Jump to content

Moto Zajednica

draza

Članovi
  • Broj tema i poruka

    1015
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: draza

  1. On 20. 4. 2024. at 19:56, boky327 je napisao:

    Danas zamijenio lezajeve kormana. Ostadoh cijeli dan.

    IMG_20240420_145857.thumb.jpg.6c6d64e01ae10ed85e81ad129b07126a.jpg

    A jeste i stari dao sve od sebe da me namuci.IMG_20240420_134819.thumb.jpg.55a05ab7812938837790ec6375b2b79c.jpg

    Al je zato sad sve k'o podmazano.

    IMG_20240420_141747.thumb.jpg.f3950a436ec4f86a88c6932b451a300f.jpg

     

    No, danasnje sarafanje me podsjetilo na problem na koji sam naisao jos prosle godine. Od 4 brezona na onom poklopcicu koji drzi osovinu 2 su oblajznula tacno na mjestu gdje dodje matica. Za prvu pomoc sam stavio par podloski taman da odmaknu maticu do zdravog dijela. Sve stegnuo na oko 12nm i za sad drzi. 

    Plan je da to rijesim pismeno. Zanima me mogu li se ti brezoni vaditi tj izviti iz stapa?

    Naravno da moze . Navari 8mm maticu tj 13 kljuc je hava i odvij . Napravi iste takve ali od sto jaceg materijala . Ako mozes da nadjes one dugacke kod nekog mehanicara sto drze npr.zupcanik za bregastu ili slicno . Oni su jos jaci od 88 sto se kupuju . A i to 88 vise nije celik nego ?????

    • Sviđa mi se 1
  2. On 19. 4. 2024. at 12:02, živke je napisao:

    Ovo je i meni palo na pamet da ne može ulje da iscuri, ali nikad nisam testirao, tj uvek sam radio po manualu . Baš ću sledeći put da proverim da li ima neke razlike kad izmerim na hladan motor i kad poradi par minuta.

    Da ulje moze da izcuri iz rama napunilo bi ti masinu i verovatno negde izaslo . 

  3. On 19. 4. 2024. at 11:09, vidakn je napisao:

    Znamo da se tela na toploti šire a na hladnoći skupljaju, tako da sigurno nekog uticaja na zapreminu ima temperatura.
    Kažem opet verovatno zanemarljivo ali ima uticaja.

    Sent from my M2101K9G using Tapatalk
     

    Nema . Sipaj u nesto pa proveri

    • Sviđa mi se 1
  4. Pre 6 sati, vidakn je napisao:

    Pa kada se zagreje ulje ima veću zapreminu i to može, pored suvog kartera, biti razlog zbog koga se meri nivo zagrejanog ulja.
    Zanemarljivo je vrv, ali tako je pravilnije.
    Šta znam, ja ga i na kolima uvek merim kad je zagrejan motor.

    Sent from my M2101K9G using Tapatalk
     

    Ulje nikako ne moze da poveca zapreminu . Drugo to sto i na teneru ostavljas da radi je cista glupost jer ulje iz rama nikako ne moze da izcuri u masinu i uvek je tu gde je . Kao i za svaki motor uvek pise malo da poradi sacekas i izmeris ulje . Zasto? Pa zato da bi se fabrika ogradila jer jedino tada imas sigurno ulja u motoru . Tj ulje koje se nocu slije dole i ostavi malo suviju glavu ulje kanale itd . Tako da je to neko ogradjivanje fabrika . Najbolje je uvek lje na maximum i mozes onda da ga meris i na hladno . 

  5. Mislim da je od minimuma do maximuma skoro 400ml ulja . A toliko ima navoja na cepu . Tako da ako proveravate sa zavrnutim cepom onda ne radite to kako treba . Ako ne verujete probajte kada menjate ulje koliko ce da stane ovako a koliko onako . Imate na sto razlicitih manuala kako se ulje meri . Nije samo na Transalpu nego na svim motorima sa cepovima koji se zavrcu . Ni na jednom se ne meri kada se zavrne . A vi sad terajte pricu kontra da ste u pravu . 

    • Sviđa mi se 2
    • Podržavam 2
  6. Zasto niko nije ponudio pomoc ????? Mislio na ono sto je gore covek napisao . Zato sto svaka Tenera usijava granu pa ako to pocnu da pisu posle nikada nece da prodaju motor . 

     

     

  7. Pre 11 sati, Shaft021 je napisao:

    Vrlo lose price onda...

    I BMW uvek napravi SRANJE sa prvom serijom tako da nista nije cudno . 

    Sve je sredjeno sve radi kako treba motor samo prede . A hvala ovima sto imaju takve motore i sto su mi izasli u susret . Ipak je ovo ostao forum za slikaje i kurcenje a ne pomoci itd . Ostalima hvala a tenerasima ......

    • Haha 1
    • Tužan 1
  8. Jos jednom kada sam napisao USIJAJU ne znaci da se paterijal topi ili vec sta vec su onako CRVENKASTE vise NARANDZASTE . Mnogo je los kvalitet izduvnih grana i veoma je tanak . Zato bih i voleo neko da upali isti motor ako moze znaci ona prva verzije jer kod druge je tu nesto menjano . Malo zadrzi na nekih 2000 obrtaja jedno minut i pogleda da vidi sta se desava . Druga grana koja se ne USIJAVA ili vec kako ga razumete i ne moze da se usija jer se okalila ( po nasi a nemoguce je okaliti nesto jer mora da dodje do velikog usijanja ) jer je stalno pod vodom i prljzvstinom pa je promenila strukturu . . Znaci i rdjava je i u sustini kada kucnes po njoj i ovoj drugoj kao da su napravljene od dva razlicita materijala . 

  9. Pre 2 sati, bmw je napisao:

    Onda vidi kako se resetuje motor na početne pozicije.........

    Moram da nas da proverim sonde jedino mi je to ostalo . A i to sto kazes ako moze da se resetuje bilo bi ok . Mada mi se ipak cini da su sonde u pitanju . Ali i to nije problem rotiracu i pokusacu . 

     

  10. On 4. 2. 2024. at 7:38, shommy lee je napisao:

    Meni je malo čudno da se bilo šta usija posle 5 minuta rada na leru:neznam:

    Merio sam nedavno temperaturu na obe grane i približno su iste ali ni jedna nije bila crvena ili usijana.

    Da li si to uradeo po novi bez svetla?

  11. Pre sat vremena, bmw je napisao:

    Druže, ako smem.....mislim da bi trebao da zakačiš kompjuter na motor i proveriš rad lambda sondi , jer postoji mogučnost da jedna lambda sonda pogrešno radi i zato dobijaš pogrešnu smešu u cilindar te se on zbog toga pregrijava....nema to veze sa diznama, svečicama, kompresijom,itd....prikači komp, proveri rad lambda sonde i kut otvaranja klapni ter izvedi reset početne pozicije klapni (softwerski).

    Ima još jedna stvar koju proveri. Naime dosta puta sajle ručice gasa ne sedaju dobro na svoje mesto (pogotovu posle kojekavih popravki kada se sajle malo pomere pa ne stanu više na svoje mesto kako treba), pogotovu obrati pažnju na onu sajlu koja vodi do klapne na onom cilindru čija se grana malo pregreva..Ako klapne nisu potpuno zatvorene pri paljenju, onda kompjuter motora smatra takvo stanje kao početno i daje više benzina u cilindar gde klapna nije potpuno zatvorena.... 

    A asto se tice sonde i to nije problem . rotiram proverim i otklonim i tu mogucnost . Ali iskreno tako su kurtonski napravljene grane da bih voleo da cijem od nekoga da proba isto ovo kao ja i da pogleda sta se desava . I ja ovo ne bi video da nije bilo svetla

  12. Pre sat vremena, bmw je napisao:

    Druže, ako smem.....mislim da bi trebao da zakačiš kompjuter na motor i proveriš rad lambda sondi , jer postoji mogučnost da jedna lambda sonda pogrešno radi i zato dobijaš pogrešnu smešu u cilindar te se on zbog toga pregrijava....nema to veze sa diznama, svečicama, kompresijom,itd....prikači komp, proveri rad lambda sonde i kut otvaranja klapni ter izvedi reset početne pozicije klapni (softwerski).

    Ima još jedna stvar koju proveri. Naime dosta puta sajle ručice gasa ne sedaju dobro na svoje mesto (pogotovu posle kojekavih popravki kada se sajle malo pomere pa ne stanu više na svoje mesto kako treba), pogotovu obrati pažnju na onu sajlu koja vodi do klapne na onom cilindru čija se grana malo pregreva..Ako klapne nisu potpuno zatvorene pri paljenju, onda kompjuter motora smatra takvo stanje kao početno i daje više benzina u cilindar gde klapna nije potpuno zatvorena.... 

    Hvala za komp . Ali to jos nemam . Sto se tice sajli on nema sajle vec motor koji otvara klapne . Ali za stelovanje opet treba nesto malo vise elektronike . 

  13. Pre sat vremena, Paljevina je napisao:

    Sigurno nije normalno da se bilo sta usija na motoru, koliko god on zagrejan bio, osim ako ga ne turiras u iber, ili ako nesto ne valja - zar ne? 😊

     

    Za pocetak bi proverio exup da li funkcionalan, a onda bi stavio nove bobine i svecice, a ako ni to nije - ostaje provera brizgaljki i na kraju ventila. 

     

    Osim toga sto se greje toliko, ima li motor jos nekih simptoma, kako se vozi, kako radi, kako prima gas?

    Sve od ovog sto si pomenuo je ok

    Ajde redom 

    Ventili sredjeni nisu pretegnuti a i da jesu gubio bi kompresiju\

    Bobine su ok jer kada ih rotiram na drugom cilindru desava se isto

    Svecice isto tako menjam i opet isto

    Ostaje jos sutra da operem dizne u ultrazvucnoj i vise nemam pojma sta da radim . 

    Zato bih molio ako neko moze da upali motor i na primer drzi na 2000 obrtaja nekih 20 30 sek da vidi da li se ta grana malo crveni . Ne USIJAVA se da moze da se kali nego se vidi da se menja boja . E sada zasto bas ta a ja sumanjm da je to mozda i kod svakog nego niste primetili . Leva grana se nalazi iza tocka i nju stalno voda bije kada je vruca i dvesta posto je promenjana struktura tog materijala . I onako kada cuknem necime ne zvuci mi isto . Ja ovo uopste ne bih primetio da nije nestalo struje . Znaci motor radi perfektno . Kompresija na oba klipa ista . I opet da napomenem sto se tice mehanike i bobina itd sve je OK . E sada komp Lambda sonde to je vec pitanje nisam toliko zalazio u problematiku . Ali cenim da 600ccm na jednom klipu mozda malo promeni boju grane . ILi pa kom ne baca dovoljno goriva i pravi mnogo vecu temperaturu zbog smese . Ali to bi se pa osetilo u voznji itd . Ali sv je OK . Tako da ako neko stigne i ako pali i kad pali motor neka proveri molim vas . Meni vise nista nije hitno sve je ok i tako ce i da se vozi . 

  14. pre 24 minuta, Paljevina je napisao:

    Kladim se na svecicu, ako vec kazes da je bobina dobra (a i to je pitanje realno 😂). 

    Sve je ok . To i budala zna da izrotira sve sa leve na desnu i ako opet to radi sve je onda ok . Zar ne ? Inace imam servis mnogo mnogo godina ali ovo mi je malo cudno . Sve je ok a nesto mu smeta . Ali ne verujem da je i neko od vas ko ima takav motor zagrejao lepo i ugasio svetlll vidi da li se malo usija ili ne . Meni to treba ne trebaju mi brojevi od trte mrte vec konkretan odgovor da ili ne . 

    • Haha 1
  15. pre 52 minuta, igor r6 je napisao:

    0691231237 Sebi 

    Pozovi ga kazi mu da sam ti ja dao broj I dogovori se sa njim da ti uradi servis ventila,vakuma,ocisti dizne I sve 

    Na tvom motoru kao i na mom prethodnom su izduvni ventili problem 

    Ja imam servis tako da sve sto sam odradeo sam i napisao . Samo mi treba neko sa takvim motorom da proveri da li je tako da trazim resenje softverski ili tako nesto 

     

  16. Moze li neko da mi pomogne . Na tneri 1200 2011 god kada ugasim svetlo u garazi i pustim je jedno 5 min da radi desna frana mi je crvena tj malo crvena nije usijana a leva ne . Sve je ispravno i prekontrolisano . Bobine sve 4 rade perfektno , kompresija extra itd.....Da li je to neko slucajno probao da pogleda da li se i kod vas usijava tj crvenu u mestu . Nije mi uopste palo na pamet sve dok nije nestala struja a motor je rade u mestu . Znaci sve normalno radi ide nema nikakvih problema . Hvala

  17. On 25. 1. 2024. at 22:42, nidza vespa je napisao:

    zdravo hteo sam da pitam postovi su mnogo stari koliko moze da kosta takav motor xl600r u nekom srednje ocuvanom stanju .

    Nema pravila druze . Na kakav naletis . Gledaj samo da ne duva jer su kod njega najskuplje karike i hilzna ostalo je igrarija . 

    • Hvala 1
  18. Pre 5 sati, srbac je napisao:

    Na R1200LC se za 20 min skida kvačilo. Možes skinuti i pogledati kakva je situacija sa korpom, lamelama...

    Baš sam danas to radio ! (zbog skidanja statora) :lol:

    Da da spremam se samo da izbacim ove ostale motore pa da se malo vise posvetim ovom jer do sada se nisam susretao sa LC modelom . 

×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja