Jump to content

Moto Zajednica

Urban Cruiser

Članovi
 • Broj tema i poruka

  1149
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

988 Excelent

O članu Urban Cruiser

 • Rank
  Ponosni BJB Redar
 • Rođendan 09.06.1973.

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Beograd
 • Motocikl
  R1100GS

Poslednji posetioci profila

5870 profile views
 1. Urban Cruiser

  Kupujem "pentu" vanbrodski motor

  Bez prikolice Sent from my iPad using Tapatalk
 2. Urban Cruiser

  Kupujem "pentu" vanbrodski motor

  Ja iskreno ne razumem to preterivanje sa dužinama i snagom na RIB. Kad dodješ u fazu da hoćeš preko 100 konja i 5m onda kupiš pravu barku a ne gumene tube. Em nemaš krov, em te prska na moru 1-2, a to je normalno van zaliva. A eksploatacija identična. Alu pod, od 3-4m gumenjak (zaboravih Maestral da napomenem, ima preko 10 godina da je obnovljena proizvodnja i nisu loši) i do 15ks motor sasvim dovoljno za početak. I bar 2-3 kile talka za svako pakovanje.
 3. Urban Cruiser

  Kupujem "pentu" vanbrodski motor

  I još nešto... distance na vodi nemaju veze sa distancama na kopnu. Ne verujem da i jedan od manjih čamaca ima instrumente za SOG (speed over ground) i DOG (distance over ground). Sent from my iPad using Tapatalk
 4. Urban Cruiser

  Kupujem "pentu" vanbrodski motor

  Krstareća brzina je oko 2/3 gasa, optimalni obrtaji sa optimalnom potrošnjom, Kao što rekoh, manjak vremena znači veća potrošnja.... ko hoće da stigne, plati, a ko hoće da se vozi, optimizuje. Na vodi, posebno na reci (a posebno na Dunavu) ne postoje dva identična uslova vožnje.... mnogo parametara tu menja dinamiku da bi mogao da se napravi univerzalni odnos. Iz tih razloga ne uporedivo je sa vožnjom na kopnu. Uvek treba imati u vidu da se pravilno potrošnja meri na sat rada. Pretpostavka, na primer, da auto “po gradu” troši više je samo dokaz toga.... zbog zadržavanja, predjenih 100km u gradu podrazumeva da auto radi duže vreme pa tako i ima veću potrošnju. Ne počinje potrošnja sa prvim metrima nego kad se startuje motor. Isto je i na vodi, dok ga zagreješ, odvežeš čamac, pa se voziš u raznim režimima i uslovima, pa pristaneš, vežeš se i tek onda ugasiš motor.... vreme rada je tu glavni faktor.... zato sam i napisao da je maksimum predjeni put nekih 10 NM sa motorom od 20KS za sat vremena rada. Ne malo puta mi se dogadjalo da moram da objašnjavam kako je potrošeno XY goriva, a prešli smo smešnu distancu. Upornima je uvek merilo potrošnja u kolima, a to je pogrešno primenjivati na vodi. Sent from my iPad using Tapatalk
 5. Urban Cruiser

  Kupujem "pentu" vanbrodski motor

  Na 3.5m gumenjaku, sa tri odrasla člana posade i 20ks motorom za sat vremena rada motora u krstarećoj brzini prećićeš oko 10NM tj. oko 7-8 km na moru i potrošićeš oko 0.75-1 galona tj oko 3.5-4l goriva. Sa malo slabijim motorom (15ks) predjeni put za isto vreme rada je oko 5-7NM, a potrošnje 0.5-0.75galona. A sa 10ks prelaziš do 5NM i potrošnja je do 0.5 galona. Ovo su ti skoro pa idealni uslovi, podrazumeva se da ne prelaziš 2/3 gasa i da nemaš dodatni teret, talase i jak vetar. Tvoje pitanje o razlici u potrošnji na osnovu predjenog puta može da postavi neko ko stvarno ne zna ništa o vodi (kao što si i priznao) tako da mogu samo da te posavetujem da prvo uzmeš dozvolu Voditelj brodice A kategorije, pa nešto za 150-200€ sa motorom da teraš jedno dve-tri godine. Sačekaš kraj leta i biće svačega u ponudi. Tek onda planiraj dugoročniju investiciju. Inače, gorivo, laički rečeno, u nautici je obrnuto proporcijonalno vremenu. Što manje imaš vremena, više goriva potrošiš. Bez obzira na snagu motora.
 6. Urban Cruiser

  Kupujem "pentu" vanbrodski motor

  3.6-4.5m duži ti ne treba za 4 osobe, a sa manjim teško. Ove veličine se lako i eksploatišu. 2 poveće torbe i motor od 15KS pa do max za izabrani gumenjak, obavezno četvorotaktni. Zodiac je nekad bio pojam kvaliteta, ali sad ih mnogi prave. Yamaha ima kvalitetne gumenjake, na primer. To se gugla.
 7. Urban Cruiser

  Izrada nalepnica? Tema: Bezbednost motociklista

  Da.
 8. Urban Cruiser

  Izrada nalepnica? Tema: Bezbednost motociklista

  Sutra posle 14 a do 18 bilo gde u gradu. Može Ušće, kod servisa za bicikle, motori na vidiku.
 9. Urban Cruiser

  Bumbarevo brdo

  @sashac pozdravi momke i poželi brz oporavak. Sva skretanja, uključenja, ukrštanja... sve je to rizično.
 10. Urban Cruiser

  Bumbarevo brdo

  Dobro, evo ja sam ovde na tapetu. Svi vi, kolege motoristi, slobodno napadnite mene da bi vam bilo lakše! Za moj pojam ove nesreće vozač automobila je namerno skrenuo. Tačka. A vi sad pišite i razglabajte o tome šta se “desilo”, eto, nesrećnom Rumunu.
 11. Urban Cruiser

  Izrada nalepnica? Tema: Bezbednost motociklista

  organizujte se za nedelju uveče
 12. Urban Cruiser

  Bumbarevo brdo

  Gospodine@zika56 da vas ne poznajem zaista bi pomislio da ste me savetovali da je ružno da “podjebavam” kolege, a onda vi mene podjebavali. Vidim, dosledni ste savetima koje delite! Nema ovde mestu uvredama, niti smatram da sam čistom ironijom nekog uvredio. Poenta mog komentara je da je većina kolega, pa i vi, pokušavalo da “opravda” ponašanje vozača automobila nekakvim tumačenjima šta je on radio u kolima, kako mu stiže informacija do mozga, kako nema ili ima belih linija i slično. A onda kao “samo hoćemo da analizoramo”... pa drugovi, kolege, motociklisti to po meni nije normalno. I na stranu da li poznajem lično nastradale, ako “peglate” krivicu vozača automobila ne mogu to da vam dozvolim! Koliko god se ogradjivali od toga, svakom svojom analizom očigledne krivice dajete adut onima koji će u svemu tome videti samo opravdanja i način da se, bar moralno, operu od krivice. “Gledao sam navigaciju, telefonirao, imam slabe reakcije...” će postati još jedna od rečenica uz “izvini, nisam te video” dok krpimo kolege, sahranjujemo i tešimo familije?!? Na sve to se javite vi, iskusan motociklista sa decenijama na točkovima i umesto podrške povredjenima, ponudu nekakve pomoći ili barem poziva ostalim kolegama da se, kao kolektiv, već jednom izborimo za bolje uslove u saobraćaju, bezbedniju vožnju i, nadasve, veću svesnost ostalih učesnika u saobraćaju, vi analizirate reflekse i delite savete kojih se ni sami ne pridržavate. Mene bi bilo sramota. I još ste BJB Vitez! Sad mi je jasno zašto nam forum sve brže propada. Izvinjavam se svima koji su se u mojim komentarima našli uvredjeni. Ako jesu, znači da sam ih s pravom prozvao. Odjavljujem se.
 13. Urban Cruiser

  Bumbarevo brdo

  Evo ga sad. Nije skrenuo namerno nego slučajno!?! To što mi ruke sada rade je u stvari reakcija mišića na jučerašnje signale mozga, a ima 7 dana da sam u stvari baš tu hteo da skrenem, nego eto malo kasni informacija.
 14. Urban Cruiser

  Bumbarevo brdo

  Brzina kretanja, odvalčenje pažnje sa saobraćajnice, korišćenje telefona i sl, vožnja u alkoholisanom stanju, nepredvidljiva vožnja... sve su to svesne i vrlo namerne akcije. Nema mesta polemisanju o tome da se nešto od toga “desilo”. Dok ne promenimo svest vozačima, možemo da svetlimo koliko hoćeš. U prosečnoj brzini od 60km/č mi prelazimo 16-17 metara u sekundi. Bezbedna razdaljina za manevar ispred nadolazećeg motora mora da bude veća od 100m. To nama daje oko 6-7 sekundi za reakciju. Vozači B kategorije to ne uče u školama, a posebno što ih, često, i ne interesuje. I ako te vidi, neretko, misli da je brži. Nisam nadležan da delim pravdu, ali kad čujem “Izvini, nisam te video”, da sam sudija, poslao bih ga u samicu bar 3-4 godine.
 15. Urban Cruiser

  Izrada nalepnica? Tema: Bezbednost motociklista

  Za sad su veće nalepnice odkupili: Urban Cruiser - 4 kom - 220 din [mention=41312]Chika Jimi [/mention] - 8 kom - 440 din [mention=37629]Krmco[/mention] - 12 kom - 660 din [mention=29801]NotEqu[/mention] - 4 kom - 220 din NS ekipa - 24 kom - 1220 din [mention=88]Vasa.93[/mention] - 16 kom - 900 din Poslato poštom [mention=25456]Boba1990[/mention] - 4 kom - 220 din [mention=25456]Jovan Ristic[/mention] - 4 kom - 220 din [mention=25456]Nikvuksa[/mention] - 5 kom - 275 din Ukupno 81 kom - ostalo 19 Manje nalepnice Urban Cruiser - 2 kom - 60 din Poslato poštom [mention=25456]Jovan Ristic[/mention] - 5 kom - 150 din Ukupno 7 kom - ostalo 93 kom.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja