Jump to content

Moto Zajednica

Stebel Nautilus vazdusna svirena za motorcikle

Recommended Posts

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

A jel' trokira motor kad stisneš sirenu? Čuo sam da ova radi na benzin, a ne na struju? ;D ;D ;D ;D ;D

• Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 573 postova
  • Motocikl: SKUTERAŠ :)

a da nece da udara desni stap viljuske kada skrenes u desno?

Nece.Nije ni blizu.Vec sam probao.

Meni je bila na tom mestu, olabavio se sraf nosaca, sklizala dole i okrenula se ka stapu... i blokiran volan u trenutku pri 70kmh :)

Probaj barem da je fiksiras i sa druge strane, da nema nikakvih sansi da se zarotira oko ose nosaca i dodje do stapa.

• Zainteresovan, 904 postova
  • Motocikl: SUZUKI V- STROM

a da nece da udara desni stap viljuske kada skrenes u desno?

Nece.Nije ni blizu.Vec sam probao.

Meni je bila na tom mestu, olabavio se sraf nosaca, sklizala dole i okrenula se ka stapu... i blokiran volan u trenutku pri 70kmh :)

Probaj barem da je fiksiras i sa druge strane, da nema nikakvih sansi da se zarotira oko ose nosaca i dodje do stapa.

Hvala nasugestiji.Znam za rizik.Otac mi je bravar.Bice fiksirana tako da nema sanse da mrda.Odradicu duplo ili troduplo vezivanje.Nikad jedna veza nije pozeljna.

Evo ovako da budem koristan za sve koji zele da montiraju ovu svirenu:

Stebel Nautilus je veoma mocna i kompaktna vazdusna svirena,koja se koristi za automobile ali i za motorcikle jer zbog svoje velicine moze da se ugradjuje na ovakva vozila.Postoji pravilo kako se ova svirena montira i to sam gore izbacio u slici.Znaci ugao kacenja i smer trube,kao i pozicija u odnosu na prskanje vodom.Mislim da je na slici sve jasno.

JA sam svirenu postavio.

MOj otac je majstor bravarije pa je u svojoj radionici odradio drzac za svirenu.Ostalo je da odlucim poziciju svirene.Odlucio sam se za mesto iza Fara jer ima najvise prostora,svirena je zasticena od lise i pljuskanja i tu je nevidljiva(ne smatram je lepom za moj tip motora).

NA slici je mesto,koje sam odabrao:

post-3824-12879041665522_thumb.jpg

Ovo je uputstvo da ne treba stavljati objekte u ovom delu motora jer se mogu zaglaviti u upravljac i blokirati ga.Zato cu kasnije objasniti kako sam izveo vezivanje i sta sam preduzeo povodom bezbednosti.

post-3824-12879041666074_thumb.jpg

Moj Otac,pravi drzac za svirenu.KOnstatovali smo da prilozeni drzac,koji dolazi uz NAutilus nema sigurnosni stepen i kvalitet koji je meni treba pa smo prisli pravljenju posebnog drzaca.

post-3824-12879041666631_thumb.jpg

Drzac mora biti oblikovan prema obliku svirene a pogotovo mora se ispod njega staviti stos guma jer je jedan deo svirene plastican(deo za ulaz vazduha).

post-3824-12879041667184_thumb.jpg

Držači su gotovi.Nisam stigao da ih bolje ofarbam ali ima vremena :).Ispod se vidi guma koja treba da zaštiti Nautilus od pucanja plastičnog dela. Obratite pažnju na maticu koja treba da osigura stezanje.Ona u navojnici ima plastičan osigurač koji omogućava da se matica ne može odviti i samim tim se svirena ne može okrenuti prema upravljaču.Fabrička matica nema tu mogućnost pa sam je bacio u kantu :)

post-3824-12879041668999_thumb.jpg

Ovde se vidi razmak između upravljača i Nautilus svirene.Sasvim dovoljno prostora. :) Svirena je pritegnuta i osigurana.Donji deo svirene,na kome se nalaze plus i minus električni kontakti sam izolovao sirovom gumom a to se može i odraditi plastikom i sl.Bitno je da ne dolazi u dodir sa vodom a na ovaj način neće i u slučaju pljuskanja.

post-3824-1287904166956_thumb.jpg

Obzirom da je bravarski posao odrađen,odlazim do prijatelja,majstor Voje,koji će mi sve to povezati.

Treba sada povezati plus i minus svirene sa relejom (dolazi u pakovanju sa svirenom.)

Takođe, treba sada naći poziciju fabričke virene kako bi se od nje otkačila instalacija.Ne preporučujem da ostavljate obe svirene aktivne jer vuku dosta ampera.

U toku rada odlučujem da ipak instalaciju odradim sa žicom premera 4 mm2.Ovo iz razloga što je jedan električar na forumu objašnjavao da je sebi stavio jači presek jer je mišljenja da 2.5 mm2 nije dovoljno za korišćenje svirene kada motor nije u radu.Majstor Voja se slaže. :)

post-3824-12879041670392_thumb.jpg

Ubrzo zaključujemo da uz svirenu ne stiže osigurač,koji je naznačen kao potreban na ambalaži.Potreban je osigurač od 20 A.Njega često imate u setu za automobil.On je ubodni tj. ima 2 priključnice na koje se lako kači instalacija a što ću prikazati u narednim fotografijama.

Ove slike pokazuju potreban alat.One folije u plastičnoj kutiji su termalni božiri koji služe kao spojnice instalacije i kao izolacije.Zagrevanjem se skupljaju i savršeno prijanjaju uz instalaciju.

post-3824-12879041671189_thumb.jpg

post-3824-1287904167174_thumb.jpg

Evo toga.Buksne za instalaciju i kopčanje nisu baš OK ako su od metala jer oksidiraju i vremenom prave loš kontakt.Ponesite sa sobom magnet pri kupovini i kupite one koje se ne lepe na njega :) Inače,koštaju 3 dinara.Žica košta oko 100 din 8 metara.Preporučujem da je baš toliko i kupite.

post-3824-12879041672874_thumb.jpg

post-3824-12879041673446_thumb.jpg

Šema povezivanja je već prikazana pa mislim da nema potrebe da objašnjava relacija Relej Svirena Osigurač akumulator. :)

Prilaz svireni kod V'stroma je nezgodan a žice su kratke pa ne ostavljaju baš prostora za manevrisanje prilikom kačenja releja.Svirena se nalazi na levoj stran hladnjaka i na njoj se lako otkače kontakti.Kontakti su u plastičnoj rednoj varijanti pa je potrebno ovo odvojiti zato što je na releju potreban razmak za vezivanje oko 1 cm.

Relej se lako može sakriti u gornjem delu agregata V'stroma.

post-3824-12879041674139_thumb.jpg

post-3824-12879041674961_thumb.jpg

post-3824-1287904167577_thumb.jpg

Naravno,posle vezivanja napajanja na relej treba obratiti pažnju na osigurač,koji je potrebno smestiti kod akumulatora a za tu konekciju je potrebna i jedna podloška od 6 mm za kačenje na akumulator.

post-3824-1287904168249_thumb.jpg

Ovako to izgleda na kraju a preporuke je da sve slobodne kablove povežete kako ne bi stojali odvojeni i šetali oko strapa upravljača.

Svirena je jako glasna pa sam plašio šetače iako nisam imao nameru.Potom sa uvideo da ova svirena jako lepo zvuči na kratkom odzivu tj.kratkim pritiskom na taster.Moja preporuka za grad jer ukoliko se prst drži duže onda se uključuje i drugi kanal pa to trešti kao ludo ;D

post-3824-12879041683146_thumb.jpg

post-3824-12879041683906_thumb.jpg

Još nešto za kraj.Moj savet je da vam sve ovo odradi pedantan električar.Montaža varira od modela motora ali je princip isti.Ona ne trpi vodu i nemojte je stavljati na mestima na kojima će je pljuskati voda iz bara i sl.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja