Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 493 postova
  • Lokacija: NL / Bgd
  • Motocikl: Honda Vision
2 minutes ago, expendable said:

 

Povodom mešanja ulja, onako laički da me neko ne shvati ozbiljno.

Sad već davno sredinom devedesetih, uvezoh jednog bmw-a. Nije se mogao ocariniti pa je stajao u garaži neke 3-4 godine, s vremena na vreme paljen ali ne tako cesto. Na kraju mi miševi izgrizli kablove pa nije ni paljen zadnjih godinu dana. Na kraju dočekasmo neku od ondašnjih preregistracija i ocarinismo taj auto. Na izgled sve ok ali na dugačkim padinama ili kad se pusti gas na vecim brzinama, pojavi se plavi dim pozadi. Motor odlican , malo presao, nešto preko 100kkm ali taj plavi dim...kopka. Konslutacije s majstorima kažu zapekla neka od karika. U motoru neka ondasnja castrolova sintetika, promenim ja to sipam neko Modricino HC ulje tad se pojavilo. Provozam to nekih jedva par hiljada , razbih karter pa ga zavarih i onda opet zamena, neka polusinetetika 10w-40. Za sve to vreme motor ne troši ulje, ne toliko da se može primetiti od oka na meraču, ali nisam nešti ni zagledao, obično ima oko pola i to je to. Onda dodje letnji odmor ali prerano za zamenu ulja, ma rekoh da sipam neko kvalitetnije jer put je put. Sipah opet neko castrolovo, rekoše full sintetika. I gle cuda, zaleteh se niz Begaljičko brdo , gledam u retrovizor nema plavog dima, nestao zauvek. Moj zaključak je da upravo taj da je taj mix tih ulja, gde ima i mineralne base i kojekakvih detrdženata i aditiva i na kraju sintetike doprineo da ta ili te karike otpuste i legnu kako treba. Sa prvim uljem je dobro vožen, sigurno nekih 5-6 hiljada, teran u obrtaje do maksimuma ali taj plavicast dim je ostajao. A onda kad sam se najmanje nadao proble se resio.

Iskreno toga se držim i dan danas, redovno menjam proizvodjača ulja u nadi da ću otkriti neko čudesno ulje ali ništa od toga, jedine koristi tu ima motor koji se obraduje novoj svežini redovno. Sakorašnji primer, kupih na nekom sniženju castrol 10w-60 piše full sintetika. Sipah dve litre i jos dve ipo nekog 5w-30 i to mu dodje taman oko 7w-42 sto mu savrseno odgovara:). Motor se ne buni, a meni ostade onog 10w-60 i za sledeci put. Htedoh da kažem, da kad motor izadje iz razrade obrne prvu stotku nema tog ulja koje ce da mu smeta. Naravno da ovde govorim o ulju odgovarajuce viskoznosti uz neku toleranciju gore dole a ne o točenom ulju sa pijace i slicno. U prilog tome, prethodni auto mi je nagurao 325kkm i jos se vozi, ovaj sada mi je na 275kkm i grabi snažno još uvek, ženin auto je na 220kkm i ne troši kako kažu, ni kapi. Dodam ja tu s vremena na vreme i onaj ceratec, pa zamenim i ono ulje MsO2, mozda sve to ide u prilog ali sve u svemu mešanje mi nije pokazalo nijedan negativan efekat u celoj priči, tako da mislim da je to zvaka prodavaca i proizvodjača ne bi li prodali koju litru više...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Nisam pogrešno shvatio (i nisam odmah "na prvu" odgovorio), kao laično (laičko, naravno, prim. aut.) objašnjenje je o.k.

NIJE KRITIKA (već samo dopuna, i to ne za sve nego samo dve "stavke"):

1) "Slučaj BMW" je rešen (verovatno, teško je baš tvrditi) zbog čestih promena ulja čime je ispran motor (a ne zbog mešanih ulja), verovatno je (bi, prim. aut.) aditiv za ispiranje to rešio "iz prve" (opšta preporuka za motore koji nisu dugo u upotrebi, naročito ukoliko za to nisu pripremljeni).

2) 5W-30 i 10W-60 nije da nije moguće mešati ALI je baš tipičan primer šta NE treba raditi. Rezultat je verovatno najsličniji 10W-40 ulju, ali je sigurno bolje kupiti 5W-40 ili 5W-50 ako se želi sintetičko ili 10W-40 ako se planira PS ulje.

 

ITD. I Sl.

 

uzgred (btw, kako se moderno kaže):

"da kad motor izadje iz razrade obrne prvu stotku nema tog ulja koje ce da mu smeta. "

je dobro (koliko god uprošćeno i banalizovano) rečeno. Potpuno se slažem. Najbitnije je da se ulje redovno menja, posle "stotke (100k km)" malo češće nego do tada.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Malinar u pokusaju, 1559 postova
  • Lokacija: Kg
  • Motocikl: uljara 600

Uzeo da sipam motul 5000 10w 40, motor pri kraju intervala troskari malo ulja, menjam izmedju 6 i 7 000 km, lamela je nova (presao oko 5 000 km od zamene), kad zamenim, javljam utiske. Do sada je bilo motul 5100 (10w 50). Ovo ulje (motul 5000) me je kostalo 2800 din za kanticu od 4 litra.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2783 postova
On 7/11/2017 at 7:15, bdada je napisao:

... i skinuo gradaciju da odgovara za sledece vozilo,Hvala na ideji,usteda u najavi,nadam se da me neces tuziti za krsenje autorskih prava. :jee:

 

On 7/10/2017 at 22:58, strasilo je napisao:

Pa nisam bacio ni to iz motora ... to je išlo u kosilicu jebemu ... šteta je baciti, a još ga ima ... :takoje:

vidim da se nerazumete u potpuno iskoristenje ulja.Ulje bilo koje  graacije kad odradi svoje u masini se ispusti,ostavi jedno 2 meseca da secuje u flasi i potrosi se na podmazivanje lanca motorne testere.Znaci ulja vise ni nema ,nema sta da se baci i zagadi okolina,a drvo koje si seko ga je upilo

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 227 postova
  • Lokacija: Mostar, BiH
  • Motocikl: Honda NC 750X

Da ne otvaram novu temu mislim da je za moje pitanje ovdje pravo mjesto iako se nije niko javio od ljeta.

 

Za svoju Apriliu Pegaso Strada 650 (2008) odlučio sam sipati Silkolene COMP 4 15W50 XP.

Moja odluka je velikim dijelom prethodila iščitavanju ove teme, hvala svima koji su doprinjeli sa svojim iskustvima i znanjem.

 

Međutim!

 

Kada sam pošao da kupim 3 litra ovog ulja koliko mi treba za motor nisam pronašao nigdje na originalnom pakovanju niti na naljepnicama na engleskom godinu proizvodnje ovog ulja. Ima naljepnica zastupnika i njoj piše 2016 kao godina proizvodnje (zajedno sa ostalim podacima u kojima su pogriješili API), ali ta mi naljepnica ne znači ništa jer je to mogao napisati bilo ko.

 

Da li neko od Vas ima iskustva sa istim pakovanjima Silkolene i da li na njima postoji datum proizvodnje? Ili je on napisan negdje drugo ili na drugačiji način?

Imam i fotose i sve podatke prepisane, ali je možda do mene da ne znam pronaći pa Vas molim da mi pokušate pomoći?

I naravno potvrditi odabir ulja, nadam se da sam pogodio

Pozdrav iz Mostara 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 227 postova
  • Lokacija: Mostar, BiH
  • Motocikl: Honda NC 750X

N

1 hour ago, đunta said:

Dobro sam zagledao u pakovanje i nisam primjetio ovaj digitalni natpis koji počinje sa slovom E ispod etikete.

Ipak ne smijem se zakleti, pa ću sutra u radnju ponovo.

Hvala mnogo na pomoći, javim se sa raspletom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 227 postova
  • Lokacija: Mostar, BiH
  • Motocikl: Honda NC 750X

Da, i da spomenem i ovo:

Kontaktirao sam Fuchs istovremeno sa ovim forumom traživši odgovor na moju dilemu i odgovor je iz engleskog grada Stoke od izvjesnog Harrya stigao u roku od 10 minuta. Tražio je da pronađem kod koji počinje sa E i treba da bude negdje na pakovanju ili naljepnicama (label) kako on kaže.

Eto, da podjelim iskustvo sa ovom velikom globalnom moćnom firmom koja ima vremna za mene i moja 3 litra ulja.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Pošto još jedan brat tvrdi da nema putem Viber, nije me mrzelo da siđem do radionice i uslikam kanticu od skorašnje zamene, sa desne strane, 20 Februar 2017:

 

IMG_20171020_205637.jpg.a063bf6b70fa79b749ec541f83b6196a.jpg

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Pomenuti brat je na moju tvrdnju da mora da ima i dalje tvrdio da nema, da je vrlo pažljivo svud pregledo,...kad sam usliko, au, pa pod tim uglom i na tom mestu nije video. Ne volim ništa bez činjenica al dvoje su tvrdila suprotno, nadam se da će Limeni takođe da nađe, mada verovatno može da se obriše štampa al što bi to ko radio, ne otvoreno ulje ima dug period trajanja. Fuchs-Solkolene ima oštar ISO standard i iz kodnog broja se može saznati rodoslov, nema zezanja kod Nemaca bez obzira što se Silkolen proizvodi u Engleskoj. Trgovačka kuća iz auto grane, Eoro 07, ga je nezavisno uvela i biće dostupniji i možda po nižim cenama, prodavnica Auto Mika u Zemunu, Ninex i mislim Markos u Novom Sadu takođe imaju u ponudi, drago mi je da ga ima i u Mostaru. Moj ostvareni promet je simboličan i verovatno ću se isključiti, čisto branim, ili podržavam kvalitetan proizvod, pre svega na osnovu ličnog iskustva.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 227 postova
  • Lokacija: Mostar, BiH
  • Motocikl: Honda NC 750X

Subota, 20 stepeni u Mostaru, na motor i u prodavnicu.

 

Kood koji mi je pokazao @đunta se može vidjeti tek na suncu. Ojadio sam se tražeći u prodavnici u sjeni ali sam bio uporan iznio napolje i eto ga: EO 71701 26 JUL 17 18:17; pa mi je tako postala jasna godina proizvodnje čak i datum i vrijeme?!

Za svaki slučaj stavljam foto u prilog.

Treće pakovanje ima samo u donjem lijevo uglu vrijeme 18:17? Pretpostavljam da je printer na liniji za pakovanje malo zeznuo.

BH uvoznik je kao godinu proizvodnje na svojoj naljepnici na našem jeziku stavio 2016, pa sam za za svaki slučaj ljubaznom gospodinu Hariju i još jednom VanGenderenu koji se također u petak poslijepodne uključio, poslao fotose.

Nadam se da će biti u redu i da je uvoznik samo malo vježbao neku novu pripravnicu koja je ljepila preostale stikere iz prošle godine da se ne bace!!

Stavljam i tri fotosa prvi i drugi foto kooda, a treći foto gdje nema cijelog kooda već njegov kraj.

 

Nastavak slijedi sa pristiglim odgovorima iz Fuchsa, a u međuvremenu i neki prikladan zaključak, komentar ili činjenica uvažene stručne gospode ne bi bio loš.

  

 

pack1.jpg

pack3.jpg

pack 0.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 227 postova
  • Lokacija: Mostar, BiH
  • Motocikl: Honda NC 750X

Prije nego sto sam napisao ovaj post, poslao sam fotose i podatke u Fuchs (UK).

Subota 15:15 po engleskom vremenu (u nas je 16:15) stiže odgovor u roku 5 minuta:

Thankyou. I can confirm with production on Monday and let you know. 

Ne mogu da vjerujem!

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 8-bit, 1759 postova
  • Lokacija: Beočin
  • Motocikl: KTM690 Freeride 250R

Ajde dok čekamo ponedeljak da primetim, malo je čudno da štampač na proizvodnoj traci štampa ukoso (prva slika).

Na onoj Đuntinoj slici u donjem desnom uglu plastika ima crtu, a na slici od Limenog nema.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
pre 44 minuta, mradomir je napisao:

Ajde dok čekamo ponedeljak da primetim, malo je čudno da štampač na proizvodnoj traci štampa ukoso (prva slika).

Na onoj Đuntinoj slici u donjem desnom uglu plastika ima crtu, a na slici od Limenog nema.

Jedna slika je još iz 12-te,druga ovogodišnja, slikana po mraku, prljava, pogrebana,...proizvodne linije se ne održavaju, ne čiste,...opravdana sumnja svakako, original je Mototaktol.

 

@Ser-Ništa u ovoj zemlji nije zasigurno, zato i služe diskusije kao ove.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 227 postova
  • Lokacija: Mostar, BiH
  • Motocikl: Honda NC 750X

Stiže odgovor od Harrija:

Apologies for the delayed response.  The product was filled in July 2017 and then over labelled incorrectly by a third party. 

 I hope this helps your query.

 Best regards,

 Harry Lim

Automotive R&D and Customer Service Chemist

Fuchs Lubricants (UK) plc

New Century Street

Stoke on Trent

 

Nakon toga i od Van Genderana:

Please see the production date of the oil in question below:

  • E031701  - This one is March 2017

I hope that this is helpful for you? We are also checking with our production team to ensure that our batch codes stay on the packaging. These codes should never come of the bottles, so we need to be sure that this is the case for the future.

If there is anything else I can do to help please let me know at any time.

Kind regards,

 Joost

Joost van Genderen

Head of Motorcycle Division

FUCHS Lubricants (UK) Plc

New Century Street

Stoke-on-Trent

 

Dakle prvi odgovor je da je ulje iz Jula 2017, sa napomenom da je na trećoj naljepnici nekorektno odrštampano, ali bez nekog komentara o tome - zaključujem dakle dešava se. 

Drugi odgovor je primjer kako se čita kood (mart 2017). To sam već i sam domislio. U nastavku drugog odgovora je incijativa Van Genderana na provjeri autentičnost koodova  (We are also checking with our production team to ensure that our batch codes stay on the packaging. These codes should never come of the bottles, so we need to be sure that this is the case for the future.)

 

Na kraju - sve izgleda ured a javit će se ako pronađu nešto! 

Tri litra Silkolene Comp 4 15W50 XP = 37.5BAM ili 19,5 EUR !!   

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova
  • Lokacija: Ljubiš Donji.
  • Motocikl: Uvijek Japanski!
On 10/21/2017 at 20:11, Utjerivac je napisao:

Zato kupujes Mototaktol i znas da je originalno ulje. ;)

 

Mototaktol-_Racing.jpg

 

Do ove sezone sipao strogo MOTUL 5100 10W40 koji mi je stizao iz Slovenije. Kad sam procitao da su Slovenci nasli da pojedine robe iz EU koje dolaze na njihovo trziste nisu istog kvaliteta kao u drugim zemljam EU odlucio sam da probam Optimin MOTOTAKTOL i mogu reci da sam zadovoljan istim, jer mjenjac radi glatko i nemam utisak proklizavanja kvacila ( s vremena na vrijeme ) koji sam imao zadnje dvije godine sa MOTULOM. Posto ulje i filter mjenjam svakog proljeca bez obzira na kilometrazu koja ne prelazi za sezonu ( zbog obaveza ) preko 3000-3500km mislim da Optima zadovoljava sve uslove solidnog moto ulja. :)

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • duledjo, 438 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW F650GS, Hyosung gt250 honda cm 125t kawasaki z500

Gde se kupuje taj mototaktol to je sigurno orig I vrv jeftin8je od ovih naduvanih motula kobajagi I drugih, jedino ne znam sta bi djunta rekao moze li to za vazdusara r 1150?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova
  • Lokacija: Ljubiš Donji.
  • Motocikl: Uvijek Japanski!

Trebalo bi ga biti na NIS pumpama, a u Republici srpskoj i Federaciji BiH ga ima na svim NESTRO benzinskim pumpama po cijeni od 6.00KM ili po trenutnom kursu oko 400.00din. po litru.;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • duledjo, 438 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW F650GS, Hyosung gt250 honda cm 125t kawasaki z500

to je neverovatno povoljno moram potraziti specifikaciju odgovara li za ove nase motore sa vecom radnom temperaturom

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8242 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: ---Honda---

Blago sam zaintrigiran mototaktolom, tj upotrebnom vrednoscu... Stil voznje mi je bas blag, bez forsiranja, g.expendable, g.djunta kada nadjete vremena valja par redova o ovom ulju.

Upotreba u sportskom motoru gde obrtaji u voznji ne prelaze 6000, ulje svakako menjam na predjenih 3000km pa neka je i castrol power1 kojeg trenutno koristim u cbr600f4, pre njega motul 5100. Ovom cenom bih mogao i na 2000km menjati...

I da, moze li 15w50 viskoznost u hondu 2000god, 32000km presla, zdrava, ulje ne trosi, preporuceno 10w40

Hvala, Nenad.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja