Jump to content

Moto Zajednica

Kakvi smo kočničari?

Recommended Posts

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Budimo realni.

Iako motocikli imaju značajne kočione karakteristike, ako mogu tako da se izrazim, uz veoma snažne mehaničke sisteme kočenja, savremene smeše guma sve nam govori da bi i motocikl trebao da se pri kočenju ponaša kao automobil, bar što se tiče dužine kočionog puta, ipak se u situacijama paničnog kočenja ne mogu uporediti rezultati u kočenju automobila i motocikla. Budimo realni, lošiji smo.

Ja se stalno pozivam na neke korake u proučavanju trenutnih rezultata i proučavanju procesa unapređenja, no tako me posao naučio. Ilovača. U ITIL konceptu unaprećivanja poslovnog sistema i uopšte načina razmišljanja postoji ciklus koji pomaže da se razvoj odvija pravilno, dokumentovano i razložno. Radi se o koracima sledeće sadržine. Gde smo sada? Gde Želimo Da Budemo? Kako Da Dođemo Dotle? Kako Da Znamo Da Smo Stigli?

Kada odgovorimo na poslednje pitanje, onda možemo da znamo i odgovor na prvo pitanje sledećeg ciklusa. Ciklusi služe da bi se objasnio pojam nečega što se ne prekida i ne zaustavlja. Uh, mi ovde pričamo o kočnicama, tako da je zaustavljanje prioritet.

 

Gde smo sada?

Većina motocikala poseduje nezavisni sistem kočnica na prednjem i zadnjem točku i to tako što s eprednja kočnica reguliše pritiskom na polugu na desnoj ručki upravljača a zadnja kočnica se kontroliše desnom nogom, pritiskom na pedalu zadnje kočnice. Malo broj motocikala ima povezane kontrole na oba točka, a još manji broj ima ručku za zadnju kočnicu. (Zaboravite skutere u ovoj temi).

Paradoks je da je kočenje sigurno najteža veština za savladati, odnosno naučiti. Na žalost, jedna je od kritičnih, možda i prva posle upravljanja, rekao bih. Upravljanje se savlada nakon druge godine života, na triciklu. Kočenje je komplikovanije. Teško je i zbog toga što postoje dva nezavisna sistema koje sam pomenuo. KOmplikovano je utoliko što prilikom pritiska na prednju kočnicu dolazi do pomeranja težišta ka napred što dovodi do većeg trenja nego pri početku kočenja, težina se prenosi na prednji točak, gumu što od vozača traži balansiranje kočenja, trenja prenošenja težine, balasta i težišta pronalažeći idealnu meru za maksimalno performantno kočenje. Komplikovano, jebiga. Preterano kočenje prednjim točkom može dovesti do velikih problema u upravljanju i do kompletnog gubitka kontrole nad motociklom. Takođe, potcenjivanje moći zadnje kočnice i premalo poznavanje tehnike kočenja smanjuje učinkovitost zadnje kočnice što prebacuje (još) veće opterećenje na prednju kočnicu. Ne postoji ni jedna škola kočenja u Srbiji niti postoje naznake da će s eneka od zvaničnih institucija početi baviti ovim problemom. Ustvari, ja sam jedinu inicijativu video ovde na sajtu kada smo diskutovali o ovakvim temama. Činjenica je da panična kočenja, koje niko i nikada ne vežba imaju presudni uticaj na padanja u kritičnim situacijama. Vežba usađuje akcije u onaj deo mozga koji ne kontrolišemo (srećom).

Moderni motocikli imaju sve bolje kočnice, i to je trend koji se neće usporiti niti zaustaviti. Sve savremeniji materijali, srećom sve jevtiniji za serisjku proizvodnju donose vrh performansi i u naše garaže.  Sa druge strane, svi ti sofisticirani materijali služe da što bolje zaustave točak, a to nas može koštati i života ako ne znamo da to kontrolišemo.

Dve su stvari koje su umnogome pomogle bolje kočenje motocikala. Prva je “most” između kočnica koji omogućava da se stiskom na ručicu prednje kočnice hidraulična sila prenese i na zadnji točak u odrećenoj proporciji. Druga stvar je ABS ili Antilock Brake System koji onemogućava nekontrolisano proklizavanje točka pri kočenju. Na prednjem točku ABS omogućava kontrolu upravljanja a na zadnjem eliminiše mogućnost nekontrolisanog zanošenja. ABS se pokazao kao značajno pojačanje vozaču u kritičnim i paničnim kočenjima.

Postojala je diskusija o ABS sistemu na forumu, tamo su bili i filmići koji pokazuju različita ponašanja motocikala sa i bez ABS sistema.

 

Gde Želimo Da Budemo?

Želimo da budemo eksperti u kočenju sa našim motociklima. Želimo da u potpunosti vladamo našim kočnicama, da poznajemo i kočenje i motocikl koji vozimo. Neka to bude prva želja na kojoj svi treba mnogo da radimo, a druga želja neka bude konstantno unapređivanje kočionih sistema. Na tome se radi, tako da nam je bar jedna želja ispunjena. Ipak, pre će nam ona prva spasiti glavu...

 

Kako Da Dođemo Dotle?

Prvo i osnovno, trebamo da budemo sigurni u svoje kočnice. Redovan preventivni pregled kočnica može biti dobar početak. Zamena kočionih obloga, krenite iz početka... Da bi upoznali svoje kočnice, potrebna je vežba. Ja ne znam nikog ko je pun sebe pričao kako je sjajan u kočenju, svi se hvale točkarenjem, ubrzanjem, krajnjom brzinom... Moramo vežbati.

 

Kako Da Znamo Da Smo Stigli?

Samo je potrebno da ukočimo u paničnim situacijama, bez posledica i stigli smo. Želim Vam svima da stignete dotle.

 

Moje je pitanje, posle svega ovoga, jel mislite da ste dobar kočničar?

 

najzli

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 367 postova
  • Lokacija: Šabac - Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha YZF 600 r Thundercat

Samo cu reci da sam prvi put pao pre 4 godine kada zbog neiskustva mi je zablokirao prednji tocak usled prejakog kocenja i od tada se trudim da ucim bolje da kocim, ali nikad necu biti 100% siguran u svoje kocenje, ali od tada refleksno zadnjom kocim iz sve snage a prednju doziram, tako da ucim polako.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 209 postova
  • Lokacija: Bliski Istok-Pancevo

Ni jedan sistem ne pomaze kada se jako kasno koci ,obazrivoscu i pracenjem saobracaja do toga nebi trebalo doci ,jer posle je kasno ,u svom visegodisnjem iskustvu uspeo sam da svatim neke stvari dosta kocim i samim agregatom kada mi je gusto,tako da retko sam prinudjen da i zadnju kocnicu koristim (osim kada sam na z.tocku hahaha),maksimalno polazem racuna o samom kocionom sistemu (uvek ali uvek plocice iz prve ugradje ne igram se u isprobavanju alternativa),veoma bitno je i stanje creva redovna zamena ulja i osim amortizera veoma veliku ulogu igraju gume (po meni mozda i najevecu jer sve ostalo ako je ispravno su nijanse u pitanju) dosad nisam imao problem uvek sam stao na vreme sto po meni uopste nije tesko ako se prilikom voznje aktiviraju svi senzori (u vama naravno )

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Super specialist, 5929 postova
  • Lokacija: Šumadija
  • Motocikl: Suzuki GSXR600, Kawasaki ZX10R

Nisam dobar kočničar i ne verujem da ću ikada biti onoliko koliko bih želeo da budem. Juče, u sredu, po vlažnom kolovozu od one izmaglice imao sam naglo kočenje i video da me nešto pretiče! Pogledam malo bolje, ono moj zadnji kraj! Sve je bilo pod kontrolom, mislim zadnji kraj se vratio tamo gde treba, ukočio sam na vreme i sve je ok. Međutim, a šta da sam tako zabo prednju?!

A nisam zabo prednju, zato što se trudim da bar jednom u dve nedelje odem do poligona i provežbam jedno 15 minuta. Znam da nije mnogo, ali kapiram da pomaže, makar toliko da otkad vežbam mnogo više koristim zadnju nego ranije. Vežbe nisu komplikovane, to svako zna da uradi i setiće se šta da radi čim dođe do poligona. To je ono, kao preporuka, pa ko ima vremena...

E sad, u nekoj temi ranije je pomenuto da zadnja kočnica ima drugačiju ulogu pri kočenju kod različitih tipova motocikala. Ja se snalazim kod enduro motora, ali na R-ovima, kako kažu ljudi koji ih voze, ona potpuno drugačije deluje na sam motocikl. Možda bi bilo dobro da neko ko to dobro poznaje a i dobro je savladao kočenje, tj dobar je kočničar, malo više o tome napiše. Bilo bi zanimljivo.

I na kraju, koliko god da vežbam mislim da će uvek biti mesta za napredak što se pravilnog kočenja tiče!

Izvinjavam se na opširnosti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 647 postova
  • Lokacija: TEMERIN
  • Motocikl: ZXR 750 R

Mislim da sam u mogućnosti maksimalno i sigurno da zakočim čak i u kritičnim/iznenadnim situacijama.Puno vozača motocikla se plaše da "stisnu" prednju kočnicu zato  štose plaše da im ne blokira prednji točak i klizne u stranu.Ja lično na trkama nikada ne koristim zadnju kočnicu zato što je to gubljenje vremena i jedan faktor više što oduzima koncentraciju.Toje odprilike kao kad bi na automobilu kočili ručnom kočnicom...znači efekat je slab.Naravno to neznači da na motoru netreba koristiti zadnju kočnicu  ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 34 postova

kad trebam jače zakočit uvjek zadnji kotač dovedem praktički do blokiranja  pa onda popuštam-

na taj način vidim kakva je podloga odnosno kakav je asfalt-

istovremeno sa zadnjom počnem kočit i prednjom kočnicom-ali sa doziranjem od malo prema jače

 

p.s.- motori  odlično koče ali ako ste se ispravili u putanji -u zavoju se može puno manje kočit jer ste u nagibu

-podloga.gume-stanje kočnica-uvježbanost-puno faktora tu ima  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2996 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: K5Tan600A

Motor ima dve kocnice, prednju i zadnju....

Koristite obe ovisno  situaciji, VEZBA je zakon....

Zadnja za PANIK kocenje je zakon pri malim brzinama.... (20-30 u koloni u gradu...)

Zadnju koristim i u samoj krivini za korekciju putanje, tj. suzavanje radijusa...

 

Uglavnom koristim uvek obe, da ne duljim kad i kako...

Ali se najlakse prekociti i zajebati ustvari ZADNJOM jer mnogo uznemiri motor i opasno ga izbacuje iz linije kretanja...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1392 postova
  • Lokacija: Beograd

Motor ima dve kocnice, prednju i zadnju....

Koristite obe ovisno  situaciji, VEZBA je zakon....

Zadnja za PANIK kocenje je zakon pri malim brzinama.... (20-30 u koloni u gradu...)

Zadnju koristim i u samoj krivini za korekciju putanje, tj. suzavanje radijusa...

 

Uglavnom koristim uvek obe, da ne duljim kad i kako...

Ali se najlakse prekociti i zajebati ustvari ZADNJOM jer mnogo uznemiri motor i opasno ga izbacuje iz linije kretanja...

;D ;D ;D

A znas li sta bi se desilo kad bi prosecan vozac sa foruma koristio zadnju kao ti u krivini?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest Cubric

Dosta vezbam kocenje, u pocetku na poligonu, a sad gde stignem (Trenutno  najvise paznje poklanjam savladjivanju tehnika "koriscenja" zadnje kocnice). U svakom slucaju, nju ne treba previse zapostavljati, a primetio sam da to mnogi cine. Istina, zadnja kocnica nam nije neophodna da bi vozili motocikl jer nemoze imati presudnu ulogu u zaustavljanju motocikla, narocito pri vecim brzinama, ali to ne znaci da je treba skinuti sa motora. Ako je vec tu, zasto neiskoristiti prednosti koje nam pruza u nekim momentima.

Desava se da ljudi ne koriste zadnju kocnicu, ali kad dodje do nekog panicnog kocenja instiktivno pritegnu i zadnju kocnicu i onda dodje do zanosenja zadnjeg tocka, pa jos ako je odmah potom i naglo otpuste, eto belaja. Zato ipak valja malo provezbati, za ne daj boze. Bas skoro sam imao jedno ostrije kocenje kada se kamion u mojoj traci odjednom ukopao, a iz suprotnog pravca isao auto. Ja sa suvozacem, pa rekoh da malo pomognem i zadnjom, ali je asfalt bio isuvise klizav pa je krenuo da mi seta zadnji tocak. Samo sam opusteno iskontrirao dok ga nisam vratio u liniju i onda pustio kocnicu, u medjuvremenu je prednja zavrsila posao. ;D

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 234 postova
  • Lokacija: Novi Sad(novo naselje)

e sad da vas pitam kao mladji kolega da me posavetujete dal to valja?????

 

ja cesto kad ulazim u krivinu (ostriju) koristim zadnju kocnicu (slajdujem) i nikad nisam pao (mozda sreca) cale mi kaze da to neradim jel mogu da izgubim kontrolu,takodje imam obicaj da prereno dajem gas pri samom izlasku krivine pa zadnji deo motora krene da mi se bacaka????

moli cu vas za save,t unapred hvala?:)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Super specialist, 5929 postova
  • Lokacija: Šumadija
  • Motocikl: Suzuki GSXR600, Kawasaki ZX10R

e sad da vas pitam kao mladji kolega da me posavetujete dal to valja?????

 

ja cesto kad ulazim u krivinu (ostriju) koristim zadnju kocnicu (slajdujem) i nikad nisam pao (mozda sreca) cale mi kaze da to neradim jel mogu da izgubim kontrolu,takodje imam obicaj da prereno dajem gas pri samom izlasku krivine pa zadnji deo motora krene da mi se bacaka????

moli cu vas za save,t unapred hvala?:)

 

Jel ti to ozbiljno ili...? Ne znaš da li možeš da izgubiš kontrolu? Šta da ti kažem, trudi se dok ne uspeš.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2110 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

ja cesto kad ulazim u krivinu (ostriju) koristim zadnju kocnicu (slajdujem) i nikad nisam pao (mozda sreca) cale mi kaze da to neradim jel mogu da izgubim kontrolu,takodje imam obicaj da prereno dajem gas pri samom izlasku krivine pa zadnji deo motora krene da mi se bacaka????

 

Kocenje, skretanje, gas. Tim redom, nisi na trkama vec na ulici, da to radis sa malo jacim motorom, trebao bi ti padobran sa prethodne slike.

 

 

 

Sto se same teme tice, mislim da po suvom mogu da izvucem preko 90% zaustavne moci motocikla.

Problem mi je sto ne umem vesto da baratam zadnjom kocnicom, sto sam ove godine pokusavao da uvezbam. Takodje, jos sam daleko od potpunok ovladavanja tehnike trial-brakinga tj. kocenja do samog temena krivine, pri sportskoj voznji u kontrolisanim uslovima naravno.  ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 234 postova
  • Lokacija: Novi Sad(novo naselje)

spettacollo  znam da mogu da izgubim kontrolu ,al navika to nesvesno radim(kazem nisam imao nijedan pad ikada zbog kocenja)

znam da treba kociti pred krivinu pa onda bez dodavanja gasa ,je proci pa pri samom izlasku dati gas ::)

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 417 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Ducati

Ja sam se u maju izvrno sa motora na naglom kocenju prednjom kocnicom. Asfalt bio gladak ko mermer pa se tocak blokirao i izvrno me u sekundi bez sanse za ispravljanje. Od onda koristim (bar u gradu) obe kocnice i par puta sam morao naglo da kocim pa pocne dupe da bezi ali nista strasno. Zabodem obe kocnice ali zadnjom odmeravam koliko je klizava podloga pa po tome doziram prednju. Na vecim przinama je opasno zabadati zadnju jer brzo dupe ode napred.

 

evo neki link o kocenju http://www.webbikeworld.com/Motorcycle-Safety/braking-tips.htm

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1260 postova
  • Lokacija: Chicago

Tema je vrlo ozbiljna i zanimljiva, a iznad svega potrebna

Da li postoje dobrovoljci koji smatraju da su dobri u kocenju da za nas neiskusnije organizuju obuku? Moze i na proljece

Za prvi trening ja mu placam rucak i pice  ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 64 postova
  • Lokacija: Novi Sad

Nisam previse iskusan vozac, ali po meni je vrlo bitno oceniti asfalt i njegovo stanje. Dosta mi je neprijatno kad je noc jer ne vidim kakav je asfalt.

 

Ja koristim obe kocnice, ali kod bas jakog kocenja tezina motora se prebacuje na prednji tocak verovatno i 90%, tako da istim pritiskom na zadnju kocnicu kao kod normalnog kocenja lako dolazi do blokiranja zadnjeg tako da ne znam koliko ima smisla pritiskati zadnju u takvim kriticnim situacijama.

 

Imao sam jednu neprijatnu situaciju, provozao sam drugara , malo se zaleteo i hteo da jako zakocim pre raskrsnice, tada mi je blokirao prednji tocak, sreca nista se nije desilo, ali sam posle dobro razmislio kako sam to mogao da dozvolim. Izgleda da sama tezina na zadnjem delu motora zbog suvozaca je smanjila trenje izmedju prednjeg tocka i asfalta, ne znam, valjda bas u takvim situacijama treba koristiti zadnju dosta.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Super specialist, 5929 postova
  • Lokacija: Šumadija
  • Motocikl: Suzuki GSXR600, Kawasaki ZX10R

spettacollo  znam da mogu da izgubim kontrolu ,al navika to nesvesno radim(kazem nisam imao nijedan pad ikada zbog kocenja)

znam da treba kociti pred krivinu pa onda bez dodavanja gasa ,je proci pa pri samom izlasku dati gas ::)

Pa zato sam i pitao, vidim iz tvojih postova da nisi malouman, pa reko da proverim dal nas zahebavaš! :)

Sad voziš 125-icu, ali daće Bog da uskoro sedneš na nešto jače. Kao što ti Maki reče, do tada treba da se rešiš te navike. Jer onaj padobran nema ni u dodatnoj opremi. Ja pitao! :)

U zdravlje!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1664 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Hvala Abarth-u na odlicnom clanku ;)

 

Kakva je prica sa maxi skuterima koji imaju prednju i zadnju integralnu ( valjda se pritiskom na levu rucicu kocenje rasporedjuje 70/30 ili 60/40 na zadnji ali i na prednji tocak).

 

Vec 2 sezone vozim, ucim i isprobavam razne varijante kocenja ali nisam siguran sta je bolje za zaustavljenje, pa bi mi svaki savet dobro dosao, jer covek se uci dok je ziv ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Banned, 993 postova
  • Lokacija: kg
  • Motocikl: zx7r

Najvishe volim S krivine koje mogu da kazhem najbolje prolazim od svih. Recimo ako imam levu pa desnu i ako prebrzo udjem u prvu levu (a to uvek uradim) onda iz te krivine podizhem motor uz pomoc prednje kochnice i u sledecu krivinu (desnu) ulazim pod zadnjom kochnicom da bih korigovao putanju i stigao da oborim motor tj. da ne bih rashirio putanju i izleteo. Na ovu kombinaciju me je muka naterala jer chesto ne gledam znakove i chesto prebrzo udjem u S krivinu (volim izazove jbg.).  :)

 

Naravno ovu kombinaciju koju ja koristim ne preporuchujem nikako pochetnicima jer sam ja dosta puta pogreshio u doziranju i imao situaciju u kojoj ne stignem dovoljno da izdoziram prednju pa omashim desnu krivinu ili da previshe koristim zadnju kochnicu pa pochne da mi bezhi zadnji tochak. Najgore je da u sledecoj krivini kochish mnogo duboko i ne stignesh da oborish motor. Najbolje je vezhbati polako bez preterivanja. Mada realno je najbolja kombinacija da se u prvu krivinu udje neshto sporije a onda na izlazu neshto veci gas i umereno proci pola sledece krivine bez gasa i dodavati gas na izlazu. (ko je ovo razumeo, blago njemu)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1399 postova
  • Lokacija: Chicago IL - Babusnica - Nish
  • Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014

U normalnom saobracaju obicno koristim zadnju jer ne volim da mi se motor uvek zabada. Ako je potrebno jace kocenje onda kocim zadnjom i dodajem prednju. Ako mi nesto izleti i moram naglo da usporim onda kocim sa obe jako, sve jace kocim prednjom dok ne blokira, tada je popustam da tocak nastavi da se okrece pa opet stisnem ali za nijansu slabije.

Ljudi koji ne voze motore a vozili su bicikl lupetaju kako ne sme da se koci prednjom zbog prevrtanja. To je cista glupost. Na mom skuteru pre blokira prednja nego sto se podigne zadnji kraj. mogu da ga podignem na prednji ali na betonu ili ako malo odskocim telom ali to retko upotrebljavam (samo kad vezbam). Ipak je za motor osnovna kocnica prednja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5812 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

U normalnom saobracaju obicno koristim zadnju jer ne volim da mi se motor uvek zabada. Ako je potrebno jace kocenje onda kocim zadnjom i dodajem prednju.

 

Kada budeš kupio pravi motor obrni ovo i biće sve u redu. Obično koristi prednju, a doziraj zadnju ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja