Jump to content

Moto Zajednica

sicma

Članovi
  • Broj tema i poruka

    65
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: sicma

  1. Klinac ga je kupio, ali pošto još nije položio, ja sam ga dovezao iz Novog Sada za Beograd. Tako da mogu da kažem utiske za tih 100+ kilometara. 

    Lepo izgleda i fino ide. Motor solidno vuče na ravnom, deluje dosta pouzdano. Sa druge strane, malo je snage kad ga vozi neko ko ima 100kg kao ja. Na usponu Fruške gore, preticali su me automobili. Baš iz tog razloga mislim da je odličan za početnika, ne možeš da divljaš i da hoćeš.

    Ja sam visok 190 i definitivno je mali za tu visinu, osećao sam se skučeno, ali ne previše. 

    Takođe su mi čudne kočnice, zahtevaju dosta jak stisak ručice. Verovatno je to stvar navike, klinac ga je probao i kaže da je ok. Ali on ga poredi sa skuterom iz auto škole a ja sa GS-om tako da mislim da to nije neki realan problem. 

    Treba videti dugoročno kvalitet, ali za sada deluje kao odličan odnos cene i kvaliteta. 

    • Hvala 1
  2. On 27. 5. 2023. at 8:20, Pirotehnicar je napisao:

    Da li je neko od kolega sa R1250 GSA voljan da napise par redova o dosadasnjim iskustvima sa istim.
    @Nesa-St

    @yogibear ili bilo ko drugi. 
    Poceo sam da razmisljam o promjeni (rana faza) i spremam se za mozda investiciju krajem godine ili pocetkom sledece pa me zanima pro and con. Pratim i Velikog KTM, Africu i Multistradu ali se nekako opet vracam na GSA. Vasa iskustva sa istim bi mnogo pomogla.
     

    Nije slučajno što je motor toliko popularan. Što se tiče kvaliteta vožnje i udobnosti, stvarno nemam zamerku. Imam utisak da bih mogao da pređem milion kilometara na njemu da ne osetim. Bukvalno sve pohvale i vrlo malo mana.

    Kardan kao prenos je meni mnogo dobra stvar, toliko mi je lakše da se ne zezam sa lancem. A nisam primetio ni jedan problem u smislu trzanja pri puštanju ili davanju gasa. Moj savet ti je da uzmeš model koji ima adaptivni far, onaj koji menja ugao osvetljenja pri nagibu, mnogo znači. I kreni u teretanu. Ume da bude mnogo zajebano ako krene da pada dok stojiš u mestu.

    • Sviđa mi se 1
  3. On 5.8.2022. at 20:07, gavrela je napisao:

    To je bilo za 2019 model i poneki 2020, 2021 nema recall a od 2022 stizu sa brembo svi.

    takodje mozete da proverite na sajtu  tako sto uneses broj sasije da li za tvoj model postoji neki recall: 
     

    WWW.BMW.RS

    A recall is a safety critical action implemented by the manufacturer due to design or construction tolerance which may affect the safe operation of the product. Find out more...

     

    Meni je dečko iz servisa baš pokazao nov motor koji je tek došao sa Heyes (BMW brendiranim) klještima. Sad samo ne mogu da se setim da li je bio GS ili GSA.

    Pitao sam da li mogu da platim onda da se zamene klješta. Onda je nešto počeo da priča kako je to komplikovano, da mora i softver da se promeni... U svakom slučaju nisam za sada primetio neki problem, ništa ne curi.

     

    Za moj broj šasije piše da treba da se zameni nalepnica sa informacijama o pritisku u gumama i naravno da se instalira ventil za odvod vode u kardanu.

  4. On 15.7.2022. at 8:49, mad_max0204 je napisao:

    Za sve vlasnike 1250gsa, da li ste odradili recall za prednja kociona kljesta? Ja sam prosle godine otisao u servis kada mi je stigla posta od BMW-a da postoji recall za prednja kljesta i da montiraju brembo. Ostavio motor u servisu i za dva sata pokupio sa novim brembo prednjim kljestima i komplet servisiranim kocionim sistemom. Ne znam zasto su uopste experimentisali sa drugim proizvodjacem ali je reseno.

    Ja već drugu godinu za redom pitam za taj recall i ništa. Čitao sam da su u Americi to uradili, za EU samo znam da su u Austriji menjali.

    U Delti mi kažu da novi motori i dalje stižu sa Hayes, ali ne svi. GS i GSA dolaze sa različitim klještima, jedna Brembo, jedna Heyes. Sad ne mogu da se setim koja na kom modelu.

  5. On 21.7.2021. at 0:36, Nolanka je napisao:

    Kakva je situacija sa voznjom Brutale modela sad, nekoliko godina nakon otvaranja teme?

     

    Ja merkam brutale 675 iz 2012. god., jos nisam otisla da probam (presudno pri kupovini ce biti visina sedista) jer se dvoumim izmedju njega o Ducati monstera (koji, provereno odgovara nizim vozacima).

     

    Gde servisirati, na sta obratiti paznju...?

    Ja sam moju Agustu prodao pre par godina, a na žalost Trion motors u to vreme me je napušio što sam uopšte pitao da urade redovan servis. Dečko koji ju je kupio mi je rekao da su Burnout-u rado prihvatili da je rade, pa proveri sa njima.

    Što se problema tiče ja nisam merodavan sa ~3000 km kojih sam prešao sa njom.

  6. On 27.7.2021. at 1:35, brera je napisao:

    Znao sam ga ja, drzao je perionicu,  kod Vozdovih kapija, kod njega peremo sluzbene automobile godinama. Vozio pre toga Hondu adv i bas skoro kupio ovog tracera (svo vreme sam mislio da je Ducati, permutovao sam motore) Dobar decko bio, momcina.  

    Živim u Voždovim i prolazim skoro svaki dan tuda. Video sam da perionica ne radi i da se pojavila umrlica na vratima u isto vreme kada se ova tema otvorila. Sumnjao sam da je on u pitanju, ta Honda adv je stalno bila parkirana ispred, mislim da sam video i Tracer-a. Na umrlici piše da je dečko '86 godište.

  7. Potvrđujem ovo za Orašac, u kolima mi se upalio ABS pri blažem kočenju. Par puta sa prošao motorom ali srećom bez nekih opasnih situacija. Nov je asfalt, ali nekako gladak, kao ispoliran.

    Kad smo već na tu temu, primetio sam isto na par deonica u zapadnoj Srbiji. Na primer neki delovi oko Divčibara, naročito ka Kosjeriću. Takođe Valjevo - Bajina Bašta preko Rogačice. Tu mi je motor šetao kao na ledu. Pričam na suvom, po kiši ni ne smem da pomislim.

    • Sviđa mi se 1
  8. Pre 6 sati, One of the Biker Boyz je napisao:

    Ima li kakvih info iz prve ruke za BiH.. Kad smo se vracali iz CG drustvo i ja videli smo mi da pored table za naziv grada stoji jos jedna "grad je pokriven video nadzorom" a nismo se bas obazirali na cajger... ima li sanse da stigne kakva cestitka? 

    Mene su slikali u Federaciji, kod Bihaća, stacionarna kamera, video se blic, a i vozio sam preko ograničenja.

    Nikad ništa nije stiglo. 

    • Hvala 1
  9. pre 37 minuta, nikvuksa je napisao:

    Zna li neko stižu li kazne iz Mađarske, Slovačke, Češke? 
    Kad sam se vraćao iz Brna...žurio malo više jbg...

    Ako si sa Srpskim tablama, za sada ne mogu ništa. Druga stvar je da su dosta tolerantniji od nas za brzinu na autoputu.

    Mađari mi kažu da ih do 145 km/h ne diraju.

     

    Ako rentiraš vozilo tamo i napraviš prekršaj gde te snime (a ne zaustave), može biti poprilično nezgodno...

  10. On 14.3.2019. at 22:09, igor.djuric1976 je napisao:

    Konacno postao vlasnik jedne...2016 16.000 kilometara sa full opremom i svime sto moze da se napakuje na taj motor.

    Prethodno vozio GS 1200 LC 2013god...presao na njemu oko 20.000kilometara...

    Posto vidim.da se ovde povela rasprava na temu BMW-Ducati....ako se neko.dvoumi mozda ce posluziti neko od mojih iskustava...

     

    Kao prvo,poredjenje ovakva dva motora mozda i nema smisla jer se vise razlikuju nego sto imaju zajednickih osobina....

    Preciznije opisano,slicnosti su samo kad citate clanke i tvrdnje da su u "istoj klasi".

    Kad probate brzo vidite da su to dvije razlicite filozofije i dvije razlicite ideje kako.bi trebao izgledati Sport Enduro motor odnosno,Dual Sport odnoso Putni Enduro i kakve sve nazive vec mozete procitati u novinama...

     

    Dakle...prvo sam vozio BMWa....i utisci su sasvim solidni... Miran,predvidiv,pouzdan motor... Solidan zvuk na fabrickim auspusima.. Kocenje i balans pri malim brzinama vrhunski... Najmekse sjedite u ovoj klasi motocikala....

    Zadnje plocice grize i jede kao da su od eurokrema sto je samo dokaz da kombinovani sistem istovremenog kocenja prednje i zadnjw kocnice,odlicno radi posao .

    O manama i kvarovima karakteristicnim za ovaj motocikl vise pogledati na internetu...i uglavnom se desavaju... Nista strasno ali "za te pare"ocekujes perfekciju a ne probleme ali dobro...

    Uglavnom motor koji bi legao i svakom pocetniku...ali i iskusnijem bajkeru...nema.greske.... Najduzi put 3.500 kilometara sa saputnikom....strasno zamorno... od opreme nisam imao samo tempomat....ostalo je bilo full....

     

    Ducati....imam skoro 2 mjeseca a najduzi put 350kilometara u jednom danu...

     Na "prvi dodir" dosta tvrdje sjediste...i pomisao da ce voznja na njemu biti prava patnja...jer ipak imam 108kg i 185cm...

     Vizir "naoko uzak" i takodjer pomisao da ce i zbog vjetra biti "kajanja"...medjutim....

    Polozaj sjedenja na MS Enduro je puno udobniji nego na GSu a zastita od vjetra iako ne izgleda logicno,puno bolja nego na GSu obicnom(ADV ima.malo veci vizir ali po komentarima drugara koji voze,to je tu negdje).

    Iako je sjediste na dodir tvrdje cijelokupni dojam je da je MS puno "meksi kad treba" a i puno "tvrdji kad treba"... Generalno manje je zamorno sjediti na Ducatiju nego na BMW za nekog moje visine i tezine... Neko laksi,mozda ne bi ni vidio razliku...

    Mijenjac na Ducatiju je kao "mlijeko"..gladak i mekan...ali zna "upasti u neke lerove" izmedju brzina...nista strasno...

    Na GS je mjenjac bio daleko grublji ali kome to uopste moze smetati ?! Posto imamo vec 3 drugara koji su presli na ADV1250ke...kazu da je mjenjac na novom BMW jedna od rijetkih stavki gdje se vide poboljsanja u odnosu na prethodni(koji sam.ja vozio)...

     

    Da ne duzim puno...u voznji se skroz razlicito ponasaju... Kad vozis MS,osjecas da vozis ziv motor. BMW je daleko mirniji i pitomiji...pa mozda zato uliva vise povjernja... Ducati kad je odlucio da upadne na GS-ov teren,jednostavno je i morao napraviti nesto drugacije,jace,zivlje..jer samo tako bi i mogao da "ukrade"dio BMW-ove klijentele...

    Pocetnici i oni koji prelaze na visoku klasu ionako ce prije dati pare za BMW nego za nesto sto je skuplje a jos uvijek "nepoznato"sirokim masama...kao.sto je Ducati...

     

    Vec pri prvom pogledu (bar meni) na MS sve izgleda kvalitetnije i cvrsce....a da ne pominjemo multimediju koja je izasla dok je BMW jos nije imao u ponudi... To je bilo u momentu izlaska MS Enduro....ali sada i BMW 1250 (i poslednji primjerci 1200LC) imaju zavidnu multimediju...graficki napredniju...ali ako to nekog uopste i zanima... 

    Po meni,uvodjenje multumedije u svijet motocikala je donio slicnu probkematiku kao i mobilni telefoni u drustveni zivot....totalna katastrofa... Voznja se polako pretvara y neprestana podesavanja i povezivanja komunikacija,telefona,navigacija..sa multimedijom i obratno.... Ducati je tu za nijansu pozudaniji i brzi ali...koga i to zanima ...

     

    Tamo gdje cete vidjeti najvecu razliku...su one najrijedje situacije....a to su brzine preko 150Km/h...

    Ducati je tu svoj na svome i daleko je mirniji i uliva vise povjerenja.... Pricamo o.oba.motora sa sva 3 kofera...

     

     Ducati zbog  V2 masine,  izgleda uzi u donjem.dijelu i nekako visok i nesiguran ali moguce je, da mu je to i najveca prednost u odnosu na BMWov boxer...kada otpor vjetra rapidno raste sa povecanjem(preko zakonom kaznjivih) brzina...  Uglavnom jaca masina i manje vibracija sa povecanjem.brzine zacas ce vas iznenaditi kada pogledate u ekran i vidite da ste za tren oka izasli (za BMW nedostiznih) 230km/h..

    Kazu da Ducati ide i 250km/h ali to mi nije bio prioritet prilikom kupovine....tako da nisam ni pokusavao... I ovih 230 je bilo na autoputu bez namjere...vec jednostavno nisam ni pretpostavio da sam "izasao na toliko" dok nisam.pogledao u ekran...

    Ako nekog zanima,detalj koji je mene odusevio su komande na rucicama koje nocu svijetle...na MS naravno...BMW to jos nije ubacio ni na 1250ku...

     

     

    Tesko je reci da je neko od njih bolji ili losiji...jednostavno i jedan i drugi bi trebali rijesiti svoje"dijecije bolesti"...ali ocigledno nece to da urade(kada su sitni kvarovi u pitanju)... 

    ADV u fullu je danas stigaoMS Enduro u fullu sto se tice cijene....koja bar kod nas opasno priblizila cifri od 30.000 evra...sto je mnogo,mnogo je...

     

    Sto se tice cijene servisa...nisam stekao utisak da jeBMW "povoljniji" za servisiranje...ali vidjecemo jos....

     

    Ako me na BMW nesto dovodilo do ludila...to su rucke koje nisi mogao da dirnes golom rukom...jer su jednostavno bile kao od katrana....za razliku od Ducatijevih koje su 10 klasa ljepse i imaju bolji grip...

     

    Poslije voznje MS osjecam se odmornije jer je polozaj sjedenja jednostavno bolji imenivise lezi... Nisam gleda cifre...imam osjecaj da sjediste vise usjeceno(laicki gledano)u ram motora a da je guvernal postavljen vislje u odnosu na sjediste...

     

    Dukati ima jaci efekat grijanja medju nogama zbog zadnjeg cilindra na kome se fakticki sjedi... Zbog toga je GS vjerovatno prijatnije voziti ljeti... Bar ja nikad nisam osjetio da me masine grije...

     

    Ako neko ima konkretno pitanje a da nisam pomenuo...tu sam

     

     

     

    Svaka čast na opisu. 

     

    Probao sam pre dve godine R1200GSA i strašno se razočarao u menjač prvenstveno. Mada ni kvalitet izrade mi nije ulivao poverenje. Ali kako leži u krivinama je nešto što nisam iskusio ni na jednom drugom motoru. Na kraju sam kupio r nine t jer mi je posle 2 dana back to back sa oba motora nine ostavio bolji utisak. Da se vratim na Ducati, tražim motor koji bi mi služio za duža putovanja i sada se pojavio jedan MS Enduro u oglasima, zagolicao mi je maštu, a ne mogu da nađem puno realnih recenzija. 

    Interesuje me kako se nosi sa lošom podlogom, u smislu loših puteva, rupa...? Jer da budemo realni, to je za većinu vozača (uključujući i mene) verovatno sve što će motor videti od "avanture". Takođe, sada kada je leto, verovatno si imao priliku da iskusiš kako se ponaša na visokim temperaturama, kakav je u gradu po vrućini, da li baca toplotu na vozača i slično?

  11. pre 10 minuta, mickeyZ je napisao:

    Bravo, svaka cast jos jednom. Ozbiljna je to kilometraza.

    Hvala! 

    Iskreno nisam razmišljao o kilometraži pre polaska, nego tek na kraju dana kada sam mrtav umoran stigao, onda sam shvatio koliko je to put.

    Verujem da bi mi lakše bilo sa nekim motorom koji je pravljen za duga putovanja, ali svakako sam uživao u svakom kilometru.

    U povratku, Pula - Banja Luka, prenoćio, pa Banja Luka - Beograd, nikakav problem.

    Zaboravio sam da spomenem, da sam dan pre HN - Pula, vozio Beograd - HN, takođe nikakav problem. 

  12. Pre 1 sat, Z750SA je napisao:

    Vozio sam dio magistrale iza tebe, prije nego si skrenuo pred tunelom prije Omiša

     

    Prelijep R9T :)

    Hvala. :) 

    Sećam se, video sam BiH table, mislim da si vozio Hornet ako se ne varam? Ili nešto slično?

  13. I ja sam upisao magistralu pa da podelim utiske. Herceg Novi - Pula, sve u jednom danu ravno 700km. Kao sto je neko već rekao, previše je cela magistrala za jedan dan, ali na žalost, nisam imao više vremena.

    Apsolutno najbolji deo je Stari grad - Senj. Nije bilo nikog na putu, krivine, odličan asfalt i fenomenalan pogled. Ja sam ga još i vozio kasno popodne - predveče pa je zalazak sunca dao još lepši ugođaj. 

    Od Splita do Zadra sam išao autoputem, jer mi je ponestajalo vremena, a neko je već pisao da je taj deo dosta spor. 

    Predlažem svakom da je barem jedan put obiđe, naravno da razvuče na dva dana. Gužve nije bilo toliko, valjda nije još sezona krenula ali je svakako bolje van sezone otići.

    U Puli mi je motor bio na ulici, čak se može reći nepropisno parkiran, apsolutno ga niko nije pipnuo. Političke priče me ne interesuju, smatram da su ljudi sila prirode pa kao što je poplava odnela automobile u more onim nesretnim ljudima u Grčkoj prošle godine, može se desiti loša situacija na različite načine svugde. 

    I pozdrav za ekipu iz Leskovca koja me je obišla u utorak negde čini mi se posle Karlobaga.

    20190618_202001.jpg

    • Sviđa mi se 5
  14. On 17.7.2018. at 10:20, Veselamasina je napisao:

    Jel moze slika da vidimo lepotana,ja merkam jos uvek jedan od R-Nine ali najverovatnije ce biti Pure sa dobrom opremom

    Jos nisam nista radio na njemu, sve je fabricko. 

    Photo 8-11-18, 2 14 10 PM.jpg

    • Sviđa mi se 1
    • Podržavam 2
  15. Da izvadim temu iz mrtvih...

    Letos sam otisao u Deltu da probam jedan GSA, a izasao sam sa ovim motorom. Posle dva dana provedena sa oba motora, izbor je pao na R nineT. Kvalitet izrade motora u odnosu na GSA je nepojmljivo bolji i to je ono sto je na kraju presudilo. 

    Sta mi se svidja... (skoro) sve. Izgled, motor okrece glave svugde. Zvuk, fenomenalan. Vesanje prednje odlicno, zadnje dobro, ali to se da srediti. Udobnost odlicna. U krivinama lezi odlicno, mada se oseca tezina. Odlicno daje "povratnu informaciju" o prijanjanu u krivini i prasta greske. Gas (fueling) je odlican, nema trzanja i linearno isporucuje snagu. 

    Sta mi se ne svidja: I ako motor ima zicane felne, koje mu daju smek koji nikakve alu felne ne bi mogle, zice idu u samu felnu, mora unutrasnja. Sto znaci da u slucaju probusene gume (ako prezivis nagli gubitak pritiska u gumi) mozes samo da sedis i places pored puta dok cekas slep sluzbu. Tako da mi je to prvo na spisku za zamenu. Srecom ima dobrih zicanih felni koje ne zahtevaju unutrasnju, a R nineT urban ima iste felne kao sto su na GS/GSA. Meni licno se ne svidja (crna) boja rezervoara, to cu takodje promeniti. Nosac tablice ce da leti sa motora, ali to je na svakom motoru ruzno, tako da to i nije neka zamerka. 

    Sve u svemu, prezadovoljan sam.

    • Podržavam 3
  16. Vozim 2014 Brutale 800 skoro godinu dana i kao kod nekih ovde, odluka da ga kupim je bila 100% emotivna. Nisam planirao da ga uzmem dok nisam jedan dan bio dokon i otisao da ga pogledam. Bila je to ljubav na prvi pogled. Citao sam o problemima koje fabrika ima, o bankrotu, te ih kupio ovaj, pa prodao onaj, pa su neozbiljni...ali emocije su bile jace.

    Prvi utisak voznje je vrlo cudan. Prethodni motor GSXR 600 K9, moj od prvog dana, utegnut, sve perfektno radi. Kad sam seo na Brutale, posle Suzukija, osecaj je kao da se motor raspada ispod mene. Sve sam se okretao da vidim da nisu neki delovi ostali iza. :-) Ali ubrzanje i zvuk motora (izduva) je stvarno brutalno. Gixer je malo dete kako ovo cudo vuce.

     

    Pozitivne strane: prelep je, ludacko ubrzanje, upravljanje je fantasticno, nisam imao nikakvih kvarova na njemu, solidan polozaj sedenja.

    Negativne strane: Sediste je dosta tvrdo i neudobno, gas je blago receno cudan ispod 4000 obrtaja u smislu da trza. To je mana cele serije. Moze se ublaziti sa drugom mapom, ali ne i skroz otkloniti. Dosta je nezgodno po gradu.

     

    E sad, desila se jedna stvar koja me je totalno pokolebala. Slucajno sam polomio jedan plasticni deo koji nosi drzac tablice i trebao mi je novi. Kada sam zvao Trion, rekli su mi da ne mogu da nabave. Zvao sam ih jedno 5-6 puta, nasao tacan kataloski broj, samo da poruce, ali jednostavno bez objasnjenja su rekli da ne mogu da ga nabave. Lepo sam otisao na Evolutionbike.it i vrlo ljubazno osoblje mi je dalo instrukcije za placanje, spakovali deo i poslali. U roku od 7 dana sam resio problem. U slucaju da mi treba neka ozbiljnija podrska, nisam siguran da li bih mogao da se oslonim na lokalni servis.

×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja