Jump to content

Moto Zajednica

FLIP-UP kaciga- Da ili Ne?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 845 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride

ja se slazem sa motoholikom,mozda sam previse gledao strasnih scena :) ali tako je...

a sto se tice zamjerki,ne brini nijesmo djeca,zbog ovoga forum i postoji

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• In Mud We Trust, 1918 postova
  • Motocikl: 950ADV

Mislim da je ovde pocelo malo da se preteruje sa kacigama. Ne bih voleo da me neko pogresno shvati ni ja ne sedam na motor bez kacige, ali preteraste ga bre braco. Prvo nisu valjale jet kacige, sad ne valjaju flip-up, do kraja ce ispasti da svako ko ne kupi Shoei kacigu od 1000 € nije dovoljno bezbedan i ne misli na svoju glavu. To apsolutno nije tacno iz prostog razloga, nece vam glavu sacuvati kaciga vec ono sto je u glavi, kaciga je tu samo da pomogne u extremnim situacijama na koje vozac ne moze da utice, naravno dobro je da ta kaciga bude kvalitetna ali ako jedan " Shubert" ili "Nolan" prave flip-up kacige ne bih rekao da nisu kvalitetne.

Ne forsiram ja flip-up kacige, imam i integralnu i flip-up i jedna i druga imaju svoje prednosti, a za sta se odluciti zavisi iskljucivo od potreba i naravno finansija.

Pozdrav i bez ljutnje  :)

kao sto rekoh, kupio N102 prosle godine, posle 3-4 nosenja pocela da skripi, da se tesko zatvara, vizir nece skroz da se zatvori, mora sila da se primeni, ima veliki sum u visini usiju...

• Svrati ponekad, 471 postova

iskreno nije mi jasno zasto se ovako zustro napadaju flip up kacige

kao sto neko rece nije bitno sta imas na glavi vec u glavi.

a ako je nekom sudjeno da ...... onda ga nece spasiti ni jedna kaciga na glavi.

a ako bi gledao sta se nekome dogodilo zato sto nije nosio ili je nosio losu kacigu, onda ne bi trebao da izadjem ni iz kuce.

i na kraju posto mi je mozda bio sudjeno, pasce mi slika na glavu ispod koje sedim dok jedem i ubice me na mestu.

dok god vozimo normalno i ne rizikujemo svoj a tako ni tudji zivot ostace nam citava glava na ramenima.

takodje znam da ne zavisi sve od nas, ali opet kazem da ako vozimo mi normalno i ako koliko god mozemo vozimo sporije bar po gradu onda ce sve zavisiti od nas

• Drug član, 1385 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS1000

kao sto rekoh, kupio N102 prosle godine, posle 3-4 nosenja pocela da skripi, da se tesko zatvara, vizir nece skroz da se zatvori, mora sila da se primeni, ima veliki sum u visini usiju...

ko ti kriv kad si siledzija  :D , ubio jadnu kacigu i sad kao ne valja  :D

I ja sam vise za FF kacige. Kad je u pitanju sigurnost, volim da verujem da sam uradio maksimum koji sam mogao za sebe a flip-up me samo sa mogucnoscu da zakaze u "onom" momentu ipak odbija...eto...

• In Mud We Trust, 1918 postova
  • Motocikl: 950ADV

ko ti kriv kad si siledzija  :D , ubio jadnu kacigu i sad kao ne valja  :D

I ja sam vise za FF kacige. Kad je u pitanju sigurnost, volim da verujem da sam uradio maksimum koji sam mogao za sebe a flip-up me samo sa mogucnoscu da zakaze u "onom" momentu ipak odbija...eto...

hihihi !

elem ! nisam bas zapenio da ne valjaju ! bolje su svakako od Jet kaciga ! mozemo mi da budemo pazljivi i fenomenalni vozaci ! ali ... batica ti izleti i malo te nabode, a ti pravo na bradu... na to mislim, ne na pad ili sudar pri 200km/h !!!

• Svrati ponekad, 471 postova

znam da se najcesce pada na bradu, prvi dokaz je moja sestra koja je pre neke godine pala sa skutera, tj poljubila je komsiju od pozadi, pa pravo na bradu a guska nije nosila kacigu.

ali opet ako se krecemo iole normalno i kada nas neko udari lakse cemo se docekati nego ako jurcamo, a posto verujem da je ovde najvise onih pravih bajkera koji voze normalno i kojima voda ne udje u usi onda tih problema nemamo toliko

mada sranja se desavaju

ali ne treba izuzimati dobre flip up kacige iz vidokruga, nisu dugotrajne kao integralne, tj posle 2, 3 godine se razglavi

ali ko nosi naocare ili zeli da po gradu ima otkriveno lice onda je ovo pravo resenje za njega

mada za duze puteve treba imati jednu integralnu

• Zainteresovan, 651 postova

Ja bih se ipak odlucio pre za full face kacigu.Sigurnost na prvom mestu.Flip up kacigu sam nosio jedno nedelju dana,ali sam je spletom okolnosti,na moju srecu, zamenio za FF kacigu.Prakticne za leto i za vrucinu po gradu jesu i prilcino je bila ova udobna,ali kad razmislim...to mi je ipak bila prva,a i poslednja flip up kaciga. Samo FF  ;)

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Ja imam sve kacige, od nokšira preko enduro do FF i Flipup.

Flipup N102 uvek i bez razmišljanja nosim na puteve kao i po gradu.

Svakako je glava u FF bolje zaštićena, ali ipak udaracu bradu koji je potreban da se raspadne kaciga sigurno je dovoljan da slomije vrat... Ljudi često zaborave da je ljudsko telo obična kesa puna vode, i poimanje stvari je da sa kvalitetnom kacigom brzina od 200 km/h  ipak ostaje 200 koliko god se činilo da je buka oko ušiju manja...

• Drug član, 2245 postova

Ja imam sve kacige, od nokšira preko enduro do FF i Flipup.

Flipup N102 uvek i bez razmišljanja nosim na puteve kao i po gradu.

a za sta ti sluze sve one ostale?  :)

Cope, usao si u lovu i dostigao najvisi stadijum - kupujem a ne koristim

• Svrati ponekad, 416 postova

Ima i dobrih i losih strana - o tome je vec pisano.

Ja licno mislim da je sve stvar navike. Nosim FF kacigu iako nosim naocare i ni jednog trnutka mi nije zasmetalo.

• U prolazu, 37 postova

Ja sam pao sa flip-up kacigom CABERG justimo,razdvojila se u dva dela,imao sam povredu hematom na mozgu i polomljena rebra i rame...Tako da bih preporucio FF a ko voli nek izvoli,ovo je moje misljenje...Sada sam uzeo SOUMY spec 1

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Ja sam pao sa flip-up kacigom CABERG justimo,razdvojila se u dva dela,imao sam povredu hematom na mozgu i polomljena rebra i rame...Tako da bih preporucio FF a ko voli nek izvoli,ovo je moje misljenje...Sada sam uzeo SOUMY spec 1

Hematom se stvara od samog udarca, cak i ako kaciga pukne prilikom pada, veliki deo kinetičke energije je time apsorbovala. FF kaciga sigurno bolje štiti, ali brzina je brzina...

• Svrati ponekad, 426 postova
  • Motocikl: Suzuki SV650S

Cini mi se da je neko pre par meseci postavio temu sa slikama pada jednog motoriste koji je nosio flip up kacigu i slika je bila vise nego grozna.jes da je prakticna i da mozes da poziras sa dignutim prednjim delom ali neka hvala -bolje panker nego sminker-  samo FullFace

• Svrati ponekad, 259 postova
  • Motocikl: BMW C400GT

Koliko ste napali na FlipUp imam utisak da je bolje ne nositi nikakvu kacigu.

Kupio sam FlipUp jer mi je FF koju imam neudobna, i neprakticna za grad, kuvam, ne mogu da se nadisem ...

Prvenstveno mislim da glavu cuvam sam sebi svojim ponasanjem u saobracaju i nacinom ka koji vozim pa tek onda bilo koji deo opreme. Ugred receno, nosim i jaknu i pantalone sa full protektorima i rukavice i cizme, i sada ispada da mi je sve to dzaba jer ne nosim FF. Hvala na savetu mislim da niste u pravu.

A sad malo drugi :

Komparacija FlipUp kaciga

http://www.motorcyclecruiser.com/accessoriesandgear/flip_face_helmet_comparison/index.html

Google rezultati , a vidim da je tema uopsteno interesantna

http://www.google.com/search?hl=en&q=full+face+VS+flip+up+bette&btnG=Search

• Svrati ponekad, 323 postova

Nosim flip-up kacigu vise nego full face iz vise razloga koje su drugi vec navodili pre mene...

Sto se tice njenih mana, buka mi ne smeta (mada vozim relativno polako i ne primecujem nikakvu posebnu buku), a sto se tice sigurnosti mislim da mnogo mnogo preterujete.

Kao prvo po vama ne bi trebalo da postoji i da se koristi ni jedna druga kaciga osim full face, onda isto mislim da ce extra flip-up kaciga bolje zastititi nego losa ful face (znaci da nije bitan samo oblik nego i neke druge stvari).

Nisam imao prilike da testiram moju flip-up kacigu prilikom padova (nadam se i da necu) ali isto tako ne verujem da je toliko katastrofalna kao sto pisete, pa ta kaciga je morala da prodje mnoge testove pa jos plus ako je neki dobar proizvodjac u pitanju onda stvarno mislim da nema razloga za ovakvu kritiku.

Tacno je da je ful face sigurniji i da ce vas bolje zastititi ali nije tacno da je flip up toliko sranje kao sto pisete.

Pa ljudi padnu i sa ful face kacigom pa razbiju glavu....

Cuvajmo se mi dok vozimo, to je najbitnije a kaciga kako kome odgovara...

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja