Jump to content

Moto Zajednica

DorćolAC

Članovi
 • Broj tema i poruka

  229
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

199 Excelent

1 Pratilac

O članu DorćolAC

 • Rank
  Svrati ponekad
 • Rođendan 31.01.1951.

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  У души - Дорћол! (Београд)
 • Motocikl
  Honda CBF 600N & Fosti F51

Poslednji posetioci profila

3677 profile views
 1. Pet motora i jedan Ducati na putu za Nordkapp

  Ne treba trošiti više reči od jedne za Pandine putopise osim: maestralno. E, sad...... Odužiše se ove reklame.. ponestaje kokica i piva (i ostalih zanimacija) u ovim svežuckavim zimskim danima. Postajemo nestrpljivi jer je dobar putopis najbolja hrana za dušu (i telo) u ovo vreme uobičajenog ''vožnjostaja'' na dva točka. Šta reći?!?.... Ajmo, ajde!!!
 2. Suzuki Bandit 1200 S 1998

  ''Ja bih je posedovao'' i bez para i sa parama... ali.... :-(. Baš lep, domaćinski motor!
 3. Prodajem Bmw R1200 GS ADV LC

  Eh, da sam malo mlađi, i da mi je stigla lova....!!!! ;-) Srećna prodaja Miloše.
 4. Sachs x road 2

  Ja sam i dalje zadovoljan ovim motorčetom koje mi u potpunosti zadovoljava predviđenu upotrebu. Za sada je sve uglavnom: sipaj gorivo i vozi (ponekad ga i operi malo) i povremeno proveri da li je sve na svome mestu. Ima samo jedna stvar koja me malo nervira a to je akumulator. Ili sam ja Q--te sreće ili je to ''po difoltu''... Kada se ne vozi neko vreme (15-20-25 dana) on se isprazni i onda... ili kurbla pa voziiiii da se malko napuni ili na punjač uz malo strpljenja. Problem je što je doćo do klema zaj...na rabota. Ima odšrafljivanja i zašrafljivanja a moglo je malko bolje da se sve to uklaviri. Ja, po sistemu ''umetničko ime mi je mali DŽO'' kupih za hiljadarku u maxmomentu utičnicu za 12V, kućište osigurača (cevastog - kao i onaj što je već na motorčetu) i termobužir sam imao... malo žice, dve šelne (farbnute crno), malo kože od starih rukavica kao podloška i... reših ''dve muve''. Kada se isprazni samo se iz punjača ugura odgovarajući konektor i ode na ladno pivo dok se akumulator ne napuni dovoljno.
 5. Sachs x road 2

  ...''korektan kineski motor sa italijanskim nalepnicama i ugraviranim PEDA na agregatu. Ekonomičan, lagan za upravljanje (k'o bicikla) i taman za svoju kubikažu i snagu (7,2 kW). A nije moped!''... ...''Čini mi se da Cvija napomenu kako se klinci lože na ovakve motoriće.. Nekako ne spadam u tu kategoriju (ostavih iza sebe i ''penzionersku granicu'') a kupih Fosti.''... ...''nisam našao pravu stvar ali od onoga šta je bilo na SRB tržištu nađoh (kao) najmanju cenu.''... ...''Da sam se premišljao, ne bih se ovog leta navozao u lokalu (na Jugu) kako treba. A Hondom prethodnih nedelja prokrstarih najlepšim delovima Šumadije, Levča, Resave i Stiga.''... Za Zorgeta - citirah neke delove mojih prethodnih postova. Da pojasnim Honda CBF mi služi za ''vožnje motorom'' po Srbiji (''i šire'') - primereno mojim željama i zadovoljstvu vožnje. Za vožnje u lokalu (na jugu SRB) i vožnjice do Niš, LE, VR, Vlasine, Pirota , pa i do Prokuplja F51 je taman, taman. (što bi rek'o Burhan iz turske tv serije) Ako bude malo više slobodnog vremena možda stignem i do Bagrdana da se i motorićem prevezem preko čuvenog mosta, a ne samo Hondom.
 6. Sachs x road 2

  Zorge dade dobar presek, a ja samo da podsetim kako sam u dva posta naznačio da je cena F51 670 dolara ma izlazu iz fabrike - sve ostalo (do onoga šta plaćamo) je....... Ja znam šta sam tražio, odnosno šta bi od motorića zadovoljilo moje zahteve. Nažalost, nisam našao pravu stvar ali od onoga šta je bilo na SRB tržištu nađoh (kao) najmanju cenu. Nije bilo po sistemu ''kad nema vina - dobro je i sirće'' nego, što bi rek'o moj drug Zoća pčelar, Bate, što imam kominjak - dušu razgaljuje. (A voli Zoća da mo ponekad donesem da degustiramo neku buteljku vina iz domaćih vinarija). Da sam se premišljao, ne bih se ovog leta navozao u lokalu (na Jugu) kako treba. A Hondom prethodnih nedelja prokrstarih najlepšim delovima Šumadije, Levča, Resave i Stiga.
 7. Sachs x road 2

  I, bre! Odosmo u naučno-političke sfere a čini mi se da je osnovno pitanje: Šta od motocikala manje kubikaže, po RAZUMNOJ ceni, nabaviti u zemlji Srbiji! Sećajući se ''onih'' vremena.... setih se konstatacije jednog mog nekadašnjeg školskog druga: '' Nekada sam bio mlad, lep, pametan, skroman.... a sada sam samo lep, ali i to je vrlo diskutabilno.'' Dal' je grožđe kiselo ili ne... tek treba realizovati nameru - a vreme neumitno teče. Ne znam šta Cvijanović vozi od motocikala, a što se tiče poređenja sa DDR voznim parkom, sećam se vremena kada su trabanti drali mnoge na YU relijima, a i (u to vreme) ''istočnog bloka'' stizale su Škode 130RS koje su takođe mnogima pokazale vezu između muse i jarca. Naravno, radilo se o fabričkim ekipama, dok su kod nas po običaju momci sklapali, budžili i snalazili se oko pripreme mašina a na stazi je puno puta dokazano da je bitno i ''srce u junaka''. Nego vratimo se osnovnoj temi.
 8. Sachs x road 2

  O tome (čini mi se) svi i govorimo. Preskupi motocikli a slaba ponuda. još tužnija priča o cenama polovnjaka kojima je (čast manjem broju veoma korektnih) uglavnom ''duša u nosu''. I kao u ''tamnom vijajetu'' - (parafraziram) ko kupi kajaće se a ko ne kupi još i više. E, sad!!! Dobro bi bilo da sagledamo šta može neko, ko želi da ''zajaše'' na recimo 125 kubika, da kupi u zemlji Srbiji. Polovnjake treba obilaziti ili preko prijatelja proveravati i analizirati koliko će još novaca, vremena, nerava, poseta majstorima... biti potrebno da se motorče ''utegne''. Nov bar ima nove pneumatike, obaveznu garanciju i ovlašćene servise. Nije nešto velika uteha ali je bar malo manja briga oko pouzdanosti vozila. Znaććććiiii.... pitanje je šta kupiti po nekoj razumnoj (?????????!!!!!!!!!!!??????) ceni. Koliko sam shvatio prethodne postove svi se slažemo u jednom: Kod nas su cene novih motocikala baš, baš ''jake''. Posebno kada su to modeli iz Azije. Da ponovo ukažem na podatak: Iz fabrike u Foshanu F51 izlazi sa cenom od 670 DOLARA, uvezo ga novosađani (firma TJ...) i na tržište plasiraju preko nekog od tridesetak svojih dilera. U tom trenutku ''dostižemo'' svetski standard po sistemu ''take iz or leave it'', a brza prodaja tridesetak x roUda 2 (kako se reklamirao F51( pokazala je ne ekonomsku jačinu kupaca nego (nažalost) malu, veoma slabu, ponudu na tržištu. I kada me neko pita ''Šta da kupim'' - ne mogu da mu dam normalan odgovor. Stvarno, šta da se (od motocikala koji će pružiti zadovoljstvo u vožnji a ne stajanje u garaži ili kod majstora) kupi u ovom trenutku??? P.S. (za Biker-Boy-a): Mora da je taj sistem vodenog hlađenja, uz elektronsko ubrizgavanje kao i još neke sitnice, veoooomaaa poseban kada pravi razliku od skoro 1500 evara. Čini mi se da ovde neko nas (kupce) il' ponižava ili smatra nedovoljno inteligentnim. P.P.S. Da bih ilustrovao moju tvrdnju iz vrethodnog posta o vveeeoooooomaaa velikoj sličnosti dva modela evo i slikica u približno istoj rezoluciji. Plavi (za dečake) je SYM a crveno (na rados') Fosti F51. ;-) :-D
 9. Sachs x road 2

  Po svemu sudeći nismo se razumeli. Nisam upoređivao firme, poslovne rezultate, tehnologiju, pošto smatram da za to na forumu nema mnogo mesta a i potrebne javnosti učesnika i dovoljno pouzdane argumentacije. Želeo sam samo da ukažem na konkretan model i pokušao da napravim komparaciju pre svega u veoma različitoj ceni za (bar po onome šta se navodi kao tehničke karakteristike a vizuelno se da lako uporediti da li postoji vrlo mala razlika) modele od 125 ccm.
 10. Sachs x road 2

  Aj da ne mešamo ''naše'' i ''njihove'' MSM... nije bitno ko je sa mladine a ko sa mladoženjine strane - važno je da svadba prođe kako treba a da brak traje na radost svih a ponajviše mladenaca. Da pojasnim. Možemo mi ovde raspravljati ko se koliko ugradio, zašto i kako ali osnovno pitanje je kako i šta da nabavi onaj ko želi da se motorizuje sa dva točka pogonjena manjim agregatom. Naravno, u zemlji Srbiji! Ako malo gugluješ videćeš da uglavnom nema ovlašćenih uvoznika a ono malo šta se može naći ne odgovara motoru kojem se nada srpski kupac (da bude dobar a jeftin). Tu se već nazire stara izreka sa ovih prostora: ''Ne mož da .... a da......'' Malodušni će se sasvim obeshrabriti. Nekako nemam utisak da je neko napravio paralelu između cena novih i polovnjaka ovde. Sve mi se čini da su cene polovnih motora još više nerealne nego novih kod ono malo dilera. I kao što već napisah potencijalni kupac postaje zbunjen... a ima i ono o ''lud-zbunjen''. Malopre potražih na guglu ''kineski motori u srbiji''. Samo nekoliko modela. Zapade mi za oko (ukoliko je sajt dovoljno ažuran) jedan motorić kod Gevare. CF moto 150NK. Likom veeeooooommaaa blizak fostiju F51 (odnosno sach X road 2 - kako se prodaje kod nas, iako na deklu piše PEDA). E, sad tema za uvaženog Zorgeta - ako smo više puta konstatovali da je F51 ''poskup'' šta je to posebno kod CF kojem stoji cena 2890 evara. Tehničke karakteristike su slične. A i vizuelno nisu se odmakli mnogo jedan od drugog. I...... Možemo mi teoretisati ali normalnog rešenja nema. Možda padne nešto na lutriji ili se (kao u filmu) pojavi neko nasledstvo od rođaka iz dalekog sveta ili...''Nikad se ne zna - krhko je znanje'' (kao što napisa onaj poznati YU pesnik).
 11. Sachs x road 2

  Upravo u tome je i poenta. Ti, kao krajnji kupac si uvek ''ona'' strana. Kako god okreneš. Kada malo ''zakopaš'' po sumama pronađeš da ''na izlazu iz fabrike'' (ako kupuješ kontejner - dva motorića) plaćaš ih 670 DOLARA po komadu. Dok stigne do tebe, uz sve transportne troškove, špeditere, carinu, marže i druge zarade onih koji su se pozicionirali između tebe i motocikla njegova vrednost naraste do 1400 EVRA!?! Mislim da su te dve sume - početna i krajnja dovoljan komentar.
 12. Sachs x road 2

  ...''da je cena''.... Bez namere da nekog omalovažim, to me podseća na onaj vic:'' Da baba ima trole - bila bi trolejbus!?! - ali bi deda tada imao psihičku traumu'' ;-) A sada ozbiljno na ovu temu. Činjenica je da se na našem tržištu teško može pronaći razumna cena motocikla. Bilo da su u pitanju novi ili polovni. Sve iz ugla kupca koji (uglavnom) ima veeeooooomaaa ograničena novčana sredstva. Čini mi se da Cvija napomenu kako se klinci lože na ovakve motoriće.. Nekako ne spadam u tu kategoriju (ostavih iza sebe i ''penzionersku granicu'') a kupih Fosti. Proverio sam pre nabavke o čemu je reč. Sve se (kao što sam već pisao) može lepo pronaći na njihovom portalu. A grad Foshan (blizu Hong Konga) ima industrijsku zonu u kojoj se proizvede i neke poznate evropsle marke dvotočkaša!!!!!????????? Tako su i ovi talijanci iz Verone napravili dil, a kontejner sa motorićima uvezla naša firma iz Novog Sada. Vlada iz Leskovac je cool tip, trgovac, diler (motora i korisnih informacija gde je u njegovom gradu dobra skara - roštilj) koji je još u vreme sajma rasprodao sve ono šta je obezbedio i vrlo brzo stigla i nova tura. Dokaz da je tržište gladno. Računah da će na sajmu biti dobra ponuda onog šta sam tražio (''biciklu'' od 125 kubika za kraće i duže vožnje u lokalu na jugoistoku Srbije). Apenci ispadoše skuplji od ovog crvenog čudenceta. Ostali kosooki motorići nisu zadovoljavali zadate kriterijume i.... Jeste da je cena od 1400 evropskih novčanica malo jača, ali to ide, lepo nosi mojih devedesetak kg i stvarno malo troši. Kod MASS-a nabavih odgovarajuće NGK svećice i to je (uz kappinu repnu torbicu) bila jedina investicija. Spremam se da na sedište dodam ''jagnjećak'' presvlaku sa malo sunđera kako bi ''mladiću'' mojih godina bilo još udobnije. Jedan prijatelj mi je nedavno tražio savet šta da nabavi. Naravno, uz prethodnu analizu tipa: za šta mi je potreban (relacije, tip kolovoza, doba godine kada bi se koristio, znanje iz oblasti mehanike, iskustvo u saobraćaju, suvozačica da-ne... i naravno raspoloživa sredstva). Ubismo se tržeći nežto pogodno i.... još uvek je u fazi potrage. U jednom manjem gradu se nudi mali japanski čoper...pozvah prijatelja bajkera iz tog kraja da proveri o čemu je reč a kada je čuo cenu njegove (iskrene) prve reči su bile ''bre, zar toliko mnogo para za tako mali motor''. Još jedna potvrda o stanju tržišta. Nađosmo nešto šta bi mu bilo po meri - Hyosung (''kinez'' što nije kinez a nije ni Suzuki). Lep 250 kubika taman, taman (što bi rekli u turskim serijama). E, JBG firma koja ga je uvozila i prodavala više to ne radi - objašnjenje da nema interesovanja. I sad ostade dilema nov ili polovan! Setih se dobrog saveta kada sam davno, davno kupovao moj prvi auto (zna se - fiću): ''Novi auto - velika briga, stari auto - tuberkuloza (stalno ga lečiš al' nikako ne možeš da ga izlečiš)''. Ne znam koliko su u pravu ti koji smisliše takvu umotvorinu, al kupih tada nov auto. Ovo moje ''crveno zmajče'' je prošlo kontrolu svih šrafova i spojeva. Ne razmišljam o zameni pneumatika. Na prvom servisu stavljeno motoreksovo ulje i.. što bi rekli moji prijatelji moravci: ''JBM li ga - motorče samo pi.i''. Evo slike iz LE uz nekoliko ATV i drugih motocikala.
 13. Sachs x road 2

  Itekako!!! :-D Nego, kad napisa ''fostadžije'', navede me da razmislim na temu: Zašto se F 51 ovde reklamira kao ''x roUd 2'' kada mu na deklu sa strane piše ''peda'' (uz nekoliko nalepnica sa bojama italijanske zastave). Na sajtu: http://www.fosti.com.cn/fosti/index.asp pod menijem ''new models / patent models'' naslikan plavi F 51 (doduše sa manjim razlikama od ovog ''našeg''). Na deklu utisnuto FOSTI (u istoj boji kao dekl - kod nas PEDA belom bojom), retrovizori su na ''kinezu'' lepši - primereniji dizajnu, a prednji disk je kod njih sa leve strane?!?... To su zapažanja - na prvi pogled. Nigde podataka tipa ''specification'' uobičajenih za motocikle. Ja mailom potražih od uvoznika iz NS odgovarajući ''owners manual'' uz nekoliko pitanja - nema odgovora. JBG... mora da su previše opterećeni poslom oko uvoza novih partija roUda ;-). U Leskovcu je baš lepa potražnja. Ruku na srce - u ovom trenutku i ponudi tržišta čini se da je dobar pazar, ukoliko ne očekujete previše od takve konstrukcije motocikla (125 ccm, sa max. 90 km/h i potrošnjom ''na kašičicu''). Za dizajn imaju maksimalnu ocenu, a za relevantne ocene eksploatacije - biće potrebno malo više vremena i kilometara. Za sada to fercera kako treba i dolikuje. Ne bih da se shvati kao reklama, ali repna torba koju sam kupio i postavio estetski se uklopila - samo tako, a korisnost pokazala veš pri prvoj upotrebi. Supruga (nažalost ne voli motore, ali mora da se pomiri sa činjenicama) jednog dana naprani nalog za kupovinu ''sve po spisku'', a na spisku je bilo: 1/2 kg šargarepe, glavica kupusa, dve grane banana, 600 gr mlevenog mesa i veće pakovanje kiselog mleka (ovčo). Sve stalo i doneto bez problema po lošem asvaltu uz normalnu vožnju. Inače, čitajući iskustva sa kineskim motorima, nabavio sam i ''lepak za mutere'' dobar kao i lockti... ali upola jeftiniji - za svaki slučaj, ako počne ''olabavljivanje''. Pozdrav na sve strane.
 14. Sachs x road 2

  Ova ''moja'' Kapa legla je ko D.. na nošu. Skoro da poverujem kako su uzimali meru Fostija. Imam nešto slikica, ali još nisam ''uklavirio'' kako se bez problema i rizika fotke dižu na net i spuštaju na forume - a i nešto sam se ulenjio. Zato, verujte na reč. Jedanu crnu gumenu gurtnu iz Kape sam presekao na pola i dodao dve kineske kuke za gumu pa sa time kačim torbicu za trouglaste proreze kod zadnjih fuzastera. Od plastične gurtne 30mm i jedne kopče napravih kaiš koji drži torbicu kroz zadnje plastične alke. Motorče je tako lep ''jednosed'' bez narušavanja estetike. A vrlo je praktičan dodatak. A sada o utiscima posle koju stotinu km: Što se tiče naziva, nije mi jasno otkud ovo x-roUd 2 jer u pitanju je čistokrvni Fosti F 51 (to je bar jasno na sajtu te fabrike). Doduše, tamo su nešto lepši retrovozori a i neki sitni dizajnerski zahvati su drugačiji. Inače u knjižici ''tehničko servisni priručnik'' koja se dobija uz motor ima gomila podataka koji nemaju veze sa ovim vozilom nego se odnose na neki moped ili skuter. Ipak na kraju - u delu gde je mesto za overe servisa piše da je ipak to vaš motocikl x-roUd (ne roAd nego lepo, srpski ROUD). Nebitan detalj, ali zanimljiv. Mnogo toga ne možete saznati pa ostaje da verujete i ispoštujete rečenicu iz knjižice ''trgovac će obrazložiti pravilnu upotrebu, pregled pre vožnje i redovno održavanje, garantne uslove i rok kao i postupak'' ?????!!!!! Ali, ne bi mi bili mi da se ne snađemo i sve saznamo - na malo zaobilazniji način. Sam motor, ''moj crveni kineski zmaj'', je ono šta sam tražio i očekivao - za ove novce. Vozio sam ga putevima na jugu Srbije a nekoliko puta me je policija zaustavila uz izvinjenje i molbu da pogledaju koji je to lepi motor. Što se tiče vožnje po putu, iako su felne 17 inča, oseća se loš asvalt i definitivno mora se voziti malo pažljivije. Potrošnja mu je baš ekonomična a (iako, po preporuci fabrike, nisam testirao sve mogućnosti) verujem da lepo može dostići naznačenih 90 km/h. Od problema, bilo je malo sa kvačilom - teško išlo ''ubadanje'' u ler ali podešavanjem sajle to je eliminisano. Mučenje oko startovanja agregata (ne može da ''upali'' dok je na ''ćopavoj'' - iako nije automatik) rešio majstor na I servisu, a što se tiče sauGa mogli si da stave sajlu i onaj prekidač kod leve ručke (imao sam ga na Hornetu) a ne da se posle pola minuta ili minut zavlačiš i guraš ruku kroz rešetku da smanjiš saug. Otkrio sam i položaj glavnog prekidača (stakleni cevasti u beloj plastičnoj oblozi u kojoj je i rezervni kao i neke druge ''sitnice'' koje vožnju čine udobnijom i bezbednijom. Majstor na I servisu u Leskovcu (ljubazan, mlad momak, stručan - uostalom bajker, vozi jednu ljutu mašinu parkiranu prekoputa servisa) dao sva potrebna tehnička objašnjenja i uradio svoj deo posla. Posle nezaobilazne pljeske iz meni najdraže ćevabdžinice Rio, putovanje iz Leskovca je bilo mnogo prijatnije. Do Vlasotinca kolovoz i nekako, pa čak i do Svođa ali kasnije preko Mzgraje, Modre stene i Ljuberađe do Babušnice muka živa od zakrpa, rupa, ulegnuća i svega ostalog. Da zaključim. Pre svega lep i korektan kineski motor sa italijanskim nalepnicama i ugraviranim PEDA na agregatu. Ekonomičan, lagan za upravljanje (k'o bicikla) i taman za svoju kubikažu i snagu (7,2 kW). A nije moped! Zaboravih da pitam koja je zamenska svećica (umesto ove made in china) ali naći će se neka uporedna tabela. Nadam se da će moja zapažanja biti nekome od koristi - u svakom slučaju (kao što reče onaj pozbati glumac) ne može da šteti.
 15. Sachs x road 2

  Zahvaljujem na komentaru, ali i ideji za rešenje problema. Nađoh ''nešto treće''.... Umesto budženja nosača i tvrdih kofera, ili dodavanja nosača-odstojnika za bisage, došla mi je na um ideja o repnoj torbi. Ono šta će zadovoljiti moje potrebe je RA300 kappa. Estetki se uklapa, lako postavlja (i skida) i ima 15 litara zapremine. Naravno, danas nabavio jedan primerak! :-D
×