Jump to content

Moto Zajednica

Uticaj neodgovarajućih izduvnih lonaca na auspuhu na rad motora

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 210 postova
  • Lokacija: Litija, Slovenija
  • Motocikl: Yamaha TDM 900 ( Crn k'o midnajt)

 Pozdrav.

  Zanima me kakve su dugoročne posledice neodgovarajućeg auspuha na mašinu. Naime, našao sam, po relativno niskoj ceni, Hondu CB 650 (RC05) iz 1981. Taj model originalno ima izduv 4u4, takvih orginalnih izduva je malo i kad ih nađeš koštaju ko prva ljubav, pa je prejašnji vlasnik ovog motora originalni izduv preradio na 4u2, što je OK, i na takav, iz Bogu i ljudima neznanog razloga, navario izduvne lonce od kineskog "čopera" od 125 kubika. E sad, ono što mene zanima je kako je dosadašnja vožnja sa tim izduvom uticala na samu mašinu. Nisam još imao priliku da ga provozam, pretpostavljam da ga to guši, sadašnj vlasnik je ženska koja nema pojma kakvi su ti izduvi i zašto su tu i još manje zna dali motor ide kako treba jer njoj je " i ovako dovoljno brz".

   Zato vas, koji imate više znanja, iskustva ili oboje o tome, molim da mi napišete koju reč o tome.

 

  P.S. - Naravno bih, ako bi kupio taj motor, te grdobe odmah skinuo.

 

  P.S. - Dobrodošli su i utisci, iskustva i informacije o tom modelu uopšteno.

     

  HVALA         

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 614 postova
  • Lokacija: Beograd/Užice
  • Motocikl: Honda Shadow 750 Black Widow

Pre ce se raspasti taj kineski lonac nego sto ce ista biti agregatu tako da samo teraj, k'o sto rece kolega 4t agregat, ne verujem da ce imati nekog preteranog uticaja na masinu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 210 postova
  • Lokacija: Litija, Slovenija
  • Motocikl: Yamaha TDM 900 ( Crn k'o midnajt)
Ok, to je sad dva za i dva protiv. Ima li neki način da ja to proverim bez da merim kompresiju?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

@rboban

Veoma cenim tvoje mišljenje u ovakvim temama. Bilo bi korisno da malo obrazložiš svaku od ovih stavki (rad, snaga, potrošnja, trajnost).

Hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6479 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Punjenje i pražnjenje cilindara je velika mudrolija i ne postoji apsolutno već kompromisno rešenje jer nisu isti uslovi na 1.000 RPM i na 10.000 recimo. Uprošćeno, izduv mora da obezbedi određen potpritisak, otpor, da ne bi prerano komprimovana smeša izašla van cilindara i samim tim došlo do gubitka snage i momenta  na nekim obrtajima. Sa povećanjem obrtaja raste potreba za boljom ventilacijom i obrnuto. Previše otvoren izduv čini buku  i u  vožnji se projektuje često, "dere se a ne ide" i na malim obtrajima neće da zahvati gas već štuca a kad se pretera dolazi do pucnjeva jer jedan deo smeše izgara u izduvnom vodu umesto u cilindru. Sve to čini nepravilan rad i samim tim ima negativnosti po svim aspektima. Ventili se inače hlade usisnom smesom i vremenom naleganja dok su zatvoreni i pre će da izgore ako su pretegnuti, skraćeno vreme kontakta sa sicem, nego od prigušenog izduva.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2996 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: K5Tan600A

Eto gospn. Djunta objasnio, ima jos ali nema potrebe da se siri prica duze.... Jedina napomena na njegovu pricu (koja je ISPRAVNA, samo mala dopuna) je da se usisni ventili hlade i svezom smesom i predavanjem toplote kad je zatvoren, a izduvni SAMO naleganjem i predavanjem, zato su izduvni i osteljiviji na zazor i naravno na sam izduvni sistem posle njih... Zato i ima razlika u zazoru usisnih i izduvnih... negde na forumu ima moj post o otvorenim loncima ( firmiranim ) i razlika sa njima pa neko nek nakaci link, ja nisam nasao....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6479 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

ima jos ali nema potrebe da se siri prica duze....

 

Znanje mehanike se stiče u školi, fakultetu, radionici, stazi,...nije moguće u par postova ni objasniti a još manje savladati štivo. Pročito sam tvoju linkovanu temu, tako je.

 

a ako se presteluju karburatori ili ti izmapira anjspric , pomaze li to malo ?

 

U velikoj većini slučajeva se promena izduva doživljava subjektivno pozitivno a realno je retko kad  tako. Problem kod agregata je uvek vazduh a ne gorivo iako snagu daje benzin. Za zadati mogući kapacitet usisavanja vazduha je moguće vrlo malo dodati viška goriva jer prebogata smeša guši motor jednako kao i osiromašena. Obogaćivanjem smeše od idealnog odnosa cca 15 se nešto povećava performansa ali koeficijent iskorišćenja goriva drastično pada što znači da se benzin baca odnosno potrošnja se uvećava. Većina agregta je na neki način fabrički sa smanjenom performansom radi trajnosti ali se većinom radi o realno maloj razlici. Kod električnog ubacivanja goriva podbijanje se kontroliše mehanički, Kdžetronik, ili eletronski putem ECU jedinice. Isto tako se i vrši podešavanje količine goriva, mehanički ili preko elektronike mapiranjem što je  kompleksnije i relativno lakše jer softverski  može da se utiče na sve parametre dok kod suve mehanike to nije uvek ni lako ni moguće. ECU jedinica raspolaže nizom ulaznih podataka dobijenih od raznoraznih senzora i pri serijskoj upotrebi inženjerski algoritam je uvek projektovan tako da teži što siromašnijoj smeši .Dobro izrađen softver relativno malo sputava ubrzanje, kada se obogćuje smeša, mada se tu naj više baca gorivo dok pri zadržavanju konstantnog otvora gasa posle par sekundi osiromaši smešu što se oseti ali motor ide isto. Tako je kod turing motora dok kod trkalica je manje više nategnuto do kraja uvek. U osnovi leži princip prostog  karburatora gde se za postojeći prečnik i oblik difuzora preko glavne dizne za gorivo i delimično nivom utiče ograničeno na odnos unutar smeše i promene performanse.

 

Neke promene se uvek pojave, poboljšanja su retka ili nesrazmerna naspram uloženog ali je uvek prisutno "što je babi milo to joj se snilo", bitan je zvuk,nalepnica ili izgled, motor je za kinđur gotovo uvek. Ja imam otvoren lonac i top al projektovan baš za BMW, ima jako dubok ton, pali alarme čim taknem gas i na malim obrtajima, juče idem kod drugara koji vozi "nečujnog" Fejzera, reko, čuje se da ide pravi motor, nisam ni ja imun na subjektivno zadovoljstvo i slatka drugarska peckanja.

Promenio član đunta

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja