoslavije

Recommended Posts

• U prolazu, 27 postova

Sve je pocelo sasvim spontano pravljenjem plana za obilazak bivse nam domovine s akcentom na pojedina mesta koja mi vec duze vreme pobudjuju interesovanje i paznju. Prvobitan plan je bio da vozim od Beca, ali kako se primicao pocetak odmora jedno vece lutajuci na netu sam nabasao na sajt austrijskih zeleznica i malo procunjao i saznao da postoji auto voz do Rijeke...sutradan sam vec u rukama imao kartu za sebe u spavacim kolima i za skuter na platformi auto voza.

Pripreme su brzo okoncane i 25. jula sam u vecernjim casovima vec bio na juznoj zeleznickoj stanici u Becu. Sator i vreca kao i neophodan alat mi je stao ispod sedista, stvari sam spakovao u top-case, a samo podlogu za spavanje sam nosio extra.

th_18796_skut0_122_647lo.JPG

skuter su mi zaista profesionalno ucvrstili na platformi vagona i mogao sam sasvim spokojno da se prepustim snu.

th_18803_skut1_122_521lo.JPG

ujutru sam stigao potpuno odmoran u Rijeku i posle krace pauze za dorucak, polako sam krenuo. Prvi kilometri jadranske magistrale nisu nista posebno sve dok se ne dodje u  bakarski zaliv gde se sam put spusta skoro do samog mora. Lagana voznja 60-70km/h i uzivanje cine zaista ovo neponovljivim dozivljajem za koji je motor kao prevozno sredstvo prosto stvoren. Prolazim i cuveno brodogradiliste Kraljevicu u kojoj se trenutno nalazi i Titov "Galeb" i na izlasku skretanje za Krcki most. Napred prema Crikvenici pravim pauzu na mestu sa koga klija pogled na Krk, Krcki most i mesta Vrbnik i Silo u kojim sam letovao pre nekoliko godina. Prvog dana po planu je bila voznja do Senja, tacnije do kampa Bunica nekih 3km ispred Senja. Za kamp sam saznao preko interneta, a ispostavilo se kao pun pogodak: domacin Esad pravi odlicnu oradu na zaru, kamp smesten u maloj laguni sa sopstvenom plazom...perfektno da se provede ostatak dana i za vecernju setnu po Senju u kome postoji i tvrdjava Nehaj. Tvrdjava je jako interesantna jer potice iz doba uskoka i predstavlja najbolje ocuvani fortifikacioni objekat u Hrvatskoj.

th_18809_skut2_122_1102lo.JPG  th_18815_skut3_122_710lo.JPG  th_18839_skut4_122_960lo.JPG  th_18840_skut5_122_121lo.JPG

Rano ustajanje i nastavak puta prema Lici. Od Senja se penjem do prevoja Vratnik posle koga se put spusta u Otocac. Pravim malu pauzu u selu Covici gde uzivam ue lepotama reke Gacke, hladne licke lepotice u kojoj buja trava kojom lokalno stanovnistvo hrani stoku. Produzavam prema Gospicu vozeci prelepom Likom koja se pruza kao na dlanu i stizem u Smiljan. Smiljan je rodno selo Nikole Tesle. Posle Gospica produzavam prema Gradaccu odakle skrecem prema Obrovcu i stizem u Bukovicu. Bukovica je krasko polje smesteno izmedju Velebita i Pljesevice u kojoj se nalazi reka Krupa kao i istoimeni pravoslavni manastir osnovan 1317. godine. Pored manastira provodim drugu noc.

th_18842_skut6_122_610lo.JPG  th_18847_skut7_122_182lo.JPG  th_18892_skut9_122_99lo.JPG  th_19192_skut10_122_91lo.JPG

treceg dana sam produzio voznju do Kistanja i izbio na kanjon reke Krke i istoimeni pravoslavni manastir koj je cuven i po Bogosloviji kao centru duhovnosti ovdasnjih Srba. U manastiru pauza i produzetak puta prema Skradinu gde sam skuter ostavio na jednom privatnom parkingu i presao na brodic kojim sam stigao do Skradinskog buka i cuvenih slapova Krke.

th_19239_skut11_122_391lo.JPG  th_19249_skut12_122_537lo.JPG  th_19287_skut13_122_535lo.JPG

posle Skradina produzavam do Sibenika, opet izbijam na jadransku magistralu odakle preko Vodica stizem do Pirovca gde sam ostao nedelju dana uzivajuci u blagodetima leta, a vec sledeceg ponedeljka je skuter hrabro grabio dalje i preko Trogira i Spita polako sam se spustao u Makarsku rivijeru gde sam se smestio u cuvenom kampu u Baskom polju.

th_19289_skut14_122_700lo.JPG  th_19304_skut15_122_115lo.JPG  th_19309_skut16_122_340lo.JPG  th_19324_skut17_122_504lo.JPG

Sutradan odlazak do Makarske, obilazak pomorskog muzeja i nastavak puta prema Hercegovini. Preko Ljubuskog sam usao u Hercegovinu i stigao u Medjugorje - poznato svetiliste Device Marije (oficijelno nepriznato), produzavam preko Citluka desno i izbijam na dolinu Neretve tacno u mesto Zitomislic gde posecujem istoimeni pravoslavni manastir.

th_19341_skut18_122_534lo.JPG  th_19347_skut19_122_200lo.JPG  th_19868_skut20_122_421lo.JPG  th_19935_skut21_122_520lo.JPG

Mostar je vec bio prica za sebe. Obilazak grada i rezervisano mesto u pansionu i sutradan do mesta Blagaj i vrela reke Bune.Na trenutke me je Hercegovina podsecala na Australiju, a prolazak kroz samo Popovo polje me je ostavilo bez reci. Na samom kraju posetih manastir Tvrdos u kome se prave jako dobra vina i stigoh polako u Trebinje.

th_19945_skut23_122_1142lo.JPG  th_19953_skut25_122_431lo.JPG  th_19996_skut26_122_647lo.JPG  th_20010_skut27_122_882lo.JPG  th_20017_skut29_122_1065lo.JPG

Dva dana pauze u Trebinju, kupanje na Jazinama i nastavak putovanja preko Bilece gde sam videojako lepu kolekciju stecaka i Gacka, preko Cemernog polako sam se spustio u kanjon Sutjeske. Usput sam sreo i dvojicu Italijana. Nezaobilazno Tjentiste i odavanje pocasti palim borcima NOVJ-a u toku pete neprijateljske ofanzive i cuvene bitke na Sutjesci.

th_20208_skut30_122_947lo.JPG  th_20239_skut31_122_97lo.JPG  th_20242_skut32_122_127lo.JPG  th_20243_skut33_122_792lo.JPG  th_20244_skut34_122_790lo.JPG

Tu negde na spustu sa prevoja koji deli Tjentiste od kanjona Tare i Drine me je uhvatila jedina kisa tokom mog putovanja, ali sreca u nesreci je mala pauza u kafani kod Broda na Drini, jedna gurmanska pljeskavica i neobicno poznanstvo sa Zeljkom (offroad) sa BJB foruma. Rastanak posle koga sam se ja uputio ka Scepan polju i kampu na Tari gde sam sledeca tri dana bio na raftingu, obilasku Pive, Komarnice...

th_20250_skut35_122_932lo.JPG  th_20282_skut36_122_16lo.JPG  th_20575_skut40_122_229lo.JPG  th_20576_skut41_122_499lo.JPG  th_20578_skut42_122_1152lo.JPG

sa Tare krecem polako kuci i taj dan mi je bio dansa najvecom kilometrazom od pocetka puta. Kratka pauza u Visegradu, manastiru Dobrun (gde upravo produzuju trasu cire do Visegrada) i preko Kotromana dolazak u Srbiju. Na granici milion pitanja znatizeljnog policajca i naravno zaborav da miudari pecat u pasosu pa mi je lepa policajka pravila probleme na Horgosu kada sam se posle dve nedelje vracao za Bec. No sretno i posle prednjenih 1800km dodjoh kuci u Sumadiju.

th_20586_skut45_122_985lo.JPG  th_20592_skut46_122_567lo.JPG  th_20607_skut47_122_1045lo.JPG

pozdrav svima

duleBec

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Rider on the storm, 1272 postova
  • Motocikl: Pesadinac

Odlican putopis,ko kaze da su skuteri samo za kracu voznju...

th_20243_skut33_122_792lo.JPG

cini mi se,ako je to ono sto mislim,da ovaj tunel,tj stena iznad predstavlja ulaz na teritoriju Hercegovine,kao neka imaginarna granica?

• U prolazu, 27 postova

hvala, hvala

predstavljeni tunel je jedan od nekoliko u kanjonu sutjeske iza koga sam sreo bracni par francuza koji su krenuli jamahama iz pariza za tursku. posto sam ih primetio zastao sam i spustio se do same reke gde su se oni kupali....e sada da li je on neka imaginarna granica Hercegovine ne bih umeo da kazem, mada cini mi se ne jer je predeo i pre i posle njega pripada geolosko istoj celini...mozda je Cemerno kao prevoj neka prirodna granica

pozdrav

duleBec

• Drug član, 1480 postova
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM

Svaka cast na ovome Dule. Ono sto je iznenadjujuce je kako dobro poznajes sta treba vidjeti. Ili si turizmolog ili si vec isao ovuda :D. Nije bilo slucajno zar ne?

• ., 595 postova
  • Motocikl: yamaha xtz 750 super tenere

Zanima me jeli naziv teme slucajan? Postoji sjajna knjiga sa istim nazivom! (nabavio sam je nedavno)

i ja sam je nabavio nedavno (cetiri godine kasnije :D), odusevljen sam knjigom a nisam znao ni da postoji, potvrdio sam kupovinu na kupindu jedno 4 minuta posle citanja ovog lalajkovog posta :D

sutra mi stize i 'putevima jugoslavije', hvala lalajko na preporukama! :takoje:

ovo je super putopis, trebalo bi da se prebaci u putopise..

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja