Jump to content

Moto Zajednica

Kal El

Članovi
  • Broj tema i poruka

    10
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu Kal El

  • Rođendan 12.09.1981.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Beograd

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

Kal El's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

10

Reputacija u zajednici

  1. 3990... Kofer već imam koliko toliko dobar i svakako ću raditi crash bar, i za sada je to to!
  2. Završavam finansijsku konstrukciju sa bankom...
  3. Ja sam ipak rešio da ostanem na 251. Pasuje mi visin bez dorada, uži je i lakši pa će gradska vožnja biti lakša, a da ne pričamo o manjoj nabavnoj ceni i troškovima upravljanja. Na stranu sve to, da se ne lažemo, 91% vožnje će mi svakako biti po gradu! Svakako hvala na savetu!
  4. 176-177, zavisi kako se probudim! Bio sam, probao sam, momak iz Burnout-a reče da je razlika negde 6-7 cm. Na TRK251 meni su pete bile nekih 1 cm od poda, što mi rekoše da može na štelovanju da se reši, što mi je ok. Ali 502 svakako otpada...
  5. Pozdrav ljudi! Da li neko vozi, ili je imao priliku da proba TRK251? Kakva su vam generalno iskustva sa Benellijem i sa firmom Burnout? Unapred da napomenem da kontam da je 502 dosta bolji, da nije mnogo skuplji, itd, ... Nažalost, fali mi je jedno 10cm visine za 502, a to što malo fali, to devojci sreću kvari!
  6. @Urban Cruiser: Klikneš na sliku i ona ti se otvori u punoj rezoluciji, 851x314 jeste rezolucija za FB TimeLine cover. @Marko011: Nalepnica nema, nažalost! Ovo je bila moja lična poruka na mom FB profilu, pa su mi drugari "pokrali" i preporučili da podelim ovde, tako da što se tiče štampe, jedino šta mogu da ti učinim je da ti pošaljem u većoj rezoluciji, obzirom da je u pitanju PhotoShop, ako ti nešto znači... @Dejan Nešković: Nema na čemu, šalji dalje! Pozdrav!
  7. Ja se izvinjavam što oživljavam mrtvu temu, ali evo mog prolećnog doprinosa, nadam se da nije problem... Iskoristio sam Vaš prošlogodišnji slogan za Facebook cover! Ko hoće, ima moju dozvolu da ga koristi...
  8. Jel' ima nekih troškova prijave? Ulaznice, hrana, neznam već šta (pošto nas 3 dolazimo na sat dva, pa palimo dalje)? I još jedna molba! Da neko, za nas sa ove strane Dunava i Save, da malko bolje objašnjenje kako da stignemo do Vas? POZDRAV!
  9. Cool... Onda eto nas! Samo, budite ljubazni, pa ostavite neku mapu, za nas sa jeftinijim ulaznicam... Gotovo sam siguran da bih mogao da pogodim Novi Sad, ali za Frusku Goru, nisam siguran ni prstom da bih mogao da je pokazem na karti! Salu na stranu, chesto sam ja u NS, ali bi neka mapa, ili neki pointer (tipa zgrada, ulica, ili neshto sto bi potencijalno moglo da se ukuca u GPS) bio vrlo pozeljan! Pozdrav!
  10. Jel primate nas dvojicu (i moju zenu koju, ne interesujutoliko motori, ali voli shetnje i prirodu, i mene, valjda) u vozilu sa 4 tocka, prednjim pogonom, engleske proizvodnje, komada 1? (Inache ponosne vlasnike QINGQI 125 2D) Doshli bi mi bajkovima, ali nazalost, izdaje me L tablica 20.!!!
  11. Da ne pravim preveliki offtopic, ne samo da prosli mesec nisam bio vlasnik motora, nega sto nemam pojma gde je Glogonj! Jel ce biti opet neshto blizu BG-a?
  12. Woohoo... Samo da se pohvalim: STIGLA PRINOVA! Nishta spedcijalno, QINGQI 125 2D, ali je OK za pochetak, sezonu-dve dok se malo izvezbam, pa idemo na neshto ozbiljnije!
  13. Slichan problem, slichan zvuk... Nemam pojma, ali gledao i ja, i neki ljudi koji se razumeju daleko bolje od mene, i kazu da je sve OK! Shto rekoshe kolege, redovno odrzavanje, i vozi! Mogli bi mi "Kinezi" da se skupimo negde... Razmenimo malo iskustva!? Pozdrav!
  14. Pozdrav narode! Ja sam Milutin, i nisam trenutno bash neki bajker ali se nadam da ce se situacija uskoro bitno promeniti. Naravno, kao i vecina drzave nemam para za neku ozbiljnu makinu, pa sam se za pochetak, bar trenutno, opredelio za QINGQI QM 125 2D... Dobio sam preporuku da prelistam vash sajt shto se tiche saveta, i eto mene, eto vas, a rat nek ostane za drugi put! Pozdrav!
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja