Jump to content

Moto Zajednica

blacksmithevic

Članovi
  • Broj tema i poruka

    11
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Pol
    Bez odgovora
  • Lokacija
    Brus
  • Motocikl
    Honda CM CUSTOM 125

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

blacksmithevic's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

0

Reputacija u zajednici

  1. Hvala, pogledao sam. (y) Nego videh, pitaš ga za LTD 440 iz Aleksandrovca sa kaišem. Koja je priča tu? Pitaj, jer sam ja ovaj baš u AC gledao
  2. Hvala na predlogu, ovaj rezervoar ima nekoliko ulubljenja, svakako ću razmotriti i zamenu. O tom po tom
  3. LTD 440? Ako jeste, koliko dugo voziš ovaj motor i kako se pokazao ( pouzdanost, održavanje potrošnja?) I koji akumulator ide na njega?
  4. Tada je prva registracija u Srbiji i poslednja, Od tada je promenio vlasnika a novi ga nije registrovao usled nekih porodičnih problema, motor je paljen i vožen po lokalu, ali ne neku veliku kilometražu. Jurim vlasnika, a dogovor je i kad ugreje da odem i provozam motor. Kozmetički nije u idealnom stanju ali nigde ništa ne curi, osim goriva na karburatoru a i to zbog rđe iz rezervoara pa stalno drži iglica otvoreno, verovatno zaglavilo. (y)
  5. Ako može link do teme, nikako na search da nađem (y) 1.82cm, 73 kg, i Honda CM 125 koju sad vozim mi je taman, paše i Kawasaki super
  6. Ima li neko ko vozi gore pomenuti motor? Nađoh danas jedan za neke male pare, pa se razmišljam da zamenim Hondu CM 125 C za ovaj motor. Stajao u podrumu dugo (poslednja registracija 2008), na satu 45 000, dole kaiš, nije u lošem stanju samo mu je rezervoar sav zarđao od stajanja. Zanimaju me iskustva vlasnika.
  7. Skinuo čovek svećice, dobro ih očistio, sipao malo goriva gde se zavijaju, verglao, verglao i probudio mi hondu iz zimskog sna . Malo ju je zima uspavala, sledi buđenje . Pozdrav svima i hvala na savetima!
  8. Na keeway-u sam obučavao i on je imao kill switch, ova honda to nema ili se ja žestoko gubim. Desno su mi svetla i ispod dugme za paljenje. Nađoh i sliku da posvedoči . Danas sam proveravao da nisam nešto loše povezao, malo verglao, ima čudan zvuk i ona lampica neutral kad zaverglam gotovo da se ugasi. Šta mislite da li problem može biti u praznom akumulatoru, da izmerim jačinu i kolika ona treba da bude (Exide bike,12v, 9ah valjda ovako nešto piše na njemu)?
  9. Svećice su malo čađave ali svakako suve. A prekidač OFF i nemam ako me mozak još uvek dobro služi Hvala vam na savetima, za vikend ću imati vremena da se pozabavim motorom pa ću vas obaveštavati kako se sve odvija. Pozdrav
  10. Pozdrav dobri ljudi. Jesenas pred kraj sezone uočio sam da mi ponekad iz karburatora, tačnije na spojevima, curi po malo gorivo kada je slavina ON a motor nije upaljen. Bukvalno poslednjeg dana vožnje nestalo mi je gorivo tako da sam vozio 10-ak km na RES do garaže gde sam motor parkirao, oprao i slavinu stavio na OFF(bez dosipanja goriva u rezervoar). Ništa dalje preduzimao nisam, ostavio sam ga da zimuje prethodno zavrnuvši slavinu, istočivši gorivo iz karburatora i skinuvši akumulator. Nedavno sam video da je nivo tečnosti u akumulatori na LOW pa sam dosuo destilovanu vodu i onako nevešt probao da upalim motor ali samo je verglao. Naravno prethodno sam morao slavinicu na RES jer nisam dosipao gorivo iako znam da se preporučuje pun rezervoar za zimovanje zbog korozije/rđe. Onda uzmem od čoveka punjač, stavim akumulator 4h da se puni, sipam 4l goriva, opet pokušam i opet sve isto: vergla, ne pali, na karburatoru gorivo curi. Skinem svećice, očistim, vratim, opet isto, pa dam zadatak bratu da to malo pogleda jer ja jedino svećice umem da odvijem . On mi reče da svećice NE BACAJU varnicu i da je njegovo skromno mišljenje da je u pitanju nešto oko struje. Znam da je ovo lov u mutnom, ali dajte neki savet/preporuku/korak šta mi je činiti da otklanjam potencijalne uzroke jedan po jedan. Čak se i meni kao laiku čini da ću morati da radim čišćenje karburatora? Gorivo prvo počne da se sliva niz ovaj središnji "šraf" a onda svuda unaokolo po ovom spoju. Ne zamerite na opširnosti i neupućenosti, tek mi je 1000km pod točkovima, a srce mi se stegne kad god mi se na putu javi neki prekaljeni bajker !
  11. Pozdrav dobri ljudi! Zovem se Aleksandar, iz Brusa sam, po zanimanju nastavnik engleskog, od skoro vlasnik Honde cm custom 125 koja je ujedno i moj prvi motor. Dakle, moje "iskustvo" vožnje motora može stati u 200 km, ali od proleći planiram da motor koristim za odlazak na posao kad god vremenski uslovi to dozvoljavaju. Veoma mi je drago što ovaj postoji forum gde ću pronaći odgovore na sva pitanja koja me zanimaju, a kojh kao kod svakog početnika ima na pretek. Duga je zima...
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja