Jump to content

Moto Zajednica

crni_vatreni

Članovi
  • Broj tema i poruka

    25
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: crni_vatreni

  1. Pozdrav drugari. Kad sam kupio BV500, prekidač za elektronsko otvaranje gepeka (sedišta) nije funkcionisao. Sad sam rasturio stvar i vidim da je samo džek izvučen iz motorčića za otvaranje, i da ustvari stvar radi. Problem je što radi i kada nije dat kontakt, tj. potencijalno bi svako mogao prići motoru i otvoriti sedište bez ključa, pritiskom na taster. Kapiram da to tako ne bi smelo i da je prethodni vlasnik nešto čačkao i povezao direkt na akumulator. Može li mi neko potvrditi, da znam da čačkam po kablovima, kako bih ga povezao da ne radi bez kontakta u bravi? Hvala
  2. Drugari, zna li se okvirno koliko koštaju "ruke" za zamenu ležajeva volana? Ima li neko preporuku za servis na Levoj obali Dunava (Borča, Kotež, Krnjača)?
  3. Zdravo drugari, pre 2 dana kupio 2004 Beverly 500. Prethodno sam vozio Piaggio X9 250 i Suzuki GS 500, tako da se polako privikavam na BV500, ali ima nešto što baš ne mogu da skopčam, pa rekoh da uporedimo. Prilikom zakretanja guvernale, osećam neku malu "silu" koja mi se suprotstavlja u upravljanju, bilo kad navijam levo ili desno. Po završetku navijanja (npr. obilaženja prepreke, ili "nišanjenja" onog ravnog prostora između ivičnjaka i ležećeg), guvernala kao da klikne po vraćanju u sredinu. Ne umem baš najbolje da objasnim. Ne deluje mi kao da je kvar, nego da je skuter tako konstruisan, jednostavno kao da voli da bude u strogom centru i da ide ravno napred. Ne smeta mi toliko, koliko mi je interesantno, i smatram da je stvar privikavanja. Nisam se sreo s takvim ponašanjem ranije. Neko da podeli?
  4. Guma glavu čuva. I ja bih otišao kod vulkanizera na "overu".
  5. Ja sam 195 cm / 90 kg, GS mi stoji k'o piletu sise ali vozim ga s uživanjem, iako stalno vrtim oglase i nišanim nešto sa EFI... Mislim da je idealan kao prvi motor, ali osećam da sam ga već prerastao (posle samo jedne sezone), iako znam da imam mnogo toga još da naučim...
  6. Ja vozim, ali nisam baš stručan da te posavetujem. Iz iskustva, ne treba se mnogo oslanjati na opis prodavca. Moja preporuka je da pozoveš obojicu, da im čuješ glas, pa da odeš i pogledaš uživo. S obzirom na to da meni nije bilo lako naći nove gume, pa ih još i montirati i balansirati, veliki plus dajem na dot2021. Kao početniku, sveže gume su mi bile izuzetno važne (pored full opreme). Ja sam mlađi GS500 platio dosta jeftinije, ali jest bio dosta lošiji. Rado bih dodao 350 eur za nove gume, lanac i lančanike.
  7. Po crtežu koji si mi poslao, naučio sam da mi se opruge naprave. Proizvođač iz Nove Pazove mi je tražio 500 rsd za obe + dostava, dok je beogradski proizvođač tražio 3600 rsd za isti posao. Nisam ga pitao, možda su njegove od zlata, srebra...
  8. Auh druže, svaka ti čast, imaš piće od mene, nekad - Bože zdravlja i kilometara.
  9. Ima li neko ideju kako da nabavim oprugu za centralni štender? Može li da posluži neka druga, možda ona od tramboline, ako se gađaju dimenzije? Možda bi neki kolega mogao da mi napiše mere opruge kada je štender podignut, pa i spušten.
  10. Snašao sam se za mere šipke. Ako nekom bude trebalo, ~151 mm viri šipka iz čepa, ~25 mm je pljosnati deo na kome su oznake L (low) i F (full).
  11. OK, znači samo gnjavaža, bitno mi je da nema štete, ili veće potrošnje, pri vožnji na Prime. Izvinjavam se, možda je bilo glupo pitanje, ali tek ulazim u svet motomehanike. Nastaviću da prebacujem tako dok ne odradim remont slavine, hvala svima. Nadam se da će mi neko izmeriti tu šipku merača.
  12. Ma znam šta je Prime, ali dok ne rešim slavinu, jedino tako mogu da ga vozim. Koji je negativni aspekt vožnje na prime, tj. šta može da se dogodi? Kada se ne vozi, jasno je, curi gorivo...
  13. Molim kolegu vozača GS500E za pomoć. Polomljena mi je šipka merača nivoa ulja. Ne bih da prolazim kroz pakao traženja zamenskog čepa sa šipkom, radije bih napravio novu šipku i montirao na čep, imam stručnu pomoć. Trebaju mi mere. Koliko je dugačka cela šipka i na kojoj dužini su oznake maximum-minimum? Veliko hvala junaku koji će da isprlja ruke da mi to izmeri (i usput proveri nivo ulja u svojoj mašini). Takođe, treba mi savet za reparaciju slavine goriva, mislim da je zrela za otvaranje. Vidim, prodaju se setovi za reparaciju, 1500-3000 rsd, raspitujem se gde ima za GS500 i kolika košta, pa dok čekam odgovore, da priupitam kolege: smeta li nešto ako je, dok motor radi, slavina nameštena na PRIME, a kad ugasim motor, vratim na ON? Jedino tako mogu da vozim normalno, jer očigledno vakuum ne otvara dijafragmu dovoljno, pa se motor uguši pri "muškoj" vožnji. Na PRIME ide k'o zmaj. Ako se zeznem pa ostavim na PRIME kad parkiram motor, curi gorivo iz karburatora. Verovatno imam nešto goriva i u ulju, pa se spremam da menjam i ulje, a valjalo bi da do tad mogu izmeriti nivo, što me vraća na prvo pitanje. Hvala saborcima unapred.
  14. Zdravo, Ne mogu nigde da nađem one držače od gume u koje se "ubodu" bočne plastike. Ove moje su popucale skroz. Na engleskom se to zove "fastening grommet", a najsličnije što sam kod nas našao zove se "uvodnica za kabal" i služi da se, kada se kabal provlači kroz karoseriju, isti ne trlja o lim. Tih uvodnica ima, ali ne u odgovarajućim dimenzijama. Fabrički, spoljni prečnik treba da je 26 mm, a unutrašnji 8 mm. Ima li neko ideju gde mogu da nabavim, a da nije iz inostranstva, ili neko ima iskustva sa "budženjem"? Imam par ideja, ali bih ipak prvo probao da rešim gospodski, da ume majstor da skine kad mu ostavim bajk. Fotke su ispod.
  15. Hvala ti. Kupio sam sjajno beli Spark u Kompp-u za 15.000 rsd. S obzirom da mi je ovo tek druga kaciga, a prva full-face, nemam baš mnogo šta pametno da napišem. Za sada sam zadovoljan. Dopada mi se što je sunčani vizir tako dubok. To nije bilo slučaj na prethodnoj, flip-up (Caberg Konda). Kada sam u gustom saobraćaju, sviđa mi se što mogu da podignem providni vizir i spustim sunčani, ne smeta vetar, ne mogu bube da se podvuku. Možeš li da mi objasniš na šta misliš pod zaključavanjem vizira? I postoji li razlog zašto nisi montirao pinlock, da li ga čuvaš za hladnije vreme ili ti smeta? Hvala
  16. Zvao sam Biker house, cena 4000. U 2x4 Station, cena je 5640. Pavle traži 3000, tako da odoh tamo... Hvala vava na preporuci.
  17. Znaš li neki drugi model? Istražio bih.
  18. Prođe godinu dana, ima li neka glava s ovom kacigom da napiše nešto? Jedina koja je ispod 150 eura sa pinlock-om, malo mi je sumnjivo.
  19. Jesam primetio da jedna gumica koja liči na o-ring ne leži ravnomerno na klipu, nemam pojma kako da je namestim. To sam takođe planirao da spomenem majstoru, ne uliva baš poverenje.
  20. Hvala, to sam pročitao u service manual-u, a kako nemam moment ključ, dotegao sam odokativno, pa sutra idem pravo kod majstora da mi "overi".
  21. Nađoh polovan puž kilometraže, cena 3000 rsd, ne hvala. Na eBay u Nemačkoj, 6.49 eura + dostava par eura lokalno, deo nije veliki. Posle bih našao način da mi familija doturi do Beograda. Pre nego što poručim, rekoh da probam da pročačkam. Stvar je totalno "zalepila", zupčanik koji treba da rotira oko biksne je potpuno zaribao. I zupčanik i puž izgledaju zdravo, ali vidi se oštećenje metalne podloške koja vrti zupčanik. Jedva nekako razglavismo zupčanik, natopismo mašću. Podlošku ispeglali tek toliko da radi posao. Montirali, sve funkcioniše. Malo bilo seksa sa kočionim čeljustima prilikom vraćanja točka na svoje mesto. Dva totalna duduka, otac i ja, prvi put u koštac za motomehanikom.
  22. Može li mi neko pomoći oko neispravnog brzinometra? Problem je deo koji se nalazi na prednjem točku u koji ulazi sajla. Kada otkačim sajlu sa prednjeg točka i zavrtim je šrafilicom, brzinometar reaguje, ali kada je montirana na svoje mesto, kazaljka ne mrda. Ima li tu delova za servisirati? Gde mogu da potražim delove? Gugl nije mnogo pomogao.
  23. Naručen polovan centralni štender na eBay, pokupiće rođak iz Minhena lično, pa će mi već nekako doturiti, cena 18 €. Kupljene nove Mitas MC50, prednja stigla Bex-om uz gratis dostavu (Baki DOO, 6480 rsd), zadnja lično na Konjarniku (Pilot Sport DOO, 6500 rsd). Nije bilo lako naći 110/70/17 i 130/70/17. Uglavnom su cene znatno više od ovih koje sam naveo, ili nemaju na stanju. Kako sam vozač-početnik, smatram da nema potrebe da uzimam gume renomiranih proizvođača, mada čitajući forum, zaključio sam da Mitas nije krš guma. Zamenjeno motorno i kočiono ulje i uljni filter, očišćen filter vazduha, kaže majstor Zarić da nije još za zamenu. Vila malo puštala, zamenjen semering, dosuto ulje. Lanac i lančanici će izdržati sezonu. Čitajući na forumu o akumulatorima, rešio sam poslušati preporuku prodavca i kupiti najjeftiniji, jer je svakako lutrija. Landport YB10L košta 3300 rsd, negde na Paliluli kod Botaničke bašte. Našao sam lika na Kupujemprodajem.com, najjeftiniji je i ima brdo pozitivnih ocena. Prodavac kaže da imaju najmanje reklamacija na Landport, kad se uzme broj prodatih jedinica. Fali mi guma na levom nogostupu (ako se tako kaže?) i razmišljam da skinem oba fabrička i kupim neke aftermarket, ima li neko iskustva s tim? Vidim da baš nije lako nabaviti te sitnice za GS500, pa ako ima neko savet za nabavku delova, molim podelite.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja