Jump to content

Moto Zajednica

Alexx

Članovi
  • Broj tema i poruka

    13
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: Alexx

  1. Alp, hvala na odgovoru. Naravno da je dilema koliko alata treba imati. Nekada smo imali po jedan par skija a sad po 3-4 .. za svaku vrstu snega i plaina po (barem) jedan par. Tako sad i sa motorima. Upoznat sam sa enduro / trail / trial tehnikom i alatom. Gledajuci po slikama i opisima stekao sam utisak da su to spore tehnicke voznje koje dopusta teren, vremenski uslovi, godine staža (i preostale godine staža sto je takodje bitno!) i alat. Zbog toga i moje pitanje oko 'radije' primene laksih motora. Naravo radius kretanja i kolicina ponetog goriva imaju takodje uticaja. Mada se i to moze srediti. Izgleda mi savrsena kombinacija zastava poly bez plastike koja bi sluzila svrsi prenosenja do track-a i laganog 2T motora. Sva troijca vozaca nose portable testere / sekire sa sobom? I da dodam: posebno cenim opaske oko zastite prirodne sredine tu gde se vozi kao i postovanje lokalnog stanovnistva ili slucajne setace / hikere. Na zalost prilicno mnogo (mladjih) se ne osvrce na te cinjenice i kvare za nas ostale ugled i sa time mogucnost voznji. Izmedju ostalo Srbija je jedna od malo evropskih zemanja gde i moze da se vozi 'tek-tako' van puta. Da ne kazem off-road / enduro. To treba shvatiti i ponasati se pristojno i nikoga ne ugrozavati. Ili ce uskoro ako nas 'prime' u EU i to biti zabranjeno.
  2. Alp, prvi put gledam temu. Imam pitanje: s 'obzirom da vozite motore kolima do polazne tacke trek-a, a ne idete is stana pa sve asfaltom desetine ili stotine kilometara, a putevi koje vozite su planinsko-sumski, razmishljam da su za takve voznje pogodniji laksi (enduro / trail / trial ) motori ?
  3. Najbolja "enduro"(!!!) guma je ona koje te odvede do zamisljenog cilja bez (vecih) posledica po vozacu i motoru a bogami i po okolinu.
  4. za razna trzista imaju razne konjaze. isti motor postojao je u verzijama od 12 do 30 ks - OEM. oslobadjanje restrikcija: elektronika u obrtomeru, cdi, power-valve pozicija, razne pregrade u auspuhu ..
  5. kao sto vidis, .. rupa na trzistu. za mastodonte od +200 kg nema veze +/_ 5kg extra. za finije motore 115 - 135kg, +/_ 5kg mnogo znaci. ( 5kg je moga gruba ocena tezine gledajuci slike nekih modela)
  6. kao mashinsko-avio inzinjer slazem se sa konstatacijom. prvi interes je aluminium, a posle chrom-moly. cilj je (delimicna) protekcija sa znatnom ustetedom tezine, za lakse motore.
  7. Sebo, hvala na odgovoru. hrom moli je u stvari na engleskom "chrome molybdenum 4130". Primena je gde je potrebna velika cvrstoca i manja tezina celika; motosport i aerospace. Primer varenja sa tig aparatom ovde Pozdrav
  8. Sebo, par pitanja vezano sa zastitu motora i nosace; - radish samo sa celicnim cevima ili i sa aluminilumskim takodje ? - celicne cevi: molim te napisi mi specifikaciju cevi koje su ti dostupne sa obzirom na ponudu domaceg trzista, - celicne cevi: da li imas znanje i aparaturu za varenje hrom-moli cevi 4130 (cevi bi bile isporucene)? Unapred hvala na odgovorima, pozdrav
  9. rado cu da kupim ovo, ako jos se ide na buvljak u Sabac (nekada je vasar u Sabcu za ne .. ;-)
  10. vozio sam dnevne ture na 200cc (i dvoje) po 200km. jedino sto boli guza zbog enduro sedista. sa 350cc obishao 1/3 evrope. sa po 1000km u danu. sa 600cc 1/6 evrope.
  11. Moj doprinos temi iz licnog iskustva; - grad i fun faktor > 125-250cc 2T - ostalo > od 250cc pa na gore - ostalo_02 > uglavnom ne protebno, bitan je odnos tezine i snage motora. mada i za neke ljude i show-off faktor isto tako takodje ..
  12. Alexx

    Yamaha FJ 1100

    Sve pozitivno sto sam procitao je uglavnom tacno. Slabe tacke (kao i kod vecina Yamaha iz periode '80) su; - linkage sistem ( sistem poluga koji vezuje zadnju viljusku sa amortizerom), lezajevi se trose ako se ne odrzavaju (nemaju 'sisice' za podmazivanje) a Yamaha ne prodaje delove vise. - Mislim da je bio i anti-dive sistem u prednjoj viljusci koji nije bas najbolji, - prednje celjusti kocnica su ne dorasle tezini i snazi motora. Generalno: pouzdan, trosi koliko i svaki motor - sve je u desnoj ruci, prelazi bez problema 100k ...
  13. @dfast: slazem se. Vodim se po onoj: ".. ko nije pi'to nije ni dobio...". prosirujem diapazon potrazje jos sa; - kawasaki 3 cilindra 'KH' serie ( 250, 350, 500, 750) - RG 500 - RG 250 - TZR 250 - i ostalo iz '70-'80 Z. Evropsko / Japansko dvotaktno
  14. pa brkicu .. i nije smesno .. . [ jeste jeste.. ;-) ]
  15. eto skoro 10 godina kasnije, jos uvek aktuelno gore navedeno se trazi.
  16. Cubra je bio 'svoj' ali je bio sasvim OK. Nisma znao da ga nema vishe, bas mi je zao. Sta mu se desilo, jel zna neko? JEdno leto sam radio u komshiluku u 'servisu' Voje Ivanishevica, sledeca ulica paralelno .. zaboravih i ime.
  17. najvishe korishtene a sa time i najbolje gume za 'old-skool' felne 18-19" / 1.75-2.15 su Bridgestone BT45. chak se koriste i na klubskim trkama. Metzeler 33 su sledece, vrlo dobre ali ipak slabije od BT. Napomena: UVEK koristi fabrichku zadatu shirinu gume.
  18. nazalost i lanac je na kontra strani
  19. za preciznji odgovor "kada 2t a kada 4T" prvo definishite; - teren (cross, enduro, sm, show-off, city wheelies .. ?) - vozac (iskustvo i tezina) - krajnja potrebna snaga motora - cena motora / odrzavanje-servisi posle toga se tek gleda dali 2T ili 4T chinjenica je da ako covek se razmishlja izmedju 2t/4t i pita za iskutvo i savet onda bih rekao: uvek 4t!!! nevolim 1cil. 'dizele' uopshte ali imaju predosti ... zato je aprilia napravila ultime enduro: rxv seriju!
  20. naravno da je moj stav i moje slovo .. xx godina iskustva stoji iza..
  21. kupujem yamahu 2T; - tdr250 - dt200r - wr200 - dt230 - rd250/350 - rd500 ostalo: lambretta nsu vw t1/t2
  22. 2T je: - za ljude koji znaju i vole da 'srafe' i razumeju pre svega mehaniku i kao radi /zasto radi motor (mashina dakle..) - za ljude koji su 'adrenalin junkie' ( u klasi sa roniocima, sky divers, extreme ski/bord, base jumpers etc...) - za ljude koji imaju ceo dan osmeh na licu posle voznje sa (pravim) 2T - za ljude koji uglavnom nemaju 'kacigu-jaknu-pant.-cizne-rukavice' u boji (po mogucstvu marke motora ili neke druge marke ..) - za ljude koji ce radije da ostanu u garazi i 'maste' se celu noc mesto da sednu na 'dizela' i provozaju se po gradu ('strahinjica bana' i to..) - za ljude koji nevezuju 'kolicinu zadovoljstva' sa 'cenom necega' - za ljude kojima je voznja 4T jednaka voznji dizelom (diesel) 4T je: - za sve one ostale koji nespadaju pod '2T ljude' enduro 2T vs 4T? - pitanje 'terena' i lichnog stila voznje, recimo; - tereni kao Deliblatska peschara je po meni za 2T zbog dugachkih ravnih delova i brzine. - planinine i sume su vise za lagane 4T zbog manje brzine i tezine motora. moze i 2T ali onda vozach mora da zna da dozira kvachilo gde i kad treba. my 2 c
  23. Lep putopis. Podsetio me na "Sunchano jedro" koje sam kao mali prochitao i mashtao o jedrenju po okeanima i morima. - za ukopavanje motora u sitan suvi pesak: ispushtash pritisak guma do 0.8-0.6bar, ako treba i flat. - za poneti: ductape, reparira 80% kvarova na putu 'do sledece stanice' ... vrlo me zanima kako je izdrzala kaciga 'roof / boxer' (V model ili ne?) i jeli shodna prilici i nameni .. tj. dali se praktichno pokazala? s'obzirom da ste Mikkine komshije.. nadam se da cu vas upoznati i chuti lichno (delove) prichu .. pozdrav
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja