Jump to content

Moto Zajednica

Tjubeles guma - "izbijanje bokova"

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

BMW bratija se sprema na jako dugu vožnju, put Mongolije, verovatno će imati redovnu zamenu pneumatika a verovatnoća proboja gume je vrlo velika. BMW X tjubeles felna ima dosta izražena rebra za držanje gume bez unutrašnje pa je priručna zamena vrlo teška, naročito izbijanje boka pneumatika kao i uostalom kod svakog TL točka. Prenosim delimično izlaganje sa BMW kluba, izostavljena montaža sa aspekta balansiranja.

 

"Za kratke relacije u urbanom okruženju problem bušenja guma nije neki problem, mobilni telefon je dovoljan. Međutim za duga putovanja u zabiti pogotovu noću mora se uzdati use i svoje kljuse. Lično imam stav suprotan većini i računam da umesto valjda neće-hoće.Prošlog leta sam se upustio u svoju prvu dugu turu, put po Jevropi solo sa Đuntinicom, sve savršeno ali da sam imao gumi defekt iza ponoći u Slovenačkim zabitima recimo ne bi znao šta da radim, jednostavno nema nikog da mimoiđe. Nisam ziceraš al volim trivijalne stvari da eliminišem i da se istreniram za slučaj potrebe.

 

Nakon listanja tuđih iskustava spremio sam adekvatan pribor kome fali još po nešto, trenirao jer nisam gumu skido ko zna od kad.

 

Luisov set za reparaciju koji ima skoro sve, jeftin i mali. Nedostaju kleštanca za izvlačenje eksera i pertle nisu nešto naročito a iziskuju tehniku upredanja pri lepljenju. Neophodno je čep i rupu kolko tolko očistititi i sam čep namazati lepkom iz tubice. Odmah naduvati gumu da pritask prigura čep uz otvor. Sačekati desetak + minuta da lepilo vulkanizuje i tad u vožnju. 3 ampule sa gasom naduvaju gumu manje zapremine sumnjivo knap. Postoje dodatne sa jačim punjenjem.

1_zps5bd3a974.jpg

 

 

Kit staje taman ispod tanka.

2_zps3c40c492.jpg

 

Puno sigurnija varijanta je kompresor, a za tjubeles točak i ne zamenljiv, biće reči o tome. Ovaj kompresor je "Slime", duva preko 4,5 bara, može da radi i pola sata iako je inače preporučljivo kratko pa pauza. Jeste malo veći i ima upaljač utičnicu al nema više moto varijante koja je ko 2 pakle cigara i sa štipaljkama kao priključcima direktno za kleme. Takođe je u kompletu boca sa specijalnom tečnošću dovljne za zaptivanje džip gume. U kompletu je dodatak za ventil i odvijač iglice. Postupak je, odvidi ventil iglicu, rukom iscediti količinu adekvatnu zapremini gume, staviti iglicu i zavrteti točak par puta da se masa razlije, dunuti vazduh i odma u vožnju i nakon malo pređenog doduvati gumu na pun pritisak. Masa vezuje u dodiru sa vazduhom i praktično pritisak iz gume je izbacuje kroz proboj i tad ona postepeno želira i očvrsne. Zato ima slabije dejstvo na boku nego po gazećem sloju.

3_zps66568397.jpg

 

Probušenu gumu treba naduvati na viši pritisak od propisanog da bi ako pušta se što više prevezlo. Takođe tvrda guma se odmah oseti i dok je takva znak je da je u redu, čim počne da omekšava to je signal da ispušta i onda kako se ko snađe.

 

Rezervna iglica sa odvijačem.

4_zpsd4228cdb.jpg

 

Metalna kapica sa viljuškom odlično vrši posao al pošto je nema po radnjama, krade se pa se šteka. Postoje šrafcigeri za odvijanje ventila ali su dugi i nije ih nekad moguće upotrebiti na moto točlu.

6_zpsdc218ac3.jpg

 

Rezervni tjubeles ventil i namenska montir pasta, naravno spakovana u malu kutijicu od pomadice. U Luisu ima putna tubica. Za ispomoć može šampon, voda,...Ova pasta je američka za profi upotrebu, (na žalost nemam sliku), jako dugo ostaje kliska na točku, ne agrasivna je na sve uključujući i kožu, ne miriše, ne ostavlja trag, sprečava koroziju, dodatno zaptiva i poboljšava grip po obruču što je značajno kod ofera gde guma pod malim pritiskom hoće da se okrene a olakšava demontažu. Ne košta ništa, tolko jeftina

7_zpsda557bb8.jpg

 

Remin BMW set za krpljenje. Sadrži flekice za lepljenje za lakše posekotine. Postoji lepak i flekice namenski za krpljenje velikih proboja i podužnih posekotina za hladno lepljenje spoljnih guma ali je relativno skupo i velikog pakovanja, moguće ga razdeliti na 4 dela ali nemam sliku.

8_zpsc0000fdb.jpg

 

Set od 3 kratka hebla sa obmotanim vrhovima da ne opštećuju. 4 štitnika za ivice felne.

Dva štitnika su meka i savitljiva a 2 kruta. Grejanjem vrućim fenom na rubu odmah poprime željenu meru. 9_zpsad068d24.jpg

 

...

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Alatka za smicanje bokova kod tjubeles obruča, obična stolarska stegica i parče daske kao pomagalo. Moguće je koristiti ćopavu ako postoji centralni štender ili neki oslonac al je to meni malo pre teško da ne kažem ne sigurno.

36_zps4ad3bbbd.jpg

 

Izbijanje tjubeles bokova je poebna muka. Potreban je kompresor sa jako velikim protokom vazduha što mini pumpa ne obezbeđuje. Pribegava se paljenju ušpricanog benzina ili bilo kog sredstva u spreju u unutrašnjost gume i paljenjem se izaziva eksplozija koja namakne ivicu gume preko tjubeles rebra na felni. Ne bi da to radim. Rebra na BMW X točku su povelika i praktično izbušena guma teško da će da spadne i vožnja ode na bandaš što bi redovno značilo siguran pad. Pomaže gurtna za pritezanje prtljaga ali ja nisam sa njom uspeo da navučem novu mekanu Anaki. Delotvorno je izlaganje toploti uz ubacivanje rasponki koje šire bokove al to traži nekoliko sati vrelog sunca. " unutarnje bicikl gume rešavaju sve, al otom potom.

12_zps43741ff4.jpg

 

Da bi kopmplet za spas bio kompletan, valjaju kratki iver šrafovi više različitih prečnika sa konusnom + glavom, ne - zbog ispadanja šrafcigera i novog proboja, mogu i drverni trnčići, unutrašnje gume za oba točka, baterijska lampa.

 

I preskočih, pri smicanju bokova preko ćopave valja da se prednja viljuška čvrsto veže za centralne nogare gurtnom il kanapom da bi se sprečilo sklapanje i pad motorcikla a korman bio u upotrebi pridrživača.

 

I važna napomena, po navodima mog Bruderherza, tjubeles točak ima u najmanju ruku kraće vreme spadanja sa obruča od 1-4 sekunde u odnosu na tjub tip.

 

Montaža po sistemu "snađi se"

25_zpsb86d1d7e.jpg26_zpsfceb2165.jpg27_zpsc48b32b2.jpg28_zps91d80c3e.jpg

 

Namontirana guma ali izbijanje bokova tjubeles gume mini kompresorom nije bilo moguće. Postoji opcija paljena benzina ili bilo kog spreja. Nanese se malo u unutar točka, šibica i kratka eksplozija prebaci bokove preko tjubeles grbe. Ima niz klipova na Youtubu ali se ne bi usudio to da radim, pogotovu na Đuntinicinom tepihu. Primenljiva je gurtna za španovanje prtljaga, ona sa metalnim zatezačem al mi to nikako nije pošlo za rukom bukvalno ni nakon 2 sata treninga.

29_zps788e9008.jpg

 

...

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Tražeći lako rešenje izbijanja bokova tjubeles gume setio sam se specijalnih zaptivnih prstenova koji se koriste za montiranje teretnih pneumatika. 2 najpliće i što mekše unutrašnje gume od bicikla, prečnika zadnjeg točka ili za col manjeg. Prazne unutranje se umetnu između ivice felne i podviju ispod ivice moto gume. Naduvaju se tek toliko da poprime formu što olakšava ubacivanje i čini zaptivanje između gume i obruča. Sve takođe dobro namazano pastom.

37_zps83743872.jpg38_zps96e3e915.jpg39_zpscc0596c1.jpg40_zps2d608207.jpg41_zps2f2397ef.jpg

 

Potrebno je malo pažnje da se pomoćna unutrašnja jednako namesti i nužno je zaokretanje za 180° da bi ventil došao na spoljnu stranu. Potom se unutarnje malo doduvaju dok se ne zaključi da dobro zaptivaju. Pumpa se sad točak mini kompresorom, bokovi počinju polako da izlaze i postepeno istiskuju unutarnje gume i bokovi lepo sednu, untarnje same spadnu i sve je kako treba.

45_zps6d0299a0.jpg

 

Cela tema je u stvari praktična vežba, trening za neku ne predviđenu situaciju. U slučaju da se desi gumi defekt u nekoj nedođiji, noću recimo, mora se biti pripravan na osposobljavanje za dalji nastavak puta. Može se desiti da guma ima proboj sa strane ili veću posekotinu koju nije moguće zaptiti sprejom ili čepom već se mora nekako okrpiti ili ubaciti unutrašnja. Za to je nužna demontaža a problem je naterati bokove tjubeles gume u ponovnoj montaži. Posle X godina trenirao sam ponovo demontažu-montažu gume.

 

Da upozorim, unutarnje gume od bicikla su jako osetljive, prilkom nameštanja sam izbušio nokotom jednu, stoji naduvana al kad pumpam spoljnu ona se izduvavala a ja nisam znao šta je po sredi. Zato pažljivo i strpljivo."

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Nije problem smaći bok niti namotirati u komfornim uslovima vulkanizera ili svoje garaže već u nekoj nedođiji gde nema nikog,odnosno prepušten sam sebi, bez mobilne mreže...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja