Jump to content

Moto Zajednica

bridgestone gume

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 413 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vfr 750

Sad mi ubiste raspoloženje sa tim vibracijama prednjeg točka na BT 021, koje sam pre oko 600-700km stavio na motor. A baš bih rekao da su se do sada lepo pokazale (u okvirima turing gume), zadovoljan sam držanjem u nagibu, zadovoljan i i kod prilično većih brzina...

 

I evo, sad ću samo da čekam da prednja počne da trese umesto da uživam, užas. Nadam se samo da nije pravilo, kako stoje stvari, saznaću čim se malo otopi sneg i ubijem par hiljada km.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vlasnik sajta, 5344 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

HoochieMan, nemoj se sekirati, ne verujem da je to fabricka greska vec mozda pre nesto drugo... Uzivaj u voznji, male su sanse da ti se to desi. ;)

 

Prvo da kazem da motor koristim iskljucivo za ulicnu amatersku voznju. Volim da putujem motorom, volim da pojurim kada to uslovi saobracaja dozvole, a najvise volim krivine. Kada putujem ne idem do kraja gume, ali kad ne putujem je druga prica. :D Ne zavrcem gas preterano naglo jer vozim V2 1000 kubika i za tim prosto nema potrebe, snage ima kad god mi treba. Trudim se da vozim sto tecnije, ne preterano brzo na pravcu, ali i bez usporavanja kroz krivine. Otud mi mozda gume i vise potraju nego drugima.

 

BT014 je fabricki stavljana na neke modele Honde za Evropu. Na primer, stavljana je na CBR1000RR 2004-2005 (mozda i kasnije, ne znam)... Jeste da nije uparena sa BT021 bas idealno, ali licno nisam osetio nikakav problem ili nesigurnost u voznji do sada sa ovom kombinacijom guma. BT021 je sport turing dvokomponentna guma, po sredini tvrda, na krajevima mekana. BT014 je jednokomponentna tzv sport guma, mada tesko da je za bilo kakav ozbiljan sport. Vise volim da mi je prednja guma mekanija od zadnje jer je mnogo manji problem kad zadnja proklizava po gasu nego kad prednja pocne da curi...

 

BT014

Bridgestone.jpg

 

BT021

kordzadt.jpg

 

Meni je za sad ova kombinacija idealna sto se prakticnosti i budzeta tice - relativno mekana guma napred i dvokomponentna guma nazad. Prosle godine sam presao poprilicno kilometara na njima (2 puta do CG, jednom do Praga, Makedonski reli + albanija i CG u povratku...), sto autoputem sto po krivinama i nisam imao problema, a dobar % tih kilometara sam prevezao i po hladnijem vremenu i po kisi. Zadnja guma je na preko 50% sare, dok je prednja za menjanje. Zadnju (190/50 ZR17) sam kupio novu proslog Marta, dok je prednja (120/70 ZR17) kupljena nova pocetkom sezone 2007, ali sam sezonu 2007 vozio uz VTR-a uporedo i VFR800.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 477 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: GS 1150

Hvala vam svima na pomoci koja je bila dragocena. Odlucio sam da kupim Metlezer M3. Hvala jos jednom. Nadam se da sam napravio dobar izbor.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja