Jump to content

Moto Zajednica

Pedja CG

Članovi
  • Broj tema i poruka

    29
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu Pedja CG

  • Rođendan 08.02.1974.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Podgorica, Crna Gora
  • Motocikl
    Suzuki GSXR 1000 (2007 - K7)

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

Pedja CG's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

2

Reputacija u zajednici

  1. Pozdrav svima, stupio sam u kontakt sa Joškom i kupio regler od njega. Stigao mi je i montirao sam ga. Sve za sada (evo 3 dana) radi kako treba i vrijednosti punjenja su adekvatne. Hvala Joški na korektnoj komunikaciji, izdvojenom vremenu i trudu, i što je najvažnije na regleru koji je riješio moj problem. Moj utisak je da iako je ručna (kućna) radinost spolja je vrlo lijepo napravljen, a za komponente (nisam mogao da vidim šta je unutra ali sam dobio par informacija o tome) u visokoj su klasi u odnosu na zamjenske reglere pa čak i fabričke. P.S. Za sada vozim samo sa dugim svijetlima, xenon ne uključujem ni za šta, odnosno trudim se da sam kući prije mraka :-) dok ne vratim fabričku sijalicu ili ugradim led. Arakis, nabavio sam i displej sa mjeračem napona tako da sam na neki način "ukrotio" strahove koje je izazvao ovaj problem zbog kojeg mi je motor bio van funkcije mjesec dana. Naravno hvala i svima vama na komentarima i sugestijama.
  2. zika56 slažem se sve si u pravu što si naveo, ali logika većine je da se pogasi da se ne troši (tako je valjda od malena ... gasi svijetlo u stanu i po hodnicima neću da radim za struju :-)). Ja sam lično vozio sa ugašenim svjetlima (samo ona mala pozicija), razmišljajući ajde da ne cimam xenon i instalaciju po danu. Kad je ljeto došlo većina vožnji je po danu a temperature su visoke i onda regler prespaja na masu jer nema toliko potrebu da puni akumulator, grije se usled toga a i usled temperature i eto ti razlog (jedan od) da crkne.
  3. Onaj prvi je bio neki Italijanski (za beverly 500 cc) i nije uopšte radio od starta. Ovaj drugi koji je crkao vjerovatno je bio neki kineski. Ovaj treći će biti definitivno boljeg kvaliteta od prethodnog (zato i čekam). Ne očekujem da regler preživi ne uključivanje Xenona jer oni nisu potrošači, čak im je sijalica 10W manje potrošnje od standardne, problem je napon prilikom paljenja i auto restartovanje balasta u slučaju varijacije u naponu (a onda i ponovno podizanje napona na 25 do 30 hiljada volti). U suštini mislim da je jedini problem što Joška nije blizu i što nema serijsku poizvodnju :-) .... a dan ljeti kad imaš motor koji ne radi traje predugo :-)
  4. Skinuo deklo (isputio ulje), namotaji dobri, nema nikakvih tragova (crnih), lak na žicama izgleda sasvim ok. Šta mi je sad ostalo kao konstatacija: 1. Da ni jedan od dva reglera koji su montirani nisu bili kvaltetni ili odgovarajući - nemoguće jer ne bi jedan bio potpuno nefunkcionalan a drugi crkao u roku od 5 minuta vožnje 2. Da je xenon na motoru izazvao kvar - to je ostalo kao jedina pretpostavka na osnovu iskustva kolega sa ovog a i drugih foruma Čekam da stigne novi (navodno kvaltetniji regler) od prethodnog koji je crkao. Pa da probam bez paljenja xenon-a? U međuvremenu sam poslao poruku Joški da vidim šta i kako u vezi narudžbe, izrade i preuzimanja.
  5. I ja sam na više stranih foruma pronašao ovu informaciju, neki majstori po statistici kažu da im je 90% otkaza reglera bilo na motorima koji su imali xenon (pa sad slučajno ili ne). Koliko mogu da shvatim u pitanju su dvije stvari kod xenon-a: balast i njegovo trenutno podizanje napona na 25.000 V, i druga stvar ukoliko se balast nalazi blizu reglera mogao bi taj elektromagnetni inpuls da izazove kvar . Ovo poslednje sam čak i pročitao na nekim forumima, da predlažu da se kablovi od reglera odvoje od druge instalacije (ukoliko je ima). Možda je regler i najbezbolnija šteta s obzirom da i centralna jedinica (ECM) može da strada posebno ako dolazi do prekida u instalaciji svijetala pa se xenon pali i gasi. Sad će svi (a i ja sam jedan od njih) reći pa znači li sad to da xenon ne možemo da ugrađujemo u motore, ali ja ne znam (a neka me neko ispravi) da se fabrički ugrađuje i na jednom motoru. Šta bi onda bio odgovor na ovu dilemu?! Ako baš kupujete xenon onda obratite pažnju na kvalitet proizvođača (uostalom kao i za sve), a druga opcija su led sijalice (ono što ću sada ja odabrati bez obzira na to da li je kvar prouzrokovao xenon) s tim što i tu imamo pratećih efekata.
  6. Arakis hvala na izdvojenom vremenu i odgovoru. I kad je motor ugrijan, znači posle vožnje od par kilometara (kroz grad temperatura motora oko 97 stepeni) mjerenjem napona na alternatorskim fazama daje vrijednosti koje su iz manuala, ler oko 20 V povećanje obrtaja na 3000 do 4000 daje između 50 i 70 V. Svakako ću i to uraditi jer vizuelnom inspekcijom može da se vidi i poslednji test (s obzirom da su svi prethodni pokazali vrijednosti koje su propisane). Majstor će to uraditi u naredna 2 dana a u međuvremenu s obzirom na garanciju poslednjeg reglera čekam da stigne neki koji je (kako kažu mnogo bolji - valjda sa mosfetom) pa kad prekontroliše namotaje vizuelno onda će da ugradi taj. Jošku bih kontaktirao odmah posle svega, ali shvatićete me da sam već dao 170 € (prvi regler 90 € i ovaj drugi 80 €) i moraću da probam da makar ovih poslednjih 80 iskoristim kroz garanciju, a onda da vidim u nekom doglednom vremenu kupim kod Joške da imam za rezervu da mogu odmah da odradim popravku. Što se tiče savjeta za voltmetar, i mislio sam da ugradim kontrolu napona da imam vizuelno uvid tokom vožnje, tako da ću savjet prihvatiti. Za Jošku sam čuo i evo da ga pohvalim da na našem (tu mislim na CG) forumu "No limit bajkers" ima komentar da je zamijenio besplatno čak jedan regler koji je tada ugradio sa slabijim komponentama prije 7 godina, odnosno on nije tada ništa uradio kako ne treba već je kasnijim usavršavanjem došao do šeme koja je pouzdanija ali nije htio da naplati ni posle 7 godina, tako da sve čestitke za ovaj gest koji baš nije bio u nikakvoj obavezi niti očekivanju da se napravi. Znam da pravi sa jačim mosfetima koji su definitivno trenutno mnogo bolja varijanta u smislu pouzdanosti i trajanja. Nisam dobio odgovor da li bi xenon mogao da prouzrokuje otkaz reglera, ali ja ću ga svakako skinuti sa motora, možda neću znati je li do njega ali ću makar znati da u buduće neće biti :-) Javljam šta je bilo kad se odradi kontrola namotaja. Hvala još jednom na izdovojenom vremenu i odgovoru.
  7. Dobar dan svima. Nastavak na prethodno, stigao regler (koji sam pomenuo da čekam kod majstora) namontiran na motoru, sve puni i radi kako treba. Ja dođem po motor sjednem i odvozim 3-4 km, napravim pauzu pola sata i krenem da upalim - ne može. Izmjerim napon na akumulatoru kad je motor ugašen 11,3 V. Upalim na kablove, regler ne puni. Vratim se kod majstora koji ustanovi ono što sam i pretpostavio da je i taj regler crkao. Regler u garanciji zamijeniće, to nije problem, ali jeste zašto crkava. Malo izguglam po nekim forumima i vidim da se pominje da bi xenon mogao da bude problem za regler. Vidim da se nešto tako pominje i ovdje u nekim komentarima. Ja sam za xenon izvukao prekidač tj ne pale se svijetla sa startovanjem motora. Taj dan sam ih upalio. Nije mi u tehničkom smislu baš jasno zašto bi xenon uticao da regler sagori (ili šta već). Svakako ću prilikom ugradnje sledećeg reglera gledati da ne uključujem xenon i da tako probam par dana, a onda ću ga i ukloniti i vratiti na fabričko. Ne vidim nakon svega što je ispitano zašto se ovo dešava osim evo da probam i sa pomenutim načinom.
  8. Dobar dan svima. Ako sam propustio neki post koji sve ovo što slijedi jasno objašnjava, izvinjavam se ali sam pokušao da nađem (doduše na brzinu) i nisam uspio. Malo ću opširnije objasniti jer sam već duže vrijeme pokušavao da se sam snađem pa evo ipak moram ovgako da potražim pomoć od nekog od vas koji ste iskusniji. Imam problem sa punjenjem akumulatora. U pitanju je motor suzuki gsxr k7 1000. Naime, desilo se prije 10 tak dana da nisam posle pauze u kratkoj vožnji mogao da ga upalim. Izmjerim akumulator 10,5 V. Upalim ga na kablove i napon i dalje ostane isti. Podignem obrtaje u leru napon pada. Dovezem se do kuće 3 km i izmjerim napon 9,6 V. Skinem akumulator, stavim ga na punjenje, sve bude ok testiram ga na pražnjenje sijalicom od 40 W tokom 2 sata i napon padne 0,5 V. Vratim ga na motor i krenem dalje sa dijagnostikom. Alternator/stator 3 faze: raskačim regler, ispitam omski (dioda na multimetru) među fazama postoji očitavanje tj nisu međusobno u prekidu. Izmjerim otpor među fazama svugdje je 0,8 oma (po servise manualu je od 0,2 do 0,9 normalno). Između faza i mase nema proboja. Upalim motor, na leru daje među fazama napon od 22 V, podizanjem obrtaja napon raste i na 3000 obrtaja dostiže 60 - 80 V , podjednake vrijednosti među svim fazama. Regler: ispitam ga raskačenog, test dioda i utvrdim da u jednoj od kombinacija imam kratak spoj (tamo gdje bi trebao da mi očita jednake vrijednosti otpora). Spojim ga na alternator i vidim da mu je očitavanje na izlazu 1 V (tamo gdje bi trebhao da daje 13 V tj da time puni akumulator. Nisam danima mogao da nađem regler, i na kraju u nekoj radnji kupim regler koji je za Beverly 500 cc i za koji prodavac tvrdi da ga je ugrađivao na jače motore (hayabusa, honda 750 cc, itd) i da mogu i taj da koristim. Elem kupim ga 90 €, montiram i on daje napon od 3 V i u leru i pri podizanju obrtaja. Probam sve kombinacije, spojim masu reglera (koja ga inicira), raskačim ga sa aukumulatora, bla bla i ništa, napon na izlazu i dalje konstantan 3 V. Garancije nema čim izađem iz radnje, ne mogu ni da probam sa drugim (pitao da mi daju jer je mooooožda ovaj neispravan) ali nema mogućnosti. Akumulator je na motoru već 7 dana, napon mu je 12,7 V, palio sam motor makar 15 puta tokom tih dana (probajućio i testirajući sve prethodno), ali on drži taj napon bez obzira što sve vrijeme nema dopunjavanja (sa strane reglera). Zato mislim da akumulator nije potencijalni problem makar u ovom slučaju (ne davanja odgovarajućeg napona na izlazu reglera koji sam testirao i kad je raskačen sa akumulatora). Takođe sam provjeravao i da li ima "curenja" u sistemu (struju između minusa akumulatora i raskačene kleme sa minusa) i tu su očitavanja u normali. Intresanta informacija: Kako je regler na mom motoru izvučen iznad prednjeg blatobrana, tako je kabal (3 faze sa statora) produžen. Taj kabal se tokom ovih testiranja grijao u roku od nepunih minut rada, i primjetio sam da se grije cijelom dužinom, ali na dijelu gdje su kablovi faza razdvojeni primjetio sam da se samo jedna faza grije, i ta temperatura na toj žici je da ne možeš da takneš prstom znači nije uobičajena (makar po meni). Razlog može da bude što je nastavljanje neadekvatnim kablovskim profilom, loš spoj sa kablom iz statora, itd., što će se riješiti ali više pitam iz razloga da li je moguće da je tu neki uzrok ovog dešavanja koji bi dalju dijagnostiku odveo u nekom jasnijem pravcu. Dilema koju sada trenutno imam i u vezi koje i želim da se konsultujem sa vama da li da dalja ispitivanja usmjerim u sledećim pravcima je sledeća: 1. Alternator daje odgovarajuće vrijednosti u testovima koje sam izveo, ali nisam mjerio struju po fazama tj test proboja generatora u radu pa da li to da radim: 2. Da li da vizuelno pregledam alternator/stator tj da krenem u ispuštanje ulja skidanje svega bla bla ili možda imate neki savjer u drugom pravcu prije svega toga? 3. Čekam kod jednog prijatelja majstora da stigne regler koji je navodno za motore kao što je moj (mada nisam siguran da je to baš prava konstatacija) pa da probamo sa njim. Da li mislite da bi regler (ovaj koji sam kupio) mogao da bude neadekvatan ili možda (kave sam sreće do sada za sve) možda naletio na taj jedan koji je fabrički neispravan :-)? 4. Da li bi neki spoj u instalaciji (reče mi drug da je imao iskustvo slično gdje mu je starter paljenja bio nešto izgorio i prespojio) mogao da bude uzrok ovakvih parametara? Eto, odiseja, ali sam htio da prekočimo kuckanja za nešto što mogu odmah da izložim a i mislim da će biti korisno i onima koji mi možda ne mogu pomoći ali mogu naći neke intresantne informacije u ovom opisu dijagnosticiranja. Ako sam nešto pogriješio, iskusne kolege će ispraviti a ja se izvinjavam. Hvala svima unaprijed na odgovoru.
  9. Malo silikona prije nego stavis crijevo na cijevcicu, malo grijanja crijeva, provjeri cjevcicu na ventilu protoka da nije negdje napukla. Dosao si pred kraj - ISTRAJ
  10. Vuce vazduh, provjeri spoj crijeva na tom ventilu protoka
  11. Pozdrav svima. Interesuje me da li neko ima informaciju gdje da kupim ili da li neko moze da napravi ploču (nosač) za kofer Piaggio. Ako je neko već imao iskustva sa pravljenjem te ploče volio bih da mi pošalje informacije u vezi s tim. Ako je već negdje na forumu bilo riječi o tome izvinjavam se ali nijesam pretragom mogao da nadjem. Pozdrav i hvala unaprijed Pedja
  12. Pozdrav svima. Izvinjavam se ako u vezi sa ovim već postoji otvorena tema. Interesuje me da li ima neko da prodaje ili da pravi pa da se naruči ili da da neka upustva kako da sam napravim, nosač (ploču) za kofer Piaggio. Hvala unaprijed Pedja
  13. I šta sada mi nindže da radimo !? Ja imam Kawasaki Vesys 2008. godiste. Da li bi na osnovu modela i godišta (predpostavljam da stariji motori ili neke slabije marke nemaju neki poseban kvalitet plastika ili se nije tada razmišljalo o Xenon-u) mogao kako da saznam kakvog su kvaliteta plastike u mojem faru i da li je predvidjeno da se može (bez posledica) ugraditi Xenon ? Ima li neko iskustva sa ovim modelom motora ili sa sličnim modelima sličnog godišta?
  14. Imam pitanje u vezi sa ugradnjom XENON svijetala u motor: Da li temperatura tih sijalica moze da utice na plastike u faru tj da ih istopi ili sl.?? Jedan moj prijatelj mi je rekao da se tako nesto nerijetko desava na automobilima konkretno na GOLF 4 Ako ima neko iskustava na duze staze ili uopste iskustava volio bih cuti komentar. Pozdrav
  15. Hvala na odgovorima i vremenu. Vjerujem da sam otisao kod majstora bilo bi makar 30 evra za sefte. Pozdrav
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja