Jump to content

Moto Zajednica

Honda PCX 125

Recommended Posts

• U prolazu, 16 postova
On 20. 9. 2024. at 11:10, boza_kg je napisao:

https://www.tradeinn.com/motardinn

Na pr. Šalju preko Pošta Srbije pa je poštarina jeftina, tipa 10-ak €, ne računaju poštarinu u cenu paketa za obračun, ali ako je vrednost porudžbine iznad 50€, najverovatnije će ti naplatiti PDV i carinu naši. To je nekih 30-ak % na cenu iz shopa + poštarina.

Ali čak i tako, često bude jeftinije nego da se kupi kod nas u nekoj radnji.

Hvala druze! Narucio nosac i balaklavu za 49.98 pa cekam da vidim kakvog su kvaliteta.

On 20. 9. 2024. at 12:42, Novak Lazovic je napisao:

Ja sam vizir narucio preko Aliexpresa, izasao me je oko 15000din tada.

A ima i neki na kupujem prodajem njihovu opremu pa ako hoćeš pitaj ga da li može da nabavi još nešto.

Ili da narucis direktno sa njihovog sajta.

Vazi hvala ti. Jedno pitanje u vezi visine vizira. Da li si zadovoljan sa tim vizirom od 70cm? I ja cu verovatno da ga uzmem jer kapiram da 79 nije velika razlika a ne bih da budem kao jarbol.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi Scooter Club, 308 postova
  • Motocikl: Honda PCX 125 2021

U suštini jesam jer ja ne volim da gledam kroz vizir, a prioritet mi je bio da eliminišem udare vetra u grudi, sto sam i dobio. Ovaj vizir od 70cm mi sa mojih 190cm visine dodje negde u visini brade.

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 3492 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Sa višim vizirom je mnooogo ugodnije, nema vetra i buke, ali je zato jako nezgodno da gledaš po kiši kroz njega, a pogotovo kad je mrak i ima refleksije od farova i uličnog svetla. Tako da, obrni okreni, ipak je praktičniji kraći vizir.

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 16 postova
On 30. 9. 2024. at 13:56, Top85 je napisao:

Hvala druze! Narucio nosac i balaklavu za 49.98 pa cekam da vidim kakvog su kvaliteta.

Stiglo mi nakon 7 dana, jako brza dostava.. Samo mi nasi indijanci naplatili PDV pa me ispalo skuplje. Moracu da imam u vidu za ubuduce.

Inace jedno pitanje vezano za skuter. Primetio sam da mi prilikom prelazenja preko lezecih prednji amortizer skvici i jako je pocelo da me nervira. Dosao sam kuci ugasio motor i probao da testiram i cim sam poceo da blago cupkam po sedistu tako je amortizer krenuo da skvici kao krevet kad se dvoje napaljenih klinaca dohvate na njemu. Da li je moguce da je amortizer stradao vec posle 1500km ili je nesto drugo po sredi?

• Sviđa mi se 1

A nemoj biti u zabludi da je to što ima Honda nalepnicu neki kvalitet. Sve su to sad jeftini delovi (iz fabrike), pa je sasvim moguće je da je amortizer i ulje u njemu, drljavo.

Moguće je i ako držiš skuter napolju, da sad kad je zahladilo, kondenzuje vlagu po amortizeru, pa da zbog fizičkih uzroka škripi. Ako je tako, probaj da li je isti slučaj ako ga pokrivaš ceradom preko noći, ili da parkiraš negde gde je suvo.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: Bev 250ie.

Mom drugaru su skripuckali zadnji, isto na PCX-u...nisu procureli...funkcija je bila kako i treba biti...ali je islo na zivce...pogotovo sto se desilo par nedelja od kupovine..

Zamenili su mu amorte u garanciji...

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 16 postova
pre 29 minuta, boza_kg je napisao:

A nemoj biti u zabludi da je to što ima Honda nalepnicu neki kvalitet. Sve su to sad jeftini delovi (iz fabrike), pa je sasvim moguće je da je amortizer i ulje u njemu, drljavo.

Moguće je i ako držiš skuter napolju, da sad kad je zahladilo, kondenzuje vlagu po amortizeru, pa da zbog fizičkih uzroka škripi. Ako je tako, probaj da li je isti slučaj ako ga pokrivaš ceradom preko noći, ili da parkiraš negde gde je suvo.

Kapiram da su jeftini delovi, ali ono, kupljen nov motor sa deformisanim gumama gde sam vozio 10`00km sa grbavom gumom i sad jos amortizer na ukupnih 1500km... Nisam pomenuo da mi se plastika na desnoj strani isto odvaja pa kad tokom voznje ili cekanja na semaforu gurnem malo rukom cuje klik.. I onda posle neke neravnine opet isto. Sta ce tek biti kad predjem 10-15 hiljada ne mogu da zamislim :)

Inace sto se tice drzanja skutera, drzim ga u garazi, tek preko dana ga vadim napolje i uvece vracam opet. Tako da nije to.

pre 19 minuta, Loshmi82 je napisao:

Mom drugaru su skripuckali zadnji, isto na PCX-u...nisu procureli...funkcija je bila kako i treba biti...ali je islo na zivce...pogotovo sto se desilo par nedelja od kupovine..

Zamenili su mu amorte u garanciji...

Odlicno, probacu i ja da reklamiram pa javim sta su rekli.

Ebiga, sad su Indonežani kao nekad Kinezi. Naprave da izgleda OK, a kvalitet prc.

Što se mene tiće, o Hondi treba razmišljati za vozila koja koštaju preko 10-12.000 €, tad nešto vrede. Ova buranija, bezveze skroz.

Promenio član boza_kg

• Drug član, 1060 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750
Pre 10 sati, boza_kg je napisao:

vozila koja koštaju preko 10-12.000 €, tad nešto vrede. Ova buranija, bezveze skroz.

Nemojte mnogo da se uzdate u tu logiku apriori,skuplje =kvalitet bolji ..,nažalost....

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 520 postova
  • Motocikl: BMW R1250GS ADV, HONDA PCX 125

I ja sam stigao do prvog servisa na 1000km. Resio sam da odradim sam i da se nadam da nista nece riknuti u garantnom roku.

IMG_9421.thumb.jpeg.b2e2093eb3f20e6bd77d4f047641f71c.jpeg
Koliko sam razumeo na prvom servisu se menja ulje i doteze sajla zadnje kocnice.

Motul sam ranije sipao u X max-a i bilo je sve ok. Hteo sam Eneos po preporuci ali nisam nasao. Treba sipati ulje koje ispunjava standarde iz Hondinog uputstva, i da je za skutere a ne za motore koji imaju mokro kvacilo. Sama zamena je veoma laka i nije potreban neki poseban alat. 

Staje 0,85L ulja i taman ostane dovoljno da se zameni i u prenosu.

To nije potrebno raditi na 1000 km, ali kad sam vec u ordinaciji…

IMG_9422.thumb.jpeg.e9fddd0c7c416afbe8f3b72b778bf721.jpeg

Kod ovog modela je izgleda jos pristupacnije ispustanje ulja, tj. pristup situ koje imitira filter.

IMG_9431.thumb.jpeg.9602ce402e387d7239342ee7152f81f0.jpeg

Cep za sipanje i merenje nivoa ulja je manje pristupacan, pa sam improvizovao “produzeni” levak.

IMG_9432.thumb.jpeg.fb8b1be105363729c0d9a9777aaa418f.jpegIMG_9433.thumb.jpeg.bf02db6a71f2dedc6cb1831876392a1c.jpeg
Pre ispustanja ulja agregat se malo zagreje pa se onda ispusta. 

IMG_9425.thumb.jpeg.b928947b162883073a32939cf272dcec.jpeg
Sito se opere i vrati na mesto. Inace nije bilo nikakvih opiljaka.

Proveriti gumicu i podloske - po potrebi zameniti. Po meni nije neophodno svaki put menjati iste.

IMG_9424.thumb.jpeg.c1d3c7f2ea040eca80316ddff51f9908.jpeg
Ovaj moment kljuc je spasao mnoge srafove od moje ruke…

IMG_9428.thumb.jpeg.33da2137ddf08233ced26255e8fdc271.jpeg

Po zameni, sve se prebrise i upali skuter na kratko pa se ugasi i saceka koji minut da se ulje slegne. Tada se proveri nivo, “ dip stik” se ne srafi prilikom provere novoa vec se samo gurne do kraja i izvadi 😂

Zamena ulja u prenosu je takodje jednostavna. Na donjem srafu se ispusta

a na gornjem se ulje sipa dok ne pocne da preliva, mislim da ide oko 0,15L motornog ulja. Isto ono koje ide u agregat. Kod nekih skutera se sipa menjacko gusce ulje, ali Honda kaze da u PCX ide motorno.

IMG_9434.thumb.jpeg.7e83f7c001b9190f8dec5f62bfe63b25.jpeg
Nisam imao veliki spric pri ruci pa sam improvizovao sa nekim crevcetom.

IMG_9436.thumb.jpeg.a9d53926fbe3c4c9551b0b60f217d75a.jpeg
Sledi dotezanje sajle zadnje kocnice, moze i rukom.

IMG_9420.thumb.jpeg.12dd17dbe88fd021e60d6f5c1c143628.jpeg
Provera odusaka, naravno sve je ok.

IMG_9419.thumb.jpeg.3f5333be660cdd0f27b7489f83ce5e62.jpeg

Pritisak u gumama, napred 2.0, nazad 2,25.

IMG_9438.thumb.jpeg.42914f9c705f7e3e8af68b3ace9bd9cd.jpeg

Sledi provera praznog hoda gasa, plocica, lezajeva, antifriza, itd.

IMG_9439.thumb.jpeg.b2e8cdec5c3649239dc9198ddbd156b2.jpeg

Raspisao sam se u nadi da ce ovo pomoci nekome ko se nije nikada upustao u samostalno odrzavanje.

Takodje, 

pre svake voznje (ili povremeno) treba proveriti pneumatike - da nemaju ekser, istrosenost, itd.

Kocnice (creva, ulje, plocice)

Lezajeve kormana i tockova

Vesanje (curenje semeringa, itd.)

Za 3000 km je sledeca zamena ulja.

• Sviđa mi se 3

Da li je neko menjao zadnje amortizere?

Fabricki, kada sam sam sabijaju prsljenove i diskusi lete na sve strane.

Jednom mi se desilo da mi ceo zadnji deo poskoci ( odvoji se od asfalta) i katapultira me u vis.

Kada imam suvozaca, druga prica.

Tada se mnogo bolje ponasa preko lezecih i neravnina.

Prednji piju vodu.

Moja tezina 76kg.

Promenio član GAGI74

pre 19 minuta, GAGI74 je napisao:

Ovaj moment kljuc je spasao mnoge srafove od moje ruke…

Naručio sam sa Temu ovaj "filter" i šraf ulja, slično je i kod mene. Smešno košta, tipa 200din. Ne znam dal smem da ga probam, neubedljivo mi deluje materijal :)

20241008-212722.jpg

Nemam mnogo iskustva sa tim zamenskim delovima.

Tj. milion Kineskih stvari sam kupovao i ugradjivao ali nisu bili od vitalnog znacaja. Mada znam neke koji imaju dobro iskustvo  sa diskovima sa Alija.

Nije nesto kompleksan taj sraf i sito, mozda je i ok.

Bitno je da se ne raspadne pa da delici odu u agregat, i da dihtuje.

Mozda se javi neko ko je koristio.

• Sviđa mi se 1

Više me brine da ne pukne šraf negde na sred puta, i da iscuri ulje. Ma naručio sam ga onako, pošto sam malo očvotao original šraf od česte zamene ulja, pa si me na to potsetio u tvom postu. Nema ni veze, nek stoji ovaj za rezervu, stari će još služiti :) Hvala ti svakako!

• Integrisan, 9244 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
pre 59 minuta, GAGI74 je napisao:

Kod nekih skutera se sipa menjacko gusce ulje, ali Honda kaze da u PCX ide motorno.

Sve je super Gagi sem ovog detalja koji je vezan za motorno ulje u difu.

Izbaci i sipaj menjacko 75/80W90.

• Hvala 1

• U prolazu, 16 postova

Obicno ne zapitkujem ovoliko, ali dok cekam da mi stignu vizir i jos neke stvarcice da priupitam :)

Koliko agresivno Pcx koci motorom? Meni je delovalo da je prilicno agresivno a juce prokomentarisa i drug koje je vozio skutere dosta dugo... Primer je da ubrzam u ulici do ~40 kako bih se zakopcao medjutim nekad treba dodatno da ubrzam.

I jedno pitanje u vezi zadnjeg amortizera jer ni prednji nije kako treba. Kada prelazim preko lezeceg pri brzinama manjim od 10kmh je meko i u redu, medjutim ako predjem sa 11-15kmh bukvalno zadnji deo kao da zakuca gumu koju osetim u bubrezima. Da li je to normalno i da li moze nekako da se testira?

• Svrati ponekad, 334 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) + skuter PCX150

Meni deluje normalno, ali kada se malo duze ide nizbrdo bez gasa totalno nestane kocenje motorom. Osetices kao kod manuelnog da je izbacen iz brzine. Onda kada dodas gas, osetis trzaj kako se CVT kais/menjac ponovo poveze sa trenutnom brzinom

Ne verujem da je to motorno kočenje. Pre je prenos problem - ili nije još razrađen, ili bolcna teško klizi, ili nema masti u zadnjim tanjirima koliko treba... pa teško otvara i zatvara. Ili variator ili kvačilo.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja