Jump to content

Moto Zajednica

R1100-1150-1200GS: Zicani tocak

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Potaknut uvek aktuelnom temom: http://forum.bjbiker...iciranje-felni/

 

BMW X točak je naj jači od svih žičanih moto točkova, tjubeles, dvo ukršten asimetrično četvorederdni raspored žica, jedini jači je tro ukršten "by Woody". (Da ne objašnjavam geometriju). Točak se jako teško oštećuje, malte ne će pre da se slomi nego što će se iskriviti od udarca, da izuzmem čvrkanje uz trotoar. Može da bude funkcionalan i sa 6 pokidanih žica i ako se kojim slučajem desi na putu da se iseče koja, ne treba ništa dirati osim izvaditi parče sa niplom a drugi ostatak uz obruč iseći na par sanrimetra i zakriviti tako da ne može da ispadne na spoljnu stranu ko iz praćke i povredi nekog ili ošteti gumu u nagibu.

 

Sam obruč je izuzetno početno čvrst ali izdržava i 2cm ugibanja bez deformiteta. Svaki moto žičani točak ne sme da se greje preko šezdesetak stepeni jer dolazi do trajnog omekšavanja i ne može se ponovo povratiti nekim kaljenjem kao što se to primenjuje sa gvožđem. Pri plastifikaciji se predmet izlaže temperaturi od 180°-200° i sam proces traje više časova tako da točak drastično izgubi od svog kvaliteta malte ne neprimetno. Ako je nužno ispravljanje, isključivo se radi na hladno.

 

Završni izgled ovih točkova bude od čistog poliranog aluminijuma, mislim da je to naj optimalnije, koji je lak za popravku, ošmirgla se ogrebotina i ispolira da se ne vidi, ali go, ne zaštićen aluminijum je podložan oksidaciji i traži s vremena na vreme tretman zaštitnim mažama. Eloksirani točak bude od srebrnog, sivog,dimljenog pa do crnog. Sam taj sloj jeste poprilično tvrd i imun na dosta oštećenja ali je tanak, od 8/100 do nekih 12/100 retko 14/100 jer deblji sloj puca usled savijanja koji moto točak trpi tokom voženja. BMW točak ima dosta tanak nanos i očas posla se skine šmirglom. Ukoliko se traži estetska reparacija, moj predlog je poliranje do čistog ili farbanje postupkom za obojene metale. Sama eloksaža se ne može prekriti nikakvom bojom, sa vrlo malom efikašnošću se može naneti takozvana Eloxal boja ali ne postoji izbor boja. Ponovno eloksiranje kod nas tu i tamo postoji ali se traži bogatstvo. Kod sive eloksaže postoji rizik izbijanja silicijuma i poprimanja semf boje.

 

Žice su izuzetno jake, čelične sa debelim slojem bakra pa tek onda završni sloj sjajnog hroma koji se ne ljuspa već što je normalno, od kamenčića se pojave sitni krateri ali nema korozije jer bakar ne otpada gotovo nikako. Dovoljno je ispolirati žice kremom i ti sitni ubodi se neće videti osim pod naočarima.

 

U niplu žice postoji mali osiguravajući imbus, mnogi ne znaju za to i zeznu žicu, duboko je unutra i zamaskiran prljvaštinom i mukotrpno je za očistiti i prići mu, plus je potreban izuzetno oštar i jak ključić, nije predviđeno da se dira svaki čas i utiče na geometriju točka. Sam nipl neće nikad da pukne ili otkine navoj i mako izgledao zarđao u suštini nije previše.

 

Glava žice jako čvrsto se sama namesti uz predhodno tačno postavljanje, ima ankere za vezivanje i nakon demontaže potrebno je ponovo ankerisati što je vrlo pipavo i može doći do oštećenja i nemogućnosti čvrstog fiksiranja. Sam navoj je kovan i širi od samog tela žice i uz specifičnu glavu čini zamenu krajnje problematičnom, skoro da je nemoguće žicu izvaditi i ponovo vratiti celu, mahom se mora seći jer redovno dolazi do oštećenja samog obruča ako se ne zna specifična metodologija. Znači, na putu do bez 6 žica ništa ne pokušavati, dovesće točak na cilj pod punim opterećenjem bez brige.

 

Moto žičani točak ima n x veće zahteve od biciklističkog i potpuna je zabluda imati takav pristup kod bilo kog a posebno kod BMW X geometrije koja nije za objašnjavanje, ko prihvati ko ne... Jednom žicom ovom točku se može totalno poremetiti geometrija uprkos onih ostalih 39 i praktično je moguće zameniti samo jednu žicu i nikako silom,( koja je enigmatična) većom od ostalih, a već zamenu dve žice nije moguće prosto uraditi već mora ceo točak na sto. To je danak neuništivosti i sigurnosti koju on pruža pri putovanju. Ako geometrija nije tačna, ne samo dovoljno dobra, on polako počinje da se krivi sve više i više, to traje jako dugo istina ali u jednom momentu točak se uskopisti i motor više nije funkcionalan a to se može desiti kad se najmanje nada. Bez preke potrebe ne treba ga čačkati. Obruči su dosta grubo završavani i jako teško im se očitava i tumači geometriji što može odvesti u stranputicu, na izgled kriv može da vrti gumu ko po šini ali i obrnuto. Naravno, točak koji vrda jede gumu preko mere i može joj skratiti vek na jednu trećinu a da ne govorim o samom osećaju tokom vožnje gde neispravan točak ne pruža dobar odziv sa podloge. BMW je neke 2007 izostavio "fine truing" i od tada dosta točkova je problematično, mada i pre nisu bili apsolutni, tako da ima dosta pritužbi i reklamacija ali su oni izvukli komercijalnu crtu i iskalulisali da im se više isplati da bez pogovora menjaju točkove u garantnom roku a mnogima nakon isteka ih prodaju za skupe pare. Inače BMW ne servisira točkove u svojoj režiji. Od početka ugradnje X točka, menjani su proizvođači uz neka poboljšanja ali osim razlike u završnoj obradi i izgledu, ništa bitnije. Postoji i prednji od 21", olakšane glavčine i setovi podebljanih žica i niplova od čistog inoxa, opet by Woody.

 

Same srca točkova su plastifikovana pre ultra precizne mašinske obrade i ne treba ih dirati iz čisto estetskih razloga a u glavnom su jako izdržljiva. Vađenje samih ležajeva gotovo da čini oštećenje jer su spakovani na tvrdo, bez dobrog alata, veštih i pre svega brzih prstiju, nije moguća zamena ni uz dobro grejanje. Na prednjem točku je spojna šajbna za kilometar pinjon i ne pažnjom se čas posla ošteti.

 

Prednji točak ima nesimetrične ležajeve sa umetnutom biksnom u jednom i tačnom distanc čurom, sama osovina je tesna i uz do nekle specifičan dosed na lagere i otuda traži specifičniji alat za dinamičko uravnoteženje ali zadovoljava dobar konusni prihvat ali sa aksijalnim pritezanjem a ne kao većinom radijalnim. Zadnji točak nije moguće balansirati na konus već je potreban alat koji simulira prihvat kao na točku. Postoji OM pomagalo a i može se napraviti sa manje ili više tačnosti pri balansiranju, zavisno od konstrukcije i same izrade.

 

Pored redovnog glancanja, potrebno je posebnu pažnju obratiti na mesta izlaza žica iz samog obruča, tu je slaba tačka kod svakog točka, ovde posebno jer je sic dosta dubok i tu se neminovno zadržava vlaga i javlja se oko žice galvanska korozija koja se jako teško sanira, postoje posebni zapunjivači al skoro da su nedostupni. Kod čistog aluminijuma je to manje izraženo i odmah se uoči, a kod eloksiranog se ta korozija odvija neprimetno i tek kad pukne završni sloj ispod se pokaže dosta dubok karijes. Pre pucanja se pojavi blagi mehur, jednostavno se vidi i oseti da nije baš ravno. Ako se to uoči, bolje je odmah ukloniti mehur nego se praviti da nije ništa jer ispod eloksirajućeg sloja može biti karijesa po par mm u dubinu. Jedini način održavanja je povremeno kanuti kap teflonskog ulja i u vožnju, pa će centrifuga da nabije masnoću kolko tolko.

 

Postoje određene razlike po serijama ali je suština ista.

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2329 postova
  • Lokacija: Wien/Požarevac
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

@djunta

 

Ti si moj idol!!! Uvek se odusevim tvojim postovima koje rado citam! I brate, kako te nije mrzelo da napises ovoliki post i to u dva sata ujutro?!

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

@djunta

 

Ti si moj idol!!! Uvek se odusevim tvojim postovima koje rado citam! I brate, kako te nije mrzelo da napises ovoliki post i to u dva sata ujutro?!

 

Hvala Srle, ne bi te ta idologija odvela nikuda veruj mi. Juče mi je bio retko stresan dan, zaspo pridveče i onda noćno vilaijsanje.

 

Jel vidiš koje predznanje treba da bi vozio BMW. Svaka čast :takoje: I Caponord ima žiičane felne.

 

Hvala i tebi takođe, pred znanje postoji još ohoho, tad sam okreto glavu od BMW-a a sada je zahvaljujući baš njemu ponovo podstaknuto.

 

Ide sezona tokom koje se smišljaju ideje šta bi se doterivalo na motorciklu, pročešljo sam "stare" teme pa reko ajd da doprinesem kolko tolko. Nedavno se dobar poznanik vratio sa dugog puta na kome mu je oštar kamen iseko 2 žice pri 5 na sat pa reko ajd par saveta za takvu situaciju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 293 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: Triumph sprint 900 Kawasaki Z500, Triton 650 Gilera 500 LTE 1938g.

Dosta davno imao sam takav točak na popravci,ali ja sam samo zamenio pokidane žbice i odneo ga na centriranje,pošto to sam nisam nikad radio.Dva moja drugara koji su mogli iscentrirati točak od trkačkog bicikla na 0.1mm ovaj nisu uspeli na manje od 2 mm posle višednevnih pokušaja. Ima li neko da to zna da uradi? Ovo se dešavalo pre oko 15 ili više godina,kada je takav točak bio novost.

 

Mirko

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Dosta davno imao sam takav točak na popravci,ali ja sam samo zamenio pokidane žbice i odneo ga na centriranje,pošto to sam nisam nikad radio.Dva moja drugara koji su mogli iscentrirati točak od trkačkog bicikla na 0.1mm ovaj nisu uspeli na manje od 2 mm posle višednevnih pokušaja. Ima li neko da to zna da uradi? Ovo se dešavalo pre oko 15 ili više godina,kada je takav točak bio novost.

 

Mirko

 

Bickl točak može žicama da se dovede do 0 bez problema, tek koliko sam lim nije gladak, čak je tako i omogućeno dok moto točak ne sme tako da se radi. I dan danas je ovaj točak problem u tom smilu ali ima par njih.:lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 358 postova

Svaka cast, citao sam i ja dostih tvojih postova, ali nisam komentarisao. Redovno nesto naucim kada ispises, i hvala ti na ovom strucnom izlaganju, samo tako nastavi!

 

Pozz :zdravo:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Svaka cast, citao sam i ja dostih tvojih postova, ali nisam komentarisao. Redovno nesto naucim kada ispises, i hvala ti na ovom strucnom izlaganju, samo tako nastavi!

 

Pozz :zdravo:

 

Podbadaj,podbadaj :oda2:, drago mi je da se čita "lektira". Pošto vozaš TA, od njegovog točka je i počelo, motor je pri uvođenju u nagib u nekom momentu klecao jer se obruč pomerao u stranu zatežući žice koje su bile labave. Ima tu i tamo nekih mojih piskaranja u kojima ukazujem da nije moguće imati nonšaltni odnos prema točku.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 74 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: BMW R 1200 GS

I ja bi molio za pomoć...doduše ne za svoje točkove , već točkove dobrog prijatelja... i pitanje glasi da li ima neko ko bi bio rad da se pozabavi zicanim tockovima od gs-a 1200 ?

 

Da li se ti time bavis i da li bi prihvatio ili imas nekoga na koga bi mogli uputiti tockove .... ?

 

Prednji tocak ima i blago ostecenje na bandazu-obrucu i tu je i bila jedna momački labava spica ... sve u svemu treba da se dovede u red...ne igra toliko levo-desno koliko ima udar gore-dole .... dok zadnji udara levo-desno .....

 

Jednom recju treba oba tocka dovesti u red .....

 

Dodatni problem je kad bi i kako to mogli resavati pošto je čovek iz Splita ... mogao bi doći kod mene na par dana i mi doneli gole točkove di god kažeš :)

 

Fala unapred...pozz :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

... i pitanje glasi da li ima neko ko bi bio rad da se pozabavi zicanim tockovima od gs-a 1200 ?

 

ili imas nekoga na koga bi mogli uputiti tockove .... ?

 

 

 

Ima radih uvek, imam Woody-a, uptiću te na pp.:lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Klip sa YT, forumska tema je 27 strana:

 

 

Došlo je do kidanja  svih žica iz još uvek ne utvrđenih razloga, navdno BMW vrši ekspertizu. Dva su moguća uzroka, prvi, otpadanje kočionih klješta što se inače dešavalo kod ranijih modela, zaborave ljudi da stegnu šrafove ili otkinu navoje nedakvatnim postupkom. Ovde stoji jedan šraf na motoru i diskutabilno je da li klješta mogu da iskoče toliko da zakače žice ako samo jedan šraf otpadne. Čitajući forume, navode ljudi iskustva sa ovim problemom, naime, sila stezanja je niža u odnosu na predhodnike i iznosi svega 25Nm, što jeste malo, ali jasno stoji u manualu da se ta dva šrafa menjaju svaki put nakon odvijanja i da imaju na sebi osiguravajuću masu protiv odvijanja.

 

Drugi mogući uzrok su sami točkovi, konkretno zadnji, klip iz moje garaže i na osnovu koga je izdejstvovan set novih, motor prešao svega 650km došavši pravo iz servisa:

 

 

Ovaj je objavljen na Fejsu i dobijen je nov:

 

 

Ne mogu da donesem sud da li je moguće da velika olabavljenost žica može biti tolika da počnu da kače o klješta, kod Tenere 1.2 može doći do samo odvijanja niplova i ispadanje žica koje zakače u kardan, al kod BMWa se niplovi ne odvijaju i uopšte žice stoje stabilno jako dug period ako je točak kako treba. Ima nekoliko aktuelnih tema po netu oko točkova vodenjaka, prolaze i meni kroz šake i bude po nekoliko labavih ali nisam zaključio da je to nešto značajnije u odnosu na predhodni model 1.2, međutim izgleda da jeste izražajniji problem, naročito kod zadnjeg točka. Konstruktivno je točak jednak još od GS-a 100PD, ali je drugojačijim načinom sklapanja uvedenim kod modela 1.2, njihov kvalitet osetno opao, sada izgleda ispod crte. Zbog problematičnosti tog tipa točka, BMW servisna mreža ih ne servisira, da bi smanjili broj reklamacija, jednostavno su povećali toleranciju oscilovanja od teoretske nule sa ukupnih 1,3 na 1,7mm i ujedno smanjili silu pritezanja sa 5Nm na 4 i dali kvazi uputstvo, "zategnite labavu žicu" na tih 400grama, jer taj točak što se više steže sve se više krivi čak i na blagi dodir, tako da su tim načinom samo zadovoljili oči kupaca, da žica ne landara ko na klipovima a točak bude kolko tolko ravan na stalku, ne uzimajući u obzir opterećenje u vožnji,  labav točak se kišobrani i guseniči gubeći svoju i okruglinu i osnost što vozač pogrešno protumači i reaguje. Dobar točak je sa klaćenjem +/- 0,30 po obe ose, neka granica je ukupno 1,1 po mom kriterijumu. Zategnutost žica od 5Nm je mala za ovakav tip točka a kamoli 4Nm, da zanemarim rizik greške u zatezanju pri malim silama.

 

Gde je problem kod BMW LC točka. Sam završni oblik obruča je drastično bolji nego kod svih predhodnih modela i praktično je samo očitavanje komparaterom lakše i u tom smislu je moguće taj točak dovesti na oko u lepše stanje i zato je čudno što je tolerancija povećana umesto suprotno, jednako važi i za silu pritezanja. Ne verujem da je razlog toliko loših točkova u načinu komfekcioniranja jer su se već diskutabilno sklapali, sumnjam da je sam liv lošiji zarad cene koštanja jer je zarada astronomska, ali je moguće da je odlivak plastičniji i mekši da bi se dobila bolja forma i završni raster finiš, ako je tako, sila zatezanja bi morala da bude još veća da bi kompenzovala stišljivost materijala. Možda je glavni razlog dimenzija točka, širina obruča je bila uža u početku upotrebe ove konstrukcije, na vodenjaku su obruči širi i samim tim uglovi žica  su ih doveli u manju nosivost, uz smanjenje sile pritezanja i drastično povećanje snage i obrnog momenta agregata, sile opterećenja koje se sada javljaju su osetno veće i  uz sve predhodno navedeno, dolazi do prevelikog i prebrzog degradiranja točkova, naročito zadnjeg zbog udrane snage agregata.

 

BMW je uvek menjao točkove u garantnom roku bez diskusije, barem u inostranstvu, drugo je pitanje da li se dobije isti, bolji ili lošiji, međutim, počeli u izgleda da se opiru, pustili su kroz servisnu mrežu uputsvo da ako je 6 žica lavbavo da se samo zategnu, preko da se točak zameni, što je protivurečno jer kad im se odnese točak van garantnog roka na servis, jednostavno ne primaju jer ih ne rade i nude kupovinu novog, ili kao pregledaju i kažu da je sve u redu. Staro uputstvo za ovaj tip točka sadrži izričitu napomenu da je moguće zameniti samo jednu žicu, preko toga točak mora da se servisira, tako da nalog o zatezanju 6 žica nije održiv, kad su toliko labave ko na klipovima, praktično su jednake ko za zamenu.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6712 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Onaj čovek se zamalo preklao na ogradi kao Alpska kobasica u "Maksiju" :O

 

Izgleda da je R1150GS bio poslednji pravi BMW, ovo ostalo je smeće i ne vredi taj novac.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1461 postova
  • Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive

Citajuci djuntu i ja sam odavno dobio osecaj da je BMW jedno obicno smece .... slazem se ...

 

mada on je perfekcionista u svakom smislu te reci , pa to treba shvatiti tako ... a nece da se bakce sa drugim motorima u tom smislu , BMW mu je omiljen ... inace verujem da mnogi motori nebi bili postedeni njegovih kritika ....

 

zato ja imam aluminijske felne na smecu .... 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1461 postova
  • Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive
Pre 3 sati, đunta je napisao:

Klip sa YT, forumska tema je 27 strana:

 

 

 

 

 

 

Djunta , molio bi te da drugi put postavis link do teme , ako nije problem , da ne trazim ko lud ...

 

http://www.ukgser.com/forums/showthread.php/481186-Get-The-Sandwiches-Ready-GSA-Rear-Wheel-Collapse

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1461 postova
  • Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive


Djunta ( izvini , nemam pravo slovo na testaturi )

 

Citajuci tu temu sve do 27 strane , cak i onaj koji je temu otvorio kaze 

 

How many updates do you need? The calliper came loose and destroyed the rear wheel. Done and dusted.

 

 A posto je ranije vec rekao da BMW nije hteo ni da cuje za krivicu , gde si ti procitao da prave ekspertizu , mora da sam propustio ?? , stetu je pokrilo osiguranje , vise je nego ocigledno da je njegov poznanik , ciji je snimak shvatio svuju , skupu gresku a internet se u meduvremenu raspisao do 27 strane ...

 

Plus toga , na 25 strani , pri dnu iste teme ima i slika , nema puno filozofije 

 

Do neke godine , koliko sam mogao da shvatim kraj 2016 , tockove je radio nemacki BEHR , a posle toga je menjan proizvodac i sad jih radi firma GLM iz Kine

 

Znaci ko ima GLM tockove da obrati paznju , prosto ... sredit ce se i to , siguran sam ... 

 

a ko ne veruje , neka prosto proda smece , prosto !!

 

u meduvremenu , ja na alu felnama , sigurno je sigurno ;) vozim ovo obicno smece , nikad ne prelazeci 50-60 km na sat , odkud znam , naci ce nesto novo pa zakaci i mene :grr:

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre 21 sati, Alekre je napisao:

Onaj čovek se zamalo preklao na ogradi kao Alpska kobasica u "Maksiju" :O

 

Izgleda da je R1150GS bio poslednji pravi BMW, ovo ostalo je smeće i ne vredi taj novac.

 

BMW R1200GS je serijski dobio livene točkove dok su kod 1150 blili isključivo žičani i na njima se već počeo pojavljati problem i zato je 1.2 dobio aluminijumske, tek je ADV imao žice standardno. 

 

 

Pre 19 sati, Velimlje2 je napisao:

 

Djunta , molio bi te da drugi put postavis link do teme , ako nije problem , da ne trazim ko lud ...

 

http://www.ukgser.com/forums/showthread.php/481186-Get-The-Sandwiches-Ready-GSA-Rear-Wheel-Collapse

 

 

 

Pokupio  sam info sa ADV-a, a kasnije tek izlisto UK temu i to par stranica.

 

Pre 18 sati, Velimlje2 je napisao:


Djunta ( izvini , nemam pravo slovo na testaturi )

 

Citajuci tu temu sve do 27 strane , cak i onaj koji je temu otvorio kaze 

 

How many updates do you need? The calliper came loose and destroyed the rear wheel. Done and dusted.

 

 A posto je ranije vec rekao da BMW nije hteo ni da cuje za krivicu , gde si ti procitao da prave ekspertizu , mora da sam propustio ?? , stetu je pokrilo osiguranje , vise je nego ocigledno da je njegov poznanik , ciji je snimak shvatio svuju , skupu gresku a internet se u meduvremenu raspisao do 27 strane ...

 

Plus toga , na 25 strani , pri dnu iste teme ima i slika , nema puno filozofije 

 

Do neke godine , koliko sam mogao da shvatim kraj 2016 , tockove je radio nemacki BEHR , a posle toga je menjan proizvodac i sad jih radi firma GLM iz Kine

 

Znaci ko ima GLM tockove da obrati paznju , prosto ... sredit ce se i to , siguran sam ... 

 

a ko ne veruje , neka prosto proda smece , prosto !!

 

u meduvremenu , ja na alu felnama , sigurno je sigurno ;) vozim ovo obicno smece , nikad ne prelazeci 50-60 km na sat , odkud znam , naci ce nesto novo pa zakaci i mene :grr:

 

 

Ma zašta izvini. Negde na početku je spomenuta ekspertiza BMW-a, moguće da je bila namera koju su oni odbili. Spomenuo si livene točkove, koliko sam uspeo da iščitam  i zaključim, nema nešto otpadanja klješta kod tih primeraka a suštinski ni nema neke razlike. Sad, labav točak ima vibracije i udarce koje prenosi na šasiju non stop bez obzira što se izbalansira tegom jer je njegova forma pod opterećenjem skroz deformisana i uravnoteženost se ne važi, pa je moguće da usled tih vibracija jednostavno dođe do samo odvijana  šrafova klješta koje iskoče. Ovo je GLM točak, DOT 11.12. krajcovan klip pa se ne vidi, znači prva serija LC-a, motor kupljen sa pređenih 4.5K kao demo motor, predpostavljeno da su reklamni motori i pažljivije probrani i isto tako održavani, imao je 4 labave žice čije dotezanje ga je učinilo ko na klipu, sad je proteklo već 3 godine upotrebe:

 

 

BEHR iz 2012:

 

 

Desetina žica baš labavo, osim svega par, sve ostale su ispod radne zategnutosti, prvi vlasnik sa pređenih 50K, održavan sve protekle godine u ovlašćenim servisima i ovde i u inostranstvu, nije primetio niko nšta neobično a točak se kišobranio sigurno i ima tragove naprezanja. Mnogo točkova se vozi ovakvog stanja, na stalku i na oko pravi a pod opterećenjem ko zna, ko u patikama jedno 3 broja veća. 

 

"Samo par žica", uobičajen "zaključak" šta je potrebno uraditi da se stanje popravi. Zategnute otprilke polovičnom silom 3 žice i to sučelice, sa obe strane obruča, na jednom mestu, podalje od diranih žica, 19-ta sekunda, gde je komparater očitavao 0 sada je otklon 0,40mm, daljim pritezanjem  bi se točak sve više doformisao i poprimio oblik na klipu i vrlo verovatno ostao delimično nepravilan trajno, tako da BMW navod kao i nekoliko instrukcija koje se mogu naći na netu u naj manju ruku nisu dobri. ( Isti zakoni važe za bilo koji žičani točak, jedino što BMW-ov ne toleriše naopakost i odmah počne da se joguni ispadajući iz forme, dok se kod V konstrukcije to manifestuje prikriveno, iskakanje iz geometrije nije drastično ali se       nepravilan pristup projektuje kroz preveliku zateznu silu koncentrisanu na nekoliko žica koje vremenom trpe preopterećenje i zamor pa na kraju popucaju iz čistog mira na prvi poged.)

 

 

Pre 20 sati, Velimlje2 je napisao:

Citajuci djuntu i ja sam odavno dobio osecaj da je BMW jedno obicno smece .... slazem se ...

 

mada on je perfekcionista u svakom smislu te reci , pa to treba shvatiti tako ... a nece da se bakce sa drugim motorima u tom smislu , BMW mu je omiljen ... inace verujem da mnogi motori nebi bili postedeni njegovih kritika ....

 

Jeste, BMW mi je omiljen:

 

20180912_132936.jpg.fa8baf0a93d26a638758f1a23fca2be2.jpg

 

Kad se ukrste, legnu samo tako. :lol2: Točak sa slike je sa klipa, nema punu crninu već probija modro indigo boja, razlog je pranje agresivnim sredstvima, nedovoljno ispiranje i ostavljanje motora mokrog posle pranja umesto da se isuši vožnjom ili izduva komprosorom, jednako se dešava kod svih marki. Korozija debelo zahvati navoje:

 

20180911_184909.jpg.192c61bf1107aa0509fe33e878b43744.jpg

 

Do sada sam otkinuo ukupno 2 žice a danas  na BMW-u još 2, metalizacija spoja je tolika da ni uz pomoć raznoraznh trikova nisam uspeo da raspletem točak bez štete.

 

20180911_211917.jpg.02f5431c6d42f4a6cbb7efa49a04cf4b.jpg

 

BMW je jednostavno traži tačnost bez izuzetka i to je perfekcionizam, ne udubljujem se u druge marke ni za ni protiv, jednostavno premalo znam da bi prosuđivao. Pošto je tema o točku, BMW-ov je naj zahtevniji i zato mu se uvek radujem:

 

 

1827993437_POINT000mm.jpg.57f61e4e20a6b9fd57c4768c3d6121d9.jpg

 

518226148_POINT-030mm.jpg.272af6601df4ab954e552c5fd3f1d145.jpg

 

605722239_POINT030mm.jpg.10561dd3e950d2e51236f3e9b2f17d63.jpg

 

Za večeras dosta.

 

Promenio član đunta
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
pre 28 minuta, štampar je napisao:

Свака част мајсторе:care:,ти баш волиш ово да радиш.

 

 

Pa cela priča je počela od BMW X točka koji mi je bukvalno preokrenuo život da ni u snu ili bunilu nisam mogao da predpostavim, njemu dugujem i kompliment koji si mi udelio. Jeste mi zadovoljstvo da ga radim ali je i veće kad ga isporučim i vidim radost pokislog kad ga donese unagrđenog, ostalo je manje važno.

 

Svako pisanje na forumu o nečemu ličnom se uvek može protumačiti da je u svrhu promovisanja ili nekog ličnog poriva. Jeste tako u krajnjoj liniji, al kad sam video klip i čuo ječanje, jednostavno sam morao da napišem. Svojvremeno sam doživeo presecanje strahom kad mi je transalp klecnuo pod nagibom usled labavog točka, pomislio sam da izgibosmo supruga i ja, sva sreća pa me je iskustveno čulo zadržalo da ne reagujem kormanom istog časa, da sam gurno kontru, sigurno bi se debelo olupali. Vožnja sa točkovima ko na klipovima ni malo nije bezbedna ni lepa. Skoro mi je vrhunski moto instruktor i pilot komentarisao da je vožnja udobnija sa mekim žicama, što je potpuno pogrešno i može biti pogubno. Žičani točak mora da bude krut toliko da tek u preopterećenju pri kome bi liveni otišo u deformaciju, počne da radi, to garantuje dobru upravljivost bez lažnih inputa i samim tim bez pogrešnih reagovanja vozača. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Da, niplova ima čeličnih, prohromskih i mesinganih. Odvijanje zapeklih žica je mukotrpan posao i sa neizvesnim ishodom, oštećenja, pucanje žica i deformacija samih niplova. Kvašenje, grejanje, lađenje i nada sve strpljenje. Evo kako izgleda odvijanje, na ivici kidanja:

 

 

Sila prekida je nekoliko destina Nm, nešto manja je pri ovakvom odvijanju, otprilike 30Nm na snimku, a BMW instrukcija navodi da se  labave žice dotegnu na 4Nm, tako da od ta  posla nema ništa jer je otpor usled prilepljenosti uvek veći od zatengutosti pri malim momentima stezanja. Na postavljenom klipu BEHR točka, sila odvijanja je na svim žicama bila enormna uključujući i na onih destak obeleženih kao ekstra labavih, čak su i onih nekoliko koje su se pomerale bilo potrebno trikom  odviti.

 

Šlagvort na snimljen pad uzrokovanim mogućim odpadanjem kljesta used odvijanja šrafova. Ti šrafovi imaju na sebi nanet tredlok koji svojom lepljivošću koči odvijanje, jednako, pruža otpor pri zavrtanju pa je očitana sila na moment ključu lažna i stegnutost je ispod potrebne vrednosti, umesto 24Nm može da bude i ispod 10Nm što je krajnje labavo i doći će do odvijanja pre ii kasnije. Vrlo često, da ne kažem svi BMW diyarei, koriste kilo ključ koji je neadekvatom upotrebom veoma opasno oruđe, jednako važi i za upotrebu kod zatezanja žica, a svako druga forumska,( ino), preporuka je da se vrenčuje.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Treći klip, izservisiran točak, raspleten, prepakovan i zategnut kako treba, zvuk na telefnu je malo drugojačiji, uglavnom, visoko C treba svaka žica da  "odsvira" bez obzira koji je točak u pitanju. Ovaj točak je prešao oko pedesetak hiljada i žice koje su fabrički bile postavljene labavo jednostavno nisu se razradile dok je deo trpeo preopterećenje, tako da je to učinilo razliku u tonalitetu, posle 10-15K će se sve uleći i tad je moguće postići apsolutnost, ali to se svakako  neće zarad toga raditi jer ovako spregnut točak neće nikad da popusti i može samo da se razbije, ali će se uraditi kontrola pri zameni pneumatika što i inače trebalo da bude uobičajena praksa.

 

 

Referentni rezultat, odlično snimljen zvučno. Na 2K po kupovini se vlasnik žalio na neku anomaliju koja nije potvrđena u servisu, nova guma...i u glavnom na nekih 8K je urađen servis na njegovo insistiranje jer premerom je točak bio na granici mog kriterijuma, aksijalno ukupno 1,10mm, radijalno 1,15mm sa relativno ujednačenom zategnutošću, a mnogi ne primete i nekoliko milimetara i skroz žvakav točak doživljavajući ga pogrešno kao udobnog. Ovo je moguće ako točak nije eksploatisan previše sa lošim komfekciniranjem, da nema udarce i mora biti što boljeg oblika što ne retko nije slučaj.

 

 

 

 

Predhodno je bilo uvod u sledeće a to će biti polemika sa čuvenim fon Badenom koji verovatno ima najveći broj postova na svetu kad je u pitanju BMW. Iščitao sam temu do kraja na UK forumu i analizirao moguć uzroka kidanja žica.

 

Ovo je proglašeno uzročnikom:

On 12.9.2018. at 13:59, Velimlje2 je napisao:

How many updates do you need? The calliper came loose and destroyed the rear wheel. Done and dusted.

 

Međutim, navedeno je da pri zameni kočionih pločica nije bilo odvijanja dva noseća šrafa koji bez obzira na malu priteznu silu ne mogu da se odviju tako lako i ispadnu skroz jer na sebi imaju nalivenu tredlok masu i potrebna je prilična sila tokom celog odvijanja do kraja. Ovo je šraf prednjeg diska koji sam pola kruga izbijačem morao da odvijem i onda "smrt " klještima, od 10 šrafa, tri su morala da se tako odviju, tako da je taj zaključak blago rečeno diskutabilan.

 

20180917_191336.jpg.2128a14a9bf5e04f106f3625fe13dbbd.jpg

 

Žica prolazi pored klješta na nekih 6,5mm

 

20180914_145118.jpg.722a6a16af331ba915b2117a80a6fc46.jpg

 

20180914_145041.jpg.8bd4f5a45221e7dc2801c639c9edd1c9.jpg

20180914_145702.jpg.76b2b4b8bfef0a98c6d8bef5cfba8bb7.jpg

 

Kada se razvuče nit iz korena žice da dodiruje klješta

 

20180915_180929.jpg.2aa3cfa41d359960576ecdaf72335b8e.jpg

 

i izmeri relativno precizno:

 

20180915_181041.jpg.42f4be217ce5663516ae6d9fed371bdb.jpg

 

dođe se do očitane mere:

 

20180915_181202.jpg.96a4a62395b8d329c3ddc8aea9712bf5.jpg

 

BMW podatak od tamo nekog modela navodi odstupanje ose traga točkova za maksimalnih 9mm:

 

1134794597_BMWOFSET.thumb.png.e7715f2295a02a5ba744a71cb85d7e21.png

 

Osa obruča žičanog točka mora da bude pravilno postavljena, uglavnom nepostoje podaci o merama ali ima  načina da se  ona nađe i oba traga dovedu u istu podužnu osu, mada kod nekih motorcikala tragovi su smaknuti iz nekog razloga.

 

Ne merim više zatečeni ofset, iz prakse ne bude više od 3mm, ali svakako pri radu se obrč osira do nivoa merne greške +/- 0,15mm:

 

022.JPG.dffc7c6cc2a0a0679475d32bd2702a70.JPG

 

Točak sa koncem je apsolutno u osi i po meri od cca 10mm bi tolika devijacija sigurno učinila da žica zakači u klješta. Pomeranje ofseta se ne dešava naknadno već je tako postavljen pri sklapanju. Imajući u vidu BMW navod ne može se izostaviti ta mogućnost iako je smatram da je to malo verovatno jer se točkvi sklapaju šablonski bez uticaja ljudskog faktora. Kad se pogleda Roninov klip, ljuljane točka je veliko pod dejstvom šake od svega par kila dok pod opterećenjem u vožnji se to meri stotinama i to se čini kao vrlo moguć uzrok bez obzira što BMW tvrdi da su klješta otpala, a i sam učesnik teme na kraju malo nervozno postuje.

 

Zašto uopšte dolazi do otpuštanja žica, ima više razloga ali je prevashodna slaba i raznolika zategnutost pri komfekcioniranju a naravno i vremenom dolazi do degradacije. Ovo je krajnje uprošćen  šematski prikaz projekcije sile, kad se uvedu ukrštanja, različite konstrukcije,neminovne devijacije itd. grafikon bi izgledao potpuno nerazumljiv:

 

taco_trued.jpg.7abffbd76d73def518a763d7c550914e.jpg

 

Sila pritezanja je jednaka inverzno opterećenju, očito je da svaka žica mora da ima jednaku prenapregnutost jer jedino u tom slučaju točak ima puno nosivost i sve žice nose jednako, ako ta uravnoteženost ispadne iz neke tolerancije, dolazi do smicanja sila i jedan broj žica biva preopterećen i počinje da se isteže, krivi,... i u ekstremu puca, dok drugi deo landara sve više i počinje polako da se odvija što sve zajedno dvodi do deformacije obruča u radu, kišbran, gusenica, đevrek itd., naročito izraženo kod zadnjeg točka zbog udarnog vučnog momenta iz agregata, primer je klip sa odličnom geometrijom na stalku a u vožnji je sigurno grdan bio, to što vlasnik za tih 50K nije ništa osetio je bez značaja.

 

LM, savetujem da se točkovi od BMW vodenjaka iskontrolišu, svako može da očekuje  pregled al pod uslovom da ih sam skine i vrati  na motor a njegovo je šta dalje, doduše, na samom motoru može da se otkrije neka veća ili delimična olabavljenost, već preciznije, pogotovu geometrija, isključivo na stalku. Klip je dovoljno alarmantan, na stranu kamara sličnih navoda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promenio član đunta

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Jutršnji post sa neta:

 

" She rides a new 2018 GS Rallye it is purchased in May put about 5000 miles on it, two factory services done at A&S in Sacramento. She always felt the bike just didn't ride right. Front end felt weird. Ask A&S check it out twice. Took front wheel off checked balance etc. Well to make long story short. About 4000 miles into our trip he bike developed a dangerous front end whobble, shake especially at low speed. We were in Tok, Alaska, called BMW Fairbanks for advice. The said try to get up here, 250 miles back up north. We did, made it. The problem was the rear wheel. All of the spokes were loose beyond belief, one was missing. You could move the rear wheel side to side about an inch. "

 

Jedan inč je 25,4mm, ne mogu da verujem da je baš toliko al svakako je čista sreća što nije bilo nezgode jer po mom merenju mnogo manje klaćenje točka bi već otkinulo žice. Prekjuče sam pogledao jedan LC kome je rađen prednji točak, na pip sam otkrio 4 žice skroz labave na desnoj strani, na levoj prva žica koju sam pipnuo je bila labava. Nisam merio al mi se čini da žice još bliže prolaze uz klješta na zadnjemm točku, obruč je širi.

 

BMW točkove poznajem bolje nego svoj džep. Kroz godine, ima razlike u žicama, niplovima i samim obručima al nisam zaključio ništa bitno. "Moji" točkovi su pod garancijom od 2 godine i 30K, ni jedan  se nije vratio ne samo od BMW-a, prvi od LC već ima pune 3 sezone i mislim da je prešao više desetina K. Ima još problematičnih točkova i po konstrukciji i po sklonosti samo odpuštanja, voze se i ispravljani točkovi od vodenjaka, reklamacija nema. U masovnoj proizvodnji se točkovi sklapaju šablonski a uobičajena kontrola ne može da ustanovi prikrivene nedostatke, primer sa klipa gde je geometrija perfektna a žice skroz labave. Većina marki naručuje točkove kod specijalizovanih proizvođača koji očigledno čine propuste neizbežne u hiper produkciji rukovodeći se profitom, reklamacija manje košta nego kalitetan rad i to jednostavna svaka firma čini pa i BMW, tako da ništa čudno zašto se to dešava. 

 

Kroz praksu, ni jedan točak nije dobar koliko može da bude ali bude razumno prihvatljiv i ne mora da se servisira već intervalno kontroliše pa otom potom, ovo sada je apsurd na koji nemam pouzdan zaključak. BMW je smanjio deklarisanu zateznu silu iako ni prehodna nije dovoljna za taj tip konstrukcije i opterećenje koje trpi u vožnji. Tehnički zakoni važe jednako za sve žičane točkove, jedino se kod BMW-ovog odmah projektuje propust, recimo, samo jednom žicom se može uđevrečiti obruč dok kod klasičnog neravnomernost zategnutosti ostaje prilično prikriveno na stalku. Zato je BMW smanjio silu i time umanjio izobličavanje pri sklapanju,  deklarisanu devijaciju  sa prvobitnih ukupnih 1,3mm je podigao na 1,7mm i to onda vrlo brzo može da učini da točak ispadne iz funkcije što se očigledno i dešava. Servisna mreža nema mogućnost servisiranja ne samo kod BMW-a, čak se ni u centrali ne vrši korekcija već se točkovi u garanciji menjaju ili upućuje na kupovinu novog. Šta god ko mislio, moto točak osim na oko, nema ništa zajedničko sa bicklom.

 

Znam da mi ne volimo kad neko napiše JA pa navde to i to. Jeste uvek lično samopromovisanje prisutno, interes takođe, šta da se radi, tako je, al ovo što pišem je zaista čist apel upozorenja, temu sam oživeo posle 6 godiina.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Dobio sam aber da nisam  dovoljno razumljiv, ništa novo, te da poredivši točkove od vodenjaka i vazdušnjaka, čije su slike, mešam jabuke i pomarandže. Točkovi su konstruktivno jednaki ali inverzno stoje na motoru, obruč od vodenjaka je širi i na oko možda čak  žice prolaze još bliže klještima. Crno je ispravna geometrija, plavo sa poremećenom, wethead:

 

wethead.thumb.png.6c13b110ea3005271088c75eaff6e256.png

 

oilhead:

 

oilhead.thumb.png.d3130f6621e501fdf176542d9127b129.png

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 294 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW K100
Pre 23 sati, đunta je napisao:

Dobio sam aber da nisam  dovoljno razumljiv, ništa novo, te da poredivši točkove od vodenjaka i vazdušnjaka, čije su slike, mešam jabuke i pomarandže. Točkovi su konstruktivno jednaki ali inverzno stoje na motoru, obruč od vodenjaka je širi i na oko možda čak  žice prolaze još bliže klještima. Crno je ispravna geometrija, plavo sa poremećenom, wethead:

 

wethead.thumb.png.6c13b110ea3005271088c75eaff6e256.png

 

oilhead:

 

oilhead.thumb.png.d3130f6621e501fdf176542d9127b129.png

 

Imam utisak , da ti kad plses o necemu , predpostavljas , da vecina , poznaje materiju , priblizno kao ti. Ja kad citam , ono sto si napisao a vec imam nekog pojma o tome , odlicno te razumem . Medjutim kad , slabo poznajem , to o cemu govoris , slabo te i razumem. Odlicni su , tvoji tekstovi ali ne bi bilo lose , da ima i malo vise , opstih objasnjenja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5
On 9/21/2018 at 6:56 PM, đunta said:

...

Jedan inč je 25,4mm, ne mogu da verujem da je baš toliko al svakako je čista sreća što nije bilo nezgode jer po mom merenju mnogo manje klaćenje točka bi već otkinulo žice. Prekjuče sam pogledao jedan LC kome je rađen prednji točak, na pip sam otkrio 4 žice skroz labave na desnoj strani, na levoj prva žica koju sam pipnuo je bila labava. Nisam merio al mi se čini da žice još bliže prolaze uz klješta na zadnjemm točku, obruč je širi.

...

Kao sto znas na zadnjem tocku mog 50/5 bile su se olabavile sve zice. Simptomi su poceli da se ocituju blagim voblingom. Proverio sam gume, lezajeve tockova, upravljaca, zadnje viljuske i amortizere. Sve je bilo u redu. Posle jos 7-8k kilometara voznja je postala nepodnosljiva. Kada sam uzeo da ponovo proverim luft u lezajevima tocka tek onda sam video da problem prave labave zice. Obruc je mogao da se pomera levo desno u odnosu na glavcinu tocka po 15-tak milimetara. Obruc GS je daleko siri, zice su verovatno duze, pa je mozda i moguce toliko setanje koje je gore navedeno. Inace, tocak je sa novim obrucem i zicama bio ispleten i centriran od strane nekog drugog.

Mali off. Imao sam i par motora sa livenim felnama, ali pravi motor mi je uvek bio samo sa zbicama.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre 12 sati, oldtajmer je napisao:

Imam utisak , da ti kad plses o necemu , predpostavljas , da vecina , poznaje materiju , priblizno kao ti. Ja kad citam , ono sto si napisao a vec imam nekog pojma o tome , odlicno te razumem . Medjutim kad , slabo poznajem , to o cemu govoris , slabo te i razumem. Odlicni su , tvoji tekstovi ali ne bi bilo lose , da ima i malo vise , opstih objasnjenja.

 

Da, tako je al narvno da se interesovanje i znanje razlikuje među ljudima i samim tim je i nerazumevanje normalno. Neke stvari nije moguće objasniti ni tako lako ni tako kratko, ne kaže se džabe da se čovek uči dok je živ, a nešto i nije da se otvoreno kaže. BMW točak je enigma i imao sam sreće da dođem do znanja koje čak ni BMW inženjeri ne mogu da uvedu u industrijsku proizvodnju što je više nego očigledno, razlog je vrlo prost, mora ručni rad posebno i obučenih i sa sklonošću, mnogi pletenje ovog točka nazivaju Art of truing, true inače ima bukvalno značenje, istinitost. Ko se bavi muzikom zna da se svaki instruent ručno štimuje jer nema šablonskog alata već ljudskim osećajem. Iz razumljivih razloga nema dubljih objašnjenja već samo indikativno.

 

Pitanje je kako može da dođe do udarca, premerom i grafičkim prikazom je to vrlo jasno, ako dođe do tolike olabavljenosti da obruč leluje i levo desno i gore dole, pod rukom je to neuporedivo manje nego što dolazi pod opterećenjem, drugim rečima, zbog izduženja dejstvom opteretne sile i sa majim ljuljanjem na stalku, može možda da dođe do kontakta između žica i kočionih klješta. Zašto se to dešava, u osnovi leži nepravilna zategnutost koja  formira i drži točak u radnom obliku inače i bi se raspao. BMW nije izmislio ovaj točak već kupio firmu koja ga je svojevremeno konstruisala, kroz godine je imao promene i sve više bivao opterećen što sve nije ništa koliko on može da izdrži kad je dobar, ali zbog problematičnosti sprezanja sila i jogunastog reagovanja na neadekvatan pristup, jednostavno su deklarisali manju silu i povećali dozvoljeni limit, i nakraju dobili krivu kulu u Pizi.

 

Svaki žičani točak može da izdrži prilično, više nego liveni, kad mu se pojavi, ili je u startu ostavljena slaba tačka, vremenom počinje da izlazi iz neke stabilne geometrije i sve više i više se krivi i na kraju se desi lom na izgled bez nekog naročitog opterećenja. BMW je na sadašnjem točku od vodenjaka jednostavno ostavio prevše slabosti, ne samo jednu tačku. Zašto je to tako, nemam odgovor, ko što ga niko nema zašto su napravili štapove koji otpadaju i nisu ih promenili tokom svih proteklih godina od kad je LC izašao pa do sad kada ga nasleđuje 1250.  

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
pre 19 minuta, spredrag je napisao:

Kao sto znas na zadnjem tocku mog 50/5 bile su se olabavile sve zice. Simptomi su poceli da se ocituju blagim voblingom. Proverio sam gume, lezajeve tockova, upravljaca, zadnje viljuske i amortizere. Sve je bilo u redu. Posle jos 7-8k kilometara voznja je postala nepodnosljiva. Kada sam uzeo da ponovo proverim luft u lezajevima tocka tek onda sam video da problem prave labave zice. Obruc je mogao da se pomera levo desno u odnosu na glavcinu tocka po 15-tak milimetara. Obruc GS je daleko siri, zice su verovatno duze, pa je mozda i moguce toliko setanje koje je gore navedeno. Inace, tocak je sa novim obrucem i zicama bio ispleten i centriran od strane nekog drugog.

Mali off. Imao sam i par motora sa livenim felnama, ali pravi motor mi je uvek bio samo sa zbicama.

 

Da, tako je bilo, tvoj je taj srebrni sa mlađom braćom, krajnji desni je neki kros:

 

IMG_20150518_085518.jpg.fbf436edc02a3b2cf3220189140f2fa2.jpg

 

Opšte je prsutna slaba zategnutost celog točka i sa nekim brojem skroz labavih žica. To je zato što kad nešto nije kako treba, pri zatezanju se točak sve više krivi što se jače steže. Kod BMW od 40 žica 39 može da bude labavo a samo sa jednom će on da se iskrivi ko đevrek, vidi se na nekom od postavljenih klipova. Kod V točka nije tako izražajno ali se isto dešava, zato ih i ostavljaju labavim jer tad nisu krivi na stalku il kad se zavrte na motoru, a u vožnji kog briga i narvno da dođe do samo otpuštanja i bude kako si napisao. Razlog je takođe vrlo prost, pogrešno se bicikl i moto točak poistovećuju, niko ne uzima u razmatranje činjenicu da se bicikla tereti sa malo kilažom i vozi možda pedesetak na sat,  BMW je preko pola tone na 200 i kusur kmh, bicikl obruč se presavije preko kolena pa okrene na drugu stranu i ispravi, kod moto točkova to ne može i zato se nepravilnim zatezanjem on deformiše pa se ostavi labavim ili olabave neke žice da se ispravi usled pomenutog krivljenja. Tako je i došlo do pogrešne uvreženosti da mekane=labave, žice doprinose udobnoj vožnji i da je to naročito poželjno.

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja