Jump to content

Moto Zajednica

jimiBMW

Članovi
  • Broj tema i poruka

    7
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu jimiBMW

  • Rođendan 27.08.1987.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Ratkovo
  • Motocikl
    BMW R 25/2

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

jimiBMW's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

6

Reputacija u zajednici

  1. Jimi radim generalku na r25,potreban mi je klip 69mm sa karikama,gde mogu da to sad nabavim,na ebay.de ima neki noname za 120eura moj drug mehanicar nece njega da stavimo kaze da su nekvalitetni,sta mislis o tome?

    Pozdrav iz Pirota

  2. 5.MOTO SHOW RATKOVO u organizaciji MK JAWA Poziva sve ljubitelje motora, dobrog provoda i svirke na starom mestu "Stadion Ratkovo" 25.05.2013.
  3. 18.05. i 19.05. 2012. MK JAWA Ratkovo nastavlja tradiciju! IV MOTO SUSRET RATKOVO Želimo dobrodošlicu svima na dva točka i dve noge ili više =) Dobra žurka kao i svake godine, prijatan ambijent stadiona "FK Radnički" Ratkovo, lepa mesta za kamp, ukusna klopa, puno hladnog piva,dobra svirka, street fight... vidimo se!
  4. Na mojoj 25-ici je bila originalna dinama koja je samo služila da drži platine i varijator, a vlasnik pre mene nije ni znao da to treba da proizvodi struju on je gospodin čovek imao punjač kod kuće pa napuni akumulator pa koliko ide, sprži dve tri svećice u 20km pa ga kući odgura. E kad je stigao u moje ruke ja skinem tu dinamu i dam ćaletu da odnese kod nekog matorog majstora iz firme, poznatog kao stručnjaka za viklovanje. On mi je originalni rotor i stator premotao na 12V tako da sam angažovao električare da mi kompletnu instalaciju na motoru prepakuju na 12V. Vozim ja tako 500km i krećem na prvi dalji put i na nekih 20km od kuće se upali lampica (dijagnoza-dinama vrisnula). Povratak kući, otvaram dinamu i primećujem da je sve knap, dimenzija diname je napravljena za namotaj od 6V i kad je namotaj većih dimenzija usled grejanja počine da se kače međusobno namotaji rotora i delovi kučišta diname i da otpada lem sa kolektaora. Odnesem ponovo tom stručnjaku vikleru on mi samo prelakira rotor ispeče ga i nalemi kolektore. Ponovo posle možda 200km upali se lampica, otvorim i ponovo nema lema i namotaji oguljeni, ispitao rotor (dijagnoza-pregoreo) Odnosim na sledeće premotavanje ovog puta majstor traži 200€ i ja tu odlučim da definitivno pređem na alternator. Od kad sam zbudžio altenator u onom masovnom faru je H4 i kad sine noću kopam oči svima , nisam menjao ni jednu svećicu do sada, varnica je idealna, ugasi lampicu na malom broju obrtaja... spas! Jedino što bih izbegao platine i varijator jer je to potrošna roba (platine se troše, varijatoru slabe opruge...) a i teže se šteluje, a još mi se ne javlja taj majstor što prepravlja u elektroniku... Nego posle nekog vremena primećujem kad lupim od veću rupu (što je na našim putevima neizbežno) dekla alternatora mi udari u prednji blatobran i u tom trenutku izgubim pravac, priznajem jako gadna situacija i odsekao sam se od straha. Tako da je vreme za prepravke. Eto ja sam našao neke alternatore ne znam od čega al ni jedan nije tako pljosnat kao taj od amike, ali nije muka samo u dimenziji dužine nego: bojim se da je rotor male dimenzije i da neću moći da uklopim onaj konus koji će ići na radilicu, može li osovina da se izbuši celom dužinom, može li da se navari onih 30-ak mm za platine i varijator, može li se prilagoditi stator... a iskreno gde to naći makar za premeriti kad je i to oldtimer ??? Ako neko ima višak nek javi.
  5. Eto tu je moja greška što nisam imao hrabrosti da menjam dimenzije rotora, samo sam navario osovinu napred i ubacio konus nazad i tad sam mislio da je gotov kad je prošao aparat za varenje, presu i strug, ali ipak radi. Planiram ovaj poduhvat da ponovim čim dođem do vremena. Pokupovao sam neke alternatore manjih dimenzija od ne znam ni ja čega, imam kompletnu staru dinamu kojoj je duša izvađena od premotavanja i lemljenja u koju želim da sve to lepo spakujem (na slici). Pa polako, doću ja do idealnog rešenja u originalnoj dimenziji i to za male pare čim ideja sine i dođe na delo eto ponovo slike i šeme ovog puta sa kotiranim dimenzijama. Šta mislite o magnetnom paljenju na r25 ima i toga valjda
  6. Postavio sam Iskra alternator sa oznakom (AAG1101 14V 33A) trebalo bi da je to od zastave 101.(Slika br. 1) Postupak montiranja i mašinska obrada zahtevaju malo više vremena i više operacija, ali je uspešno i funkcionalno. Za one koji planiraju da započnu ovakav poduhvat evo uputstvo kako sam ja odradio, mada može da se uradi još bolje jer su meni dimenzije malo pozamašne pa ih nisam ni imenovao. Crvenom bojom sam označio bitne operacije: -(1) Od mekog materijala napraviti tri odstojnika© sa rupom kroz koje prolaze vijci M5 i šrafe prelaznu ploču (E) sa blokom motora (A). (2) Prelazna ploča je spoljnih dimenzija kao blok motora, a unutrašnjih dimenzija kao spoljašnja mera statora (F). -Na strugu u rotoru (D) napraviti otvor (4) u koji se pod presom ubaci element koji je spoljnom dimenzijom cilindričan, a unutrašnjom koničan da pasuje na konični izvod radilice (B), sa druge strane rotora „navariti“ cilindričnu osovinu (6 i slika5) i zatim kroz ceo rotor probušitirupu za navoj M8 (koji kasnije služi zasvlačenje rotora, kao i na originalnom). Obratiti pažnju da sve bude u strogom centru da ne dođe do radijalnog bacanja, naročito kod navarivanja! -Kućište (H) se šrafi sa vijcima M6 naprelaznu ploču (E) gde su prethodno izbušene rupe i unutrašnji navoji, a prethodno se na strugu skine 4mm unutrašnje ležište statora (3 i slika 4) radi tačnog aksijalnog uklapanja rotor-stator. Sa druge strane kućišta se napravi otvor (5 i slika 3) za izlaz osovine rotora i izbuše rupe za M3 za stezanje platinske dugmadi (J). Na kraju cele operacije se postavlja ekscentar paljenja (K) i šrafi celom dužinom sa vijkom koji priteže i centrira ceo sklop. Prednost je što su delovi jako uklopljivii mnogo bude jasnije kad sami elementi dođu u ruke majstora, npr: -Na rotoru Između dela gde klizaju četkice i dovarene osovine gde se nalavlači ekscentar dolazi mali ležaj koji je u kućištu statora i uklopi se sam ako se ispoštuju sve druge dimenzije. Diodna ploča (G) i četkice sa reglerom (I) ostaju od alternatora bez ikakve prepravke. (Slika 2)
  7. Loša konkurencija! Uputstvo ti je na nemačkom!
  8. Jes pa da ceo računar vučem u radionicu i da ga umažem sa uljem
  9. hahaha imam konkurenta!!! Pa dobro ja sam eto uračunao troškove putovanja do najbliže kopirnice, kopiranje i put nazad pa tako da bi i meni ostalo za pivo, možda i dva ako bi stopirao Nemam nameru da zarađujem na tome, koliko sam ja muka imao dokle se nje nisam dokopao, nema tu cene!
  10. Mislim da je 1500 din. razumna cifra
  11. -Ima li neko tehničke crteže, skicu, dimenzije ili makar detaljniju fotografiju postavljanja alternatora u kućište diname? Ja sam pre par godina postavio alternator na mesto diname ali su dimenzije prešle preko 180mm i često se desi da alternator udari u prednji blatobran pri neravnom putu što je zaista opasno. -Na kraju svih prepravki sam postavio staru platinsku dugmad i ekscentar paljenja što mi dodatno povećeva dimenziju, pa ako neko može da okači kontakt tog majstora što pravi elektronski sistem paljenja.
  12. Imam prevedenu verziju uputstva za r25/2 i 25/3 spojeno, sa detaljnim slikama elemenata, dodatnog alata, postupka... Ovo je sve i svja za r 25! Naslovi su: Opšte Rukovanje i kontrola indikacija Demontiranje Montiranje Motor Tehnički podaci Tolerancije i mere Spisak delova Rasklapanje motora Opravka radilice Merenje cilindra Merenje klipa Opravka glave i cilindra Sklapanje motora Karburatori Menjač Tehnički podaci Delovi menjača Rasklapanje menjača Opravka menjača Sklapanje menjača Pogon zadnjeg točka Tehnički podaci Spisak delova Rasklapanje Sklapanje Šasija Tehnički podaci Spisak delova Viljuška prednjeg točka Priključivanje prikolice Električna oprema Tehnički podaci Spisak delova Štelovanje reglera Plan podmazivanja Pa koga interesuje, šaljem kopije poštom
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja