Jump to content

Moto Zajednica

Provera tacnosti kilo-kljuca

Recommended Posts

  • Strucnjak, 1613 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Šabac
  • Motocikl: CRF300L

Nedavno sam kupio u Louis-u kilo kljuc. Kupih ga da ne razmisljam koliko zatezem filter ulja posto nisam nikakav majstor, samo volim da sto vise stvari naucim da radim sam oko motora.

 

Stigao kljuc i probe radi, uzmem da dotegnem filter na motoru (svakako ga skidam danas pa eksperimentisem) da vidim na koliko ga je zategao prosli majstor. Trebalo bi da bude na 17Nm. Medjutim, kljuc podesih na 4nm a filter se vrti. Prosli majstor ga nije zategao ni na 4Nm. Tu pocnem da sumnjam na preciznost jeftinog kljuca a i na majstora. Posto majstora ne mogu da proverim, mogu da proverim kljuc. Evo kako:

 

Njutn Metar je moguce pretvoriti u kilogram metar, veoma lako:

 

http://www.convertunits.com/from/kg-m/to/newton-meter

 

Znaci da tacnom kilazom okacenom na kilo kljuc mozemo da utvrdimo tacnost. Pri ruci se nasao teg od 7.5kg a kljuc je duzine 25cm = 0.25m. sedam i po kila pomnozeno sa duzinom kljuca daje : 7.5kg * 0.25m = 1.875kgm. Kada to pomocu onog linka (ili mnozenjem sa 9.8) pretvorimo u Njutn metre, dobijemo:

 

1.875 * 9.8 = 18.375Nm

 

Ovo znaci da bi kljuc trebao da "cvakne" kada na njega POD PRAVIM UGLOM okacimo tezinu od 7.5kg na odstojanju od 25cm od centra kljuca do mesta kacenja tega a da je kljuc podesen na 18.4Nm.

 

Fiksirao sam kljuc na jedan dobro zategnut sraf, stavio palicu u vodoravni polozaj i okacio teg. Kljuc je podesen na 18.5Nm. Kljuc nije "cvaknuo" ali uz blagi dodir culo se "cvak" - kljuc je precizan!

 

Eto, ipak je mehanicar zeznuo stvar, mada je filter izdrzao. Nista nije curilo. Kljuc je precizan sto je najbitnije i bice upotrebljen veceras.

 

Ukoliko koristite ovaj metod, mozete koristiti i vagu sa oprugom umesto tega pa pomocu nje odrediti vucnu silu. Samo je jako bitno da se masa/vaga okace pod 90 stepeni u odnosu na drsku palice. Pozeljno je meriti tacnost kljuca na vise podesavanja ili samo na onom podesavanju koje vam treba za konkretan slucaj.

 

Mozda nisam prosuo neku pamet, ali verujem da ce nekom da koristi.

 

Ostaje jos da vas pitam, kakva su vasa iskustva sa zatezanjem filtera za ulje? Dotezete po osecaju ili kilo kljucem? Koliko ga obicno zatezete? Mene sad malo plasi da ga ne pretegnem sa 17Nm kad je sve radilo i na 4Nm.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hronični Motociklopata, 7031 postova
  • Lokacija: Severna Bačka
  • Motocikl: Banditos 650

takodje, i do sad ni jednom nisam zeznuo :D

a inace nemora filter uopste jako da se zategne, ja ga rukom bez kljuca zategnem i uvek bude ok

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Odličan ti način provere baždarenosti pogotovu što su Luisovi alati u pitanju, skeptik sam prema njima mada sam bio prinuđen nedavno da koristim oba Rotvaldova ključa, mali i veliki i vrlo sam zadovoljan. Čak me mali iznenadio jer lepo radi i na malim silama, ispod 2 kila.

 

Sve sile pritezanja se važe za skroz suve frikcione površine jer na tom principu kliko ključ reauguje na otpor. Ispod 2-2,5 kila je sve osetljivo i problematično jer su tanki preseci navoja i lako se otkinu. Filter ulja je em masan em dihtung valja namazati da se ne bi zalepio od toplote i zatezanje šakom je naj bolji način, oseti se kad filter zaptije i vrlo lako se na isti način odvije. Gumeni dihtung se ponaša kao i feder šajbna. Proveri podatak, čini mi se da je višak jedinica.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Strucnjak, 1613 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Šabac
  • Motocikl: CRF300L

Proverio. 17Nm. Cak i u yamahinom servisnom (ne korisnickom) uputstvu pise da ga treba zategnuti na 17. Evo i nekog snimka gde neki lik radi istu stvar.

 

E to sa trenjem ima smisla. S obzirom da trenje utice na ukupnu silu zatezanja sigurno nije isto kad je suvo i kad je podmazano (provericu razliku jednom, volim da eksperimentisem). S obzirom da sad filteri dolaze fabricki masni (mada dodam i sam malo ulja na gumu) bilo bi prilicno cudno da nije i to uracunato u uputstvu.

 

E sad, ja bih radije to sve radio rukom ali nemam iskustva pa se u to ne uzdam, a mora se od negde poceti uciti. Zato je odabran kljuc. A i pristup filteru nije bas sjajan na mom motoru. Mozes ga uhvatiti samo vrhom prstiju kad se navrne. Nekako mi je kao nekom ko nije majstor i nema iskustva sigurnije da utvrdim dobru meru kljucem i nastavim da koristim isto to i u buduce.

 

to se steze rukom a ne kilo kljucem......

Nastavio bih ovu recenicu sa: "ako znas koliko treba da stegnes" :) Ne bih ja to bas tako strogo rekao. Stegni ga krompirom sve dok to uradis kako treba. Tebi je ovo blago receno macji kasalj. Verovatno si nategao na hiljade filtera. Za mene je to juce bilo komplikovano kao tebi kad radis generalnu :)

 

Evo isecka iz servisnog uputsva. Bas pise da se nategne ovoliko.

post-11338-0-70187500-1375599523_thumb.png

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Kilo ključ radi isključovo na silu trenja prilkom uvijanja iako služi za zatezanje-spajanje dve komponente i kod nekih kritičnih veza se obavezno sve mora očistiti u navojima bilo da je masno ili recimo osiguravajuće tečnosti ala Loktajt. Šaka ili dva prsta otprilke može do kilo da stegne bez neke poluge, naravno, potreban je osećaj i za silu i za sam šraf, oseti se kad matica dođe do kraja, al za to treba iskustva gde spadaju i otkinuti šrafovi,brezoni... Zategneš nekoliko šrafova na različite sile kilo ključem, pa onda to činiš šakom i uporediš i tako stekneš neku predstavu. Ako ti je filter nepristupačan, koristiš tacnu ključ i onda sa T dodatkom zaviješ silom iz zgloba i to bi bilo dosta. Praksa je pokazala da filter ulja sigurnije ide rukom i obično bude niže sile od fabričke. Ako nije naglašeno mašćenje, onda je sigurno predviđena sila podrazumevano na suvo kao opšte montažno pravilo koje se zato i ne navodi u specifikacijama.

 

I sa kilo ključem treba znati raditi, mora se odlučno izvršiti pokret, ukoliko se cinculira i mili...oće da ode na veću silu i pretegne, odnosno otkine, naročito opasno u aluminijum. Takođe postepenost dodavanja ne može da bude ono malo po malo. Ja lično bez nekog naučnog argumenta dodajem oko tridesetak procenata, znači iz 3 puta dostižem punu potrebnu silu uz predhodno i početno ručno pasovanje. I sa kilo ključem se mora rukovoditi osećajem, recimo malo lošnjikav navoj, tad ne može da istrpi predviđenu silu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Strucnjak, 1613 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Šabac
  • Motocikl: CRF300L

Sve jasno i primnjeno k znanju. Hvala!

 

Samo bih jos dodao da filter (OEM, fabricki) je fabricki zamascen pa kontam da se odnosi na masno ipak. No nije ni bitno, jasno mi je da tih 17Nm definitivno nije potrebno (na masno) jer mi se odmah i ucinilo da je prejako. Zato i pitah ovde. a sledeci put cu da ga navijem rukom, ne mogu ne znam koliko da omasim. Ocigledno da je i tolerancija povelika. Nisam sjebao nista za sad, a u buduce cemo biti malo nezniji :)

 

Evo nisam jedini koji koristi k kljuc :)

 

 

 

Ovo za nacin rukovanja k. kljucem se slazem

 

Hvala jos jednom svima.

 

E da iskoristim priliku za jos jedno pitanje. Koristi li neko od vas sraf za karter sa magnetom za skupljanje opiljaka? Ima li smisla staviti ga?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Magnetni ispusni šrafovi su serjski na BMW-u, apsolutno korisni, ja sam ugrađivao na TA. Em pokupi nužne opiljke em je indikativan ako nešto nije u redu.

 

Meni se na TA nakon nekih 4k odvrnuo filter, ustanovio sam da je O ring gmica bila neuobičajeno pretvrda i praktično nije imala dobru federnu konstantu. Zato valja zategnuti pa odpustiti filter čisto da se oseti kako drži pa ako treba, dodati još sile.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 468 postova
  • Lokacija: Selo Vrbovno
  • Motocikl: BMW R 1150 GS (2003)

Ja svoje filtere uvek stezem sa obe ruke, isto tako ih i odvijam.

Imam i kilo-kljuc i kljuc za filtere koji samo kupe prasinu na polici.

 

Do sada nisam imao curenja ili slicnih problema, tako da nemam nameru menjati sistem koji radi.1jezik.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1118 postova
  • Lokacija: Mladenovo
  • Motocikl: KTM 660 SMC & KTM 1190 Adventure

Evo nadjoh uputstvo bas od mog modela. Ipak pise nauljiti pa zategnuti kilo kljucem na 17Nm. Izgleda da ipak nisam zasrao stvar :)

 

SsQZRxK.jpg

Ja te podržavam,skoro sve radim moment ključem i po uputstvu, nova bakarna platna, novi O-ring, namži Loctit-om, naulji...

A šraf za ispuštanje ulja? 43Nm?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 37 postova
  • Lokacija: Kragujevac,Serbia
  • Motocikl: Trenutno nemam,ali se nadam da će biti jednog dana.

Povodom one priče o zatezanju filtera za ulje, ja ga obično zavrnem jednom rukom lagano, da se oseti ako ima nekog otpora na navoju, pa kad stigne do kraja, završim zatezanje sa obe ruke. Tada zategnem filter sa ključem sa trakom. Dotezanje obično uradim još za jednu trećinu ili jednu četvrtinu kruga. Po sipanju ulja i puštanju motora u rad, proverim da li bar malo dolazi do zamašćivanja uljem. Ako se to desi, onda dotezenje ključem još 3-4 mm. Tako punih 20 godina radim na motoru od Mitsubishi Colta. Nema tu neke posebne mudrost. Filter je kao bilo koji vijak, samo malo veći. Samo još jedan mali savet za manje iskusne vozače. Uvek koristite ako to filter traži, ključ sa trakom , a ne ključ sa lancem. Ako se desi da pogrešite u dotezanju (preterate), ključ sa trakom neće oštetiti filter, dok ključ sa lancem će ga zgužvati kao pivsku konzervu. Pozdrav. :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja