Jump to content

Moto Zajednica

Podešavanje amortizera

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

Siguran sam da je mnogima od vas ova problematika u malom prstu, pa bih zamolio za pomoć. U pitanju je VFR iz 1993 (mislim da se '94 nešto menjalo i u vezi amortizera), i podešavanje amortizera.

Ako sam dobro shvatio, pri većem opterećenju motora treba "otvrdnuti" amortizer, pretpostavljam da ne bi plivao gore dole kao lud. Kad sam sa suvozačem (teret oko 170 kg, nosivost je ako se nevaram 190) lepo "legnemo", preznojavam se pre svakog ležećeg policajca. Ne znam da li podešavanje amortizera utiče na ovo leganje, ali po mojoj logici trebalo bi da što je tvrđi manje i pliva i tone... Ako bi neko mogao da mi malo pojasni bio bih mu zahvalan.

Drugo pitanje je kako da to tehnički izvedem. Pošto nemam user manual za moje godište mašine, a za razliku od mehanike u ovu hidrauliku (ili pneumatiku?) se ne razumem, trebalo bi mi objašnje KAKO. Kao za debila po mogućstvu. Na logičnom mestu na mašini, sa leve strane, je mali zavrtanj na čijem vrhu piše "high", koliko sam mogao da pročitam. Šta dalje?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Siguran sam da je mnogima od vas ova problematika u malom prstu, pa bih zamolio za pomoć.

Takvih nema, veruj mi.

Da, za vece opterecenje potrebno je podesiti OPRUGU amortizera kako bi sam amortizer dosao u radno podrucje u kojem treba da bude (znaci da ne "potone" suvise kad se motor optereti ili da se ne pomera uopste). A brzinu propadanja- vracanja, tj. mekocu amortizera podesavas na samom amortu.

Problem je taj, sto je na starijim motociklima to na razne nacine izvedeno, tako da bi od VELIKE koristi bilo kad bi fotografisao zadnji amortizer i viljusku odozgo(iznad trougla) i tamo gde se hvataju kociona klesta (videces da ima neki srafic).  Obrati paznju na skracenice pored srafova na ogibljenju.

TEN znaci podesavanje prednaprezanja opruge, COMP brzinu sabijanja amortizera, RBN ili RBD brzinu vracanja. Znaci prvo slike da vidim gde sta i kako, pa dobijas detaljno uputstvo!  ;)

Otišao do garaže da slikam i pop..deo - prazne baterije na aparatu. Dok se ne napune, deo označen sa 16 na tvojoj slici, a sa 7 na srednjoj slici ispod,  je pomenuti zavrtanj kome se može pristupiti i spolja, i na čijem vrhu piše "high". U service manualu je sledeći prikaz, i podaci za setup vešanja (za koje još uvek nemam dovoljno znanja da pravilno protumačim- koja je to "lowest position", "1-1/8 turm", "12 clicks", "hardest position"...tvrd, nizak, klik...).

Ovo su informacije koje sam sakupio... kako ih iskoristiti?

OZl3o_amortizerdn6.jpg

404.jpg

• Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Kod tebe postoji samo mogucnost podesavanja prednaprezanja opruge. Posto to nije neka mudrost, vise ka "high" poziciji kad si natovaren i suprotno. Necu te daviti sad nekim merama jer ovo je veoma zastareo sistem tako da nema ko zna kakvod uticaja na ponasanje u voznji, jedino cemu sluzi je podesavanje visine zadnjeg kraja pomocu opruge.

Dakle, deo koji vidis je za podesavanje opruge, vrti ga ka "high" ako ti je motor suvise "legao" kad ga natovaris i suprotno. To je to.  ;)

Daaa, to mi treba ko leba, da manje propada kad se optereti. Jedino što mi nije jasno je , pošto je u pitanju zavrtanj, koji može da se okreće u dva smera (kao i svaki šraf, jel), i koliko smem da ga okrećem- pun krug, pola kruga, tri kruga... Jel mogu ja tu nešto da zajebem i oštetim?

Koliko sam ja shvatio po crtezu, zavrtanjem srafa (oznacenog) pomera se oznaceni deo koji sabija (ili otpusta) oprugu.

Znaci slobodno okreci sraf (po pola kruga preporuka) sve dok ide lako. NEMOJ SILITI, jer ako krene da ide tesko to znaci da je dosao do kraja hoda!

Uglavnom, neko pravilo je da razlika u duzini viljuska-rep kad je skroz podignut tocak od zemlje i kad je opterecen vozacem (i suvozacem) treba da iznosi priblizno 1/3 hoda amortizer, tj 35-40mm, ali ti podesi kako ti odgovara.

Čisto ako još nekom bude zatrebalo-

ustvari, ceo postupak je ispao veoma lak, bukvalno debil-proof. Pri odvrtanju/zavrtanju pomenutog zavrtnja (broj 7 na slici), duž njega se kreće malo plastično kućište koje lagano otkriva/pokriva linije sa natpisima low/std/high na samom šrafu. Sve je prosto da prostije ne može, samo je trebalo malo odvrnuti šrafčić da se natpisi otkriju.

Hvala na pomoći i savetu!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja