Jump to content

Moto Zajednica

Deda Brada

Članovi
  • Broj tema i poruka

    11
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu Deda Brada

  • Rođendan 14.08.1868.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Požarevac
  • Interests
    Mačke i kučići, pecanje, vožnja motora.
  • Motocikl
    Yamaha FZS 600 Fazer

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

Deda Brada's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

4

Reputacija u zajednici

  1. Na Aliju (priloženi link) ne pominju da je u pitanju EBC kopija (uostalom, kopija - šta bi to bilo? Sinterovani bakar je to što jeste, samo je pitanje ko ga sinteruje, isto važi za kevlar). Lepo su napisali "Brand Name:GFYSHIP". Ja ih ne bih kupio ni da poludim, a kamo li dok sam još pomalo normalan. Na eBay-u možeš da nađeš EBC FA188HH (prednje) po GBP 20.35 + GBP 8.00 (pošta) par (iz UK), a FA063V (zadnje, semi-sinter, mislim da su bolje za zadnju kočnicu od HH) za EUR 20.85 + EUR 7.00 (iz Nemačke). Ovo su najniže cene koje sam našao, sve sa poštarinom. Treba pogledati sve ponude, mnogi hoće da šalju u Srbiju. Treba imati u vidu da vrednost robe (bez poštarine, neto roba) po paketu ne sme da prekorači 50 eura, inače sledi dranje od strane carine. Čak i tvoj skuplji paket (dva para prednjih) zadovoljava taj propis, jer bez poštarine košta nekih 47 eura. Naravno, ne reklamiram EBC, ali stotine (hiljade?) komentara na netu, a ni jedna ocena manja od pet zvezdica. Možeš da nađeš i bilo koje druge: Galfer, Brembo ... Ja sam moje kupio na adresi koju sam dao u jednoj od poruka, tvoje bi tamo koštale €23.14 par (prednje), odnosno €20.04 par (zadnje). Ovo je bez poštarine (koja za većinu evropskih država iznosi oko 7 eura), ali nažalost sa Srbijom ne rade, morao bi da ih voziš preko rođaka ili prijatelja koji žive napolju (ko ih ima), pa ti oni pošalju po nekom, a mogu i poštom (u tom slučaju paket presreće carina i naplaćuje VELIKI harač). U tvom slučaju, pošto su cene skoro iste (razlikuje se samo poštarina, pošto na eBay-u kupuješ na dva mesta), bolji je eBay. Ako pločice tražiš na eBay-u, moj ti je savet da ne tražiš po modelu motocikla, već konkretni model i kvalitet pločice (ovako kao što sam ti napisao za EBC pločice za tvoj motor). Te podatke možeš da nađeš na sajtovima proizvođača, svi imaju pretragu po modelu motocikla.
  2. Daj kaži nama sirotinji koja mora da štedi koje su, ako znaš proizvođača. Ovde je postavljeno pitanje isplati li se štednja na pločicama, obzirom na pređene kilometre. Stvar je u tome da ja pare moram da istresem u jednom trenutku i šta mi vredi što će pločice da traju ko zna koliko (za Double H pločice EBC kaže ovo: Huge mileage - 20,000 miles plus), ako ja te pare sada teško mogu da odvojim. Ako bi mi neko dao pločice ili slične stvari koje ću da mu otplaćujem po pređenom kilometru, pa kad otplatim, onda ne bih pravio pitanje od cene, bilo bi mi svejedno.
  3. Tačno je da sam odlučio, ali tek u toku ove prepiske, tako da otvaranje ove teme nije bilo u svrhu potvrđivanja mog mišljenja. Naravno, istovremeno sam istraživao na netu. Dobio sam neke dobre savete ovde, ali morao sam da ih ne prihvatim zbog finansija. Ovo rešenje koje sam odabrao je na neki način iznuđeno, ali mislim da je dobar kompromis. Zahvalan sam svima koji su dali savet ili izneli svoje mišljenje. Možda nekoga zanima, evo gde može da se nađe povoljno sve što treba motociklu i vozaču. Kao što se da videti, nema rasprodaje, u pitanju su regularne cene. Problem je što šalju samo u države EU, naravno i preko okeana. Ko ima rodbinu ili prijatelje u inostranstvu, rešio je problem. https://www.sportsbikeshop.co.uk/motorcycle_parts
  4. Tačno, ako posmatramo jedno određeno tržište. Danas smo ograničeni samo svojom (ne)sposobnošću da nešto nađemo negde u svetu. Ne moramo da se držimo Srbije. Gorivo ne mogu da kupujem napolju (svaka dva-tri dana), ali pločice mogu. EBC HH su EBC HH, pa ih plati koliko hoćeš. Evo, ove koje ja poručujem iz Engleske (€20/par), u Beču, kod ovlašćenog EBC dilera, koštaju skromnih €38 par. Švabura, koji je napisao komentar na sajtu prodavca, kaže da su i kod njega u lokalu oko dva puta skuplje. Da li su dva puta kvalitetnije od onih iz GB?
  5. Upravo proverio, ne rade više sa EBC. Imaju Galfer (prednje: 5000/disk, zadnje: 3700/disk, sve sinter) i TRWLucas, po skoro istoj ceni kao kod Biker House (2970/disk prednje - sinter, 2550/disk zadnje - organske). Ipak je Nissin u Motoland-u povoljniji za 500 po disku. Probudio si mi nadu da mogu EBC da dobijem brzo (naravno, cena bi i dalje bila važan faktor), ali nažalost... €65 za komplet EBC HH pločica je ipak cena koja izbacuje konkurenciju iz igre. Kada je gorivo u pitanju nema pogađanja, košta koliko košta i od toga ne mogu da pobegnem, zato moram maksimalno da ekonomišem na potrošnom materijalu, naravno ne na uštrb kvaliteta.
  6. Nissin sam proverio kod Motolanda, za mene su preskupe - 9000 za oba diska. TRWLucas (sinter) su dobile loše kritike na stranim forumima, zato sam ih odbacio. O Newfren-ovim (sinter, tip TS, cena vrlo razumna), koje drži Kompp, niko ništa nije napisao, pa pošto nemam reference takođe sam ih odbacio. Platnerovi originali su za bogataše (cena), pa nisu za mene. Guevaru danima ne uspevam da dobijem, pa "dižem ruke". Zbog svega navedenog, rešio sam da kupim u Engleskoj EBC Double H (FA252HH, €19.49/par) za prednju kočnicu, a EBC Semi-Sintered Touring V (FA104V, €20.07/par) za zadnju. Voziće se preko Beča (Delivery cost €5.63) - prijatelj će da ih pošalje ovamo, kombi prevozi idu stalno. Ne šalju u Srbiju (a i da šalju poštarina bi bila reda 25-30 evrića). Našao sam na jednom mestu (opet Engleska, preko eBay-a) komplet za oba točka, semi-sinter, cena džabaluk (29,99 GBP, oko €34), ali su no-name plus nema nikakvih komentara. Ovaj čak šalje u Srbiju i to po razumnoj ceni poštarine od 7 GBP. Ukupno oko €42, vrlo privlačno ali bez reference se ne usuđujem. Dobro je što si rodoljub, ali veruj, ipak jesmo šupak kosmosa. Pogledaj samo šta je n.pr. Englezima na raspolaganju i po kakvim cenama. Edit: Konačno dobio Guevaru, odgovor: "Nažalost nemamo ništa od EBC. Ne znam da li ćemo opet da ih nabavljamo."
  7. Razmišljao sam o tome, ali u tom slučaju bih bio bez motora dok ne nabavim nove (jer bi me mrzelo da sklapam sa starim, pa kad stignu nove onda iz početka). Pitanje je i da li bih mogao da kupim ovakve kakve su sada na motoru, u Srbiji svakako ne bih.
  8. Vrlo konkretan savet, hvala ti. Pošto ti već imaš jako pozitivno iskustvo sa semi-sinter pločicama, ne bih da "čačkam mečku" i uzimam full sinter (pretpostavljam da su ST takve), pa da mi časkom pojedu diskove, a ove semi su već dovoljno dobre. Tačno doziranje sile je, po meni, po važnosti u rangu sa dobrom kočionom silom. Danas zovem da proverim da li ih imaju trenutno i pošto su, a proveriću i cenu ovih Lucasovih koje mi preporučuje moj imenjak Žika. Ako cena nije prevelika (država mi je dobrano zavukla ruku u penzionerski džep), radije bih semi-sinter, verujem da imaju bolju kočionu silu.
  9. Ima šanse da bi i meni mogle da odgovaraju neke organske (kevlar), mada sam imao situacije da sa stotke moram da stanem na 15 metara (ovo je procena natopljena adrenalinom). Ima trenutaka kada ludujem, ne često ali ipak ludujem. Fazer je i malo startniji, lakše se uleti u problem iz koga jedino dobre kočnice mogu da te izvuku (BMW standing 1/4 mile: 12,5 sec, 168,2 km/h; Fazer standing 1/4 mile 11,4 sec, 191,6 km/h). Pogledaću da li u Kompp-u imaju NewFren TT Pro Brake B4R, alternativa bi im bile neke od organskih, TRWLucas ili NewFren (mislim da se izbor u Srbiji svodi na ova dva proizvođača, a veliko je pitanje da li uvoze ceo proizvodni program).
  10. OK, mislim da si u pravu, semi-sinter bi trebalo da objedini i dobro kočenje i štednju diskova. Da li možeš da mi preporučiš neke konkretne pločice, pa da probam da ih nađem?
  11. Krenem da radim servis na mojoj Jamahi FZS 600 Fazer i imam šta da vidim - prednje kočione pločice ostale na jedno 0,5 mm! Zadnje nisam ni gledao ali verovatno su bolje, zadnju kočnicu jedva koristim. Proverio sam kod prodavaca, imaju Lucas (Biker House), sinterovane, ne zna se koji model i NewFren (Kompp), takođe sinterovane i opet se na zna model. Prodavci verovatno smatraju da to nije važno, pa tek kada ih baciš na muke možeš da iznudiš priznanje o tipu proizvoda. Ima li neko iskustvo sa ovim pločicama koje oni prodaju? Da li postoji još neka prodavnica koja drži pločice i koja je? Pogledao sam malo šta na netu kažu. O NewFren nisam našao nikakve komentare kupaca, a o Lucasovim većina kupaca piše da skiče žešće od svinjčeta, pa ih je sramota da koče na semaforu gde ima puno publike. Razmišljam o EBC HH (sinterovanim) pločicama koje bih nabavio iz inostranstva, ali komentari su vrlo različiti - te slabo koče hladne, drugi kažu dobro koče i takve, treći kažu pojačano troše diskove (koji su preskupi za naše pojmove pa zamenu treba maksimalno izbegavati), proizvođač kaže da ih ne troše mnogo... Ima li neko iskustvo sa ovim pločicama? Može li neko da preporuči neke druge pločice, sa kojima ima dobro iskustvo? Jasno je, koeficijent trenja (dakle, sila kočenja) treba da je veliki, ali i druge osobine su bitne. Čekam vaše odgovore u nadi da ću uskoro moći da donesem odluku o novim pločicama. Na izbor pločica utiče i stil vožnje, naravno. Moj stil je uglavnom umeren (do 120 km/h), ponekad dam sebi odušku (i isteram želju), pa malo ubrzam, dakle ništa posebno, ali bez obzira na to, voleo bih da imam kočnice koje "hvataju za oči" (zlu ne trebalo). Sadašnjim kočnicama sam bio zadovoljan dok se pločice nisu skroz izlizale, ali pojma nemam koje su u pitanju, ovde nikada nisu menjane a motor je uvežen polovan.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja