Jump to content

Moto Zajednica

Pedja CG

Članovi
  • Broj tema i poruka

    29
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: Pedja CG

  1. Pozdrav svima, stupio sam u kontakt sa Joškom i kupio regler od njega. Stigao mi je i montirao sam ga. Sve za sada (evo 3 dana) radi kako treba i vrijednosti punjenja su adekvatne. Hvala Joški na korektnoj komunikaciji, izdvojenom vremenu i trudu, i što je najvažnije na regleru koji je riješio moj problem. Moj utisak je da iako je ručna (kućna) radinost spolja je vrlo lijepo napravljen, a za komponente (nisam mogao da vidim šta je unutra ali sam dobio par informacija o tome) u visokoj su klasi u odnosu na zamjenske reglere pa čak i fabričke.

     

    P.S. Za sada vozim samo sa dugim svijetlima, xenon ne uključujem ni za šta, odnosno trudim se da sam kući prije mraka :-) dok ne vratim fabričku sijalicu ili ugradim led.

     

    Arakis, nabavio sam i displej sa mjeračem napona tako da sam na neki način "ukrotio" strahove koje je izazvao ovaj problem zbog kojeg mi je motor bio van funkcije mjesec dana.

     

    Naravno hvala i svima vama na komentarima i sugestijama.

    • Sviđa mi se 1
  2. zika56 slažem se sve si u pravu što si naveo, ali logika većine je da se pogasi da se ne troši (tako je valjda od malena ... gasi svijetlo u stanu i po hodnicima neću da radim za struju :-)).

    Ja sam lično vozio sa ugašenim svjetlima (samo ona mala pozicija), razmišljajući ajde da ne cimam xenon i instalaciju po danu. Kad je ljeto došlo većina vožnji je po danu a temperature su visoke i onda regler prespaja na masu jer nema toliko potrebu da puni akumulator, grije se usled toga a i usled temperature i eto ti razlog (jedan od) da crkne.

  3. Onaj prvi je bio neki Italijanski (za beverly 500 cc) i nije uopšte radio od starta.

    Ovaj drugi koji je crkao vjerovatno je bio neki kineski.

    Ovaj treći će biti definitivno boljeg kvaliteta od prethodnog (zato i čekam). Ne očekujem da regler preživi ne uključivanje Xenona jer oni nisu potrošači, čak im je sijalica 10W manje potrošnje od standardne, problem je napon prilikom paljenja i auto restartovanje balasta u slučaju varijacije u naponu (a onda i ponovno podizanje napona na 25 do 30 hiljada volti). 

    U suštini mislim da je jedini problem što Joška nije blizu i što nema serijsku poizvodnju :-) .... a dan ljeti kad imaš motor koji ne radi traje predugo :-)

  4. On 8/26/2019 at 12:00 PM, Arakis said:

    Trebalo bi da skines levu deklu i skines namotaje statora, vrlo lako moze biti da dok su hladni sve je u redu ali kada se dobro zagreju kratko spoje neku od faza na masu i nema punjenja. Dobro sve pregledaj i ako su namotaji pocrneli - menjaj ili nosi kod dobrog viklera. 

    Ugradi mali voltmetar (na KP imas za 300 din) i prati u toku voznje napon punjenja, cim padne sa 14+V na 12, nesto ne radi - namotaji ili regler. 

     

    Javi se Joski iz Temerina za stvarno dobar regler. 0638347397

    Skinuo deklo (isputio ulje), namotaji dobri, nema nikakvih tragova (crnih), lak na žicama izgleda sasvim ok. 

    Šta mi je sad ostalo kao konstatacija:

    1. Da ni jedan od dva reglera koji su montirani nisu bili kvaltetni ili odgovarajući - nemoguće jer ne bi jedan bio potpuno nefunkcionalan a drugi crkao u roku od 5 minuta vožnje

    2. Da je xenon na motoru izazvao kvar - to je ostalo kao jedina pretpostavka na osnovu iskustva kolega sa ovog a i drugih foruma

     

    Čekam da stigne novi (navodno kvaltetniji regler) od prethodnog koji je crkao. Pa da probam bez paljenja xenon-a?

    U međuvremenu sam poslao poruku Joški da vidim šta i kako u vezi narudžbe, izrade i preuzimanja.

  5. 6 minutes ago, zika56 said:

    Xenon može da prouzrokuje otkaz reglera. Ovo tvrdim iz ličnog iskustva (više puta provereno). 

    I ja sam na više stranih foruma pronašao ovu informaciju, neki majstori po statistici kažu da im je 90% otkaza reglera bilo na motorima koji su imali xenon (pa sad slučajno ili ne). Koliko mogu da shvatim u pitanju su dvije stvari kod xenon-a: balast i njegovo trenutno podizanje napona na 25.000 V, i druga stvar ukoliko se balast nalazi blizu reglera mogao bi taj elektromagnetni inpuls da izazove kvar . Ovo poslednje sam čak i pročitao na nekim forumima, da predlažu da se kablovi od reglera odvoje od druge instalacije (ukoliko je ima). Možda je regler i najbezbolnija šteta s obzirom da i centralna jedinica (ECM) može da strada posebno ako dolazi do prekida u instalaciji svijetala pa se xenon pali i gasi.

    Sad će svi (a i ja sam jedan od njih) reći pa znači li sad to da xenon ne možemo da ugrađujemo u motore, ali ja ne znam (a neka me neko ispravi) da se fabrički ugrađuje i na jednom motoru. Šta bi onda bio odgovor na ovu dilemu?! Ako baš kupujete xenon onda obratite pažnju na kvalitet proizvođača (uostalom kao i za sve), a druga opcija su led sijalice (ono što ću sada ja odabrati bez obzira na to da li je kvar prouzrokovao xenon) s tim što i tu imamo pratećih efekata.

  6. Arakis hvala na izdvojenom vremenu i odgovoru. I kad je motor ugrijan, znači posle vožnje od par kilometara (kroz grad temperatura motora oko 97 stepeni) mjerenjem napona na alternatorskim fazama daje vrijednosti koje su iz manuala, ler oko 20 V povećanje obrtaja na 3000 do 4000 daje između 50 i 70 V. Svakako ću i to uraditi jer vizuelnom inspekcijom može da se vidi i poslednji test (s obzirom da su svi prethodni pokazali vrijednosti koje su propisane). Majstor će to uraditi u naredna 2 dana a u međuvremenu s obzirom na garanciju poslednjeg reglera čekam da stigne neki koji je (kako kažu mnogo bolji - valjda sa mosfetom) pa kad prekontroliše namotaje vizuelno onda će da ugradi taj. Jošku bih kontaktirao odmah posle svega, ali shvatićete me da sam već dao 170 € (prvi regler 90 € i ovaj drugi 80 €) i moraću da probam da makar ovih poslednjih 80 iskoristim kroz garanciju, a onda da vidim u nekom doglednom vremenu kupim kod Joške da imam za rezervu da mogu odmah da odradim popravku.

    Što se tiče savjeta za voltmetar, i mislio sam da ugradim kontrolu napona da imam vizuelno uvid tokom vožnje, tako da ću savjet prihvatiti.

     

    Za Jošku sam čuo i evo da ga pohvalim da na našem (tu mislim na CG) forumu "No limit bajkers" ima komentar da je zamijenio besplatno čak jedan regler koji je tada ugradio sa slabijim komponentama prije 7 godina, odnosno on nije tada ništa uradio kako ne treba već je kasnijim usavršavanjem došao do šeme koja je pouzdanija ali nije htio da naplati ni posle 7 godina, tako da sve čestitke za ovaj gest koji baš nije bio u nikakvoj obavezi niti očekivanju da se napravi. Znam da pravi sa jačim mosfetima koji su definitivno trenutno mnogo bolja varijanta u smislu pouzdanosti i trajanja. 

     

    Nisam dobio odgovor da li bi xenon mogao da prouzrokuje otkaz reglera, ali ja ću ga svakako skinuti sa motora, možda neću znati je li do njega ali ću makar znati da u buduće neće biti :-)

     

    Javljam šta je bilo kad se odradi kontrola namotaja.

     

    Hvala još jednom na izdovojenom vremenu i odgovoru.

    • Podržavam 1
  7. Dobar dan svima. Nastavak na prethodno, stigao regler (koji sam pomenuo da čekam kod majstora) namontiran na motoru, sve puni i radi kako treba. Ja dođem po motor sjednem i odvozim 3-4 km, napravim pauzu pola sata i krenem da upalim - ne  može. Izmjerim napon na akumulatoru kad je motor ugašen 11,3 V. Upalim na kablove, regler ne puni. Vratim se kod majstora koji ustanovi ono što sam i pretpostavio da je i taj regler crkao. Regler u garanciji zamijeniće, to nije problem, ali jeste zašto crkava. 

    Malo izguglam po nekim forumima i vidim da se pominje da bi xenon mogao da bude problem za regler. Vidim da se nešto tako pominje i ovdje u nekim komentarima. Ja sam za xenon izvukao prekidač tj ne pale se svijetla sa startovanjem motora. Taj dan sam ih upalio. Nije mi u tehničkom smislu baš jasno zašto bi xenon uticao da regler sagori (ili šta već). Svakako ću prilikom ugradnje sledećeg reglera gledati da ne uključujem xenon i da tako probam par dana, a onda ću ga i ukloniti i vratiti na fabričko.

    Ne vidim nakon svega što je ispitano zašto se ovo dešava osim evo da probam i sa pomenutim načinom.

     

  8. Dobar dan svima.

    Ako sam propustio neki post koji sve ovo što slijedi jasno objašnjava, izvinjavam se ali sam pokušao da nađem (doduše na brzinu) i nisam uspio. Malo ću opširnije objasniti jer sam već duže vrijeme pokušavao da se sam snađem pa evo ipak moram ovgako da potražim pomoć od nekog od vas koji ste iskusniji.

    Imam problem sa punjenjem akumulatora. U pitanju je motor suzuki gsxr k7 1000. Naime, desilo se prije 10 tak dana da nisam posle pauze u kratkoj vožnji mogao da ga upalim. Izmjerim akumulator 10,5 V. Upalim ga na kablove i napon i dalje ostane isti. Podignem obrtaje u leru napon pada. Dovezem se do kuće 3 km i izmjerim napon 9,6 V.

    Skinem akumulator, stavim ga na punjenje, sve bude ok testiram ga na pražnjenje sijalicom od 40 W tokom 2 sata i napon padne 0,5 V.

    Vratim ga na motor i krenem dalje sa dijagnostikom.

    Alternator/stator 3 faze: raskačim regler, ispitam omski (dioda na multimetru) među fazama postoji očitavanje tj nisu međusobno u prekidu. Izmjerim otpor među fazama svugdje je 0,8 oma (po servise manualu je od 0,2 do 0,9 normalno). Između faza i mase nema proboja. Upalim motor, na leru daje među fazama napon od 22 V, podizanjem obrtaja napon raste i na 3000 obrtaja dostiže 60 - 80 V , podjednake vrijednosti među svim fazama.

    Regler: ispitam ga raskačenog, test dioda i utvrdim da u jednoj od kombinacija imam kratak spoj (tamo gdje bi trebao da mi očita jednake vrijednosti otpora). Spojim ga na alternator i vidim da mu je očitavanje na izlazu 1 V (tamo gdje bi trebhao da daje 13 V tj da time puni akumulator.

    Nisam danima mogao da nađem regler, i na kraju u nekoj radnji kupim regler koji je za Beverly 500 cc i za koji prodavac tvrdi da ga je ugrađivao na jače motore (hayabusa, honda 750 cc, itd) i da mogu i taj da koristim. Elem kupim ga 90 €, montiram i on daje napon od 3 V i u leru i pri podizanju obrtaja. Probam sve kombinacije, spojim masu reglera (koja ga inicira), raskačim ga sa aukumulatora, bla bla i ništa, napon na izlazu i dalje konstantan 3 V. Garancije nema čim izađem iz radnje, ne mogu ni da probam sa drugim (pitao da mi daju jer je mooooožda ovaj neispravan) ali nema mogućnosti.

    Akumulator je na motoru već 7 dana, napon mu je 12,7 V, palio sam motor makar 15 puta tokom tih dana (probajućio i testirajući sve prethodno), ali on drži taj napon bez obzira što sve vrijeme nema dopunjavanja (sa strane reglera). Zato mislim da akumulator nije potencijalni problem makar u ovom slučaju (ne davanja odgovarajućeg napona na izlazu reglera koji sam testirao i kad je raskačen sa akumulatora). Takođe sam provjeravao i da li ima "curenja" u sistemu (struju između minusa akumulatora i raskačene kleme sa minusa) i tu su očitavanja u normali.

    Intresanta informacija: Kako je regler na mom motoru izvučen iznad prednjeg blatobrana, tako je kabal (3 faze sa statora) produžen. Taj kabal se tokom ovih testiranja grijao u roku od nepunih minut rada, i primjetio sam da se grije cijelom dužinom, ali na dijelu gdje su kablovi faza razdvojeni primjetio sam da se samo jedna faza grije, i ta temperatura na toj žici je da ne možeš da takneš prstom znači nije uobičajena (makar po meni). Razlog može da bude što je nastavljanje neadekvatnim kablovskim profilom, loš spoj sa kablom iz statora, itd., što će se riješiti ali više pitam iz razloga da li je moguće da je tu neki uzrok ovog dešavanja koji bi dalju dijagnostiku odveo u nekom jasnijem pravcu.

     

    Dilema koju sada trenutno imam i u vezi koje i želim da se konsultujem sa vama da li da dalja ispitivanja usmjerim u sledećim pravcima je sledeća:

    1. Alternator daje odgovarajuće vrijednosti u testovima koje sam izveo, ali nisam mjerio struju po fazama tj test proboja generatora u radu pa da li to da radim:

     

    Testiranje izolacije generatora u radu regler.sper.hr

     

    2. Da li da vizuelno pregledam alternator/stator tj da krenem u ispuštanje ulja skidanje svega bla bla ili možda imate neki savjer u drugom pravcu prije svega toga?

    3. Čekam kod jednog prijatelja majstora da stigne regler koji je navodno za motore kao što je moj (mada nisam siguran da je to baš prava konstatacija) pa da probamo sa njim. Da li mislite da bi regler (ovaj koji sam kupio) mogao da bude neadekvatan ili možda (kave sam sreće do sada za sve) možda naletio na taj jedan koji je fabrički neispravan :-)?

    4. Da li bi neki spoj u instalaciji (reče mi drug da je imao iskustvo slično gdje mu je starter paljenja bio nešto izgorio i prespojio) mogao da bude uzrok ovakvih parametara?

     

    Eto, odiseja, ali sam htio da prekočimo kuckanja za nešto što mogu odmah da izložim a i mislim da će biti korisno i onima koji mi možda ne mogu pomoći ali mogu naći neke intresantne informacije u ovom opisu dijagnosticiranja. Ako sam nešto pogriješio, iskusne kolege će ispraviti a ja se izvinjavam.

     

    Hvala svima unaprijed na odgovoru.

  9. I šta sada mi nindže da radimo !?

     

    Ja imam Kawasaki Vesys 2008. godiste. Da li bi na osnovu modela i godišta (predpostavljam da stariji motori ili neke slabije marke nemaju neki poseban kvalitet plastika ili se nije tada razmišljalo o Xenon-u) mogao kako da saznam kakvog su kvaliteta plastike u mojem faru i da li je predvidjeno da se može (bez posledica) ugraditi Xenon ?

     

    Ima li neko iskustva sa ovim modelom motora ili sa sličnim modelima sličnog godišta?

  10. Imam pitanje u vezi sa ugradnjom XENON svijetala u motor:

    Da li temperatura tih sijalica moze da utice na plastike u faru tj da ih istopi ili sl.??

     

    Jedan moj prijatelj mi je rekao da se tako nesto nerijetko desava na automobilima konkretno na GOLF 4

     

    Ako ima neko iskustava na duze staze ili uopste iskustava volio bih cuti komentar.

     

    Pozdrav

  11. Ulje je bilo u motoru preko zime ali se motor non stop vozio. Nijesam mislio da je ulje bijele boje vec da je taj zamagljeni dio mat bijeli (mozda se nisam precizno izrazio) . U svakom slucaju evo saljem slike pa cete (kao iskusniji) bolje znati o cemu se radi. Na jednoj od slika se vidi i ulje tako da se nadam da sam dobro procijenio da nije ulje izbjeljeno.

     

    Malo je sada u odnosu na prije dan dva manja ova "fleka" tako da se nadam i ja da je kondezacija ili ipak nije ???

     

    Evo linkova za slike:

     

    http://img528.images...950/slika1b.jpg

     

    http://img687.images...02/slika2no.jpg

     

    http://img52.imagesh...924/slika3s.jpg

  12. Zdravo

    Imam Kawasaki Versys 2008 godiste. Htio bih za njega da uradim centralni nogar i crash bar.

    Da li to radis i koliko bi kostalo?

    Iz Crne Gore sam ali bih mozda oko 1. maja isao za BG sa motorom. Da li bi morao da ostavljam motor kod tebe i na koliko?

    Imam original crash bar za Hondu Varadero i mislio sam da ga prepravljam za moj motor. Da li dolazi u obzir neka kompezacija?

     

     

    Pozdrav

  13. Kako vozim Kawasaki Versys primjetio sam da je veoma lako ugraditi podmazivac lanca na prednjem lancaniku sto je svakako "cistija" varijanta a i estetski jer nema vidljive instalacije. S tim u vezi sam i crijeva birao da budu ona gumena termo-otporna s obzirom da ce instalacija ici negdje u blizini motora.

    Pitanje koje imam je sledece:

    Da li bi s obzirom na rotaciju prednjeg lancanika, idelana pozicija kapalice bila na 1 sat (kod zadnjeg je bila na 7) ?

    Sto mislite (tj ima li ko iskustva) hoce li razbacivati ulje ukoliko bude kapalo direktno na lanac s gornje strane (umjesto na lancanik kako je kod instalacije na zadnjem) jer mi se cini da ce opcija dvostruke kapalice ili njeno naslanjanje na lancanik biti tesko izvodljivo s obzirom na prostorno ogranicenje ?

     

    Sigurno je najadekvatniji odgovor PROBAJ PA CES SAM VIDJETI ali mi je malo nezgodno da skidam i vracem poklopac prednjeg lancanika sve dok ne uskladim.

     

    Pozdrav

  14. To je elektro ventil od plina na kolima, ima da se kupi u radnji koja se nalazi odmah ispod bogoslovija kad se krene ka 29. novembru, preoje se grcka pumpa sa leve strane i odmah se skrene levo, ispod pumpe EKO, plavo crveni brending, tu je radnja za prodaju delova za ugradnju plina na kolima, i kosta lupam sad, ali oko 400-500 din.

     

    Kolega je pomenuo da je koristio ventil od plina. Izvinjavam se sto provjeravam ponovo eto samo da pomenem shodno odgovoru da treba ili je bolje sta li vec koristiti od benzina.

     

    Znaci pitanje ponovo za jos po nekoga:

    ventil od benzina

    ili ventil od plina

     

    Koji je bolji tj koji se preporucuje za skalameriju PODMAZIVAC LANCA

  15. Tekst kolege Acima preveden (u grubo nisam nista ispravljao samo google tranlator) pa mopze valjati:

     

    Студија случаја: ацетон као адитив за гориво

    Недавно је идеја о додавања мале количине ацетона у гориво (углавном бензин (бензин), али дизел је, такође, помиње) је привукла велико интересовање. (У време писања овог текста ", ацетон бензин километража" добија преко 20 000 хитова на Гоогле-у.) Имајући у виду овај високог профила, чини достојан нека теоријска испитивања.

     

     

    Теорија, колико могу да кажем, је да повећава вапорисатион за гориво и тако смањује део који се губи бекством несагорелих из издувног или прошлости клипних прстенова. Док ја немам специфична знања утицај ацетона на гориво вапорисатион, ипак је веома лако да покаже да не може дати корисне користи преко овог механизма. Је веома добро је познато да вапорисатион горива у модерном мотору под нормалним радним условима је већ веома добро, а само око 1 - 2% од улазних горива побегне несагорелих. Дакле, без обзира на својства ацетон, веома је тешко видети како привреда корист може бити од ове релативно мале количине.

     

    Постоје, наравно, многи људи који су покушали стављање ацетон у својим тенковима и пријавио огромне користи. Али можете наћи подједнако моћно сведочанство доказа за цео сплав уређаја који су научно доказано да безвредан. Потрошња горива мерена на путу је предмет толико збуњујући фактора - саобраћај, путовање тип, стил вожње, време, итд, итд - то је веома, веома лако се виде промене од 10%, 20% или чак и више, чак и када прави ефикасност мотора није промењена на све. Ова страница разматра опште ризике у одређивању потрошње горива преко неконтролисаних на путу мерења, а не научно испитивање. Неки људи су покушали веома тешко да елиминише или надокнади збуњујући фактора, али на крају је немогуће да их контролише све изван правилног лабораторијски тестови.

     

    Многи "присталице" ацетона су то покушали сами са наизглед добрим резултатима, и оштро стручњака (као и ја) који га одбацују на теоријским основама, без радите било тестирања. Поента је, наравно, да ти исти стручњаци признају да је било на путу за тестирање су они (или било ко други) урадимо је у суштини бесмислено, јер је практично немогуће раздвојити прави ефекат ацетоном од "буке фактори" - дакле, зашто иду на време и невоље ради тестирања, када је само може да произведе у суштини случајни резултат?

     

    Стерлинга Алан из чисте енергије Системс је урадио много рада на цоррелатинг резултате људи који користе ацетон. Заиста не слажу са Стерлинг, али је свакако има главу пијан на много боље него многи људи коментаришући у овој области. Занимљиво, Стерлинг наводи да "типични" користи се само 2 - 10%, и заиста свој пажљиво контролисана испитивања ("најпрецизнији Тестирање") су показали никакву корист уопште. С обзиром на ово, и веома велики потенцијал за грешке у на путу мерења, није тешко закључити да се "прави" корист и буде близу (или чак и тачно) нула, а не 30 плус одсто често тврди.

     

    Балансирани против ове релативно мали потенцијалну корист је ризик да се мотор компоненти. Ацетон је моћан растварач који напада многе пластике, и док већина аутомобила компоненти изгледа да буде отпоран на њега, што су компоненте веома ретко специјално дизајниран или тестирани за ацетон-отпор и тако теоретски ризик је очигледна. Они који су експериментисали са ацетоном кажу да су видели никаквих проблема, али без тестирања сваки пластични део сваког возила, то је немогуће са сигурношћу рећи. Поред тога, могу да постоје специфичне ризике код дизел-мотора - било због тенденције ацетоном да се мешају са било воде у гориву (а потом и депозит који воде, катастрофално, у пумпа за гориво), или јер може да смањи способност подмазивања горива у.

     

     

    Извор за ове идеје изгледа да чланак Луј Лапоинте. Прва ствар да кажем је да Лапоинте изгледа да будем искрен и добронамерни, и (за разлику од људи промовисању многе друге идеје поменуте у овом сајту) не видим да он добије било какву финансијску корист од људи који користе ацетон. Ипак, многи од његових посебних коментара (репродукује испод у курзиву) једноставно не изгледа да има смисла за мене, што онда чини ми чудо о тачности цела идеја (сасвим независно од теоријских опсервација горе). Овде су неке од тачака невероватно Лапоинте чини:

     

    Овај чланак о ацетон вероватно извлачи закључке да је Велики нафте и америчког произвођача аутомобила не желе да знаш. Они пате од неограничену корпоративне похлепе. Они желе лоше километража. Горе, то боље колико су они у питању.

     

    Теоретичари завере су тако да је ово врста тврде деценијама, и то чини више смисла него што је тада урадио. У реду, може да нафтне компаније продају више нафте уколико аутомобили су нерационална, тако да можете видети логику. Али како то можда помогне произвођача аутомобила да произведу нерационална аутомобила? Форд и ГМ имају да понуде велике попусте - хиљада долара - да продају своје непопуларне СУВ и магнета, док је Тоиота може да наплати управо оно што им се свиђа за Приуса. Сада, захваљујући високим ценама нафте, купци су очајнички економичније аутомобиле, и да ће платити више од шансе за њих. Претпостављам да Форд могао да побољша економију свих својих возила за 20%, а као резултат тога корисници ће плаћати додатних (веома конзервативан) $ 500 по аутомобилу. На 7 милиона или тако возила Форд продаје сваке године, да би се изједначавати са скоро четири милијарде долара екстра профит, кроз побољшање у потрошњи горива. Зашто би "похлепан" Форд изаберу да аутомобиле људи неће платити добру цену за, ако се лако би могао да промени ствари?

     

    ... Инжењери и истраживачи су скоро све у корист ацетона ...

     

    То није оно што видите ако читате коментаре на дискусионе групе или дискусионим форумима, где је "професионалци" у аутомобилској области су углавном веома скептичан.

     

    Постоји велики мали уређај [Скенирање колосека] доступни Провери тачан километража гаса ... користимо ТРИП функцију просек мпг у стабилном 50 МПХ у оба смера

     

    Сцан-гауге је свакако згодна уређај, али провера потрошње горива у кратком растојању од 50 мпх омогућава да многе збуњујући фактора (пре свега мале варијације у брзини) да значајно утичу на резултат. Измене мотор (или гориво) такође може да смањи тачност, Сцан-језик. Опет, проверите ову страницу за опште коментаре о опасностима на путу за тестирање горива.

     

    Алкохол у целини је анти-километража, али нафтне компаније марионете тврде да је дивно

     

    Постоји пун коментар на ту тврдњу овде, али поента је једноставно ово: алкохол није, и никада је, тврди за побољшање економије. Напротив, он је додао да се бензина, јер може да смањи ХЦ и ЦО емисии на старијим аутомобилима, и данас је у широкој употреби (нарочито у Бразилу) једноставно зато што је направљен од биљке, а не сирове нафте. (Чудно да "нафтне компаније Стоогес" ће промовисати нешто што смањује сирове нафте користи ...)

     

    Превише ацетон ће се смањити километража мало због додавања превише октана у гориву. Превише је такође ремети мешавина однос јер ацетон (као што су алкохол) је светло молекула.

     

     

     

    Ово је место где сам се веома скептичан. Ако ацетон заиста радили како тврди, могао бих замислити да додавање више од одређеног делић не даје додатну корист. Оно што сам наћи веома тешко да разумеју како додаје више од око 0,1% у ствари чини ствари још горим. У одсуству било какве грешке барова или сирових података, ја сам сумњив да је овај облик је управо изашла из (поштена, али погрешно) покушај да се уклопе глатке криве суштински случајне резултате.

     

    Из теорије, чини разлог зашто вишак ацетон може бити штетна за привреду. Мешавина однос је увек оптимизована ламбда сензор на било ком модерном аутомобилу, чак и са неколико процената ацетон, тако да ће остати на жељено подешавање. И нема таква ствар у питању бензински као "превише октана"; закуцати је увек лоша ствар, а дефиниција "октанске вредности" је само "отпор да куцам". Очигледно, чак 10% ацетон само додаје око 3 поена октанске бензин (који прилично добро уклапа са идејом да чисти ацетон је 150 октана), па 1% је само 0,3 поена, што је потпуно безначајан. Мање од под претпоставком да ацетон је моћан пламен (а нема изгледа да се било какав доказ за ово), зашто би додао само 1% дају смањење потрошње горива од преко 50% од оптималне?

     

    Четвороцилиндрични мотор је у стању да произведе бољи мпг од шест или осам. То је због дуже време за сагоревање дозвољено мање цилиндара за бољу ефикасност. Дуже време за спаљивање процес у четири је дупло да од осам.

     

    То је само глупост. На било ком одређеном обртаја, клипови у 8 цилиндара мотор узмемо само онолико дуго да се крећу кроз моћ можданог удара као и клипови из 4 цилиндра. Заиста, В8с обично води веома "високо" припремају и тако обртаја полако на крстарење брзинама, тако да заправо има више времена за спаљивање процес. Четвороцилиндрични мотори су обично економичнији од осам, али то је због смањења трења (као и чињеница да су генерално мање капацитета), а не никакве везе са спаљивање времена. (На крају крајева, четири литарски В8 је само пар од 2 литра И4с слепљене, што се тиче горива и ваздуха су у питању ...)

     

    Ацетон помаже горива постају паре лакше унутар коморе и смањује потрошеног горива. Све то чини је понуда укупна сагоревање горива у било коју врсту мотора.

     

    Као што је објашњено раније, савремених мотора дати 98 + одсто сагоревање, тако да заиста не постоји много простора за побољшање. Исту ствар важи и за поновљене тврдње Лапоинте је да велики део улазних горива не испари и иде несагорелих из издувних - то једноставно није истина о свим модерним мотор у добром стању.

     

    Ацетон омогућава бензина да се понаша више као идеалан ауто-гориво које је ПРОПАН ... нафтној индустрији су потиснута пропан за више деценија

     

    То ће доћи као шок за многе хиљаде возача ради своје аутомобиле на ТНГ, главна компонента која је пропан (други је хемијски сличан бутан). ТНГ је активно промовише од стране многих нафтне компаније, које би било чудно ако су "сузбијања" њега. Пропан свакако не вапорисе веома добро у моторима, због своје ниске тачке кључања, али упркос томе није ни ефикасније од бензина.

     

     

    Додуше, ниједна од наведених анализа доказује да ацетон не помаже привреди горива. Али, када човек у почетку промовисању је очигледно погрешно на неке основне тачке, морате да питате ...

     

     

    Рекавши све то, постоји један могући начин на који ацетон може помоћи мотор, а то може бити разлог зашто неки корисници очигледно извештај добре резултате. Под неким околностима (нпр. ако лошег квалитета горива се користи), депозити могу да се изгради на малом мерење рупе у бризгаљке горива и ограничити проток. То ће обично узрок лошег рада и "возност", а на модерније (пост-1996 у САД) возила Цхецк Енгине светло ће вероватно светли. Ацетон могу да се уклоне ове депозите и враћање нормалног рада - мада су много мање "ризично" начина да се постигне исти ефекат, као што је коришћење проприетри ињектор за чишћење, или чак неколико танкфулс од премије горива свако толико често. Али, велика већина возила неће приказати овај ефекат, па чак и на оне који раде, утицај на потрошњу горива ће вероватно бити мали.

     

     

    Постоје успут неке тврдње Ксилен имају сличан ефекат, иако објашњење за ово изгледа подједнако слаби

     

     

×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja