Jump to content

Moto Zajednica

Iz: R1200GS / R1200 GS Adventure 2014 -

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 123 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS

1.Време проведено на мотоциклу:

40 км,мој друг га је дотерао данас и коначно ми се остварио сан да возим ову машину!

Данас сам прешао још 500км са ГС-ом

2.Шта ми се допада:

Највише ми се допада то што ја са својих 177 цм висине и 84 кг тежине могу лепо да додирнем тло кад стојим на семафору.Мислио сам да је много виши.Врло се лако провлачи кроз град,лако се маневрише са њим у гужви.Жао ми је што нисам имао прилику да га пробам ван пута,али биће времена.

3.Шта би могло да буде боље:

Још не знам,кад будем више возио допунићу се.Допуна:Ручица квачила ми је претврда и задњих 100км(од 500 пређених) нисам могао да притискам квачило а да ме не боли подлактица.

4.Мој утисак:

Фантастичан мотоцикл за људе мојих година(40).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

1. Godište motocikla koji ste vozili:

 

2014

 

Kupujući novu generaciju GS Adventure-a, dobrovoljno sam pristao da budem beta tester. Krajem oktobra 2013 dao sam BMW-u mog žutog ljubimca i doplatio zelenka. Motor mi je stigao sredinom februara ali sam tek u martu počeo lagano da ga vozim.

 

9b3y.jpg

 

2. Vreme provedeno na motorciklu:

 

3 meseca, 9.500 kilometara :moto3:

 

3. Šta mi se dopada:

 

Skoro sve.

 

Udobnost:

 

Sa ovim motorom, najduža dnevna tura mi je bila od Sofije do Bratislave. Posle 10-tak sati u sedlu, 50 godina staro telo nije imalo nikakvih primedbi. Izmedju tri moda vešanja (normal, hard i soft) za ovakve duge vožnje preferiram soft.

 

Imam utisak da je korman malo bliži nego kod prethodne generacije ali je osećaj u vožnji skoro identičan. Grejači za ruke rade malo slabije nego na prethodnoj generaciji ali mislim da je to namerno urađeno. Pre mi se dešavalo da me ručke bukvalno peku bez obzira što imam debele rukavica. Nadam se da će to produžiti život ručicama jer su se prethodne relativno brzo habale upravo zbog tog grejanja i meke gume.

 

Komande i razni dugmići su dosta intuitivno rasporedjeni po kormanu. Jedino mi nedostaje stari sistem za kontrolu pokazivača pravca.

 

Originalno sedište je daleko bolje od prethodne generacije i za vozača i za suvozača ali ću ga zbog dužih tura verovatno zameniti za još udobnije. Navukao sam se na Sargent. Sedište sam postavio u nisku poziciju (postoji niska i normalna pozicija). Nemam nikakvih problema sa dohvatanjem asfalta (visok sam 182cm). Visina motora se pomoću ESA sistema može bitno menjati. Kada je vešanje u poziciji za jednog, stojim sa blago savijenim nogama, punim stopalima. Ako slučajno ostavim uključen mod za dvoje a motor nije opterećen, i te kako se oseti da je podignut. Asfalt dotičem vrhovima obuće. Kada se motor natovari i sedne suvozač, sve je kako treba.

 

Zaštita od vetra za noge je fenomenalna. Cilindri sa strane su malo podignut a rezervoar izgleda malo spušten pa ne postoji prostoj kroz koji bi duvalo oko nogu.

 

Vožnja:

 

Dodatna snaga zahvaljujući vodenom hladjenju se i te kako oseća. Toshiba ko ludo. Sa tri puna kofera, dve dodatne torbe, sa tank torbom i sa suvozačem, bez problema sam digao do 210. Ipak, morao sam da otpustim gas jer sam osetio neko lupkanje od nazad (Tanja). Koliko sam vozio dok sam bio sam neću da kažem jer Tanja može ovo da pročita.

 

U krivinama leži fenomenalno. Iako je nekoliko kilograma teži od prethodnog Adventure-a, imam utisak da se ovaj lakše upravlja i obara. Vozio sam ga na 4 stepena po nekim planinskim putićima i nije mrdnuo. Stari motor sam vozio za Metzeler Next a novi motor je došao sa Michelin Anakee 3 malo većih razmera.

 

Prva brzina mu je nešto kraća što ima svojih prednosti i mana u zavisnosti od tipa vožnje.

 

Elektronika savršeno odrađuje posao. Zbog vremenskih prilika, novi mod za kišu sam, silom prilika, testirao par hiljada kilometara. Blago ubrzava, ne dozvoljava visoke obrtaje a sistemi za stabilizaciju se aktiviraju i pri najmanjem odstupanju. Kočnica postaje tvrđa i nema naglog kočenja. I pored toga, ne sprečava te da digneš veću brzinu.

 

Dinamic mod sam testirao tokom nekoliko sati preticanja u Poljskoj. Ispaljuje kao raketa.

 

Enduro mod sam probao na obilaznici izmedju Pirota i Bele palanke (preko sela Ponor). Po totalno razbijenom putu vozio sam kao po ravnom (malo preterujem ali je stvarno dobro). Oduševljen sam i nadam se uskoro da ga proverim još više izvan asfalta.

 

Enduro Pro mod nisam probao. Pošto u ovom modu motor podivlja, nije moguće uključiti ga (slučajno) preko komandi kompjutera. Za razliku od ostalih mod-ova koje dugmetom u toku vožnje možeš da menjaš, da bi se uključio Enduro Pro, treba da ispod sedišta uključiš nekakvo sranjce i da imaš druge gume.

 

U standardnom Road mod-u motor prosto klizi po putu.

 

Dobrom i iskusnom vozaču ova elektronika i ne treba jer će prilagoditi vožnju uslovima na putu. Ipak, elektronskim ograničenjima se smanjuje mogućnost slučajne greške i produžava se životni vek vlasnika BMW-a. Po sistemu: Živi bili (i ponovo pazarili od nas motor).

 

Prtljag:

 

Ja sam odlučio da kupim originalne BMW kofere. Verovatno su Touratech bolji i lepši, ali je kod mene prevagnulo to što sve brave otvara jedan ključ. Osim toga, Touratec nema u svojoj ponudi zadnji centralni kofer za ovaj model. Malo su povećali kapacitet bočnih kofera ali je onaj falični (izrezan zbog auspuha) postao u donjem delu još uži. To mi je dosta ružno. Top case je i dalje igračka. Osim što je dobar kao naslon za saputnika, kada je prazan u njega staje jedna kaciga. Na putu ga natrpam dodatnom opremom i alatom a od gore nabijam torbu sa laptopom. Lalajko mi je objasni zašto je taj kofer toliko mali. Njegov prečnik je takav da mogu da se nabodu dve rezervne gume.

 

Originalna BMW tank torba je dosta mala. To je tako jer je gornji deo rezervoara uzan i štrči na gore, pa je površina za postavljanje torbe manja. Zato sam uzeo Hepco Street Enduro tank torbu koja se kači magnetima za dodatni nosač kod poklopca rezervoara.

 

Na prethodnom Adventure-u sam imao Akrapovič auspuh i moram reći da mi nedostaje njegov zvuk.

 

Rezervoar je 30 litara i ovaj put je napravljen od aluminijuma. Pretpostavljam da je ideja da se u slučaju pada aluminijum samo deformiše a da ne pukne kao plastika. Manji je za 2 litre u odnosu na prethodnu generaciju ali u BMW-u kažu da se ništa time ne gubi jer je smanjena potrošnja.

 

Dizajn:

 

Meni motor izgleda odlično - lepši mi je uživo nego na fotografijama. Kada sam ga video prvi put, naježio sam se. Svetla, kljun, kontrolni instrumenti…

 

Jedina zamerka je narandžasta nalepnica R1200. Kao da je dizajnirana u PowerPoint-u. Ceo motor je mat a nalepnica je glanc. Nekako ću to preživeti. ;)

 

Druge sitnice:

 

GPS Navigator V - sjajna igračka. Malo sam ušao u fazon sa upravljanjem pomoću rotirajućeg obruča na volanu i mnogo mi se dopada. Ne mora da se pušta volan da bi se šetalo kroz meni.

 

Ono čemu sam se mnogo radovao a to je veza sa aplikacijom za telefon Smart Link (pokazivanje temperature, vremenska prognoza, stanje na putu…) de fakto je primenljiva samo kada imaš data transfer. To znači da možeš da je koristiš i u inostranstvu ali je tada cena data transfera bolna.

 

Interesantna stvar je integracija GPS-a sa samim motorom. Sve informacije o motoru i vožnji su dostupne na ekranu navigatora. Zahvaljujući ovome posedujem veoma važne podatke bez kojih ne znam kako bih vozio (ironija). Na primer, tokom prvih 10 hiljada kilometara sam vozio prosečnom brzinom od 91km/h; brzinu sam promenio 17.721 put; prednjom kočnicom sam kočio 12.163 puta a zadnjom 14.412. Ovo poslednje mi je interesantno. Kočnice su na GS-u integrisane, što će reći, stiskaš prednju a kompjuter procenjuje da li treba da aktivira zadnju. Do sada nikada nisam stiskao nogom zadnju ali vidim da je kompjuter aktivira mnogo češće nego što sam mislio.

 

Mehanički tempomat sam imao na starom Adventure i skoro da ga nisam koristio. Čak sam i javno govorio da je to nepotrebna stvar. Nisam bio u pravu. Ovaj elektronski super radi. Na primer, ako na auto putu pretičeš kolonu motora, možeš spokojno desnom rukom da mašeš kolegama a levom da kontrolišeš brzinu (ubrzavaš ili usporavaš).

 

 

4. Šta je moglo biti bolje:

 

Zaštita od vetra:

 

Verovatno zbog estetike, prednje staklo je osetno manje u odnosu na prethodnu generaciju Adventure-a. To ima za posledicu veću buku u kacigi (nije prijatno da se sluša muzika) a i oseća se jako strujanje vazduha po ramenima. Najviše strada saputnik. Iako ima Shuberth C3, jednu od najtiših kaciga, Tanja je otkačila od turbulencije vazduha na zadnjem sedištu. Pri većim brzinama je morala da se sakriva iza mene da joj vetar ne odnese glavu. Daleko od udobne uvaljenosti na zadnjem sedištu na kakvu je navikla na prethodnom GSA-u. Wunderlicht windsheald je upravo stigao pa ću da vidim kako radi.

 

Potrošnja:

 

Za, do sada predjene kilometre, prosek mi je bio 7.1 litar na sto. Fakt je da ga posle prvog servisa nisam štedeo. Na žalost, dosta vremena sam se kretao, maksimalno natovaren, po auto-putevima velikom brzinom (160 pa na gore). Tada potrošnja odlazi u nebo. Pri normalnoj vožnji, troši oko 5 litara.

 

5. Moj utisak:

 

Drugovi Nemci, svaka vam čast. Dobro odrađen posao.

 

Napomena: ovo su moji utisci iz ugla korisnika motora a ne nekog stručnjaka.

  • Podržavam 26

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 79 postova
  • Lokacija: SRBIJA
  • Motocikl: Кенондејл

post-28509-0-11790600-1406809555_thumb.jpg

 

 

1.Време проведено на мотоциклу:

600km, tek je stigao, cekao sam ga 3 meseca

2.Шта ми се допада:

Nisam ga jos kao covek probao jer jos nije razradjen, potrosnja mu je odlicna sa 30 litara sam presao 610km doduse nije vozen preko 120km/h

3.Шта би могло да буде боље:

Menjac mi je pomalo cudan, mozda se jos nisam navikao

4.Мој утисак:

Odlican motocikl za duge voznje, ekonomican (iako je skup), brz, udoban, ili ga volis ili ne, nema izmedju

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 30 postova
  • Lokacija: Geneva
  • Motocikl: R1200GSA

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/115704-bmw-r1200ga-adventure-lc/

1.Vreme na motory:

od Marta 2015, 16000km

2.Sta mi se dopada:

Udobnost, osecaj sigurnosti, preglednost na putu, agilnost. Prosecna potrosnja mi je stala jos odavno na 5.2l i ne mrda.

3.Sta bi moglo da bude bolje:

Prednje staklo je malo , inace zastita od vetra je odlicna. Zamenio sam za Puig koji odlicno radi posao.

4.Ukupan utisak:

GS je potpuno ispunio moja ocekivanja, uzeo bih ga opet.

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 123 postova
  • Lokacija: CH
  • Motocikl: R1250GSA / R1150GS

1.Време проведено на мотоциклу:

Od maja do decembra 2018te - oko 15k km.

2.Шта ми се допада:

Podesavanja za voznju su detaljna i brza. (i mnogobrojna :-)  )

Motor odlicno lezi na putu, ima dosta snage, moze poneti puno prtljaga, a prosecna potrosnja je prihvatljivih 5,2-5,3 l/100km.  (povecanjem putne brzine znacajno raste potrosnja pa dostigne i  7-8 l/100km)

Sa lakocom se vozi 10 i vise sati, napravim pauzu samo za benzin ili klopu. (to je bio slucaj i sa starijim modelom)

Tockic za navigaciju je jako prakticna stvar, promena modova voznje, podesavanje ogibljenja.

3.Шта би могло да буде боље:

Vizir bi morao pruziti zastitu od vetra makar na nivou prethodnog ADV modela.

Osim toga mehanizam za podesavanje vizira je traljavo uradjen pa je obavezno dodati ojacanje kako bi se smanjilo vibriranje.

Menjac se jako razlikuje u odnosu na prethodni model, i vise mi se svidjao kao odvojena komponenta.

Plastike od kojih su izradjeni prekidaci nisu na nivou prethodnika.

4.Мој утисак:

Nakon 50k km na modelu iz 2008 sva poredjenja su mi u odnosu na taj model.

Sve je makar za nijansu bolje sem gore navedenog,  uz akcenat na vizir i menjac koji su po meni losije reseni na LC modelu.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja