Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha FZ6 ili Honda Hornet600

Recommended Posts

  • U prolazu, 4 postova

Listao sam i kopao po forumu da bih prikupio informacije koje mi trebaju,ali nigde nisam moga da nadjem nesto konkretno na ovu temu.Planiram da kupim jedan od ova dva motora,pa me zanima vase misljenje,njihove prednosti i mane,poredjenja,i sta bi mi vi preporucili.Gledam motor do 2006og god.Svaki odgovor i misljenje su dobro dosli...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

Evo da pomognem koliko mogu.

http://www.motopuls.hr/images/stories/TESTOVI/T071/071UT_600-Naked.pdf

 

Mislim da ce ti estetika igrati ulogu a sto se tice najboljeg odabira, najbolje je probati pa videti :neznam: . Tu su negde oba tako da svakako neces pogresiti.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 330 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Black Adder F4isport

Ja sam vozio oba,nisam ih posedovao,Hornet 600 2002 je imao burazer pa sam ga vozao kad sam hteo i lego mi je ko i svaka Honda,odlican motor za po gradu,a moze i do 100-150km da posluzi,solidno udobno,ako zanemarimo vetar koji je nezaobilazan za svaki naked. FZ6 sam vozio 5-6 puta posle posla,i nikako mi nije legao. Mnogo mi se svidjao pre toga,al posle tih nekih 150-200km mozda malo vise totalno je otpao kao opcija. Naravno moras sam da probas i da sam odlucis. Moj glas ide za Horneta posebno ako je 2005-06.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 500 postova
  • Motocikl: R 1250 GS ADV
  • Bivši baksuz :), 598 postova
  • Lokacija: Beograd / Leskovac
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer

Druze, sad sam se malo zapio, pa ne bih da pisem, ali posto sam pre godinu-dve imao slicnu trilemu, mozda mogu da ti pomognem. Koliko si visok i za kakvu namenu planiras motor?

 

Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 4 postova

hvala svima na odgovoru

@dejan neskovic-visok sam 185 tezak 85.motor planiram za manje vise normalnu voznju na takvom motoru(gradska voznja i po magistralama malo),dok se ne uhodam(posto sam do sada vozio samo krosera)pa onda s vremenom sto vise udjem u stos da se prebacim na sportsku varijantu i jurnjavu 1moto3.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Bivši baksuz :), 598 postova
  • Lokacija: Beograd / Leskovac
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer

S obzirom da si stavio samo najmlađe a ne i najstarije godište koje ti ulazi u kalkulaciju, kao ni budžet, a ni to da li želiš motor sa ili bez poluoklopa, proći ću kroz celokupnu priču o razvoju modela:

 

Yamaha:

98 - izlazi motor FZS600 sa poluoklopom, motorom od Yamahe Tundercat, sa nekih 98 konja,

02 - FZS600 dobija reviziju u vidu "mačkastog" poluoklopa. Prestaje da se proizvodi 2003 zbog EURO standarda.

 

(Ovaj model karakteriše izuzetno dobar agregat, sa linearnim rasporedom snage. Takođe, ovaj model je karburatorski. Motor koji bez ikakvih problema ide kroz gradsku gužvu, izuzetno je upravljiv i ima dobar odziv u krivinama, a poluoklop vozaču daje neku zaštitu i na većim brzinama (autoput).

 

04 - izlaze dva modela: FZ6 Fazer i FZ6-n. Fazer je sa poluoklopom, N je naked. Preuzet je agregat od R6 i uradjen detune.

06 - oba modela dobijaju reviziju, takozvana S2 serija.

 

(Osnovna razlika između Fazera i N verzije je, sem u poluoklopu, u menjaču. Odnosno, brzine na Fazeru su produžene zbog touringa, dok je N varijanti dodat taj brutalniji karakter, sa skraćenim brzinama, boljim ubrzanjem, na uštrb krajnje brzine. Za razliku od FZS600 modela, Yamaha 04-05 pati od nedostatka obrtnog momenta u nižim i srednjim obrtajima, dok im je eksplozija snage na nekih 8000 obrtaja. Takođe, Yamahe 04-05 imaju injection umesto karburatora, i pate zbog TPSa koji se kvari. U svetu je u periodu od 2004 do 2006 bilo nekih velikih opoziva zbog tog TPSa, naravno, ne i u Srbiji. Položaj vozača na FZ6 modelima je blago uspravljeniji u odnosu na FZS600, što manje zamara na dužim vožnjama. Sa S2 serijom, Yamaha FZ6 je donekle ispeglala problem sa nedostatkom obrtnog momenta u nižim i srednjim obrtajima, i rešila problem TPSa).

 

Honda:

98 - pojavljuje se CB600F (Hornet) sa motorom od CBR600 i prednjim točkom od 16 inča.

00 - pojavljuje se CB600FS sa poluoklopom, naked se i dalje proizvodi, a oba dobijaju prednji točak od 17 inča.

03 - Hornet dobija reviziju, veći rezervoar, dok se verzija sa poluoklopom ukida.

04 - na osnovu Horneta, Honda predstavlja CBF 600 morocikl, koji se uklapa u EURO standarde, sa poluoklopom i naked, primeren novim vozačima i devojkama, sa manjim brojem konjskih snaga.

06 - Hornet dobija novu reviziju, i što je najbitnije, dobija upside-down vile.

 

(Honda ima značajno bolji, mekši i uglađeniji menjač u odnosu na Yamahu. Svi modeli od 98 do 06 su karburatorski. Prvi model Horneta sa injection sistemom je predstavljen 2007 godine. Hornet ima malo niže težište i agresivniji izgled od FZ6. Meni, koji imam 181cm je delovalo da mi je premali, kao i da sam nagnutiji napred više nego što mi se dopada. Hornet ima brutalnije ubrzanje i bolje rešen raspored obrtnog momenta od Yamahi 05-06.)

 

Posedovao sam FZS 600 (99 god) i FZ6-n (05 god), neko vreme vozio FZS 600 (03 god) i u nekoliko navrata probavao Hornet (02, 05 i 06 god).

 

Iz mog iskustva:

- ako bih uzimao motocikl sa poluoklopom, to bi bio Yamaha FZS600 iz 2003 godine, jer izgleda prelepo i na njemu je sve doterano do savršenstva, ili FZ6 Fazer S2 (2006 godište) jer je njemu "ispeglan" menjač i TPS ne pravi probleme. Razlika u ova dva je negde oko 1500 eura.

- ako bih uzimao naked motocikl, to bi bila Honda Hornet 06, pre svega zbog USD vila, iako FZ6-N S2 ima injection i uspravniji položaj sedenja. Razlika u ceni između ova dva ne bi smela da bude više od 200-300 eura, u zavisnosti od stanja i opreme)

 

Definitivno, bitno je da sedneš na Horneta i FZ6-n kako bi video položaj tela na tvoju visinu i dužinu ruku.

  • Podržavam 13

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 4 postova

hvala puno,i svaka cast na profi objasnjenju.1aha.gif u svakom slucaju poslusacu tvoj savet, i isprobati oba,pa koji mi bude bolje lezao,njega cu pazariti,mada sam u svakom slucaju planirao da uzmem naked,tako da je za sada hornet favorit zbog tvog kvalitetnog review-a.hvala jos jednom

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 57 postova

Uzmi motor koji je u boljem stanju,sigurno neces pogresiti.Meni je lepsi Fz6n, i moze lepo sportski da se vozi,hornetov dizajn mi je dosadan,a kvalitet je odlican i kod jednog i drugog.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 649 postova
  • Lokacija: Beograd, Vinca
  • Motocikl: yamaha FZ6 fazer

U svetu je u periodu od 2004 do 2006 bilo nekih velikih opoziva zbog tog TPSa, naravno, ne i u Srbiji. Gresis, nije vazno gde je kupljen motor, po broju motora (sasije) se vidi kome se menja, a  kome ne u slucaju da crkne. Licno sam prisustvovao u Platneru kada su coveku zamenili TPS bez pitanja gde je kupljen, o troski Yamahe naravno... To je akcija koja je jos aktuelna na teritoriji cele Evrope. 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 49 postova
  • Lokacija: Gornji Milanovac
  • Motocikl: Yamaha fz 6

Imas fz6n u Gornjem Milanovcu u fabrickom stanju, covek ga je kupio novog, presao je oko 15000 km. Orginalna kilometraza milion posto, jer poznajem coveka 15 godina. Prosle godine je presao 1500 km za celu sezonu. Pre nekog vremena mi je pominjao da bi ga mozda prodao. E sad godiste nisam siguran, ali je tu negde 2007, 8.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja