Jump to content

Moto Zajednica

Prvi enduro motor za početnika

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 546 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Beverly 300 i.e. Suzuki GSX650F/GSXR600

Pre svega, hvala hvala hvala svima na komentarima, od neprocenjive su pomoći.

 

Čitajući temu i forum, nekako mi se izbor sveo na KLE i TA, ali bliži sam KLE.

 

Zašto?

 

Kao što sam rekao na početku, ovo bi mi bio prvi motor i motor sa kojim bih trebao da preležim "dečije" bolesti, da se naviknem na gabarite, na upravljivost, na saobraćaj oko sebe, krivine, na davanje gasa, kočenje i sve ostalo što ide...

U početku bih ga najviše vozio po gradu i vrlo kratkim relacijama, pa mi položaj furzastera i neudobno sedište (pretpostavljam) ne bi predstavljalo problem. Ili ne bi predstavljalo takav problem u početku, gde bi vožnja trajala do sat vremena po NBG i sl. Dakle, u početku sigurno to ne bi bila ozbiljna putovanja. Nakon to bih se navikao na motor, stekao samopouzdanje, onda bi to bili jednodnevni izleti do Avale, Fruške Gore i sl. Znači, do 150-200km maksimalno.

Sa druge strane, ohrabrile su me priče da prašta greške, da je dobar izbor za prvi motor, da je jeftin za održavanje i da registracija ne košta puno.

 

Imam strah od motora i zato ne bih uzimao ništa jače... mislim da je 500 ili 650cc prava mera za početnika. Ne bih vozio nikoga sa sobom, barem prvih nekoliko hiljada kilometara, plaše me i brzine, tako da mi nije minus to što je "mrtav", jer mislim da ne bih ni smeo da ga vozim 150. Drugim rečima, mislim da je super što lepo ide na 90-110km. :)

 

Evo nešto što sam još iskopao na polovnim automobilima:

 

http://www.polovniautomobili.com/oglas4165742/kawasaki_kle_500/

 

i prilično me privlači... :) lepši mi je novi model (2005-07), nego prethodni. Kako vama izgleda? Jel imate neki komentar ili savet?

 

Takođe, Transalp mi je ušao u uži izbor jer koliko sam ispratio forum vidim da je strašno pouzdan, upravljiv, da se svi kunu u njega (osim onih koji voze teneru, to je izgleda neki odnos Crvena Zvezda vs Partizan) i da je jednom rečju - odličan motor sa kojim nema greške. Ovo sam iskopao na oglasima:

 

http://www.polovniautomobili.com/oglas3837722/honda_transalp/

 

Deluje ozbiljnije, jače i sl. Malo je van mog maksimalnog cenovnog ranga, ali možda bi se dalo ispregovarati...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6297 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Imaj samo jedno na umu, Transalp je za dve klase bolji motor od KLE-a i nisu za direktno poredjenje. KLE kupuje onaj koji nema para za Transalpa :) A kao sto mozes da vidis hvale ga iskljucivo vlasnici koji ga imaju i koji na drugi motor i nisu seli. Sem proverenog dobrog agregata, KLE ni u cemu ne odskace od bilo kog drugog endura, cak sta vise. Lose kocnice, lose ogibljenje, tvrdo sediste su samo neke od mana koje ce ti smetati na KLE-u, a Transalp ih nema.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Oba motora koja si pronašao deluju jako lepo na fotkama, a ne sumnjam ni da su u stvarnosti u dobrom stanju. Transalp koji si pokazao je na bugarske tablice, tako da ako se za njega odlučiš imaćeš još trošak carine... Ipak, ako ikako možeš da se iscimaš finansijski i da "dobaciš" do tog ili nekog sličnog Transalpa, uzmi i ne razmišljaj dalje... Takođe, i onaj Pegaso 650 za 2700 je odlična kupovina po meni (lično bih pre kupio tog Pegasa nego KLE-a). Agregat kod tog Pegasa je isti kao kod Yamahe XT 660. Na kraju, pošto kupuješ polovan motor, neka ti pre svega na prvom mestu bude u kakvom je stanju, a ne da li je model X ili Y. Krš od Transalpa je gori izbor od dobrog KLE-a i obrnuto.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 439 postova
  • Lokacija: Pancevo
  • Motocikl: Piaggio Beverly Sport Touring 350

Transalp deluje jako lepo, i svakako da je bolji od KLE-a, ma nek bude i za tri klase, meni zaista nije bitno, i pride, nema potrebe zaista sa tim forisranjem, hvali ga samo onaj ko ga ima, i vozio je samo njega, itd, itd... Ja pricam realno o motoru o kom mogu da pricam, kao i ostali vlasnici, i prilicno je smesno da se spominje i ko je vozio samo njega, kada znam i ja sam da neki ljudi koji su ovde komentarisali... moze se reci da su u najmanju ruku kompententi za to.

 

Elem, ako mozes da se ispruzis za ovog Transalpa ne razmisljaj mnogo, em je mladji, em je bolji, ALI, racunaj startnih 400e vise za cenu, plus carina, nemam pojma koliko je, pa servisi, i ti troskovi, sto bi trebalo da se uradi itd... to sve ide u troskove.

Sto se tice KLEa, lepo izgleda, i ima lepu opremu, ostalo bi jedino da ti Ivan iz Beograda uradi vizir, koji je cini mi se 35e, i Boban sediste koje je 100e, i imas motor koji je, ajde da kazemo zbog ovih mrzovoljnih ovde, na dve ipo klase do Transalpa. 1nanana.gif

 

 

U kakvu se ovo filozofiju pretvorilo... 1neznam.gif

 

 

U svakom slucaju, moje licno misljenje je da ce tebi KLEka biti odlican pocetnikci motor cije mane neces ni primetiti, jer nemas pojma realno1moto3.gif, i gde ces nauciti sve sto je potrebno, od osnova odrzavanja motora, do toga kako se vozi. Ja mogu da garantujem da je to jedno udobno iskustvo, jer mi je to KLE prvi veci motor, i mene sluzi odlicno, i naucio me je svasta, a vala i ja sam naucio svasta sa njim. Ako zelis da sednes, pogledas uzivo, dobijes savet, kritiku na racun motora, itd... pusti mi privatnu poruku i dogovoricemo se, toliko od mene. 1zdravo.gif

 

U stvari evo i slika kako to izgleda kad imas vizir i sediste.1moto3.gif

 

28rlemv.jpg

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1893 postova
  • Lokacija: Prokuplje
  • Motocikl: Strom 650 xt

Transalp je mnoooogo bolji izbor nego kle. Neces pogresiti ni da uzmes kle-a ali sto kaze Aca transalp je 2 klase iznad. To je motor koji se veoma lako vozi. Prasta greske ali ipak dovoljno jak da mozes i na ozbiljne ture s njim. Veoma je pitom pa nemoj da te plasi veca kubikaza. Lakse ces da ga prodas sigurno. Vozio sam super teneru ali ipak imam visoko misljenje za transalp. :) Honda je honda rekli bi mnogi. Afrika i ST su isto dobri ali preteski motori za pocetnika pogotovo ST.

 

Da se ne uvrede vlasnici kle-a ali ruku na srce za pare s kojim raspolaze postavljac teme bi ste i vi pre izabrali transalpa.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 439 postova
  • Lokacija: Pancevo
  • Motocikl: Piaggio Beverly Sport Touring 350

Svakako, ako je u dobrom stanju i imam novca sto da ne. Bolji jeste kao sto ponovih vise puta, ali to nije 2500e koliko kolega zeli da da, to je 3000+. :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Narod koji bira lažove i lopove nije žrtva već saučesnik!, 1953 postova
  • Lokacija: Čačak
  • Motocikl: Yamaha XTZ 750 Super Tenere

Da zaboravio sam na Trans Alp, koji je takodje dobar izbor, a o cemu svedoci podatak da je svojevremeno u Evropi bio najprodavaniji enduro motor. Na tebi je da se odlucis ali u svakom slucaju bolje resenje predstavlja bilo koji dvocilindricni motor, a posebno onaj koji se ne buni zbog nizih obrtaja sto za pocetnike moze biti od znacaja.0stabre.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5490 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Slazem se da je Transalp ozbiljnija "sprava", mada je pitanje da li bi pocetnik tih prednosti bio svestan.

Drugacije je kada posmatras sa stanovista iskusnijeg vozaca i pocetnika.

 

Elem, ovaj KLE je od mog drugara (registrovan je na forumu jako dugo, ali vrlo retko pise), u odlicnom je stanju, bukvalno kao nov....a i bio je na jednom hodocascu...IOM TT (vozio ga je moj drugar, nakon cega je dovezen u Srbiju):

 

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/91425-bajkersko-hodocasce-isle-of-man-tourist-trophy-2012/page__hl__hodocasce

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Very Funny Rider, 1123 postova
  • Lokacija: NBG
  • Motocikl: ホンダ Tamić Varadero XL Litra '07

Dokazano je da kad covek sedne sa KLE-a na Transalp (Hondu) progleda...

 

- siri korman i udobniji

- poluga menjaca kao kroz sir

- nizi obrtni moment...vozi se na 3k obrtaja bez muke

- lepse se sedi..fuzasteri su vise napred

- pouzdanost..nema manu lanca bregaste kao kod KLEa...magneti i sranja..

- kocnice...ne moras da mislis unapred kao kod KLEa. Stisnes...zakucava.

- ima jos dosta stvarcica...

 

Pisem ovo jer sam vozio oba motora...i KLE i Transalp...razlike su drasticne..sto rece Aca gore...2 klase bolji

 

Ono sto mi se dopada kod KLE-a jeste tisi rad motora..sa fabrickim auspuhom..to je jedino.

 

- 2 clana foruma ovde (prijatelji) su prodali KLE i kupili Afrike...

- 1 clan...takodje moj prijatelj..je poceo da se smeje kad je probao Transalpa..a on je tad vozio KLE 2007...na moje pitanje zasto se smejao...odgovorio mi je "ovo se vozi kao biciklo..jako lako"

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BIG ENDURO FREAK, 640 postova
  • Lokacija: Novi Sad; Zrenjanin;
  • Motocikl: Honda TRANSALP XL600V 1987

Samo ću reći TRANSALP :D ali ako ti je prvi prvi motor, bolje teraj nešto do 250cc prvo, pa ondak pazari trandžu . Pozzz,

 

Sent from my Optimus 2X using Tapatalk 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 641 postova
  • Lokacija: Mataruska Banja-Klina Metohija
  • Motocikl: MZ ETZ150,Suzuki Bandit 650N

Jedina prava mana kod KLE-a je taj famozni magnet,i to samo kod starijih modela.I znate li zasto majstori ne vole vlasnike KLE-a,pa zato sto im svracaju samo na zamenu ulja.1nanana.gif1nanana.gif1nanana.gif1nanana.gif1nanana.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Andragog, 4685 postova
  • Lokacija: On off road
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05

Noviji KLE je jos slabiji ima 44 ks tako da kad se stave dve osobe i pun kofer bice povuci potegni....

Trans alp je manji motor od KLEa, sedni pa ces videti !!!

KLE koci dobro, ima disc 300mm i samo oni koji sa eRa sednu na KLe oni tvrde da slabo koci....

Dominator i Transalp sa jednim diskom slabije koce od KLEa

Ala ti pomazemo, mani ga Mito :lol: :lol: :lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 305 postova
  • Lokacija: Blizu granice!
  • Motocikl: KLE 500

Krš od Transalpa je gori izbor od dobrog KLE-a i obrnuto.

Čovek je dao najbolji savet tako da gledaj da pazariš što očuvaniji motor.

Sve kritike na račun KLE-a su istinite i koliko vidim niko od vlasnika ovde to ne poriče.

Modeli proizvedeni posle 1997 nemaju problem sa magnetom tako da o tome nemoj da brineš.

Potrošnja kod dobro naštelovanih KLE-a je malo preko 4l i to je kod većine nas vlasnika istih nekako već postala uobičajna računica.

Prednost niže registracije je već napomenuta(ispod 10.000 din).

Kočnice istinski nedorečene ali zato prilagođavaš vožnju toj činjenici.

Ja sam visok 180 i mogu ti reći da su mi kolena zgrčena tako da planiram obično pauze na pređenih 200km, što zbog zgrčenih kolena što zbog neudobnog sedišta. Bilo je tu i po 4 h vožnje bez stajanja pa se izdržalo ali nije preporučljivo. Kombinacija sa sedištem i jagnjećom kožom je znatno udobnija a nije finansijski zahtevna.

I sada koji god motor da kupiš gledaj da ga što više koristiš i to je suština, sipaš i voziš a ne venčavaš se sa njim. Motori i služe da se menjaju, pa par sezona na DR350, pa TA, pa nakon toga na AT ili ST, možda i na TDM-u, Varaderu i GS-u a pod uslovom da imaš dovoljno vremena, para, da se tvoja bolja polovina ne boji vožnje i promaje, da ti posao omogućava svakog vikenda vožnje itd itd.

Gomila ljudi dobije mogućnost da ostavri svoje želje iz detinjstva i onda nakon par hiljada km na svom ljubimcu shvati da motor nije baš ono što su zamišljali do tada i brže bolje otvara temu u oglasima.

DaKLE :zvizduk: kupuj dobro očuvan primerak bilo kog modela iz užeg izbora i uživaj što više na njemu pa kad dojadi ili životne okolnosti drugačije nalože, menjaj. Ako izabrani model više stoji u garaži onda je sva ova pisanija bezvredna jer će ti služiti samo za hvalisanje.

Uzdravlju se dugo vozio ! :zdravo:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 198 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XRV750 RD07a

E druze pogledaj i ovaj sajt, jako je koristan da vidish to o chemu prichamo (polozaj tela i fuzastera). http://cycle-ergo.com/

Ukucaj par modela koji ti se svidjaju i svoje dimenzije i skrolom na mishu poredish te modele. Samo josh da dodam da se Afrika i ako je teza vozi lakshe od KLE-a a o transalpu necu ni da pricham, nize je teziste nego na kle-u tako da kada predjesh sa kle-a na trandzu bukvalno kao da je trandza u beztezhinskom stanju, takav sam utisak ja imao... Inache meni se vishe svidjaju transalpi do '99 godishta nego ovi noviji.

btw imao sam bukvalno isti motor kao shto je kolega Adler gore okachio, isti vizir, isto sedishte samo druga boja, sada ne znam gabarite od kolege Adlera a moje sam napisao pre par postova i zakljuchak je sledeci (prichamo o mojim gabaritima):

Vizir - ne sluzi nichemu, ok sluzi da ti vetar ne bije u grudi al zato glavu otkida

Sediste - Jeste malo bolje ali je problem tamo gde se spaja sa rezervoarom, mnogo je usko i testisi najebavaju uglavnom, za suvozacha je dosta bolje jer ne klizi ka vozachu...

Polozaj tela uzasan za moje gabarite, generalno imam dugachke udove pa kada sedim i drzim korman laktovi su mi polu savijeni i to ubija lopatice i vrat...

Kolena prelaze udubljenja na rezervoaru koja su predvidjena za njihi bukvalno kada kochish sve vreme se dochekujesh jajima na rezervoar.

Znachi, na losije kochnice i mekshe ogibljenje se naviknesh, nije nikakav problem, magnet i lanac bregaste je reshen od 1996-1997 godine, ali ove stvari koje sam gore napisao ne smetaju odmah nego nakon nekog vremena i smetaju sve vishe i vishe kako vreme odmiche...

Isto tako mislim da je i transalp mali za tvoje gabarite.

Ako se ipak odluchish za transalpa pogledaj neki do '99 godista jer ce ti se pre uklopiti u budzet i naravno najbitnije je da je u dobrom stanju.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 439 postova
  • Lokacija: Pancevo
  • Motocikl: Piaggio Beverly Sport Touring 350

Ja sam 182cm sto se tice toga, i nemam nikakvih problema sa kolenima, niti klizanjem, niti dupetom vise. Imam samo sa vizirom, gde jeste zasita bolja ali ne tako kako pricaju, fali jos malo da bi bilo kompletno, imam vec neke ideje za to, ali videcemo. 1zdravo.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Prošao, 184 postova
  • Lokacija: Kotor Varoš (Republika Srpska)
  • Motocikl: Kawasaki Ninja 250R

Svako hvali svog konja kako vidim, inace moja preporuka je za KLE zbog manjih troskova odrzavanja i tvog niskog budzeta posto TA izadje na finu cifru na kraju... KLE uz male prepravke se sredi a dosta je pouzdan. Kad putujes sa takvim motorom pauziras nekad, nije namjenjen za sto brzi dolazak do odredista pa da sve boli...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1175 postova
  • Lokacija: S. Venac - Beograd
  • Motocikl: Maca

TransAlp jeste bolji motor od KLEa ali je i skuplji. Tu je vec na tebi da odredis sta tacno zelis i koliko si spreman da izdvojis za to.

Neko ti je gore vec dao sjajan savet - bolje dobar KLE nego los TA i obrnuto. Treba ti motor koji ces voziti a ne popravljati, a po pravilu te uvek izadje jeftinije da u startu malo doplatis za dobar primerak nego da sredjujes malo jeftiniji ali los.

 

Skrenuo bih ti paznju na jos jednu stvar - Bugarska vazi za groblje automobila i motora. Ljudi sastavljaju olupane i skrsene masine i uvaljuju ih po veoma primamljivim cenama. Ne kazem da je onaj TA sa oglasa lupan ili sl. ali ako budes isao da ga gledas obavezno povedi majstora koji ce znati da prepozna da li je motor samo zasminkan.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 439 postova
  • Lokacija: Pancevo
  • Motocikl: Piaggio Beverly Sport Touring 350

Haha, dobro pitanje. :D

 

Evo ovo: http://www.polovniau...azove_sanke.php

 

1nanana.gif

 

Versysa. Nikad ga nisam vozio, ali mi se izuzetno svidja, e sad, da li moze da dobaci cenom do njega, to je vec druga stvar.

Sto bi voleo ovog eh:

 

http://www.polovniautomobili.com/oglas4022980/kawasaki_versys/

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 863 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: R1200GSA

Želim da uzmem motor, ali ih nisam ranije vozio (ne računam nekoliko sati na skuterima 50cc i vespi 200cc), tako da računam da ću sada prvi put sesti na pravu mašinu.

 

Iz tih razloga, voleo bih da uzmem neki motor koji će mi pomoći da savladam osnove, da se naviknem na gabarite, upravljanje, težinu itd. Prvenstveno po gradu, pa za izlete (Avala, Fruška Gora i sl.), pa kada bude dovoljno kilometara u nogama i za ozbiljnija putovanja i off-ove.

 

Zbog ovog podvucenog bih pre uzeo Transalpa.

To je najupravljiviji motor i najlaksi za manevrisanje koji sam ikad vozio (preko 500cc, dakle ne racunam mali supermoto od 200cc i 130kg). Meni je laksi za voznju od KLE-a.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • taj sam, 175 postova
  • Lokacija: Bosna i Hercegovina
  • Motocikl: Bandit 600

ja bi mu preporučio ovo pravi motor

nažalost nevjerujem da ga može dovesti u srbiju.

a motor sam gledao probao i motor je bukvalno NOV.pravi motor za početnika,tako pitom i povozit..

 

ali srce je prevagnulo banditu :hej:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6281 postova
  • Lokacija: Hameln, Germany
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Covek planira da potrosi do 2500e.

 

To je sve u redu, ali mislio je neko (cak i postavljac teme) na opremu koju treba kupiti? Jakna, kaciga, rukavice, pantalone.... svega mnogo?

 

S obzirom na visinu i tezinu vozaca, moj savet bi bio ST, a preostale pare potrositi na (dobru) opremu i neko manje doterivanje motora.

 

Eto. ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Rođen da peca, nateran da radi, 260 postova
  • Motocikl: FZS 1000 (ostali samo dugmići)

Covek planira da potrosi do 2500e.

 

To je sve u redu, ali mislio je neko (cak i postavljac teme) na opremu koju treba kupiti? Jakna, kaciga, rukavice, pantalone.... svega mnogo?

 

S obzirom na visinu i tezinu vozaca, moj savet bi bio ST, a preostale pare potrositi na (dobru) opremu i neko manje doterivanje mootora.

 

Eto. ;)

 

Moja prica. Kupio kao prvi motor u zivotu ST, doterao je za pristojnu cifru I eto veselja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 94 postova
  • Lokacija: bg
  • Motocikl: R1150GS, DR650SE, RM85L

S obzirom na masu i gabarite vozača, jedino ST može da proba da zadovolji sve zadate uslove ove potrage...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja