Jump to content

Moto Zajednica

miob

Članovi
  • Broj tema i poruka

    16
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Pol
    Bez odgovora
  • Lokacija
    Beograd

miob's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

25

Reputacija u zajednici

  1. Juče na početku Pančevačkog mosta (u pravcu prema BG) puče mi pogonski kaiš na skuteru. Stanem, kamioni i autobusi mi prolaze tik uz levi retrovizor i nervozno trube, bankina od pešačke staze visoka 30-tak santimetara, nema teorije da sam podignem skuter (100kg) na stazu. Upalim sva 4 migavca i čekam. Posle par minuta nailazi momak na skuteru, stane iza mene i pomogne mi da podignem skuter na stazu. U brzini nisam stigao da ga pitam za ime (čini mi se da je skuter bio 50cc, crven), pa se ovim putem javno zahvaljujem NN kolegi na pomoći.
  2. @aky, ako si kupio Free sa belim tablama, moraš da ga prevedeš na sebe i registruješ po novom zakonu (to i piše u jednom od mojih prethodnih postova). Da, ali ako ga ne prevedem na sebe onda ga nisam ni kupio. tj. pozajmio sam ga od prijatlja.... ..... I imaš njegovo ovlašćenje, overeno u sudu/opštini, zar ne ??
  3. @aky, ako si kupio Free sa belim tablama, moraš da ga prevedeš na sebe i registruješ po novom zakonu (to i piše u jednom od mojih prethodnih postova).
  4. Ostavio sam ime, prezime i JMBG, ali nisam dobio nikakav račun. U dopisu se ne pominje nikakva naknada, pa ne očekujem da će mi poslati račun, jer sam od njih dobio informaciju, a ne papirnu potvrdu sa kojom mogu dalje da ostvarujem i/ili dokazujem neka svoja prava.
  5. Update u vezi sa "belim" tablama. U svom prethodnom postu sam citirao odgovor iz MUP-a (dobio sam ga na email pa sam mogao da ga kopiram u svoj post). E, danas su mi poslali skeniran dopis slične sadržine (samo znatno opširniji, onako kako to već pravnici umeju da slože) sa zaglavljem, pečatom i potpisom načelnika uprave. Iz razumljivih razloga ne mogu da okačim taj dopis na forumu, ali to je "najslužbeniji" odgovor koji može da se dobije. Palac gore za pravnu službu Uprave Saobraćajne Policije Srbije! Dakle, osiguranje skutera u džep, kacigu na glavu i vidimo se na drumu.
  6. Posto nisam pravnik, uputio sam dopis MUP-u Srbije sa molbom da mi objasne status trajno registrovanih mopeda. Evo njihovog odgovora: "Обавештавамо Вас да постојеће потврде о регистрацији издате за регистроване бицикле са мотором (мопеде) који су се према ранијим прописима трајно регистровали и даље су важеће, обзиром да подзаконски акт којим ће бити уређено питање вршења техничких прегледа возила још није донет. Међутим у случају промене власника таквог возила, издаће се нова саобраћајна дозвола, нове регистраске таблице и нова регистрациона налепница. МУП Р СРБИЈЕ" Sto se mene tice, ova prica je zavrsena, vozim slobodno sa belim tablama.
  7. Dakle ovako: "ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA", član 351. stav 8, kaže sledeće: "Potvrde o registraciji vozila na motorni pogon izdate za radnu mašinu, motokultivator, bicikl sa motorom i potvrda o registraciji traktora namenjenog za obavljanje poljoprivrednih radova i priključno vozilo koje vuče ovaj traktor, prestaju da važe nakon isteka jedne godine od stupanja na snagu podzakonskog akta kojim će biti uređeno pitanje vršenja tehničkih pregleda na osnovu ovog zakona." Pošto podzakonski akt (pravilnik) o vršenju tehničkih pregleda još nije usvojen (postoji samo nacrt), to znači da "bele" table (trajno registrovani mopedi) mogu regularno da se voze. Osiguranje treba svakako imati, za slučaj da nekom zatamnjenom mercedesu odvalite retrovizor kada se provlačite kroz gužvu. Mada, ako je vozač naoružan, osiguranje vam neće mnogo pomoći
  8. Da i ja malo "razvučem" prosek. Dakle, 1959 godište, skuter vozim 4 godine. A sve je počelo ovako. Proleće 2007, vraćam se sa posla (kolima), gužva, vrućina. Oko mene zuje motori, zavidim im. Dolazim kući sav mokar i kažem ženi "ja ne mogu više da izdržim ovaj pakao u saobraćaju, kupujem skuter". Brižna supruga shvata moj problem, taktički izbegava da pomene "krizu srednjih godina" i "zakasneli pubertet" i daje mi svoj blagoslov. U početku mi je skuter bio samo prevozno sredstvo. Sada jedva čekam da sednem na njega, u autu se osećam kao u tesnim cipelama. Ako me zdravlje i pamet posluže, položiću za "A" pa ću da pređem na nešto jače. Ne zbog jurnjave, već zbog komfornije vožnje i nekih dužih tura. I tako dok budem mogao da hodam ....
  9. Hvala na lepim zeljama. A sto se tice Pancevaca za volanom, nemam losa iskustva sa njima .... u Pancevu.
  10. Hvala svima na detaljnim informacijama. Znam za skolu u Pazovi, mnogi je preporucuju, ali mi "lokacijski" ne odgovara posto sam trenutno na privremenom radu u Pancevu - 6 dana u nedelji prelazim relaciju BG-PA na skuteru 50cc. Na delu puta gde je ogranicenje 60 (sto je i max brzina moje azdaje - niz vetar) hvata me crveno kod svakog semafora, a na delu tzv. autoputa ka Rafineriji kamioni cepaju 80 (i vise, kad nema murije), pa se osecam kao pokretna meta. Od auto skole i instruktora ne ocekujem cudo, samo da savladam tehniku voznje motora sa menjacem. Iskustvo u gradskoj voznji mi ne nedostaje - 30 godina automobilom po BG, poslednje 4 godine i na skuteru. Od prosle jeseni vise ne spadam u kategoriju "onih koji ce tek da padnu sa motora", svestan sam rizika voznje na 2 tocka kroz gradsku ludnicu. Nazvacu par auto-skola koje ste mi preporucili da vidim kakvi su im uslovi za obuku. Postovani Pancevci, ako uskoro na vasim ulicama vidite motoristu sa "L", budite tolerantni prema njemu, to je vas buduci kolega bajker.
  11. Pančevci, Da li neko može da mi preporuči auto školu u vašem gradu? Treba mi škola koja ima svoj motor (ispravan) i dobrog instruktora za "A" kategoriju. Unapred se zahvaljujem svima koji će se uzdržati od dobronamernih saveta "pozajmi motor od nekoga" i "šta će ti škola, uzmi L i vozi", pošto nikad nisam vozio motor (trenutno vozim skuter) i ZAISTA želim da me neko nauči da vozim. Hvala.
  12. Nisam siguran, ali treba probati. Već vidim problem: ti udarni odvijači su namenjeni za odvijanje manjih vijaka, pa im je i adapter za gedore (ako ga ima) verovatno 3/8", a gedora koju sam ja koristio traži četvrtku od 3/4", što je povelika razlika. Trebaće ti dva adaptera (ja sam koristio jedan adapter 1/2"-3/4") da bi sklopio celu skalameriju. I zamisli sebe kako u sedećem položaju pridržavaš stopalima kvačilo, jednom rukom držiš odvijač, a drugom zamahuješ sa čekićem od pola kile iznad svoje glave!
  13. Hvala na podršci. Što se tiče popravke, prvo treba da detektujem koji deo je faličan. Mislim da je glavni kandidat torque driver, jer ima dosta zazora između žlebova i tri čivije koje ga vode. Možda tako treba, nisam imao u rukama ispravan tj. nov sklop, pa ne mogu da procenim. Verovatno ću posle praznika prvo da skoknem do majstora sa celim sklopom da ga pitam "majstore, jel ovo treba ovako da landara", da vidim šta će da kaže.
  14. Koristeći zimsko zatišje, rešio sam da umastim prste i skinem kompletan variomat, kako bih zavirio u zadnji deo gde se nalazi kvačilo. Da ne bih smarao sa slikama i objašnjenjima, napravio sam mali photo-story koji prilažem, pa koga zanima ova materija, neka pogleda. Naravno, konstruktivni komentari i vaša iskustva su uvek dobrodošli!! Zadnji variomat.pdf
  15. Ako ti treba nulti servis, predpostavljam da je skuter nov. U tom slučaju, pravo u preporučeni servis neka se oni genijalci tamo malo pozabave mašinom. Ako je polovan, možda mogu da pomognem, pošto imam Huatian 50cc 4t. Kao što i vrapci već znaju, svi 50cc 4t kinezi imaju istu mašinu, 139qmb (kopija vremešnog hondinog agregata GY6). Ako imaš mogućnosti i volje, na netu imaš uputstvo za održavanje tih agregata, pa alat u ruke. Ako imaš nekih pitanja, tu sam. Koristan sajt za ponosne vlasnike kineskih skutera je www.chinesescoots.forumwise.com. Pozdrav
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja