Jump to content

Moto Zajednica

Svi modeli: Kocione plocice

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6479 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Da kočnice koče i traju, to teško, da ne koče i ne traju to nije retkost. Optimum siombioze, odnosno uparenosti ne postiže se uvek iako se sami diskovi izrađuju od svega nekoliko tipskih prohrom čelika, zato je možda dobro uzimati i disk i pločicu od istog proizvođača.

 

Ovde ima malo oko kočnica:

https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/120300-pločice-za-stazu/&do=findComment&comment=2010661

Moja ocena organskog TRW-a je oštra ali jednaka Žikinoj u krajnjoj liniji, putna, ili drumska, pločica ne bi smela nikad da popusti jer se ne zna kad će da zatreba puna trkaća efikasnost zaustavljanja, kad je glava u pitanju. Dosta vozača ističe da nisu zahtevni po pitanju kočnica i kočenja, da voze polako, da paze itd., međutim u saobraćaju potreba za dobrom kočnicom po naj manje zavisi od ličnog, već je to od drugih, takozvano panično kočenje, pri pojavi iznenadne prepreke i tad je  GP kočnica potrebna. Pri brzini od "svega" 50 kmh, metraža zaustavnog puta, trag kočenja, iznosi statističkih 12m, a pređeni put pri toj brzini iznosi cca 14m po sekundi. Kočenje u "prazno" zbog pada efikasnosti i prepoznavanja da treba pojačati pritisak na komandu nek je 0,1 sekunda, a verovatno je i više, čini produžetak kočenja za cca 1,5metara, a da se glava izgubi je dovoljan i 1 santimetar. Pre jedno 5 godina je poginuo jako dobar poznanik  pri ubičajenom presecanju putanje, ono, "izvini, nisam te video", bukvalno je okrznuo zadnji kraj branika automobila  na kome ni nema tragova dodira, pao usled destabilzacije i poginuo od posledica pada na licu mesta.

 

Da bi kočioni sistem imao punu performansu, mehanički i hidraulični delovi moraju da rade što je moguće bolje, a već oko  prve zamene pločica ima neprimetnih znakova slabljenja, pa kako vreme i kilometraža protiču, kočnica je sve grđa, čovek se vremenom i navikne i na neki način prilagodi i vozi u lažnom uverenju. Dosta BMW-a ne koči kako bi moglo i kako treba, kod velike većine je zadnja kočnica i ispod crte a zbog rasporeda težine ona i te kako ima učinak, na stranu što masa vozača ni dan danas ne koristi zadnju kočnicu. Što se tiče pločice, da bi ona maksimalno kočila, mora da legne na ravan disk koji je to samo kad je nov, sve brazdice i neravnine čine osetno umanjenje frikcije. Tačno je da se pločica formira i ulegne, ali kod većih nepravilnosti ne može,  naročito ako je disk konusan ili je došlo do košenja negde. Tvrda sinter pločica se znatno teže napasuje i potrebno joj je više vremena, nekad i neće il jednostavno dođe do dodatne degradacije i diska i nje same, možda je bolje staviti mekši organik ako postoji sumnja u stanje. Staro pravilo je da se kod automobila diskovi/doboši ravnaju obradom pri zameni pločica/gurtni, kod motora to nije praksa iako je moguća. Različite pločice tako i koče, al kad je u pitanju staro i polovno, slabijem kočenju treba tražiti uzraok i u svemu ostalom ma kako se činilo da je dobro.

 

@Alekre, ovo je pločica sa drugog motora, prešla nekih 8K, nema tragova topljenja crvenog sloja ali ima podizanja uz ivicu kočionog mesa, jednako i na prednjim pločicama, nije fotografija dobra al se vidi, tako je svuda u krug i to valja da se ukloni.

 

034.jpg.3dda0496ed38cf76f8c5b21cf0649a53.jpg

 

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • I'm the fear addicted, a danger illustrated !, 3919 postova
  • Lokacija: Lyon
  • Motocikl: Klx650,a Tdm u srcu.

Stavio pozadi trw lucas organic, jedna od vecih gresaka.

Potpuno nezadovoljan. 

Sto se mene tice samo Nissin ST i nista drugo. Kad vozim , volim i da stanem.

Trose se diskovi,plocice, pa sta? I treba da se trose, al neka koci. To je moj stav. Ne kazem da je ispravan al do sada nisam omanuo,sem sa ovim trw . Nikad vise.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

Imam trw lucas organic napred, isti mi djavo kao i sa drugim organskim. Ne vidim neku razliku. Ako ostane kod mene i dalje, stavicu jednom i sinter da probam pa nek jede disk ako ima razlike. Samo da ne bude losije :jee:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6479 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre 19 sati, Astral je napisao:

Kad vozim , volim i da stanem.

Trose se diskovi,plocice, pa sta? I treba da se trose, al neka koci. To je moj stav. Ne kazem da je ispravan al do sada nisam omanuo

Ovo je jedan jedini stav,(tačka). Situacije u saobraćaju povremeno zahtevaju da se ima takmičarska kočnica a i umeće. Mnogi pri kupovini traže pločice kje dugo traju, a velika većina koje ne škripe, niko da pita za one koje koče bolje, neverovatno. Svećice i kočione pločice su verovatno naj stariji delovi koji su se falsifikovali, barem dok nisu bili jeftini kao danas. Ima čovek koji remontuje pločice za smešne pare, izgledaju posle ko nove i uopšte nisu loše, bar po rečima jednog dobrog poznanika, odličnog mehaničara koji se bavi malo i auto moto sportom. Hoću da kažem da je zarada vrlo visoka i da postoji mogućnost da se na tržištu nude falševi izrađeni u Kini jer je proizvodnja krajnje jednostavna za plagiranje. Pre par godina sam morao da zamenim komplet na kupljenom polovnom Golfu IV, kad sam video da u radnji mogu da se kupe sve marke diskova i da za no name cena kreće od 300 Din po komadu, a ogromni su, odmah sam naručio iz Nemačke jer brendirani disk ne može da bude deset Evra kolko košta u lokalnim radnjama. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6479 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Vrti se neka pitajuća tema o pločicama:

 

https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/122828-koje-kočione-pločice/&do=findComment&comment=2088297

 

pa ajd da dounim ovu. Kupljene Nisin pločice kod nas u radnji, na prvi pogled mi ih oko nije hvatalo pa sam uporedio sa nekom starom, nemaju prigušivač, ili pridrživač, na rupi za vođenje pa landaraju u klještima i jasno se vide tragovi udaraca i na njima  a i na vođicama na samim klještima i sasvim sigurno će doći do oštećenja, vremenom će opadati efikasnost kočenja i moraće da se radi reparacija. Skoro da su nove pločice i koče dobro al pitanje dokle, klaparanje se čuje al ostadoše jer nisu ni malo jeftino plaćene.

 

  178.jpg.5ca75355fb5833dee333593e952b70fc.jpg

 

Ovo nisu pločice od BMW-a, mada deluju istovetno za neke modele. U pitanju je Galfer, prilično su nove i sve 4 pločice relativno ujednačene i pravilne forme, jesu izlagane ekstremnijim kočenjima, zato i tome služe i na glasu su, al ovo ne bi smelo da se javi, bar ne dok su kolko tolko novkaste, sve su napukle na pola. Jasno se vidi raspuklina što znači da frikciona ravan nije više takva i postoji rizik od odvaljivanja pri opterećenju pa su odbačene u kantu za smeće, ne znam gde su kupljene  da bi izrazio podzrivost u originalnost.

 

116.JPG.2b7879cc3a47dfac344383d051c8027b.JPG

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv
  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv
  • Ne silazi, 2223 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

Kako oni to upakuju ?

Kolega je kačio neke SOMMET pločice sa alija za Hondu.

Samo sam kod njih video da stavljaju slike pločica

koje su upakovane kako treba (da ne kažem retail pakovanje) 

i piše ime firme na njima, tako da deluju "najkrštenije"... ali ako je ovo već isprobano ...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6479 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre 8 sati, lalajko je napisao:

Djunta ima i oba prednja. Neka on prenese iskustva.

 

Kako sam zaključio na prvi đir, u postu od lane, sad je još bolje, dodatna dobit je sa još nekim čačkanjem, al to neka druga priča. Diskovi jesu kineski ali kupljeni na ebay-u, da li ima razlike u odnosu sa alija ne znam, po obliku se razlikuju od Lakijevih.

 

Što se tiče  uopšte kočnica, to jedino primarno uz gume čini bezbednost i besmisleno je štedeti na tome ili se rukovoditi budalaštinama ko što sam čuo, nisu dobre pločice jer prljaju felnu itd. Par Lukasa košta oko 3.100 Din. pa i nije neka ušteda sa kineskim obzirom kolko traju, koče pored Bremba i u rangu Nisina koje sam malo izmaltretiro, a ko šta god kaže lepo za Kineze, po meni je u iluziji, ili ja, dok ih ne probam, a to sigurno neće biti na mom motoru već kad mi neko omogući tuđi.

 

Kad govorim o efikasnosti kočnica, pod time mislim ne na usporavanje i obično zaustavljanje u normalnoj vožnji, već kočenje na žilet i pre svega takozvano panično kočenje kad bilti ili ne biti, na semaforu mogu da zaustavljaju i Barni&Kremenko kočnice.

 

 

  • Zbunjen 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3484 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Pre hiljadu i petsto kilometara zamenio pločice na zadnjem disku i stavio Lucas organic (kao što su mi i prednje).

I koliko sam god zadovolan sa prednjim pločicama, toliko sam razočaran sa ovim na zadnjem disku. Koče one, ali  traže da se baš dobro nagazi papučica da bi proradio ABS. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Malinar u pokusaju, 1582 postova
  • Lokacija: Kg
  • Motocikl: uljara 600, triumph 1050

Ko zna, sto ljudi, 100 cudi, mnogi su probali tudj motor sa drugim plocicama i utvrdili da bolje/losije koci od istog njihovog, ali su mozda drugi elementi bili bolji/gori (diskovi, creva, pumpe, kljesta, klipovi,...).

 

Kocnice jesu bitna stvar svakog vozila, ali u praksi je nemoguce ispostovati bas sve, makar ja ne znam nikog ko menja creva na svakih par godina sto pise u manualu. Slazem se da je mnogo bezbednije imati jacu kocnicu, ali ako se stvari postave tako da ti se namesti situacija, cesto ne stignes ni da aktiviras istu, a kamoli da se zaustavis. Ovo ne znaci da opravdavam ljude koji voze sa slabim i neispravnim kocnicama. To je ona prica kao sa padobranom otprilike. Sad ne mogu bas da vucem padobran ceo zivot sa sobom ako ce mi u jednom trenutku za 30 godina zatrebati, jbg to je zivot (u prevodu kada bih kocnice drzao u svakom trenutku fabricki ispravnim, ili cak iznad toga, ne bih imao para ni da se vozim uopste).

 

Plocice imaju zahtevnu ulogu, da ne jedu diskove, da dobro koce i hladne i vruce, da se ne krune, vec ravnomerno trose, da ne cvile. Skoro sam probao motor sa najjeftinijim kineskim plocicama od 1000 din/par, mislim da su bile neke kyoto ili tako nesto. Motor je kocio ok, bas sam zeleo da isprobam, s tim da se prednja kocnica, kada su se ugrejale dobro, cule kao neko cviljenje. Motor je i dalje dobro kocio, a drugar ciji je motor mi rece da su kocnice organske. Diskovi su mu izrisovani i daleko od idealno ravnih, servis kocnica je radio par dana pre te probe.

 

Ja imam neke sbs, koliko sam video, motor je dosao s njima, koce, onako, solidno, otkud znam, par puta sam na praznom parkingu istestirao cisto da znam na cemu sam i zadovoljan sam, ali mi deluju da su dosta tvrde i da ce pojesti diskove. Kada budu bile za zamenu, ni sam ziv nisam sta da stavim, narocito posle slucaja koji je izneo @PECA BMW.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6479 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
On 7.6.2018. at 9:08, zika56 je napisao:

Pre hiljadu i petsto kilometara zamenio pločice na zadnjem disku i stavio Lucas organic (kao što su mi i prednje).

I koliko sam god zadovolan sa prednjim pločicama, toliko sam razočaran sa ovim na zadnjem disku. Koče one, ali  traže da se baš dobro nagazi papučica da bi proradio ABS. 

 

On 29.10.2017. at 19:00, đunta je napisao:

 napred TRW sinter, pozadi organik, prvo oštro kočenje, umalo ne sleteh a BMW potonu što se baš retko dešava. Iskočivanje non stop nekih desetak kilometra i onda na dug pravac od Ibarske magistrale ka Železniku, Beograd, 100-130 kmh, višeputno oštro kočenje i tamo i vamo, prednje koče uvek isto odlično, dok zadnja ima jedno dobro, drugo već slabije a treće za redom traži pojačan stisak pedale, nisu zadovoljila te pločice i sutradan naručene nove sinter.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6479 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Kočioni sistem je broj jedan sa aspekta bezbednosti, koliko god vozač prilagodio voženje situaciji na putu uveren da je maksimalno predupredio, uvek postoji mogućnost rizičnog momenta uzrokovanim činjenjem drugog, ili drugih, učesnika i tad je poslednja, da kažem odbrana, kočnica i svaki milimetar glave vredan. Jesmo mi tu gde jesmo i većina hoće više nego što može, ima, i onda neminovno dolazi do pada procene i vrednosti po svim kriterijumima, a čovek teži zadovoljenju pa je sklon samoproglašenju nečeg, ili nekog, dobrim ili boljim nego što u stvari jeste. Mnogi kupe drugi motor, pretežno bolji ili moderniji od predhodnog, logički je da i bolje koči, BMW ima izrazito dobru kočnicu i kad se sedne sa većine drugih motora, utisak je da ne može bolje nijedan da koči, a istina je drugojačija. Vrlo često se iznose zaista pozitivni lični  utisci za bilo šta, "ja sam zadovolja" tim i time, sasvim sigurno da je tako ali se zaboravlja i previđa, da li stoji neka refrenca ili reper za poređenje, a osoba koja iznosi jel ima neki realni kredibilitet ili iza stoji internet na kome svako može da piše šta hoće krajnje proizvoljno, a usvaja se po sistemu, "što je babi milo, to joj se snilo". Iz svega, a inicijalno zbog nemaštine, pribegava se jeftinijim rešenjima, koja su predodređeno lošija, vremenom sve više deluje takozvana "negativna indukcija" kao oblik razmišljanja, odnosno logika, kako reče bivši sabrat Dajko.

 

Slažem se da nije moguće u svakom trenutku i za sve, ispoštovati, ali bar treba težiti tome i razmišljati u tom pravcu i imati pozitivan nemir, umesto suprotno, to što neko ne može, ili neće, da zameni kočiona creva u propisanom roku recimo, ne treba da znači da je zakon   to što ne znamo nikog da je to učinio. Od velikog broja poznanika, gro Bimeri, samo jednog znam da je zamenio kočiona creva odmah po preporuci, Kowalski, a svaki put napišem boldovanu pisanu preporuku pored usmene, ne odustajem iako ima slučajeva da je zamenjeno samo jedno crevo nakon pucanja i to istim gumenim, potpuno pogrešan zakjljučak bi bio da nešto ne treba uraditi zato što većina ne radi. 

 

Sa kočnicom se ne zeza,  uvek je fali, kolko god je neko prezadovoljan, to je iluzija ili nije vičan da je upotrebi do limita, a granica se shvati tek pri takozvanom paničnom kočenju, nekad tragično uzalud na žalost.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 303 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Aprilia Srv 850

Koristim od nedavno na zadnjem tocku Lukas sinter i posle predjenih 2000 km prezadoviljan. Odlicno koce, neskripe i posle vise uzastopnih kocenja negube silu kocenja.:takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1221 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: BMW sekta

Ja sam stavio Brembo organic (plave) napred. Presao sam jedno 5000km do sada sa njima, imao sam dva tri vrlo ostra da ne kazem panicna kocenja na auto putu LJubljana - Zagreb sa nekih 130-150. Ni jednom nisu posustale . Takodje su se dobro pokazale i sa spustanja sa Pasova koje sam prosao , gde se dosta koci i drzi kocnica dosta dugo. Nisam primetio nikakvo propadanje lose kocenje. Narucene su iz Louisa i to po ceni od 34.90 za dve. 

Pozadi nisam nista dirao jer jos uvek su kocione plocice prilicno mesnate, a i ja vrlo vrlo retko kocim zadnjom kocnicom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1740 postova
  • Lokacija: JAGODINA
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R
On 7.6.2018. at 9:08, zika56 je napisao:

Pre hiljadu i petsto kilometara zamenio pločice na zadnjem disku i stavio Lucas organic (kao što su mi i prednje).

I koliko sam god zadovolan sa prednjim pločicama, toliko sam razočaran sa ovim na zadnjem disku. Koče one, ali  traže da se baš dobro nagazi papučica da bi proradio ABS. 

 

Bas isto i kod mene ! 

 

Evo ja jos uvek ne mogu da resim zadnju kocnicu , prvo montirao TRW sinter ona ili ne koci ili upali ABS .

Zatim montirao TRW organske one kao malo bolje ali opet motor ne staje dok tocak ne blokira , plocice obrijao za manje od 5000 km .

Pre neki dan montirao APrace Sinter koje vaze za jedne od kvalitetnijih i opet ista prica motor jedva koci sve dok ne stisnes muski a onda vec blokirao tocak a motor nije usporio .

 

Sad vec pocinjem da sumljam u sam motor i sistem zadnje kocnice , pritom se zadnja klesta prilicno greju a napred sve hladno , i to kad kocim samo prednjom bez pipanja zadnje .

Ulje u celom sistemu menjano , sva klesta rasturana i reparirana , creva isprana ali izgleda da mi ne gine opet ista procedura :(

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1210 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: BMW R1100R
pre 57 minuta, PECA BMW je napisao:

 

Bas isto i kod mene ! 

 

Evo ja jos uvek ne mogu da resim zadnju kocnicu , prvo montirao TRW sinter ona ili ne koci ili upali ABS .

Zatim montirao TRW organske one kao malo bolje ali opet motor ne staje dok tocak ne blokira , plocice obrijao za manje od 5000 km .

Pre neki dan montirao APrace Sinter koje vaze za jedne od kvalitetnijih i opet ista prica motor jedva koci sve dok ne stisnes muski a onda vec blokirao tocak a motor nije usporio .

 

Sad vec pocinjem da sumljam u sam motor i sistem zadnje kocnice , pritom se zadnja klesta prilicno greju a napred sve hladno , i to kad kocim samo prednjom bez pipanja zadnje .

Ulje u celom sistemu menjano , sva klesta rasturana i reparirana , creva isprana ali izgleda da mi ne gine opet ista procedura :(

Smanji hod klipcica na zadnjem cilindru (uvrni oko dva kruga vijak M6 ) pa ti se nece grejati zadnji disk.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1210 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: BMW R1100R
Pre 23 sati, PECA BMW je napisao:

Nisam siguran da razumem , di' rece da je taj sraf ?

Kad odrastes kasce ti se samo. Salim se malo, imas kocioni ciindar ,gore ciindar , dole se kaci za papucu kocnice sa spojnicom iz koje izlazi vijak M6 i gura cilindar (otpustis kontra maticu ok 10 i uvrnes u desno oko dva kruga i osiguras polozaj sa tom istom maticum. Tako ces dobitii da klip ne ide do kraja (gornje mrtve tacke) vec malo ispod rupice u cilindru kroz koju gura uje u kljesta, a i vakum kroz istu vraca kad otpustis papucu.

viber image1234.jpg

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1210 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: BMW R1100R

E ako sad ne razumes prodaj motor ,zato ti se grejao zadnji disk i ako kako kazes ne kocis puno, jer gumica zatvori prolaz ulja u povratku iz kljesta  ( znam neke kome je zbog toga blokirao zadnji disk), Ajd sad Peco na posao, sredi to pa se vidimo u HN 24tog.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja