Jump to content

Moto Zajednica

Zevsu u posetu - Krit (Raj) 2013

Recommended Posts

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Dan 7 - 28.06.2013.

 

Pre nego sto smo krenuli na put napravili smo ogroman fajl sa svim stvarima koje treba videti na Kritu (plaze, arheolosko-istorijski lokaliteti, muzeji, gradovi,...). Medju svim tim stvarima je bila i jedna plaza, tacnije Balos laguna. Svi su pisali o tome da je to mesto koje svi treba da posete, ali i da nije lako doci do tog mesta. Po iskustvi znamo da se do najboljih i najlepsih mesta tesko dolazi. Fotografije su nas uverile u to da je ovo mesto koje moramo da posetimo pa je ovaj dan rezervisan za to. To je najseverozapadnija tacka ostrva i ujedno i najbliza tacka kontinentalnoj Grckoj.

 

Posle dorucka uzimamo ponovo lanc paket, pakujemo sve u kofer i krecemo. Put nas vodi pored Rethimna, pa kroz predgradje Hanje do Kissamosa. Jos malo se vozimo magistralom a onda nas putokaz obavestava da za Balos treba da skrenemo desno. Vozimo jos par kilometara kroz maslinjake i dolazimo do nekog kontrolnog punkta/kucice ispred koje nas cega zena u uniformi. Obavestava nas da se placa 1eur po osobi i da je to za troskove odrzavanja makadamskog puta i za izgradnju novog puta do krajnje tacke ostrva. Ne bunimo se, novac ide za dobru stvar, placamo i nastavljamo dalje. Tu odmah prelazimo na dobar i tvrd makadam od tucanika. Sledecih 8km vozimo tim putem. Na nekim deonicama ima taman toliko mesta da se mimoidju dva vozila a ponegde je put sirok da prodje 4 velika automobila. Putem sigurno prodje mnogo vozila pa je na dosta mesta poprilicno los, iz puta vire stene, ponegde ima talasa i udubljenja... Napredovanje je poprilicno sporo. Ako je na motoru samo vozac i ako zna da vozi dobro stojeci onda se moze napredovati dosta brzo, ali sko je na motoru dvoje, suvozac ce se napatiti i izgubiti nekoliko plombi ako se bude zurilo po ovom terenu. Postoje i dve kratke deonice koje su poprilicno strme pa preporucujem da ako ima jos saobracaja, sacekate da se oni popnu do vrha. Dosta turista vozi rentirane automobile, pa se plase ostecenja i voze jako polako, a na ovim delovima se desi da im se auto ugasi. Ne bi bilo prijatno da se nadjete na ovakvoj uzbrdici a da vozilo ispred vas odjednom stane. Na tim najstrmijim deonicama se vrse i radovi u vidu betoniranja najkriticnijih, i pretpostavljam najerozivnijih mesta. Kako god bilo, verujem da ce do kraja 2014 bar vecina ovog puta biti asfaltirana.

 

Posle 8km se stize do improvizovanog, velikog parkinga i taverne, na vrhu brda. Ovde se morate parkirati. Ako niste poneli vode, u ovoj taverni kupite obavezno. Odavde sledi 2km pesacenja nizbrdo po improvizovanim zemljanim i kamenim stepenicama do plaze. Naporno je, pogotovo po suncu, ali vredi! Ukoliko necete ili ne mozete da hodate toliko, imate alternativu: magareci taxi koji ce vas za 8eur spustiti do plaze i za isto toliko popeti nazad do parkinga. Posle par stotina metara hoda se dolazi do mesta odakle se vidi gde ste posli.

 

IMG_3367.JPG

 

 

IMG_3278.JPG

 

 

IMG_3275.JPG

 

 

IMG_3274.JPG

 

 

07-panorama1.jpg

 

 

IMG_3267.JPG

 

 

IMG_3266.JPG

 

 

IMG_3265.JPG

 

 

Posle dosta vremena i mnogo koraka i stepenica stizemo do poslednje. Odavde nas od vode i lezaljki deli jos 200-300 metara dubokog, finog, belog peska. U prvom delu je pesak pun kamenja pa kodamo u patikama sasvim blizu vode i tek se onda izuvamo. Ustvari skidamo se u kupace i papuce a sve ostalo pakujemo u ranac i kese i dolazimo do mesta na plazi odakle se do pescanog spruda moze preci kroz vodu duboku do kukova. Na sprudu pronalazimo suncobran i lezaljke koje nam se svidjaju i raspakujemo se. Komplet suncobrana i dve lezaljke kostaju 6eur. Narednih nekoliko sati uzivamo malo u plicacimo na sprudu malu u dobljoj vodi plivajuci. Prosetali smo po celom sprudu uzivaljuci i fotkajuci kako celu tu lokaciju tako i ostale turiste koji uzivaju u ovom rajskom mestu. Na obali postoji i jedna taverna, tako da mozete kupiti pice. Malo dalje ima jos jedna veca i tamo mozete i rucati (tako nam je barem receno).

 

Evo i dve napomene:

 

1. Nemojte ovde dolaziti na pocetku letovanja ili ako nemate vec neku podlogu na kozi od sunca. Beli pesak i plitka voda umnogome pojacavaju efekat Sunca i vrlo lako cete izgoreti. Koristite obavezno kreme za suncanje. Zbog stalnog vetra, subjektivni osecaj topline je varljiv, ali efekat na kozu je veoma jak

 

2. Do ovog mesta mozete doci i brodom. Za ceo dan su 3 broda dosla sa turistima. Iskrcaju ih u plicaku i ostaju tu 2-3 sata. Iskreno, mislimo da je celodnevni izlet jedino dobro resenje da bi se dobro uzivalo. Takodje nista ne moze da zameni pogled dok se silazi dole peske.

 

IMG_3363.JPG

 

 

IMG_3361.JPG

 

 

IMG_3359.JPG

 

 

IMG_3342.JPG

 

 

IMG_3340.JPG

 

 

IMG_3336.JPG

 

 

IMG_3332.JPG

 

 

IMG_3330.JPG

 

 

IMG_3327.JPG

 

 

IMG_3318.JPG

 

 

IMG_3315.JPG

 

 

IMG_3299.JPG

 

 

IMG_3283.JPG

 

 

IMG_3281.JPG

 

 

IMG_3326.JPG

 

 

Posto su svi brodovi sa brojnim turistima otisli, ostali smo da uzivamo jos malo. Ipak dan je odmicao i bilo je vreme da napustimo ovaj raj. Presli smo ponovo kroz vodu do kopna, obukli se i preobuli i krenuli uzbrdo. Ceo dan na suncu i u vodi sam po sebi zna da iscrpi. A onda par stotina metara strmo uzbrdo kroz dubok mekan pesak iscrpi nevidjeno. Dok smo stigli do prve stepenice, jedva smo mogli nadisati. Par minuta odmora, pogled na magare,... Icicemo ipak na svojim nogama... Iako je vec bilo skoro 7 popodne, bilo je veoma toplo i Sunce je jos uvek przilo. Put do gore je bio spor i tezak. Jos jednom napominjem da ponesete dosta vode sa sobom. Najbolje da kupite u taverni na plazi po jednu veliku flasu po osobi. Kada smo stigli do parkinga bili smo umorni toliko da smo jedva dosli do taverne na vrhu. Tela su nam vristala za vodom i secerom, da nadoknade sve sto smo izgubili pri penjanju. Kokakola i hladna voda su resili stvar. Bilo nam je jasno zasto je vlasnik odlucio da bas tu napravi kafanu. Sigurno svako ko je bio na plazi potrosi nesto para kod njega pri povratku. Ipak cene su skromne.

 

Oblacimo se i krecemo nazad istim onim makadamom. Nizbrdo jos pazljivije posto se kamencici pomeraju i cesto proklizavamo. Zaustavljamo se kod naplatnog punkta da popijemo malo vode pa vozimo nazad magistralom do naseg hotelcica na veceru, hladno pice i spavanje.

 

Danasnja kilometraza je oko 240km. Mapa puta:

 

mapa07.jpg

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Dan 8 - 29.06.2013.

 

Jos jedan dan bez ijedne fotografije. Ponovo smo ceo dan proveli na plazi ispred hotela, ispijajuci hladna pica. Prosetali smo samo do prodavnice i suvenirnice da kupimo zacina koje hocemo da nosimo kuci i par sitnica za uspomenu kao i za poklone nasima kod kuce.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Dan 9 - 30.06.2013.

 

Za vreme dorucka smo se dogovarali gde da idemo i sta da obidjemo, i odlucili smo da malo obidjemo okolinu. Prethodnog dana nas je sunce malo vise obasjalo nego sto bi trebalo i nismo hteli da preterujemo i da izgorimo. Pregledali smo nasu listu i odlucili se da odemo u malo mesto Kokkino Chori i posetimo malu fabriku koja se zove Art Of Living. Bave se recikliranjem stakla i proizvode razne lepe stvari od stakla. Na slikama smo videli da se sve radi rucno i da rade i duvanje stakla. Lokacija nije daleko ali da bi se doslo do nje mora se malo voziti po planini i proci kroz prelepa mala autenticna sela.

 

Posle nesto vise od sat vremena smo pronasli ovo mesto. Kapija je bila otvorena, ali videli smo da je radionica zatvorena. Bila je nedelja. Ipak, vlasnik, koji zivi odmah pored, je video da smo dosli i odmah nam otvorio radionicu da razgledamo. Za oko nam je odmah zapao stari BMW prikolicar ispred radionice, koji na satu ima 47km. Nadamo se da je sat vec obrnuo jedan krug i da je nekada bio vozen. U dvoristu je planina stakla koje ceka da bude pretvoreno u nesto bolje i lepse. U radionici svega i svacega. Prelepi umetnicki radovi koji se mogu koristiti u svakodnevnom zivotu, umesto da se samo kace na zidove. Ogledala, lusteri, lampe, svecnjaci, tanjiri, case, stalci,....... I posto su sve rucni radovi i na neki nacin unikati, sve je veoma veoma skupo. Na nekoliko mesta stoje upozorenja da ukoliko nesto srusite i polomite, morate platiti vrednost za koju se predmet prodaje. Pazljivo smo se provlacili i razgledali. Evo i nekoliko fotografija:

 

IMG_3401.JPG

 

 

IMG_3400.JPG

 

 

IMG_3392.JPG

 

 

IMG_3393.JPG

 

 

IMG_3394.JPG

 

 

IMG_3398.JPG

 

 

IMG_3402.JPG

 

 

IMG_3403.JPG

 

 

IMG_3409.JPG

 

 

IMG_3410.JPG

 

 

Zao nam je sto nismo dosli nekim radnim danom da vidimo majstore na delu kako duvaju i oblikuju staklo, ali se radujemo sto smo dosli i videli sve ove prelepe stvari koje prave. Kako bismo imali neku uspomenu sa ovog mesta a i da se oduzimo vlasniku koji nam je otvorio iako je nedelja, odlucili smo da kupimo neku sitnicu i odabrali smo malu posudicu za svecu koja nas je kostala 8eur.

 

Evo filmica koji smo snimili dok smo se vozili kroz jedno simpaticno selo sa uzanim ulicicama. NIsam bas vican konvertovanju i kompresovanju ali nadam se da ce biti ok.

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=7ggXvYSYvA4

 

 

U povratku smo resili da svratimo do jos jednog gradica, Georgioupoli, za koji smo citali da je lep gradic sa lepom plazom. Provozali smo se gradicem, prosetali ulicicama, pogledali malo po prodavnicama i kupili par sitnica i poklona a onda seli u jedan kafic na oblai i popili fenomenalan sveze cedjeni sok od mesanog voca.

 

IMG_3427.JPG

 

 

IMG_3425.JPG

 

 

IMG_3422.JPG

 

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=d8yIedjZ9rs

 

 

Bilo je vec vreme rucku pa smo se vratili do naseg hotela, presvukli i otisli da pojedemo nesto, a kasnije na plazu na opustanje i uzivanje. Sandra se malo igrala sa raznim modovima na fotoaparatu pa evo nekoliko umetnickih fotki:

 

IMG_3474.JPG

 

 

IMG_3469.JPG

 

 

IMG_3464.JPG

 

 

IMG_3461.JPG

 

 

IMG_3449.JPG

 

 

IMG_3429.JPG

 

 

Nismo dugo ostali posle vecere... Za sutra imamo u planu da obidjemo neka interesantna mesta pa opet ustajemo rano.

 

Presli smo oko 100km

evo mape:

 

mapa09.jpg

 

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Dan 10 - 01.07.2013.

 

Dorucak i paljba! Idemo na drugu stranu ostrva. Vozimo do Rethimna a odatle trazimo kako da se ukljucimo na magistralu koja vodi preko planine na drugu stranu. Malo se petljamo po ulicicama nekog sela i nekim uzanim puticem na kraju izbijamo na magistralu. Prelep, krivudav put vodi preko planine. Uzivamo u voznji po prelepom vremenu. Ono sto mi se jako svidja na Kritu je sto nema klasicnih obronaka i sporog i postepenog penjanja. Vozite i odjednom se ispred vas stvori planina... Uglavnom uvek je put usecen u stranu u vidu serpentina-ukosnica, a kad se popnete do gore isto tako se spustate na drugu stranu.

 

IMG_3625.JPG

 

 

Prva stanica za danas je gradic Agia Gallini. Ako se neko pita zasto je to mesto posebno, pa posebno je zbog toga sto se u luci nalazi hrid sa koje su po mitu u slobodu poleteli Dedal i Ikar. Evo price:

 

Dedal i Ikar

 

Dedal je bio glavni arhitekta i zanatlija na dvoru kraljaMinosa. On je osmislio i izgradio Arijadni dvoranu za ples i lavirint u kojemje bio zatocen Minotaur. Minos je drzao Dedala u kuli kako ne bi nikome mogao daoda tajnu lavirinta. Dedal nije mogao da pobegne ni vodom ni kopnom posto ih je Minos kontrolisao. Odlucio se da proba da pobegne vazduhom pa je poceo da pravikrila. Povezao je pera kanapom i ucvrstio voskom. Kada je napravio funkcionalnakrila za sebe, napravio je i drugi par krila za svog sina Ikara.

 

Kada su se spremali da pobegnu i polete, rekao je Ikaru dane leti previse visoko kako Sunce ne bi istopilo vosak, ali ni previse nisko davoda ne bi natopila perje. Kada su za sobom ostavili Samos, Delos i Lebintos,Ikar se zaboravio I poleteo previsoko. Sunce je istopilo vosak pa se Ikarsurvao u more i udavio.

 

Dedal je uspeo da stigne do Sicilije gde je stupio u sluzbukralja Kokalusa. Izgradio je na ostrvu hram posvecen Apolonu, a svoja krilaobesio u hramu kao zrtvu bogovima. U medjuvremenu, Minos je krenuo u potragu zaDedalom. Putovao je od grada do grada, postavljajuci zagonetku, koja sesastojala u tome kako da se konac provuce kroz spiralnu skoljku. U svojoj potrazi,stigao je i do kralja Kokalusa, kome je takodje postavio zagonetku. Kokalus jeznao da ce Dedal znati da resi ovaj problem pa mu je zadao zadatak. Dedal jekonac vezao za mrava na jednom kraju skoljke, a na drugi kraj je stavio kapmeda. Mrav je prosao kroz skoljku a time je i konac bio provucen.

 

Minos je znao da ovu zagonetku nije resio Kokalus vec Dedalpa je zahtevao da mu predaju Dedala. Kokalus se slozio ali je zamolio Minosa dase prvo opusti uz kupku. Za vreme kupke Kokalusove cerke su ubile kraljaMInosa.

 

Hrid i spomenik Dedalu i Ikaru smo lako nasli. Sve sto treba uraditi je doci do centra i produziti do male luke. Evo i nesto slika:

 

IMG_3492.JPG

 

 

IMG_3495.JPG

 

 

IMG_3497.JPG

 

 

IMG_3498.JPG

 

 

IMG_3500.JPG

 

 

Posle krace pauze nastavljamo dalje. U navigaciju smo prinudjeni da pisemo koordinate N35.051389 E24.813611 posto na mapama nema lokacije na koju smo se uputili. Posle kratke voznje nailazimo na putokaz koji potvrdjuje da su koordinate dobre i ubrzo stizemo u Phaistos (Festos). Ovo je jos jedan drevni grad iz vremena Minoanske civilizacije. Gradom je vladao brat kralja Minosa. Ono sto je znacajno za ovu lokaciju je da je ovde pronadjen disk iz Festosa. To je glineni disk, koji sa obe strane ima ispisan tekst u spirali. Do sada jos niko nije uspeo da desifruje sadrzaj diska. Sifrovana poruka na disku se sastoji od 241 tokena koji su ispisani sa 45 razlicitih znakova.

 

IMG_3550.JPG

 

Narednih sat-dva smo proveli razgledajuci ovu fenomenalnu lokaciju. Razgledanje je bilo utoliko prijatnije sto agencije ovde ne dovode pune autobuse turista pa ovde uglavnom dolaze ljudi koji zanima malo istorije. Samim tim nije guzva i graja, pa se moze na miru razgledati.

 

IMG_3545.JPG

 

IMG_3537.JPG

 

 

IMG_3532.JPG

 

 

IMG_3530.JPG

 

 

IMG_3529.JPG

 

 

10-panorama2.jpg

 

 

IMG_3523.JPG

 

 

IMG_3512.JPG

 

 

 

 

 

 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Nastavljamo dalje, do obliznjeg grada, Matala. U nasim beleskama stoji da ovde ima nekoliko odlicnih plaza. Prva na listi je plaza u samom gradu a specificna je po tome sto se uz plazu nalazi brdo kojie je izdubljeno kao svajcarski sir u crtanim filmovima. To su nekadasnje rimske grobnice koje su rimljani samo prilagodili za tu potrebu, ali su pecine iskopane jos za vreme neolita i koriscene su kako bi se tu zivelo. Naravno mogu se posetiti. I plaza sama po sebi je lepa. Druga plaza je Red Sand beach, ili plaza sa crvenim peskom, a treca je plaza Komos.

 

Dolazimo do plaze Matala. Parking na samoj plazi se placa ali posto smo motorom samo nam masu da prodjemo bez placanja. Parkirali smo se u hladovini i odlucili da prvo obidjemo rimske grobnice. Ulaznica kosta 3eur po osobi.

 

IMG_3551.JPG

 

 

IMG_3512.JPG

 

 

IMG_3562.JPG

 

 

IMG_3563.JPG

 

 

IMG_3564.JPG

 

 

IMG_3567.JPG

 

 

IMG_3576.JPG

 

 

IMG_3590.JPG

 

 

IMG_3593.JPG

 

 

IMG_3603.JPG

 

 

Posto smo se izmorili pentrajuci se po vrelom kamenju, bacili smo pogled na plazu i shvatili da je malo velika guzva za nas ukus. Raspitali smo se za plazu crvenog peska i dobili informaciju da je relativno blizu ali da se do nje dolazi peske i da je potrebno pola sata do sat pesacenja da bi stigli do nje. Za danas nam je bilo dosta setanja pa je odluka pala da idemo na obliznju plazu Komos.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Posle 10-15 minuta voznje put nas je doveo do racvanja iznad zaliva Komos. Krenuli smo levim putem i dosli do parkinga. do plaze treba pesaciti stazicom. Vratili smo se do racvanja i krenuli drugim putem koji nas je doveo do same plaze. Plaza Komos je dugacka kilometrima i poprilicno je neuredjena i prazna. Ovde gde smo mi dosli postoji cuvar plaze i mozda nekih 20-25 suncobrana sa lezaljkama. Takodje tu je i kamp kucica koja je ustvari kafic pod imenom Bunga-Bunga. Ako dodjete ovde u septembru, mozda budete imali srece da posvedocite kako male kornjacice probijaju put izpod peska i krecu prema moru.

 

Smestili smo se pod jedan suncobran. Bilo je malo cudno sto nikog nema u vodi. Svi su sedeli na plazi suncajuci se. Talasi su bili poveci i onda smo ugledali crvenu zastavu. Kupanje zabranjeno zbog talasa! Hmmm... odklucili smo da se ipak oprobamo u plicaku u nadi da nas nece isterati cuvar. I onda smo pokrenuli lavinu. Svi kao da su samo cekali da neko pokaze inicijativu, i skoro svi su ustali i usli u vodu. Jadan cuvar je trckarao po plazi ali na kraju je ipak napravio kompromis pa je dozvoljavao da se u vodu ulazi do daljine od 10-ak metara, koliko je i on smatrao bezbednim. Ukoliko bi se neko udaljio vise onda bi ga vracao nazad zvizducima i objasnjavao da ne ide predaleko.

 

Narednih nekoliko sati smo proveli igrajuci se u talasima:

 

IMG_3606.JPG

 

 

DSCF2108.JPG

 

 

DSCF2105.JPG

 

 

DSCF2077.JPG

 

 

DSCF2072.JPG

 

 

DSCF2059.JPG

 

 

DSCF2050.JPG

 

 

DSCF2046.JPG

 

 

DSCF2041.JPG

 

 

 

 

Setnja i pentranje po kamenju su nas izmorili a borba sa ovim talasima nas je dotukla. Kada smo vec bili poteno izmoreni spakovali smo se odlicnim magistralnim putem dosli do Rethimna, a odatle do naseg hotela. Odmah smo se bacili na veceru pa na opustanje.

 

Presli smo oko 230km... mapa:

 

mapa10.jpg

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Dan 11 - 02.07.2013.

 

Jos jedan dan predvidjen za bazanje po okolini. Posle dorucka sedamo na motor... Posle 60-65km stizemo do Iraklija ali samo prolazimo kroz njega... Vozimo jos malo i skrecemo kod putokaza za Kokkino Chani. Na samom ulasku u ovaj gradic nalazimo tablu za hotel Temis. Ulazimo u dvoriste hotela kako bi Sandra malo razgledala i napravila nekoliko fotografija. Ona je sa roditeljima bila u ovom hotelu kada je imala oko 4 godine. Jedan od zaposlenih je upitao sta trazi i kada je objasnila zasto smo ovde cak je dobila i poziv na kafu ili pice i dozvolu da slobodno fotografise.

 

Ipak nastavljamo dalje i uskoro dolazimo do grada Limenac Chersonisou. Trazimo putokaz za aquaworld, koji ubrzo nalazimo i na nase iznenadjenje zavrsavamo u maloj ulicici. Tu je natpis aquaworlda iznad malih vrata nekog naizgled malog lokala. Mislili smo da ce ovo biti neki veliki akvarijum, ali izgleda da nije. Kako god, odlucujemo da udjemo. Ulaznica kosta 6eur po osobi. Unutra saznajemo da se oni bave spasavanjem reptila, gmizavaca i sl. i posle oporavka ih vracaju u svoju sredinu, ukoliko su u pitanju autohtone vrste. Ukoliko su u pitanju vrste koje ne pripadaju ovom podneblju, onda te zivotinjice ili ostaju kod njih zauvek ili ih eventualno daju zooloskim vrtovima.

 

Imali smo srece da dodjemo na dan hranjenja (utorak i petak). Hranjenje je u 9:30h i vredi videti. Ovde cete moci videti razne kornjace, iguane, gustere, zmije, ribe itd. Imaju i dzinovsku kornjacu, koja je za sada jos relativno mala. Ima 20god, a oni se o njoj brinu vec 13god. Moraju se brinuti o njoj posto su je neka deca namerno oslepela i ona vise ne moze sama da lovi i hrani se. Ova kornjaca, Stefani, ce zauvek ostati kod njih. Verovatno ce ziveti preko 100 godina i ako bude dobro napredovala, moze dostici i tezinu od oko 400kg. Videli smo kako hrane nju, ali takodje i nekoliko zmija, od kojih su mozda najinteresantnija dva ogromna pitona. Neke od zivotinja su veoma drustvene i njih svaki dan vade napolje i zainteresovani mogu da ih pipnu, pomaze,...

 

Najveci pozer ovog objekta je, verovatno, interesantni sareni guster, Mark-Antony.

 

IMG_3742.JPG

 

 

IMG_3726.JPG

 

 

IMG_3719.JPG

 

 

IMG_3713.JPG

 

 

IMG_3707.JPG

 

 

IMG_3704.JPG

 

 

IMG_3702.JPG

 

 

IMG_3687.JPG

 

 

IMG_3654.JPG

 

 

 

 

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Odavde smo nastavili dalje do sledeceg mesta, Stalis ili Stalida. U nasim beleskama je pisalo da je plaza Stalis odlicna. Stalist je klasicno turisticko mestasce. Ima mnogo ljudi, kafica, restorana, suvenirnica,... celom duzinom plaze. Ne volimo guzvu ali nekako nismo imali taj osecaj da nas nesto gusi, pa smo se parkirali i pronasli mesto na plazi koje nam se dojmilo OK. Suncobran sa lezaljkama nas je kostalo 5eur. Taj deo plaze pripada restoranu iza nas, momak koji naplacuje lezaljke je ujedno i konobar, tako da mozete od njega da narucite da vam donese pice.

 

Plaza dugacka i pescana. Voda je daleko plitka, pa je pogodna za malu decu. Ovaj dan je bilo osrednjih talasa. Nista veliko da bi pilo upozorenja ili ogranicenja sto se kupanja tice ali dovoljno da moze biti interesantno. Naravno kada se prodje zona gde se talasi lome, moguce je plivanje bez ometanja. Mi smo proveli celo popodne u zezanju sa talasima.

 

IMG_3753.JPG

 

 

DSCF2132.JPG

 

 

DSCF2121.JPG

 

 

DSCF2116.JPG.

 

 

DSCF2113.JPG

 

 

Kada smo krenuli nazad Sunce je vec pocelo da silazi. Malo je bilo zeznuto zato sto je Sunce bilo nislo a svo vreme mi je sijao u oci pa je nekoliko puta bilo meznuto u nekim krivinama, ali smanjio sam brzinu pa polako. Inace voznja od iraklija do Skalete je takodje jedna od najboljih voznji na ovom letovanju. Magistrala na ovom delu konstantno prati zalive, a krivine su preterane za voznju.

 

IMG_3760.JPG

 

 

IMG_3762.JPG

 

 

IMG_3767.JPG

 

 

IMG_3769.JPG

 

 

IMG_3772.JPG

 

 

IMG_3773.JPG

 

 

IMG_3775.JPG

 

 

IMG_3778.JPG

 

 

Po povratku u hotel smo odmah otisli na veceru. Sandra se odlucila da ipak proba puzeve a ja sam jeo nesto konzervativniju veceru.

 

IMG_3809.JPG

 

 

IMG_3815.JPG

 

 

Puzevi su joj se svideli, osim cinjenice da je jelo bilo malo vise masno od przenja u fritezi. Meni je malo smetala i cinjenica da su na stolu :)

 

Presli smo oko 220km... mapa puta:

 

mapa11.jpg

 

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Dan 12 - 03.07.2013.

Ovo je poslednji dan naseg letovanja u Skaleti i odlucili smo da ne idemo nigde vec da se opustimo na hotelskoj plazi, ispijamo hladna pica i uzivamo. A vreme je bilo da testiramo i bazen, kad ga vec imamo na raspolaganju.

DSCF2170.JPG

DSCF2148.JPG

DSCF2142.JPG

IMG_3819.JPG

U nekoj pauzi izmedju kupanja, rucanja i svega ostalog smo neko vreme proveli i u sobi, gde smo se uglavnom spakovali. Posto smo dosta stvari, po obicaju, bacili, ostalo nam je prostora da spakujemo sve sto smo kupili: zacine, suvenire, poklone,... Jedan bocni kofer je bio rezervisan iskljucivo za to, u drugi bocni kofer smo spakovali ostatak nase garderobe, punjace, tablet,... U top case smo spakovali moto-pantalone i duboke moto-patike koje ce nam trebati kada se iskrcamo u Atini sa trajekta. Tank torbu smo napunili sa sendvicima i ostatkom bonzita.

Vratili smo se na plazu i ostatak dana se opustali.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Dan 13 - 04.07.2013.

 

Posle dorucka smo se jos malo opustali uz kafu na terasi restorana. Oko 10 sati smo zakacili kofere na motor, vratili kljuceve sobe i oprostili se sa vlasnikom i osobljem. Posebno nam je bila simpaticna jedna od devojaka koja je konobarisala, koja je veoma iznenadjena bila time sto iznenada odlazimo pa je pritrcala da se oprosti. I krenuli smo prema gracu Hanja (Chania). Put nas je vodio pored Rethimna i jos par gradica koji su nam vec poznati, prolazimo pored luke Souda i ulazimo u haotican saobracaj. Pokusavamo da se snadjemo i pratimo putokaze za stari grad. Napokon uspevamo da nadjemo mesto da se parkiramo u blizini stare Venecijanske luke. Jakne pakujemo u kofer, visak stvari vezujemo na zadnje sediste pod mrezu i krecemo da istrazimo ovaj grad.

 

Hanja je veoma velik grad. Cak i stari grad je poprilicne povrsine. Odlucili smo da prvo prosetamo starom lukom a onda da odemo do arheoloskog muzeja regije Hanja. U blizini muzeja smo videli da imaju Starbucks. Iako nismo ljubitelji ovakvih slicnih lanaca koji nude brzu hranu, pice i sl, odlucili smo da damo sansu americkoj kafi, i da probamo. Iz menija smo odabrali dve neke hladne kafe koje su trebale da kostaju ukupno 6,40eur. Na kasi su me na brzinu smuljali za neke ukuse i sirupe i dve kafe su nas na kraju kostale 7,70eur. A ukus i kvalitet... pa kako smo i zamisljali. Ukratko, nama se nije svidelo.

 

IMG_3868.JPG

 

 

IMG_3860.JPG

 

 

IMG_3858.JPG

 

 

13-panorama2.jpg

 

 

IMG_3849.JPG

 

 

IMG_3848.JPG

 

 

IMG_3847.JPG

 

 

IMG_3846.JPG

 

 

IMG_3845.JPG

 

 

IMG_3843.JPG

 

 

13-panorama1.jpg

 

 

IMG_3835.JPG

 

 

IMG_3832.JPG

 

 

A onda smo otisli u ovaj mali muzej, koji nas je veoma prijatno iznenadio postavkom i objasnjenjima. Ulaznica kosta 3eur po osobi.

 

IMG_3869.JPG

 

 

IMG_3871.JPG

 

 

IMG_3876.JPG

 

 

IMG_3879.JPG

 

 

IMG_3882.JPG

 

 

IMG_3883.JPG

 

 

IMG_3884.JPG

 

 

IMG_3892.JPG

 

 

IMG_3897.JPG

 

 

IMG_3901.JPG

 

 

IMG_3902.JPG

 

 

IMG_3908.JPG

 

 

Posle muzeja smo jos prosetali starim gradom, kupili par sitnica, bazali prelepim ulicicama,... U jednom restoranu smo pojeli po giros i popili pice... Opustencija.

 

IMG_3919.JPG

 

 

IMG_3920.JPG

 

 

IMG_3921.JPG

 

 

IMG_3923.JPG

 

 

IMG_3928.JPG

 

 

IMG_3930.JPG

 

 

IMG_3933.JPG

 

 

IMG_3935.JPG

 

 

IMG_3934.JPG

 

 

Kada nam je bilo dosta setnje i kada smo se vec sasitili guzve odvezli smo se do Soude, t.j. do luke. Posto je ukrcavanje tek u 6 casova imali smo oko 2 sata da potrosimo nekako. U trafici u blizini smo kupili par sokova i piva da imamo za veceras na brodu a onda smo seli u parkic u blizini luke. Primetili smo da ima odlican signal gradskog bezicnog interneta pa smo iskoristili priliku i javili se nasima kod kuce, malo se kuckali sa prijateljima preko skajpa,..., a onda seli na jednu kafu u obliznji kafic.

 

IMG_3940.JPG

 

 

IMG_3941.JPG

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Polako doslo i 6 sati, pa smo krenuli da se ukrcamo. Ukrcali smo se medju prvima.

 

IMG_3943.JPG

 

 

IMG_3944.JPG

 

 

IMG_3946.JPG

 

 

Za povratak smo imali rezervisanu dvokrevetnu kabinu. Sada vec znamo da je suvisno i da smo mogli i drugacije, ali kada smo vec platili da vidimo kako je spavati u hotelu na brodu. Sandra je sa sobom ponela kese sa picem i tank torbu, a ja posle parkiranja u garazi skidam top case u kojem su nam moto pantalone i moto patike koje ce nam trebati ujutro. Penjemo se na palubu 7 do recepcije gde dobijamo elektronski kljuc i jedan od osoblja nas vodi do nase sobe na palubi 8.

 

IMG_3948.JPG

 

 

IMG_3951.JPG

 

 

IMG_3954.JPG

 

 

IMG_3955.JPG

 

 

IMG_3956.JPG

 

 

IMG_3966.JPG

 

 

IMG_3969.JPG

 

 

IMG_3972.JPG

 

 

Soba je mala ali sadrzi sve sto je potrebno da se covek udobno smesti i odmori. Posto smo ostavili stvari i raskomotili se, otisli smo da obidjemo malo brod i da izadjemo da se opustimo na palubi 9.

 

IMG_3978.JPG

 

 

IMG_3980.JPG

 

 

IMG_3982.JPG

 

 

IMG_3983.JPG

 

 

IMG_3985.JPG

 

 

IMG_3987.JPG

 

 

IMG_3988.JPG

 

 

IMG_3991.JPG

 

 

IMG_3995.JPG

 

 

IMG_3999.JPG

 

 

IMG_4000.JPG

 

 

IMG_4013.JPG

 

 

IMG_4047.JPG

 

 

IMG_4049.JPG

 

 

Do isplovljavanja smo sedeli i uzivali u pogledu i zalasku Sunca na otvorenoj palubi. A posle isplovljavanja smo odlucili da se prosetamo gornjim palubama (palube 10 i 11).

 

IMG_4017.JPG

 

 

IMG_4025.JPG

 

 

IMG_4027.JPG

 

 

IMG_4031.JPG

 

 

IMG_4037.JPG

 

 

IMG_4040.JPG

 

 

IMG_4042.JPG

 

 

IMG_4053.JPG

 

 

Jos neko vreme smo sedeli na poluotvorenoj palubi i gledali kako nestaju svetla ostrva u daljini, a onda smo se povukli u nasu sobu na tusiranje i odmor. Sutra rano nas ceka voznja. A na jednom od kanala TV-a mozete pratiti gde se trenutno brod nalazi

 

IMG_4050.JPG

 

 

U danasnjoj voznji smo presli samo oko 80km. Evo i mape:

 

mapa13.jpg

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Dan 14 - 05.07.2013.

 

Trajekt je stigao u luku Pireus oko 5:30 ujutro.

 

IMG_4066.JPG

 

 

IMG_4064.JPG

 

 

IMG_4060.JPG

 

 

U 6 sati smo vec bili iskrcani, spakovani i spremni za put. Brzo smo se ukljucili na autoput i uz 2-3 stajanja za gorivo i osvezenje smo bili u Olimpik Beachu oko 12:30. Prvo smo se odvezli do LIDL-a i kupili potrepstine za sendvice za veceru i za sutrasnji put i jos par sitnica. A onda do smestaja. Imali smo rezervisanu istu sobu kao i u pocetku naseg putovanja. Hteli smo da se pozalimo na krever koji je tada imao grbe od opruga, ali nismo ih napipali pa smo ucutali i raspremili se. Prvo smo pojeli par zalogaja i popili hladno pice i kafu a onda prosetali do plaze i proveli sat - dva u basti jednog kafica pokusavajuci da se nakacimo na bezicni internet. Upitali smo osoblje zasto je tako lose i dobili smo "strucni" odgovor da je to zato sto je more blizu i da tu nema pomoci. Nismo hteli nista da komentarisemo, posto ionako ne bismo nista postigli. Umesto toga smo samo pogledali na ekran i videli pun signal sa nekog broda koji se jedva nazirao na pucini. Medjutim taj signal je bio zakljucan pa smo odustali od interneta.

 

Jos malo smo se setali plazom i ulicicama, ali su nas uskoro jako poceli nervirati kojekakvi balkanski obicaji, dranja, vriske, cuskanja dece zato sto ne peru papuce onako kako to tata kaze i slicno. Proveli smo skoro dve nedelje medju opustenim i civilizovanim svetom i nismo hteli da nam bilo sta kvari taj utisak pa smo se vratili do nase sobe, vecerali, prepakivali malo, opustali se pa na spavanje.

 

Predjeno oko 460km... mapa:

 

mapa14.jpg

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Dan 15 - 06.07.2013.

 

Rano budjenje i hvatamo se autoputa prema kuci. Jutro je prilicno hladno a jos vise zahladjuje pri prelasku u Makedoniju. Tamo gde vecno Sunce sja je zakazalo i Sunca nismo videli dok nismo presli u Srbiju. Slaba kisica nas je pratila sve dok nismo ostavili Vardar za sobom... pa i jos malo posle tunela. Oba prelaza smo prosli u par minuta. Pozdravili se sa grupom MK bajkera koji su krenuli na skup u Soko banju (cini mi se). I gassssss... Temperatura se povecala na prijatnu tek negde oko Cuprije. No stajali smo samo da dospemo goriva ili da pojedemo/popijemo nesto. U Novom Sadu smo bili oko 4 casova popodne.

 

Predjeno oko 770km

 

mapa:

 

mapa15.jpg

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Mapa celog puta:

 

mapa16.jpg

 

 

Mapa voznje po Kritu:

 

mapa17.jpg

 

 

Hteo sam uraditi detaljnu analizu potrosnje u svim rezimima voznje i po autoputu i van njega i cak sam belezio i kakav vetar smo imali ali sve je palo u vodu kada sam shvatio koliko lazu na pumpama. Nasi lazu umereno kao i Grci. Konkretno kod nas najvise lazu na NIS-u a deluje da su najumereniji na LUKOILU i na EKO pumpama. Medjutim makedoncu su bezobrazni. Sva tocenja su bila veoma sumnjiva, ali jedno necu zaboraviti.

 

Vozili smo 180-200km na autoputu. Realno u rezervoar bi trebalo da stane 14-16litara. Pa da kazemo da sam imao uzasan uraganski vetar i da sam ga derao po gasu kao manijak i da sracunamo da mi u rezervoar zbog toga moze stati 18 litara. Momak na pumpi mi je natankao 22.4 litre!!!

 

Ali da batalimo to i da sumiramo:

 

* Ukupno smo presli sa trajektom zajedno 4244km

 

* Ukupno smo prevezli 3628km

 

* Po pumpama smo potrosili 271.27 litara goriva pa prosecna potrosnja dodje na 7.47 l/100km

 

* Po mojoj racunici smo potrosili mozda 260 litara pa prosecna potrosnja dodje na 7.16 l/100km

 

Troskovi:

* Gorivo ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 421.82 eur

* Smestaj (sve ukupno) -------------------------------------------------------------------------------------------------------- 625.00 eur

* Hana, pice, lezaljke i slicno (racunam i na pumpama usput) - (van all inclusive) -------------------------- 179.00 eur

* Suveniri, pokloni (necemo racunati posto smo imali dosta specificnih i skupih poklona) --------------

* Trajekt ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 228.00 eur

* Putarine SRB (platili smo jedan komplet ukupno) ------------------------------------------------------------------ 10.22 eur

* Putarine MK -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 0.00 eur

* Putarine GR (10-ak punktova u jednom smeru - 16.4eur) -------------------------------------------------------- 32.80 eur

* Ulaznice i slicno --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 71.00 eur

* Ostalo (ne znamo gde smo potrosili) ----------------------------------------------------------------------------------- 37.25 eur

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UKUPNO POTROSENO ------------------------------------------------------------------------------------------------------ 1605.09 eur

 

Ukuoan utisak o Kritu je da je RAJ u svakom pogledu. Odlican za voznju super asfaltom, ali takodje ima i odlicnih terena. Istorije i arheologije ima napretek za one koji to vole i koga interesuje. Planine su fenomenalne. A o moru i plazama je suvisno govoriti i ima ih za svaciji ukus. Mi planiramo da idemo ponovo, ali u nekoj malo dugacijoj kombinaciji... ali o tom potom.

 

Za kraj evo i word dokumenta sa listom mesta koje vredi posetiti: Krit 2013.doc

 

Takodje veoma dobar sajt na kome mozete naci mnogo toga o raznim destinacijama, a i o ovoj je: My link

 

Eto, nadam se da sam vas zainteresovao za Krit i takodje, nadam se, da cete pronaci dosta korisnih informacija u ovom putopisu i nasem putovanju.

 

A ako se neko pita mozda sta bismo menjali, i sta bismo uradili drugacije:

 

- ne bismo uzimali kabinu na trajektu za povratak i na tome bismo ustedeli 60eur

- ako bi bilo moguce dodao bih jos mozda 2 dana na putovanje pa bih izbegao autoput bar kroz Grcku. Presli smo blizu 2500km autoputa i iako se tako stize brze, uzasno je smorno i veoma tesko lezi takvo putovanje, barem meni. Ja to ne bih pozeleo ni nejgorem neprijatelju!

- i u odlasku i u povratku bih birao neko drugo mesto za nocenje i maksimalno bih gledao da izbegnem Olimpik Beach, paraliju i uopste taj deo Grcke.

- i ono najvaznije... ako bih mogao proveo bih bar jos 10 dana na Kritu... za ovih 10 dana jedva da smo zagrebali povrsinu.

 

pozdrav svima do neog sledeceg putovanja

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 15

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svakom po zasluzi, 12230 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Odlično i na nivou dosadašnjih putopisa. Bravo Sandra i Davore :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja