Jump to content

Moto Zajednica

TDRider

Članovi
  • Broj tema i poruka

    14
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Split
  • Interests
    Programiranje, Elektronika i majstorijanje oko motora
  • Motocikl
    Yamaha TDR 125

TDRider's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

0

Reputacija u zajednici

  1. Evo jedne zgodne a jednostavne sheme kojom bi se mogao zamijeniti ne efikasni lm317, ugl. radi se o "switching" regulatoru pomoću kojeg je moguća i kontrola struje, što je jako zgodna stvar, jer sa jednim punjačem se mogu puniti i male baterije od 4Ah, a i one od auta. Iskoristivost ovog sklopa je oko 90%, pa stoga ne bi trebao uopće ni ventilator. Konkretna shema je za max. struju od 5A, a i za struje >5A su potrebne male preinake. Također ovakve sklopove je moguće kupiti već gotove na ebay-u i koštaju oko 7-8$. http://images.elektroda.net/65_1301577300.gif
  2. Aha, kao prvo hvala ti na odgovoru! Shvatio sam većinu šta si napisa, i izgleda da ću trebat imat ipak 3 prekidača , jedino po tebi koliki bi otpornici trebali biti za auto aku.. Planiram koristiti LM350, tako da struja bude oko 3A, možda malčice manja da ne preopteretim LM? Što se tiče stanja napunjenosti, kad ovaj princip što sam predložio ne valja, onda ću napraviti mjerač kapaciteta koji funkcionira na principu da prazni na kratko batt i mjeri pad napona na otporniku te preko toga računa kapacitet, ali to mi i nije toliko bitno, vidit ću još, možda to uopće ne ugradim. Pozz
  3. Pozdrav Joska! Jako mi se svidjela ova tvoja spravica te sam došao na ideju da sam sebi napravim nešto slično. Ja planiram to napraviti na nešto drugačiji način, ali ugl. koristit ću veliki dio tvoje sheme, ali razlika je u tome što planiram koristiti atmelov mikrokontroler i sam pisat svoj kod te napraviti ovu spravicu da ima samo 2 prekidača. E sad mene zanima nekoliko stvari, pa bih tebe zamolio za pomoć, naravno ne trebaš odmah, već kad uhvatiš vremena: Ja sam to zamislio napravit tako da na kutijici imam 2 prekidača, jedan za ON/OFF, i drugi za biranje između Auto/Moto baterije, sve ostalo bi trebalo bit automatski, pa me zanima ispod koje razine napona bi elektronika trebala raditi regeneraciju, znači koja je donja granica napona koja određuje da li će elektronika punit standardnim putem ili raditi regeneraciju? Pošto ne planiram koristi ledice, zanima me da li trebam mijenjati ovaj otpornik 1,5K/10W koji se nalazi na izlazu, ja mislim da ne treba, jer ledica vuče jako malu struju, ali volio bih da ti potvrdiš. Što se tiče punjenja auto baterije, to ću napravit s LM350, 3.5-4A će po meni bit dostatni za punjenje auto baterija, jer to mi neće trebat možda 2 puta godišnje, ali zgodno bi bilo imat. Bit će ko 2 odvojena kruga koja će se palit/gasit preko mosfeta, isto kao šta si ti napravio, ali eto bit će dodan još dodan LM350 za punjenje auto baterije. Imam graetz 1A, tako da ću pomoću njega zamijenit ovu diodu koja ispravlja napon što dolazi na 7805, pa me zanima da li mogu koristiti kondenzatore manjeg kapaciteta jer s graetzom ću dobit ispeglaniji napon nego sa diodom? EDIT: Umjesto ledica planiram koristiti mali oled ekran na kojem će se ispisivat trenutan status punjenja(npr. regeneracija), te postupak napunjenosti akumulatora, a to ću računat na osnovu napona na akumulatoru, npr. ako je napon 12.70 aku je pun 100%, a ispod 12 50%. Eto, to bi ukratko bilo to! Pozz!
  4. Znači uzet kakvu čašu s vodom ili posudicu i eksperimentirat, za početak će mi ciklus bit svako 10-ak sekunda, valjda će to biti dovoljno da se NTC ugrije/ohladi, a poslje ću stavit malo duži ciklus, između 20-30 sec. Logika će bit da pali/gasi NTC i ako je razlika u padu napona npr. 30% tada pali LED-icu. Ugl. svejedno hvala!
  5. Krenuo sam raditi sebi mali kompjuter za motor koji će između ostalog koristit ovakav princip za senzor rezerve. Ono di sam zapeo je formula prema kojoj bi računao kad je motor na rezervi, naime ja planiram koristit istu shemu ko ti, ali Atmelov mikrokontroler, i sad zanima me u kojem vremenskom intervalu se treba dogoditi koliki porast napona da bi ja sa sigurnošću znao da je motor na rezervi, tj. da nema goriva da hladi ntc? Hvala!
  6. Evo da i ja postavim pitanje vezano za struju: Naime krenuo sam raditi CDI za Yamahu TDR 125, i napravio sam ga po ovoj šemi: http://mastercircuits.blogspot.com/2010/07/yamaha-dt125-cdi.html Sve žice sam uspio spojiti osim ove 2 s magneta. Naime meni s magneta izlazi sveukupno 8 žica: 3 su za regler i njih sam identificirao koje su 2 su za PickUp i njih sam isto jednostavno identificirao tako da sam skinuo deklo E sad problem su ove 3 žice što su ostale. Sve 3 su išle u originalni CDI, a meni trebaju samo 2 od te 3, e sad pitanje je koje? Evo slika mojih namotaja ako to može pomoći: http://i.imgur.com/WPymT.jpg Te evo otpori između te 3 žice: CrnoCrvena - ZelenoBijela = 0.82k CrnoCrvena - PlavoBijela = 137 ZelenoBijela - PlavoBijela = 0.68k Na multimetru imam funkciju Max, te me zanima mogu li otkriti koja mi žica treba tako jednu klemu multimetra spojim s masom, a drugu spajam sa svakom od ove 3 žice i onda zaverglam i vidim koja mi žica daje najveći izmjenični napon? Hvala!
  7. http://www.125ccsportsbikes.com/forums/index.php?showtopic=31334
  8. Vidim da si uzeo u obzir DTX i to je po meni odličan izbor samo njega ćeš teško naći za te pare u dobrom stanju jer su dosta rijetki. Jesi razmišljao o Yamahi TDR, to ti je slična mašina ko u DT-a, nešt sitno jača, je cvajo ali potrošnja od 4-6.5, mašina može prijeći preko 40 000 bez generalke, dok na rs-u po manualu svako 8k moraš raskopavat mašinu.... Ugl. ja taj motor imam, star je 12 god, priša preko 25k i jedini troškovi su mi dosad bile 3 crknute žarulje.
  9. Odličan motor, ukoliko nađeš nekog koji je očuvan i kojeg je prethodni vlasnik zagrijavao prije vožnje i u kojeg je ljevano full synth ulje nećeš imati nikakvih problema, jako udoban, upravljivost i kočnice isto na visokoj razini. Ja imam 2000 god., samo moj je 11kw, jer ne mogu nikoga pronaći da mi skine blokade, izgleda da ću morat ići u ovlašteni da mi to skine, i papreno naplate. Trenutno mi je potrošnja oko 5 l, a pošto je to cvajo potrošnja varira, znači može on da troši i 4 a i 7 l, sve ti ovisi o otvorenosti gasa, a i o tvom raspoloženju! Jedino što mi se na mome ne sviđa je možda malo premekana prednja vilica, ali to ću rješiti stavljanjem gušćeg ulja. Također pošto motor izgleda puno masivnije od ostalih 125cc, tj. izgleda skoro isto ko i tdm 850, živciraju pitanja ljudi, tipa: "A, jel to 600 kubika", ili kad im kažeš da je 125, misle da ih zajebaješ. Ali slobodno možeš uvalit nekoj ženskoj priču da imaš motor od 600 kubika, ali to će ti držat vodu samo dok ga ne upališ! <br><br>Ja sam ga kupio s 8.800, sad ima oko 17, i u 12 god i i 17k km ima 10 eura kvarova.<br>A to uključuje dihtung između auspuha i cilindra te žarulju od žmigavca. <br>Naravno bilo je još par troškova, ali to nije bila kriva tvornica već moji malo brži ulasci u krivine. :<img class="bbc_emoticon" alt="" src="http://forum.bjbikers.com/public/style_emoticons/default/1oda.gif"><br><br>.Pozz!
  10. Bok! Zovem se Josip, trenutno živim u Splitu, i studiram elektrotehniku. I ono najvažnije, vozim Yamahu TDR 125. Nadam se ugodnom druženju. Pozz.
  11. Pozdrav! Imam navedenu Yamahu i htio bih skinuti blokade da dobijem full power. Znam da ima u rezonantnoj komori neke pregrade i katalizator, i to sam već dogovorio s meštorm za popravit, ali me zanima di mu se još nalaze, te ima li ikakve blokade u prigušivaču? Motor maksimum daje na 7000 o/min. Hvala!
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja