Jump to content

Moto Zajednica

sonjabrzak

Članovi
  • Broj tema i poruka

    16
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: sonjabrzak

  1. Iz nedavnog iskustva kupovine motora, da se još neko ne bi zeznuo, delim novosti. Od 1.4.2022. ugovor o poklonu je moguće koristiti samo u slučaju srodstva. Poreska priznaje samo kupoprodajne ugovore, u slučaju da kupac i prodavac nisu u srodstvu. Notar nam je overio ugovor o poklonu jer ni oni nisu znali za ovu promenu još uvek. Da biste mogli da platite porez i promeni saobraćajnu morate imati overen kupoprodajni ugovor. Promenjeno je takođe i da porez sada može da se plati u bilo kom mestu u Srbiji (nije više vezano za opštinu prodavca). Porez je moguće platiti u poreskoj upravi, ali čak i u agencijama koje rade tehnički/tablice itd. i to bez čekanja da se dobije rešenje o iznosu. U Novom Sadu, gde se prošle godine čekalo rešenje po nedelju dana, smo platili porez na licu mesta u agenciji kad smo predavali papire za saobraćajnu i tablicu. Ostaje priča da se u ugovor stavi neki manji iznos (agencije stavljaju uglavnom 10.000 rsd) kako bi se porez računao na osnovu vrednosti vozila u katalogu. Nadam se da će ove informacije nekom koristiti.
  2. Ćao, ja sam razmišljala da se prijavim. Ne poznajem nikog ko ide, ali to ne bi trebao da bude problem @Nolanka ako hoćeš možemo nešto iskombinovati zajedno
  3. I ja samo da potvrdim, 2011. sam položila B i imala probnu dozvolu 6 meseci do 18. rođendana. Zbog te papirne probne koja je čak i drugačija od današnje probne dozvole, u sistemu je ostao podatak da sam nekad imala probnu dozvolu. Kad sam položila A prošle godine, samo sam dopisala A na redovnu vozačku dozvolu. Suprug koji je stariji od mene i polagao je B dosta ranije nikad nije imao probnu dozvolu i kad je položio A dobio je probnu za A na dve godine Potpuno besmisleno ali nažalost u praksi je tako, potvrdili su mi i u auto školi da nismo izuzetak.
  4. Pozdrav svima, Vozim MT-07 2014. i treba da menjam gume. Imam opciju za kupovinu Dunlop qualifier 2 novih guma, ali nemam iskustva pa me zanima da li ih je neko koristio i kako ste zadovoljni? Ako ne, koje druge predlazete?
  5. dobrodosla! u kojoj si skoli na obuci ako nije tajna?
  6. Ja sam pre 10 godina imala probnu dozvolu za B kategoriju, ali bez obzira na to sad moram da imam i probnu za A. Ne znam da li je neko imao drugacije iskustvo, a isti ovaj slucaj?
  7. najjeftinija opcija - kupis penaste cepice za usi u apoteci, par je oko 100-150 din i uzivas
  8. 2 meseca je minimum i to ako bas imas srece sa vremenom i instruktor nema druge kandidate pa mozes da vozis casove cesto. Rekla bih da je 3 meseca realnije, dok se upises, naucis teoriju, polozis je i uradis lekarski i krenes da vozis casove. Drugim ljudima koji treba da voze kod mene u auto skoli je svima sad hladno (sto realno i jeste ali ja imam dobru opremu pa to pomaze) tako da sam ja jedina koja vozi trenutno i kad god nema kise mi odradim cas. 2-3 dvocasa nedeljno smo radili za sad. Znam ljude koji su u drugim skolama imali 1 cas u 2 nedelje, sto zbog kise, sto zbog puno drugih kandidata. Planiram kupovinu uskoro, pratim oglase trenutno i gledam hondu rebel 500 i MT07 trenutno.
  9. @kvaicnenadhvala na pominjanju Devil auto skole, ne bih znala za njih da ih nisi spomenuo ovde u odgovoru. Sjajno su organizovani i instruktori su odlicni. Trenutno sam na pola prakticne obuke, ide mnogo bolje i lakse nego sto sam ocekivala, instruktor i ja smo prezadovoljni. Otvoreni put, voznja po gradu, slalom i osmica, sve ide bez ikakvih problema i bukvalno ne znam zasto ovo nisam ranije uradila
  10. Hvala na lepim zeljama @estel. Vidimo se u gradu sto pre nadam se Bas dobro izgleda ovaj motor na slici
  11. Odabrala sam Devil skolu u Futogu. Prosle godine su radili sa Suzukijem sv650, a ove su presli na ER6n.
  12. Izabrala sam skolu i bas sam jutros polozila teoriju. Odradila sam danas i lekarski, pa ako ostane ovako lepo vreme kao sto je najavljeno, sledece nedelje pocinjemo sa casovima.
  13. Hvala na predlogu Bratislave, taj trening mi je svakako u planu cim dobijem dozvolu
  14. Sve jasno, ovako i ja razmisljam. Kao sto sam vec gore napisala svakako obuka krece od manjih motora, skutera pa postepeno do veceg na kome ce se posle i polagati. Zato i postoji auto skola, da te nauci da vozis kako tako, nije ni meni cilj da negde zurim.
  15. Vozila sam skuter od 50 kubika i probala Kinroad xt250. Bicikl vozim svaki dan Razumem pitanje, definitivno ima razlike kad neko zna da odrzava ravnotezu.
  16. Hvala na informacijama. Planiram da polazem za A kategoriju. Svakako obuka, barem u skolama za koje ja znam u NS, krece od manjeg skutera, pa veceg skutera pa tek onda motor na kome se posle polaze tako da ima prostora za ucenje i navikavanje.
  17. Hvala puno na ovako konkretnim savetima Nema teorije da me neko odgovori, nisam dosla ovde da cujem da li ja to mogu ili trebam, vec po informacije. Sigurna sam da cu gomilu nedoumica tek imati, bicu slobodna da se javim kad bude taj momenat
  18. Znam da naslov zvuci malo smesno ali mi je bilo vazno da to naglasim, jasno je iz poruke zasto Ne mislim da ne bih mogla ER6, on se i vodi kao motor za pocetnike i pocetnice, samo me je zanimalo da li neko ima zensko iskustvo da podeli, jer su svi vozaci oko mene muskarci.
  19. E upravo takvog instruktora i pokusavam da nadjem, otkud i tema koju sam pokrenula bas sa tim pitanjem Hvala na dobrodoslici!
  20. Nije mi fora da polazem manju kategoriju da bi mi vise odgovarao motor za obuku Voze manji ljudi svakakve motore, ne bih se ogranicavala, hocu da jednom polozim i da mogu kasnije sta god me interesuje. Za auto skole se raspitujem, da kad vec idem, idem negde gde ce mi odgovarati a ne da se patim
  21. Gledala sam Youtube videe koji se bave predlaganjem motora za pocetnike, i svi su u fazonu da nema potrebe uzimati tipa 250 kubika jer se brzo naviknes i onda se smoris jer je slabo i tipa ne mozes da obidjes nekog na autoputu, a kao 500 kubika je vec fino a ti dok si nov vozi sporije niko te ne tera da divljas. Tako da sam u fazonu da tu neku kubikazu gledam, ali bih se kupovinom motora zanimala tek kad vidim kako mi ide na casovima i sta mi odgovara. Godina 27 Kontam da imam vremena da izmenjam motore kojekakve. Ovo je bio odgovor na pitanje Mr.Piplfoks
  22. Tako je naravno, opremu nosimo zbog sebe super da znam da se i na to obraca paznja
  23. Polazem A, mislim da nema razloga za ogranicavanje na A1 ili A2, niti me godine sprecavaju. U fazonu sam ga bih vozila nekog nakeda ili kruzera, mozda cak i adventure, vazno mi je da mi je udobno i da telo nije previse nagnuto ka napred jer me iz suvozackom iskustva dosta zezaju ledja vec posle par sati voznje. Ono sto nikako ne bih je sport. Uzela bih nesto polovno za pocetak, a volela bih jednom noviju hondu rebel da imam (mada mozda promenim misljenje u medjuvremenu). Za sad mislim da mi treba nesto samo za voznju po asfaltu, za voznju po gradu i kraca putovanja. Sa iskustvom mozda dodju i neke vece ambicije, vodim se onim da nisam odma kolima isla na more
  24. Otvorila sam novu temu ako neko bude zeleo tamo da nastavimo pricu:
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja