Jump to content

Moto Zajednica

Kako uvesti polovan motor iz Inostranstva...

Recommended Posts

  • U prolazu, 58 postova
  • Lokacija: Vrbas
  • Motocikl: BMW R1200RT

U prvom delu ću vam navesti jasno čitav postupak, onako kako bi po mom mišljenju sve trebalo da teče a da bude jasno, kvalitetno , legalno i sigurno.

U drugom delu ću vam ispričati priču kako sam stisnuo zube i pokušao kupiti motor ,,povoljno,,pre nego što sam kupio motor kako treba.

Znam da postoji više ovakvih tema, ali, obzirom da ja nisam uspeo naći potrebne odgovore kada su mi trebali,(što ne znači da ih negde na forumu nema),rešio sam da:

1. na sopstvenoj koži osetim sva zadovoljtva kupovine željenog motocikla

2. to zadovoljstvo podelim sa vama

 

 

Dakle ovako...

 

1.Odabir motora

(ovde neću ništa pisati, to je intimna stvar)

 

2.Gde i od koga kupiti motor u inostranstvu:

 

Motor možete kupiti praktično gde želie, ali...obzirom da se ,uglavnom, u zapadnim zemljama ne izdaju probne tablice za motore(sem u Nemačkoj,koliko ja znam)morate motor voziti na prikolici.Naravno, ako je motor koji kupujete registrovan ,možete se sa prodavcem dogovoriti da vam da punomoć da motor možete dovesti u Srbiju.

Lična iskustva su da ako se odlučite da ne idete lično da odaberete motor, isti kupite isključivo u Nemačkoj i to od dilera.Razlog je taj što jedino u ovom slučaju možete biti (prilično) sigurni da će sve biti onako kako je rečeno.

U okruženju, generalno,imamo komšije koje uglavnom o svojim mašinama ne vode računa i često su u očajnom stanju, sa lažnom kilometražom...(imam prijatelja koji iz Italije šalje polovne motore po ostatku Socijalističke Evrope, pa znam).Imam slična iskustva sa Bugarima i slične informacije o Madjarima.

 

Ovo sve što sam napisao posebno ima smisla ako želite da kupite zaista dobar polovan motor, za sebe.Ono što nam se nudi ovde,,jeftino,, iz inostranstva, ako je jeftino, budite sigurni da ima falinki.Često su u pitanju havarisani motori koje ovde armija preprodavaca ,,majstorski,, popravlja i šminka.Jedno je gotovo sigurno: NEĆETE KUPITI ODLIČAN MOTOR JEFTINO.

Mobile.de ili Autoscout u Nemačkoj su DOBAR IZBOR.Ja sam svoj motor tražio i čekao na Mobile.de.Mislim da je najbolje vreme za kupovinu motora kraj sezone,tada imate najbolji izbor.Posle par dana traženja odredjenog modela udje se u štos, i vidite sve nove ponude.Ja sam ovaj posao radio intenzivno mesec dana.Moja je preporuka da motor kupite od dilera i to što ozbiljnijeg.Svaki diler ima direktan link na svoj sajt, pa tamo možete utvrditi o kome se radi.Dileru bez problema možete poslati mail sa svojom ponudom za konkretan motor.U principu, uvek će vam odgovoriti.Neka vam ne bude neprijatno da date bezobrazno malu ponudu,na taj način vrlo brzo doći će te do njihove najniže cene za koju su spremni da prodaju motor.

Preporučujem da kupite motor od dilera koji daje garanciju za isti.Ova garancije ne važi u Srbiji, ali činjenica da je diler spreman da kupi garanciju za motor koji proda u Nemačkoj govori o tome da su sigurni da prodaju kvalitetnu mašinu.

Za razliku od dilera, fizička lica kojima se obratite po oglasu u Nemačkoj često vam neće ni odgovoriti, i jako su skeptični prema kupcima iz Srbije i inostranstva uopšte.

 

3.Kako kupiti motor:

Bilo bi najbolje da onaj koga angažujete za dovoz motora ima dovoljno znanja o ovoj temi da može utvrditi istinitost opisa iz oglasa.Takvih ljudi ima, raspitajte se po forumu a mogu vam i ja dati kontakt čoveka koji je sve to obavio za mene i u moje ime (nije to uradio baš za pet ali za četiri jeste).Ovde dolazimo do sledeće važne preporuke, a to je da motor kupite na svoje ime pri čemu će te dobiti originalni račun sa vašim podatcima.Ja sam platio uslugu prevoza motora od centralne Nemačke do Srbije (kuća-Vrbas) 400 eur.Ovde je bilo uključeno pregled motora i odgovornost za isti u toku transporta sve do moje kuće.

Od dilera možete zatražiti da vam zvaničan račun izda sa manjim iznosom od stvarnog.To bi bilo ok ako hoće, ali, što je diler ozbiljniji to je mogućnost za ovako nešto manja.

 

4.Papiri...Carina...

Ovo je fenomenalna tema o kojoj uglavnom ne znamo ništa.Pokušaću da razjasnim koliko mogu.

Najčešći način uvoza u Srbiju je taj da se originalni računi ne prikazuju, već se prikazuju računi nekih fantomskih firmi iz Madjarske(barem kada je u pitanju uvoz iz Nemačke), a čije pečate ustvari imaju naši špediteri te oni i prave takve račune na licu mesta.Ovo se radi zbog toga što se pri uvozu pri proceni vrednosti koristi katalog zemlje iz koje je motor uvežen, a kako je Nemački katalog najskuplji a Madjarski ne postoji, primenjuje se Italijanski katalog koji je najjeftiniji.Ovakvim načinom od svog legalnog motora pravite nelegalan,i ja tako nešto nebih preporučio.

Pitajte bilo koga od dobavljača koji vam preporuče da uradite ovakav uvoz, da li garantuju pismeno da nećete imati nikakvih problema sa papirima u budućnosti i videćete kakav će odgor biti.Neće vam garantovati!

Iz tog razloga sam tražio originalni račun na svoje ime i zahtevao od onoga ko je dovozio motor da taj račun prikaže carini.

U celoj matematici ja sam mogao proći jeftinije nekih 500 eur da sam sav ovaj posao obavio kako ne treba.(nabavna cena motora u Nemačkoj je bila 4000 eur).Što se mene tiče ne želim da uštedim 500 eur i imam falcifikovane papire.

Sticajem okolnosti imam i poznanika koji je inspektor, a posao mu je baš provera legalnosti motornih vozila.Priča iz prve ruke je sledeća:Mi tačno znamo kako se uvoz najčešće obavlja i da su jako česti falsifikovani računi.Povremeno dobijamo naloge za zvaničnu proveru ovakvih računa i potom pokrećemo postupke protiv odgovornih lica.Neće niko pri tome vas lično teretiti već će neku firmu preko koje je radjen uvoz, ali problemi sa motorom ostaju.

Dalje,dobićete obračun carine i ostalih troškova, te nakon plaćanja obavite tehnički i registrujte motor.

 

Toliko za sada.Opisani način kupovine je moja lična preporuka a činjenice koje sam izneo su proverene i tačne.Jedina svrha ovog posta je razmena mog ličnog iskustva sa vama kojima treba što više informacija o ovoj temi.

Rado ću odgovoriti na pitanja na koje odgovor budem znao.Na ona koja ne znam, neću ni pokušavati da odgovorim.

Pozdrav svima, dajte mašti krila...i gaaaaaas!

  • Podržavam 15

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 2024 postova
  • Lokacija: Београд
  • Motocikl: Био некад јапанац сада понтадеранац,и поново јапанац

Реци ми да ли би и колико јефтиније изашло да си сам отишао по исти мотор и довезао га .

Одличан пост из мог угла,прочитао сам разно разна искуства и овако нешто увек значи0takoje.gif

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 187 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Inzuma 250

Jako dobro objasnjeno i u potpunosti se slazem za sve preporuke o nacinu pronalaska motora, dovoza i postupku carinjenja motora, jedino sa cime se ne slazem je da ozbiljnom dileru iz Nemacke nikako ne nudite bezobrazno nisku cenu. U vecini slucajeva nece vas ni udostojiti odgovora, a i ako dodje do pregovora i eventualne pogodbe, budite sigurni da je to samo u slucaju da mu vozilo (motor ili auto) dugo stoji na placu i da do tada nije mogao lako da ga proda, sto budi sumnju da vozilo mozda ima skrivenu manu. I ako prihvati vasu nisku ponudu, maksimalno ce vas iskulirati i uskratiti vam pomoci oko izvoznog carinjenja i vadjenja probnih zoll tablica, odnosno pustice vas da sami obilazite nepoznati grad i obavljate pomenutu papirologiju. Vise puta sam imao slicnu situaciju, iako nisam nudio bas mnogo niske ponude.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 58 postova
  • Lokacija: Vrbas
  • Motocikl: BMW R1200RT

Bracabgd,moje je mišljenje da nije jeftinije otići u Nemačku po motor.U jednom pravcu je barem 1000+ km + prenoćište+vinjete+tvoje vreme+gnjavaža oko carine...

 

rogec,kada sam rekao ,,dati bezobrazno malu ponudu,, računam da se zdrav razum mora imati.Recimo,ako diler traži u oglasu 4000 eur za motor, slobodno mu ponudite 3000 eur.To je sasvim ok i diler vas neće kao neozbiljnog ignorisati.Potpuno si u pravu da ako je motor odličan , popust će biti možda ništa, a možda 200-400 eur.Vredi pokušati pregovarati.Sve zavisi od toga za koju cenu je diler nabavio motor.Obavio sam niz ovakvih pregovora i u nekim slučajevima uspeo dobiti popust cca 300-400 eur.Ovakvim pristupom uvek sam ostvario korektan kontakt sa dilerom, stvarno bez izuzetka.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 187 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Inzuma 250

Slazem se. Od 2008.godine, od kada je pocela SEK-svetska ekonomska kriza, Nemci vise nisu izdasni na pogodbi. Popust od 400eur je bingo, u principu realno je ocekivati popust u iznosu koji odgovara ceni zoll tablica i izvoznih papira cca 150-200eur.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 199 postova
  • Lokacija: Prijedor RS
  • Motocikl: Yamaha Majesty YP 400

Probne tablice izdaju se i u Sloveniji. Proljetos sam sebi uvezao motor iz SLO. Otisao u SLO, izvadio sve potrebne papire, sjeo na motor i pravac BiH!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 187 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Inzuma 250

Probne, odnosno izvozne tablice pored Nemacke i Slovenije imaju i Holandija, Hrvatska, Madjarska, Slovacka i Austrija, mozda i jos neke drzave, ali ja znam samo za navedene. Italija, Francuska, Svajcarska nemaju probne tablice koje bi mogle biti koriscene za izvoz vozila u drugu drzavu. Cena izvoznih tablica u Nemackoj zavisi od oblasti u kojoj se vozilo privremeno registruje, a razlika moze da bude 30-80eur. Prosecna cena Nemackih zoll tablica sa osiguranjem za 15 dana je 130eur. Uslov za dobijanje zoll tabli, takozvanih crvenih tabli je da vozilo mora imati vazeci TUV, sto znaci da mora biti potpuno tehnicki ispravno. Pre kupovine vozila obavezno proverite da li ima vazeci tehnicki pregled TUV, a ako nema da li ga je moguce uraditi i na ciji trosak pada cena tehnickog pregleda. Znajte da i najmanja neispravnost moze da utice da ne prodjete tehnicki pregled, od dubine sare na gumama, banalnih nedostataka svetlosne signalizacije, pa do limarijskih ostecenja, koja nama ne izgledaju kao bitan faktor za bezbednu voznju do kuce. Ukoliko niste u mogucnosti da prodjete tehnicki pregled, mozete uzeti i njihove probne tablice sa osiguranjem za 5 dana, takozvane zute table, za 70-100eur, ali njih ne odobravaju policije Madjarske i Hrvatske, tako da se pripremite za dodatni trosak u vidu casti policajaca i carinika. Za zute table nije uslov vazeci tehnicki pregled TUV. Austrijske izvozne tablice su dosta skuplje i kostaju do 250eur za 15 dana.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5472 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Zna li neko da li se placa carina na uvoz motocikala iz EU?

 

Ukoliko su motocikli evropske proizvodnje (npr. BMW) i ako pri kupovini dobijes dokument EUR1 (mislim da se tako zove, nisam siguran) kojim se potvrdjuje poreklo vozila, onda ne placas carinu, u protivnom placas po regularnoj stopi.

Taj dokument je lakse dobiti kada se kupuje od dilera.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 187 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Inzuma 250

Da, uz potvrdu da je vozilo evropskog porekla tzv. Eur1, kupac je oslobodjen placanja carine, tako da se na osnovicu obracunava samo 20% poreza. Oslobadjanje carine nije moguce za americke i japanske motore.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 865 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: X11

Probne tablice izdaju se i u Sloveniji. Proljetos sam sebi uvezao motor iz SLO. Otisao u SLO, izvadio sve potrebne papire, sjeo na motor i pravac BiH!

 

Preko kog sajta si nasao motor i na koji si nacin komunicirao sa prodavcem?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 58 postova
  • Lokacija: Vrbas
  • Motocikl: BMW R1200RT

Carina se ne plaća na sva motorna vozila proizvedena u EU.Primer, Honda je imala proizvodni pogon u Španiji gde je proizvodila određene modele motocikala.Ako kupite takav motocikl na njega ne biste platili carinu (uslov je da obezbedite dokument EUR 1).Dakle , nije bitno sedište matične firme (Japan , Amerika...), bitno je da se konkretan motocikl koji želite da kupite proizveo u EU.Neki proizvodjači imaju proizvodne pogone u EU a neki nemaju.

Ja sam ,recimo,kupio Yamahu koja se proizvodi u Japanu i ,naravno, platio carinu 8% (Carina na motocikle je 5 i 8%, u zavisnosti od kubikaže).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 199 postova
  • Lokacija: Prijedor RS
  • Motocikl: Yamaha Majesty YP 400

Preko kog sajta si nasao motor i na koji si nacin komunicirao sa prodavcem?

 

Preko sajta avto.net . Sa prodavcem sam se cuo preko pasanca koji u tu vrijeme radio u SLO. Otisao sam na rijec prodavca da je motor u odlicnom stanju, sto se i ispostavilo. Motor je posjedovao servisnu knjigu i sve racune od servisa. Sto se tice papirologije u SLO se sve rijesi na jednom salteru, od odjave motora do probnih tabli....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 55 postova
  • Lokacija: s.selo
  • Motocikl: Ducati, Kawasaki, KTM

Sada po novom kataloska vrednos iz kataloga ams I plus carina 5 do 8% ako je motor proizveden van evro unije.nema veze iz koje zemlje dolazi u proseku 200e skuplje pa na gore

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 224 postova
  • Lokacija: Hamburg
  • Motocikl: NC750x, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan

Probne tablice izdaju se i u Sloveniji. Proljetos sam sebi uvezao motor iz SLO. Otisao u SLO, izvadio sve potrebne papire, sjeo na motor i pravac BiH!

 

Mozes li mi molim te objasniti kako ide sad kod nas u bih za carinu (homologaciju glupu)? Sestra zivi u sloveniji, zet slovenac, pa bih lako nasao motor dobar, brine me jedino politika bih.. Ako ti je lakse, pisi mi na privatne poruke (interesuje me koji si motor uvezao, i kako sta sa papirima, spedicija i sta sve vec ne).

 

Gledam kle-a 2006-to, ili neki maxi skuter od 500ccm (yamaha, piaggio, gilera itd).

 

Hvala unaprijed!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja