Jump to content

Moto Zajednica

VPetar

Članovi
  • Broj tema i poruka

    291
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: VPetar

  1. On 7/25/2023 at 1:14 PM, Mugos said:

    Imam ST200 I, odličan, udobno sedište, veliki točkovi, abs,   stvarno ga obožavam, ali rezervni delovi, čekanje , tako mi upalo ....

    Redovan servis završavaju bez problema, oko 1h.

    Sta kaze potrosnja? :)

  2. On 2/1/2022 at 12:53 PM, djpesic said:

    Evo da se upisem, kupio sam city coco pusa 

    CITYCOCO.RS

    Pusa je električni skuter retro dizajna! Ima ugrađen QS motor snage 2kW i bateriju od 52Ah, domet do 100 km, i najbolju garanciju na tržištu!

    Do sada sam presao nesto manje od 300km, vozen samo do posla i nazad, i jos malo po bgdu. Uzet u novembru 2021, pred kraj sezone. Dobio sam ga "otkljucanog" sa limita od 45kmh, tako da moze da dodje do 56kmh po ravnom, na punoj bateriji. Kada je baterija pri kraju, moze malo preko  45kmh. Lepo poteze iz starta, ali ne prejako, nema divljanja po putu i utrkivanja sa kolima, nego se vozi lagano i bez zurbe. Meni jako bitno kao pocetniku, posto mi ne dozvoljava da se opustim i da krenem da divljam. Do sada sam uspevao da predjem sa jednim punjenjem 80km, tada baterija spadne na 1 crtu i nosim kuci da se puni. Punjenje preko noci, na jeftinu struju, treba mu oko 4-6h da se napuni. Baterija je ispod sedista, izvadi se i odnese kuci. Ima oko 12 kg. Veoma zgodno za gradsku voznju, nije ni namenjen za duze rute i izlazenje iz grada. Racunam da ce leti moci i vise od tih 80km. Deklarisan domet je 100km. Isprogramirano je gasenje skutera kad baterija sidje na nekih 20tak posto kapaciteta, radi cuvanja zdravlja baterije, medjutim, koliko sam video, ta rezerva nije uzeta u obzir na prikazu kapaciteta. Osim "crtica", na displeju se vidi voltaza baterije (50V puna, na 38V se gasi skuter). Btw, imam 75kg, sto utice na autonomiju. Odziv na gas je momentalan, nema vibracija, cimanja (osim ako sam ne odvrnem gas do daske iz mesta). Veoma brzo dostize maksimalnu brzinu, mozda za 2, 3 sekunde, nisam merio. Udoban je, ali zbog manjih tockova, mora da se pazi na vece rupe. Stekao sam utisak da se snaga dozira progresivno, ne koristi maksimalnu snagu motora non stop, nego zavisi od brzine kretanja i odvrnutosti gasa. Ono sto je jako bitno, ima regenerativno kocenje, i to na dva nacina. Priv nacin je prekidac ispod leve rucke, motor se prebaci u generatorski rezim. Tada je iskljuceno dodavanje gasa, i motor dosta brzo koci po ravnom, a nizbrdo se desava intenzivno punjenje baterije. Drugi nacin je kocenjem. Kada se lagano pritisnu obe kocnice istovremeno, aktivira se regenerativno kocenje, uz nesto jaci pritisak se aktiviraju i diskovi, zajedno sa motorom. Takodje moze da se vozi u rikverc. Od redovnog odrzavanja, treba kontrolisati gume, kocione plocice, i na 2 godine se menja kociono ulje i to je sve.

    Kakvi su utisci nakon cele sezone? :)   @djpesic

  3. Mislim da te razumem(u smislu nacina letovanja) :D Lepo otvoris google, ukucaj najlepse plaze u CG i biraj :D onda napravis spisak od nekoliko plaza ili sl. i odes i "pazaris" na licu mesta :) odmah vidis u kakvom je stanju i mozes da oboris cenu ako nema guzve :) Ulcinj se i meni svidja, lepa je plaza bas :)

  4. I devojka i ja smo letos napravili nesto ispod 300km po CG..ne smeta ni mali motor ni sto zulja sediste ni vetar ni bube ni mrak ni zima(5 dukseva sam obukao jedan preko drugog, sta cu kad nemamo opremu)..samo da je srce srecno :D (nas dvoje na motoru sa dnevnim prtljagom i hranom, da)

×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja