Jump to content

Moto Zajednica

Smoli

Članovi
  • Broj tema i poruka

    16
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: Smoli

  1. Realno nije to neka specijalna prepravka, vise je dizajn, jedino što je fizički odstranjeno je samo nastavak za zadnji blatobran, kutija sa filterom za vazduh, malo viška kablova i auspusi, sav višak u djubre, ostalo sve je kupljeno što u Luisu, što po Amerikama i Engleskoj, i na moju sreću spakovao sam tako da se čak i sedište gadjalo na već postojeće rupe, Ostalo je da se obmota auspuh, traka je tu, ali razmišljam da ga mallo utišam, i da rešim problem sa strujom, imam problem sa bobinama (možda). Nisam mnogo obraćao pažnju na sitne detalje, jer je moj stav da bobber ne treba da bude savršen, treba da bude što goliji, grublji, samo nisam mogao da napravim kompromis sa hard teil varijantom, malo sam mindzica.

    • Podržavam 1
  2. Nove NGK lulice, nove NGK svecice, kablovi stavljeni novi licnasti, pa vraceni stari licnasti i jedni i drugi ispravni i meren otpor, menjali kablove po cilindrima, menjali cdi-jeve po cilindrima, i uvek na istom izlazu iz prve i druge bobine svećice dve prekidaju, a druge dve rade, ove sto prekidaju ne tako često na leru tj u mestu, ali pod opterecenjem u svakoj brzini na 4000 obrtaja totalno motor gubi snagu. Misterija!?

  3. U ovo zimsko dosadno godišnje doba i uz višak vremena i para, rodi se neka ideja o sečenju i budženju. Našao sam jeftinu hondu vt750, pa sam mislio da ispratim trend i da napravim bobber-a. Ne bih preterano da ulazim u dizajn i izgled motora, ali me muči jedna stvar! Honda je 85. godište, ima kardan i aluminijumske felne, da li neko zna da li uopšte postoji varijanta da se stave žičane felne, da li imaju negde da se kupe.

×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja