Jump to content

Moto Zajednica

Nacionalni park "Klanac Nere" Rumunija

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 198 postova
  • Lokacija: Beograd

Ako devojka ima drugaricu onda se dogovaramo 1jee1.gif. Po trenutnim planovima druga polovina juna bi mi vise odgovarala a vi se izjasnite 1zdravo.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 198 postova
  • Lokacija: Beograd

Svi bi da idu al niko da potegne 1lol.gif . Ja sam se navozao a sad cekam bike rock misiju tako da za ostalo nemam para . ako neko stvarno hoce mogao bih sledeceg meseca

P.S salio sam se ono za drugaricu 1oda.gif ako je to problem

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki V-strom650

Ma nikako da ustimam sve obaveze i lepo vreme. Sad sam trenutno u fazi sredjivanja kvacila. Do kraja meseca se nadam da ce biti sredjeno. Sto se tice drugarice radimo i na tom planu ;-)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 161 postova
  • Lokacija: Блок 38
  • Motocikl: z1000sx

Ова тема ме је заинтересовала, пре свега јер је Нера екстремно близу, на 20 минута од границе. Пре десетак дана сам прошао кроз Национални парк Кланац Нере, али нисам имао времена да се спустим до реке, већ само вожња од Божовића преко Оравице до Беле Цркве.

Путеви су одлични, како кривине, тако и коловозни застор, нема гужве ни полиције и може прилично опуштено да се вози. Једино треба имати у виду да на неким местима може бити одрона па се може наћи који камен на путу.

Кратак видео лагане вожње, чисто ко није био да стекне слику...

 

post-25125-0-68671900-1403134697_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6805 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Ja vas nisam zaboravio. Imam ovo u planu pocetkom narednog meseca, nazalost ne mogu da preciziram, zavisi od nekih obaveza na koje ne mogu da uticem i vremenskih prilika. Ima li jos nekoga ko bi hteo da se zaputi sa mnom?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 42 postova

Ja sam druze zainteresovan.Pusti mi tel na PP pa da se izdogovaramo.Inace cu biti u Srbiji tek oko 5-6 .Ako si planirao ranije onda nista.U tom slicaju sretan put i dobro vreme da mozes da uzivas, pozdrav.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 531 postova
  • Lokacija: Branicevski okrug
  • Motocikl: Honda Hornet 600 2005
On 3/16/2014 at 9:28, Sasha P je napisao:

Vise puta sam bio na gorepomenutoj ruti.

Sam ili sa ekipom.

 

Na samoj navedenoj lokaciji,samo jednom,ali Nacionalni park Semenik presao uzduz i popreko.

 

Po mom licnom misljenju jedna od najboljih destinacija za lepu voznju.

Ako se dobro iskombinuje i napravi plan,samo kroz park moze da se vozi preko 200km,a da se

ne ponavljaju putevi.

Asfalt dobar,veci deo puta kroz sumu,saobracaj na minimumu.

 

Ko jednom ode,opet ce se vratiti.

 

:takoje:

Jel bi mogao plan rute za pometuto? Od Bele crkve za jedan dan. hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 838 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000.
On 3/16/2014 at 3:12 AM, miryu said:

Ako bolje prostudiras mapu koju sam postavio na 1. strani, videces da postoje 3 pesacke ture, dve od po 4-5km i jedna dugacka.Preporucio bih svima obe krace ture, intresantne su, drugacije i brzo prodje vreme, ali nije realno da se obidju u jednom danu. Jedna tura moze u jednom danu, mada je pun dozivljaj prespavati u posecenom kampu u divljini ili apartmanima u Sasca Romani pa obici i drugu.

 

Pogledaj na mojoj mapi:

-tacka 3. je kamp(ima ljudi) i mislim da je vrlo bezbedno za parkiranje a i odlicno je polaziste

-tacka 4. parking, mnogi parkiraju auto i ostave ga ali tu nema nikoga da cuva

-tacka 5. selo Sasca Romana i odlican Pansion „Klanac Nere“ koji ima restoran i smestaj, dakle vrlo bezbedno ali daleko od najbolje ture(7.)

 

_________________________________________________________________________________________________

post-5794-0-28056200-1394935767_thumb.jpg

 

 

Crvena linija Putokazi za dolazak od granice (Bela Crkva) do nacionalnog parka Klanac Nere

 

Plava linija- Glavne pesacke ture

 

 

 

 

Glavne pesacke ture:

 

7- dugacka 4-5 km, najbolja, prati ledenu, bistru i cistu pritoku Nere koja se zove Bej, usput ocekujte netaknutu prirodu, brzake, vodopade, providna jezera, mostice... Obavezna tura!

 

8- dugacka oko 15 km, za ozbiljne akcije, vrlo uzbudljiva: tuneli, plazice, odmaralista, prolazi kroz tesnac, penjanje uz vec postavljene lance... usput imate 2 kampa a na kraju puta dolazite do Djavoljeg Oka sto je naziv za neobicno jezero.

 

9- dugacka 5 km, vodi do Saska Romane i Pansiona „Klanac Nere“ uz reku Neru, usput cete proci kroz kratke tunele koji su rucno klesani i most koji samo na prvi pogled izgleda opasno. Preporucujem!

 

 

 

 

Tacke:

 

1- prva raskrsnica po ulasku u Rumuniju,skrecete levo, prekoputa je dobar i jeftin kafic, primaju i evre i leje,

 

2- raskrsnica na kojoj birate hocete li ici ka glavnom polazistu ka pesackim turama i N.P.(levo) ili ka selima Saska Romani i Montani(pravo)

 

3- mesto gde se nalazi kamp uz pritoku Nere(kamp ima vodu, odrzavan je i ogradjen) i ribnjak pastrmke... Od tacke 4 do kampa vodi neasfaltirani put od 4km koji se bez problema prodje kolima

 

4- glavno polaziste ka 3 najinteresantnije ture u N.Parku (brojevi 7, 8 i 9), tu auto mozete ostaviti na parkingu ili produziti ka kampu

 

5- pesacka tura broj 9. vodi do ove tacke u Saska Romani gde se nalazi povoljan Pansion „Klanac Nere“ koji ima restoran, smestaj, iznajmljuje bagije i najvaznije: ladno pivo

 

6-ulaz u Saska Romanu mosticem preko Nere ispod kojeg je plaza gde se ljudi masovno kupaju, takodje S.Romana je vece selo pa ima i radnje, lokale pa i smestaj ali je udaljeno od pesackih tura koje su u okviru nacionalnog parka

 

Na temi Kratke vožnje obećao sam malo slika iz ovog nacionalnog parka, pa bih se pre njih samo nadovezao na post iznad, jer mi je bio jako koristan pri planiranju svojih pešačkih tura. 

 

Ono što meni nije bilo jasno pri planiranju je da li je trebalo i moglo da se vozi do tačke 4 i odatle pešačiti ili voziti i posle 4 dalje ili je bolje pešačiti do tamo.

 

Dakle, do tačke 4 vozi put koji je asfaltiran i pristojan za prevesti se. Uzak je i nije u baš najbolje stanju, ali daleko od toga da je neprohodan. Da biste stigli do ove tačke, pratite putokaz za mesto Potoc i odatle dalje putokaz za vodopad Beušnica. U suštini, postoje dva skretanja na koja treba obratiti pažnju i ostalo je sve pravo. Mesto na koje želite da stignete je parking sa slike iz nastavka

 

IMG_20210616_153503.thumb.jpg.42a49e5cc2eed1363c6972243606a706.jpg

Budite pametniji od mene i parkirajte na desnoj strani puta kako bi motor bio u hladu 

 

Dalje, što se tiče nastavka, odavde možete da birate bar četiri rute na koje možete krenuti a to su:

  • Tuneli - 1h u jednom smeru
  • Vodopad Beušnica - 2 sata peške u jednom smeru ili da vozite dalje do kampa i onda pešačite 1 sat do vodopada
  • Kanjon Nere - 1h u jednom smeru
  • Lacul dracului iliti Đavolje jezero - 7h u jednom smeru

Tuneli - nema šta, ovde parkirate i šetate. Tu staza počinje i nema šta voziti dalje. Alternativa je start i mesta Sasca Romana, pa idete dovde.

 

Što se tiče dolaska do Beušnice i kampa pre vodopada, imate opciju da parkirate ovde gde sam ja parkirao i da idete peške ili da se vozite do kampa. Moj savet? Parkirati ovde ako imate snage za 4h pešačenja. Ruta nije zahtevna u smislu visinske razlike i trebalo bi da može bilo ko da je prođe. Što se tiče puta do kampa kojim ćete ići (bez obzira da li pešačite ili vozite), on je makadamski i u solidnom stanju. Širok je toliko da dva automobila mogu da se mimoiđu. Pošto put vodi kroz šumu, na određenim mestima ima vode i bara, pa ako nemate offroad gume na motoru, treba biti pažljiv. Meni je ovo bila najlepša ruta za šetnju.

 

Kanjon Nere - ruta do njega kreće sa istog parkinga i počinje većim usponom po kamenoj podlozi. Enduro prolazi lagano, putni motori ne baš što zbog kamena što zbog kasnijih mnogo većih bara nego gorepomenute. Nažalost, dovde nisam stigao, jer su me cipele nažuljale da sam shvatio da ako ovo vidim tog dana, sutradan neću videti Đavolje jezero koje me je više interesovalo. Razumite, ipak sam na ovu rutu krenuo posle 15km šetnje do vodopada Beušnica i nazad  

 

Lacul Dracului - ko im snage za 14h pešačenja, samo napred. Mi koji nemamo možemo da se dovijamo na druge načine. Jedan od njih je sledeći.

 

Meni najlakši način da stignete do Đavoljeg jezera je da vozite u mesto Sasca Montana i cepate samo pravo ka mestu Carbunari. Malo posle Sasca Montane asfalt prestaje i kreće put pun tucanika, šljunka, zemljani put, pa put sa tu i tamo uglačanim kamenom i na kraju makadamski put kroz šumu. Samo je u mestu Carbonari asfalt prva liga, osim toga ga nema. Ja sam prošao VFR-om uz dosta psihičkog mučenja, ali enduro motori i ovde prolaze lagano. Lokalci u kolima šibaju samo tako.

 

Dakle, prođete Carbunari i nastavljate dalje šumskim, kolskim, putem. Njime idete sve dok ne dođete do mesta sa slike.

 

IMG_20210617_110152.thumb.jpg.0c419a4d98f97f7337d1faa45e0a1a73.jpg

Tamo levo gde je rampa je staza za Lacul Dracului 

 

Tu parkirate i imate 1.40h do jezera peške. Većinom je i ovo laka staza za šetnju, ali je poslednjih 15 minuta za povratak dosta zahtevno, jer je nagib spusta dosta veliki. Ono što je meni bio mali minus je to što je u smeru ka jezeru nizbrdica. Dakle, u povratku kad ste već videli šta se želeli ide penjačina umesto nizbrdice kao nagrade za trud  ipak, kažem, samo je 15 minuta problematično, osim toga se ide bez problema.

 

Ono što sam još video je i kanjon Šušare koji vodi do istoimenog vodopada i dalje. Ovo je jedna lagana šetnja od 45 minuta u jednom pravcu i počinje na samom izlazu iz mesta Sasca Montana. Sa leve strane, postoji rudnički vagon. Tu parkirate i 20m iznad je tabla na mestu gde počinje ruta. Dakle, ne možete promašiti gde treba ići. 

 

Dodatne slike naknadno :) 

Promenio član Forsberg
  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 147 postova
  • Lokacija: Bgd Zvezdara
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 250

@Forsberg 
Drago mi je da si dosta toga obišao i da ti se svidelo!  Siguran sam da svima u pocetku izgleda komplikovano ali kad se nadjes tamo nije tako...
 

Promenio član miryu
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja