Jump to content

Moto Zajednica

DuleMarinovic

Članovi
  • Broj tema i poruka

    11
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Lokacija
    Beograd
  • Motocikl
    Piaggio Beverly 400ie

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

DuleMarinovic's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

2

Reputacija u zajednici

  1. Zdravo Darko. Rešili mi problem majstori prošlog leta. Ozbiljan! Crkao je takozvani IMOBILAJZER na Beverlyju 400ie i on je sve vreme zezao: hoće da kresne, neće da kresne... Reč je o elektronici, naravno, nekim kristalima itd. itd. i to treba da ti reši čovek koji samo to radi. Ne znam odakle si ali daću ti telefon zvaničnog PGS Piaggio servisa ovde u Beogradu i oni rešavaju, preko svog elektroničara, ovaj problem. Vlada i Miloš +381600777480 i fiksni +381113120852. Da kucnem u drvo, od tada nemam nikakav problem. Odmah posle popravke, supruga i ja išli smo Beverlyjem od Beograda do Edipsosa (Evia) i nazad. Osim što mi je u Gevgeliji riknula svećica nikakvih problema nismo imali više sa imobilajzerom. Nazovi ove sjajne momke, pozovi se i na mene, i pozdravi ih... Želim ti da što pre rešiš ovaj ozbiljan problem, mada nije loše da pogledaš prvo, kao i moj drug Darko gore, instalacije... Srdačno, Dule Marinović, novinar
  2. Hvala druže. Izvini što kasnim sa odgovorom. Ovih dana ću nazvati ove u Šimanovcima pa javljam. Dule
  3. Jovo, mnogo Ti hvala na ovim informacijama. Svako dobro. Dule
  4. Pre nekoliko godina napravljena mi je korpa (nosač) za torbu za Piaggio Beverly 400ie. Posle nekog vremena, plastifikacija je počela da se guli (uglavnom na mestima gde su bile kukice od gurtni) i sad to izgleda pomalo ružno. Hteo bih da hromiram/niklujem ovaj nosač (cca 30x40cm) pa molim za savet kome da se obratim za to? I, ako neko zna, koliko bi me to koštalo? Takođe, kome da se obratim i za malu popravku sica (sedišta) moga Beverlyja? Na jednom šavu je malo (2-3cm) "zinula" unutrašnjost. Unapred hvala na savetima i informacijama. Dule Marinović
  5. Mnogo HVALA N.F.S. Baš ću da probam. Gledao sam i na YouTube-u nekog tipa koji je objasnio kako kodirati novi ključ pomoću onog master. Nešto slično o čemu i ti pišeš ovde. Odličan savet.
  6. Hvala svima na trudu i objašnjenjima. Šta prvo da pogledam? I postoji li neki "trik" da ga upalim i odvezem do majstora?
  7. Da, baš tako se ponaša... Ne učitava kod... i zato ne može ni da upali. Bio sam kod baravara i on je pregledao onim specijalnim aparatom oba ključa, i plavi i master. I kaže da su oni u redu. Znači li to da je problem u bravi ili akumulatoru?
  8. Da. Ključ je kodiran. Tako je: očigledno da kompjuter ne može da pročita kod sa ključa... a zašto to ću morati da vidim ali sam uvek spreman da čujem prethodno savete poznavalaca. Hvala BMW!
  9. Hvala Sretene! Iscrpno, nema šta! Kad "kresne" Beverly radi kao nov, bez ikakvog problema... Pre neki dan smo išli do Novog Sada i nazad, bez problema. Najverovatnije (po meni, relativnom laiku) da nije reč o pumpi već u injektoru ili čak u bravi. Nego, može li da bude problem i u akumulatoru (trenutno ga punim) koji, možda, tokom vožnje ne puni dovoljno pa i nema snage da potom pokrene motor? Šta misliš?
  10. Ma da! Dignuta je uvek bila "ćopava noga". Čak sam je i više puta dizao i spuštao misleći da ću nešto uraditi... Ali nisam.
  11. Pozdrav. Imam već nekoliko nedelja neobičan problem. Imam Piaggio Beverly 400ie (2006) i vozim ga deset godina bez većih problema. Pre par nedelja dogodilo mi se da sam ga normalno upalio i otišao do grada. Kada sam hteo da se vratim kući, nije hteo da startuje mašinu. Vergla, ali neće da upali. Nisam forsirao verglanje da ne bih ispraznio akumulator. Video sam tada da mu na tabli gori crvena "code" lampica kad mu se da kontakt; kada se okrene ključ, ona zatreperi dva puta a potom ostaje stalno upaljena. I tada neće da startuje mašinu. Ni sam ne znam na koju foru, tada sam, posle nekog vremena uspeo da startujem mašinu. Prethodno sam pogledao i zategao malo kleme na akumulatoru (Yuassa) koji ima samo godinu dana i mislim da je on OK... Otišao sam, potom, do bravara i poneo oba ključa: i plavi i onaj braon (master). On kaže, posle provere, da su oba ključa OK. Prekjuče, dogodila mi se ista stvar. I opet, uspeo sam da ga "prevarim" i upalim i vratim se kući. Ovo napominjem zato jer mi se ovo događalo sa vrućim motorom. Međutim, juče, i na "hladno" nije hteo da startuje motor. Vergla normalno ali ne pali. Menjao sam i ključeve, pogledao ponovo kleme, čak i rastavio nekih desetak minuta veze na akumulatoru.. ali ništa! Da nije u pitanju onaj prekidač na "čopavoj nozi"? Ili akumulator? Ili nešto od elektronike?... Svaki savet dobro mi došao. Zahvaljujem unapred. Dušan, Beograd
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja