Jump to content

Moto Zajednica

Vladimir_Jelikic

Članovi
  • Broj tema i poruka

    2
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Lokacija
    Beograd
  • Motocikl
    Benelli 302s

Vladimir_Jelikic's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

10

Reputacija u zajednici

  1. Slazem se u potpunosti. Ne znam što je toliki problem angažovati se malo oko marketinga, evo ja bi im na primer sa zadovoljstvom radio to za siću
  2. Evo pošto do sada nije pisano o ovom motoru, a posedujem isti, red je da podelim sa vama svoje utiske. Specifikacija 2-Wheeler Type Naked Engine cc (Displacement) 300 cc Maximum Power 37.54 HP @ 11,000 rpm Maximum Torque 25.6 Nm @ 9,750 rpm Number of Cylinders 2 Number of Gears 6 Seat Height 795 mm Ground Clearance 140 mm Kerb Weight 204 kg Fuel Tank Capacity 16 litres Key Features: Dual Channel ABS, Fuel Injection, LED Headlight, Low Seat Height, Sharp Styling, Irregular Angular Instrument Panel Motor je 2020. godište i kupio sam ga od prvog vlasnika krajem 2022. sa pređenih 7500km. Trenutno je na satu oko 13500km. Nakon pređenih 6000km sem zamene ulja i filtera nije bilo potrebe išta drugo raditi na motoru. Radi kao sat, vuče sasvim pristojno. Neka maksimalna brzina mu je 150km/h, a najviše mu prija između 115-120 gde radi na nekih 7k obrtaja. Vozio sam ga po gradu, po krivinama i po autoputu i prezadovoljan sam. Naravno mana jedina je vetar, ali to se podrazumeva kada pričamo o naked motoru. Iako je težak preko 200kg to ne smeta po gradu za provlačenje uopšte jer je jako lepo raspoređena težina i jako se lako vozi. Nakon 2-3 precizna merenja, potrošnja je uvek varirala oko 4l. Nekad 3.8, nekad 4.2, ali sve to zavisi od stila vožnje. Neretko vozim i ženu i primetio sam da ne oseća nešto mnogo suvozača, možda 10-15% slabije vuče sa osobom oko 60kg pozadi. Da sumiramo - dopada mi se sam izgled; preudobno sedište kako za vozača tako i za suvozača; nerealno dobar fabrički zvuk izduva; snaga za tu kubikažu; 2 cilindra(odsustvo vibracija); upravljvost; kočnice; digitalna tabla sa dosta informacija Ono što mi se ne dopada - intrument tabla na jakom suncu se uopšte ne može čitati; duga svetla su smešna, skoro da i nema razlike između kratkih i dugih Obzirom da su moji utisci 90% pozitivni, jako me je začudilo kada su mi u Burnout-u rekli da je prodato manje od 10 komada, i da su ih zbog toga izbacili iz prodaje. Cena novog je bila oko 4300e. Ukoliko naletite na neki primerak nadam se da će vam ovo što sam napisao pomoći. U tom rangu jedini motor koji može da parira jeste mt03 ali je cena znatno veća. Zato se nadam da će se vratiti u ponudu i da će zaživeti jer za ovaj cenovni rang motor je best buy. Ukoliko nekom treba još informacija, tu sam da odgovorim i pomognem koliko mogu. Pozdrav!
  3. Pozdrav svim članovima. Ja sam Vladimir iz Beograda. Do prošle godine sam vozio skutere, a od ove sezone sam na mašini Benelli 302s. Nakon toliko čitanja foruma, red je bio da se i pridružim kao član i da doprinesem koliko mogu.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja