Jump to content

Moto Zajednica

Nidza11

Članovi
  • Broj tema i poruka

    43
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Internet

Nidza11's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

8

Reputacija u zajednici

  1. Preostalo mesta za slova: 371

  2. U servisnom uputstvu stoji da hod treba da bude 2-3 milimetra. Tockic koji je deo rucice sluzi da podesi rastojanje poluge kvacila od rucke volana u zavisnosti koliki hvat sake imas. Ja sam podesavao tako sto sam podesavao dva srafa koji ulaze u plastiku stitnika ruke. Malim srafom se podesava a velikim se steze. Otpustio sam veliki sraf i onda podesavao mali (unutrasnji dok nisam dobio zadovoljavajuci rezultat). Onda sam stegao veliki sraf. Taj prazan hod od 2-3 milimetra sam cenio tako sto uhvatim rukom kraj gde se u unutrasnjosti nalazi prikljucena sajla kvacila i mrdam levo desno. Tako da vidim da kada je poluga kvacila otpustena i sajla je labava. Ako je sajla uvek napeta onda postoji mogucnost da uvek vozis po malo pod kvacilom. A ako je previse labavo neces moci dovoljno da stisnes kako bi kvacilo potpuno odvojilo. Jednom kad sam ga dobio sa servisa hvatao je na samom kraju, i to krajevima prstiju pa mi je polazak bio neugodan. Posle sam nasao u uputstvu da sajla treba da ima par milimetara slobodnog hoda i tako je nekako ispalo i kod mene. Ne garantujem da je to bas pravi nacin jer nisam majstor ali tako sam ga namestio.
  3. Posto ti niko ko se razume u ovo ne odgovara. Evo ja. Kod mene se to razdesilo dok je motor bio jos nov. Sam sam podesio tako da ima 2-3mm slobodnog hoda, zategao u tom polozaju i posle toga je bilo OK.
  4. Eto radujem se druzenju i picu Drago mi je da sam ti pomogao.
  5. Pogledao sam semu. Da se motor nebi ugasio u radu potrebno je da je ispunjen jedan od 3 uslova 1. signal sa parking prekidaca je spojen na masu (zeleno bela zica na kutiji za osigurace) 2. menjac je u neutralnom polozaju, tj spojen na masu (svetlo zelena zica na kutiji za osigurace) 3. stisnuta rucica kvacila, (zuto zelena zica na kutiji za osigurace) Ukoliko je bar jedan od ta tri uslova ispunjen tada je i kontrolni signal spojen na masu (zeleno crna zica na kutiji za osigurace). Ista zica vodi do uredjaja za elektronsko paljenje (zeleno crna). Posto mozes da upalis motor, elektronsko paljenje je dobro, kontrolna žica (zeleno crna je ispravna), stisnuta rucica kvacila i mogucnost da upalis motor pokazuju da ti je svetlo zelena zica dobra. Indikator neutralnog polozaja ni ne treba da bude spojen na masu. Ostaje ti jedina mogucnost da imas neki prekid u kolu parking prekidaca, tj crno-zuta zica za prekidac treba da uvek bude spojena na masu (fabricki), a zeleno bela treba takodje da ima masu ako si je ispravno spojio sa crno-zutom, i ako nema prekida do kutije sa osiguracima. Znaci proveri samo imas li masu na zeleno beloj zici na mestu gde je trebao da bude prekidac i na istoj zici na kutiji za osigurace. Ne moze nista drugo da bude.
  6. Prema simptomima koje si naveo samo to je u pitanju. Proveri kako su spojene zice sa kojima je premosten prekidac. Taj prekidac je povezan i sa preklopnikom koji ide uz rucicu menjaca. Ovaj preklopnik se nalazi u kolu sa dve funckije, 1. ne dozvoljava paljenje u brzini sa spuštenom parking nogom. 2 funkcija kola je gasenje motora u brzini ako se spusti parking noga. Posto nisi napisao da imas i nekih problema prilikom paljenja pretpostavio sam da je to sve ok. Pali u brzini sa stisnutim kvacilom, i pali u leru sa otpustenim kvacilom. Ako preklopnik u rucici ne radi onda bi neka od ovih kombinacija nebi radila. Znaci ili taj spoj gde su isecene zice od prekidaca spojene ili eventualno neki kontakt dalje u istom kolu.
  7. Neispravan ti je prekidac koji iskljucuje motor u polasku ako je spustena noga za parkiranje. Nalazi se pored mesta gde se pricvrscuje noga. Dve zice vode do njega. A podigao si je pre pustanja kvacila? Svasta pitam
  8. Prosle nedelje sam bas menjao. Stavio sam NHC (sa kevlarom?) koje imas u Biker House-u (Tosin bunar 95). Cena prednjih i zadnjih plocica ukupno oko 3300din. Pre toga sam imao brembo pa kada uporedim prednja kocnica malo slabije reaguje na zabadanje a i malo hoce da zamirise ali inace koci korektno. Zadnja kocnica sada ima mnogo bolje doziranje. Sve u svemu odnos cena/kvalitet vrlo zadovoljavajuci. ja sam koristio Tokico, SBS i NHC. SBS su mi se pokazale jako lose, napravile su se brazde na disku, skripale su tokom kocenja a posebno pri zaustavljanju. Na preporuku prodavca u kompp co, tosin bunar sam kupio NHC koje koce malo slabije od Tokico ali ne jedu disk, skripe, vibriraju i sl. Te koje sam ja uzeo su vukle za zutu boju, slicnu originalnim Tokico. A SBS su po meni vukle na belo. Tokico sam koristio vise puta i presao sa njima ukupno 14000, SBS sam skinuo posle 2000 jer su me nervirale i sa NHC sam presao 3000 i jos ih koristim.
  9. meni je vizir uradio Ivan i za svaku pohvalu je
  10. 1. Severian & Violeta 2. Lalajko 3. 3OPAH 4. zogu 5. tomerc +1 6. zec + Njegova klinceza 7. Vlajko Opušten 8. mojsa 9. fibra & Jelena 90% 10. Arakis i Goca 11. Kalina 12. MarioZ 13. Lancia88 14. Ghostvs sa lepsom polovinom Ivanom i verovatnom jos jednim prijateljem iz Vrsca. 15. F4 16. Paja&Vesna(od NS pa nadalje) 17. zextreme 18. Dule 19. Sasha & Vesna 20. Six i Bilja (Cekamo vas u Sr. Karlovcima) 21. Zema 22. 23. BusMan 24. suzanags 25. Maja i Nidza
  11. To je normalno na tom modelu i ne predstavlja problem , jednostavno takvo je kvačilo. Treba mu malo vremena da počne normalno da odvaja. Čak je i bolje da se pali kad je u brzini , tad samo cimne, jer ako ga upališ u leru kad se ubacuje u prvu tad menjač prilično lupi, naravno da je to samo kad se ubaci u prvi put. Slazem se sa time. Nisam mislio da je to resenje problema vec test. Jedan od kolega bajkera je rekao da mogu biti cetkice u pitanju. E pa sad ako su cetkice onda to u kojoj je brzini nema uticaja vec ce i dalje imati identicnu manifestaciju. Po nekom mom osecaju kriticna komponenta je akumulator, a zatim idu prekidaci/releji (koji su svi loseg kvaliteta za takvu vrstu upotrebe) pa tek onda anlaser. Sa prekidacima, kontaktima, i snagom akumulatora sam i ja imao problema.
  12. ako je tvoj kle isti kao i moj 2007 onda imas dve otezavajuce stvari. svetlo je lose reseno, tj svetlo se ukljucuje preko samodrzeceg releja, cim se za trenutak startuje i bez da se motor upali svetlo se ukljuci i vuce struju koja opterecuje inace slab akumulator za takve potrosace (vec sam pisao da mi se i navigacija slabo puni na motoru). Svetlo bi trebalo da se ugasi za vreme verglanja a ne upali. Drugo je sto ako ostavim motor u brzini preko noci u jutro ne mogu da ga gurnem cak ni uz pomoc kvacila iako sam pre parkiranja isto mogao bez problema. Tako da ako ga palim dok je u brzini sa kvacilom u trenutku paljenja moze da se cimne. svetlo dodatno povecava potrosnju i opterecuje akumulator, a kvacilo hoce da ostane po malo zalepljeno, i to sve moze da oteza stvar. naravno lako je moguce je da sa tim simptomima i anlaser bude u pitanju, ali ga ja nebih skidao dok ne probam direktno da ga napajam sa spoljasnjeg akumulatora cime se iskljucuje mogucnost ostalih uzroka. Tu treba voditi racuna o preseku zica i strujama. probacu pa javljam
  13. pokusaj jos da kad parkiras motor on bude izbacen iz brzine i da ga kasnije palis isto u leru
  14. Iako lici na anlaser ja bih pre tako velike operacije ipak probao jos nesto. Na primer u situaciji u kojoj motor nece da startuje vec skljoca trebalo bi prvo da se proveri rad elektricnih komponenti i instalacije strujnog kola u delu paljenja. Pretpostavljam da kuckanje radi relej. Na primer prilikom pritiska na taster za startovanje motora ukoliko su ispunjeni ostali uslovi (kombinacija prekidaca copave, kvacila, brzine, osiguraci, ...) ukljucuje se relej koji dovodi napajanje na anlaser. Nakon toga bi u normalnom radu anlaser trebao da se zavrti i pokrene motor. E sad, anlaser po prirodi stvari moze da povuce veliku struju i da usled toga dodje do prevelikog pada napona (normalno je da na akumulatoru padne napon u nekoj meri) i da tada na releju opadne napon koji ukljucuje kotvu, tako da je nedovoljan za rad releja koji se isklju;uje, i da se time prekine strujno kolo anlasera, i prekine struja koju je do tada vukao. Usled prekida te velike struje, napon na akumulatoru ponovo poraste, i relej dobija dovoljno veliki napon da se ukljuci i time ponovo startuje anlaser, i tako u krug. Uzroci ovoga mogu biti mnogobrojni, slab akumulator, los relej, anlaser koji je negde probio ili ime neki drugi mehanicki razlog vuce veliku struju, motor koji previse opterecuje anlaser. Nekad je i kombinacija vise faktora. Znaci ja bih prvo ispitao kompletnu instalaciju, probao sa eksternim akumulatorom, izvrsio merenja prema servisnom uputstvu i logici i tek onda rastavio anlaser.
  15. Izvor: AutoBrief nedelja, 27. septembar 2009. Autolimar Slavko Stjepić (45) iz Velereči kod Gornjeg Milanovca vozi se na biciklu koji pokreće motorna testera, zbog čega prolaznici ostaju začuđeni misleći da je u toku seča Bicikl koji za pogon koristi motornu testeru Stjepić je iza sedišta, na korpu za teret, postavio rusku motornu testeru "Ural 2" a umesto mača sa lancem za sečenje drva, montirao je lančanik sa zupčanicima koji pokreću zadnji točak (kliknite na foto za uvečan imidž; foto Beta) stabala. Kako je izjavio agenciji Beta, na običan bicikl, Stjepić je iza sedišta, na korpu za teret, postavio rusku motornu testeru "Ural 2" a umesto mača sa lancem za sečenje drva, montirao je lančanik sa zupčanicima koji pokreću zadnji točak. Ručicu za gas pričvrstio je na upravljač a maksimalna brzina bicikla je oko 70 kilomertara, uz minimalnu potrošnju goriva "jer se mnogo više troši kad se seku drva". Stjepić ističe da karakterističan zvuk motorne testere izaziva reakciju građana a prošle nedelje imao je i neprilike, jer se u sumrak kretao kroz selo i na rubu jedne šume ga je sačekao vlasnik sa ubeđenjem da su drvokradice započele svoj posao.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja