Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

Hvala na odgovoru. Jos nesto da pitam sto nisam u prethodnom postu: 

Postoje neka jeftinija ulja za motor, cak i domaca koja nemaju JASO MA specifikaciju nego samo API i ACEA. Da li to znaci da ne garantuju neproklizavanje kvacila? Da li se ta specifikacija placa, tj. testiranje i slicno? 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Da, čim ne stoji naznaka. Svaki sertifikat se plaća i to debelo, naravno da predhodi test, međutim, pojedini proizvođači mogu   tekstalno da naglase da proizvod ispunjava neku normu bez zvanične potvrde i istaknute oznake, ali je pitanje da li i koliko je to tačno. U USA ne postoji zabrana prodaje ako neko ulje ne ispunjava API standard, dok u EU to ne može. Mobil 1 u Americi  ima ulje koje ne ispunjava API standard u ekološkom smislu, ali sa aspekta korisnika je to čist dobitak i nema ga sa ove strane okeana, ali Mobilu se veruje to što napiše na sajtu recimo. Mislim da je slično bilo i sa pomenutom Rotelom, naknadno su sertifikovali JASO. Zanimljivo je da u zvaničnom papiru ne stoji upotrebljivost za motorcikl dok istovremeno šef nečega u USA Shell-u navodi da može da radi posao, no pitam se šta bi bilo, ili šta će biti, ako se nekom desi maler zbog zvanično ne svrsishodne, suprotne, upotrebe.

 

Prvi sam za ne bacanje para ako ne mora, ali ne može ispod neke granice, bar ne uvek i ne po svaku cenu, nisku, mada i sa zvučnim markama ima promašaja. Mislim da je bilo reči o niskom cenovnom rangu, ruska ulja bi trebala da budu kvaliteta kako je navedeno. Kolko se sećam Peca je na starijm BMW-u isprobavao te neko opcije, ako se ne varam nisu se pokazala kako je očekivao. Moj neki stav, čini mi se iznet, da bi radije uzeo kvalitetno ulje i prekoračio i vremenski i kilometražni interval pre nego sipao nižeg kvaliteta uz duplo skraćivanje intervala zamene.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Hvala Đunta!

Nisam video na vreme (dana kada je postavljeno pitanje) a posle nisam imao vremena.

Đunta je rekao najbitnije, a evo malog dodatka (koliko mi vreme dopušta, veći deo pisan sinoć):

Razlika između 2100 i 5100 (Motul) … o tome je bilo i nije baš kratka priča. Formalno su ista kategorija ulja (PS) ali je 5100 jedno dve klase kvalitetnije ulje. Da li opravdava cenu? Teško, ali za upotrebu u motociklima je sigurno mnogo bolje, pa kome je cena prioritet može (a i bilo je skoro o tome) da koristi Motul 5000 koje je osetno jeftinije od 5100 i po ceni slično npr. Automobilskom 4100.

Sve to može da se nađe (slično) i kod drugih proizvođača. Motul 2100 ne bi trebalo da pravi probleme sa mokrim kvačilom ALI se ne testira za takve namene, pa rezultati mogu biti različiti (od dobrih do (tek) zadovoljavajućih).

 

API ima standarde za teretni transport i automobile (tako i navedeno) ali ne i za motocikle.

Za motocikle je mnogo merodavniji JASO standard (ima na net-u i lista od februara tekuće godine, ko ima zvaničnu licencu, da plaća se i utiče na cenu ulja, ali nešto i garantuje).

Može se navesti i nivo kvaliteta, ali je svakako bolje ako je ulje na listi.

JASO propisuje i nivo kvaliteta po pitanju motora (nije samo za mokro kvačilo kako se obično smatra), a to je API SG uz dodatne zahteve (često se naziva i “API SG+”).

 

Shell Rotela … to je više za “kruzere” i laganu vožnju. Sistem aditiva nije optimizovan za visoke obrtaje motora. Na forumima (naročito američkim) ima mnogo korisnih informacija ali se ne trebaju uzimati (uvek) zdravo za gotovo, jer tamo (čak) ima više mitova nego u Evropi. Naročito su opasni oni koji koriste (i u Rusiji ima takvih) testove za mazive masti u svrhu testiranja motornih ulja, pa dokazuju da su ulja kao što je Rotella 10x (ili 100x) “bolja” od Silkolene ili Motul, što nema veze sa stvarnošću (i upravo je obrnuto, iako razlika nije u redovima veličine nego mnogo manja).
Dakle, odradi će posao (odrađuju posao zna se ko, ništa strast, samo zadovoljenje (osnovih potreba)) ali nije to idealno. Daleko od toga. Ne preporučujem naročito na našem kontinentu (gde je Rotella nešto i drugačija).

 

Za Vaš konkretan motor, preporučeno je 10W-40/50 ili 20W-40/50. U principu bi 10W-50 ulja bilo najbolje koristiti, ali će i 10W-40 biti dobro (za celu godinu), kao i 20W-40 (ako se ne vozi zimi) ali takvih baš nešto i nema (naročito kod nas). 20W-50 može biti dobar izbor ako je motor sa mnogo km (čak i ako ne troškari ulje) i za duga letnja putovanja Mediteranom ili uopšte u toplim predelima. Može se koristiti do -7 cel.

Prednost u odnosu na 10W-50 (koje će biti bolje na nižim temp. (ne mora biti mraz, već je bolje pri startu), u gradskoj vožnji i slično) je pre svega niža cena i manja osetljivost na razblaženje gorivom, ali se svodi na način upotrebe tako da je 10W-50 u više scenarija bolje.

 

Ne morate juriti više standarde od API SG, naročito ako je ulje za motocikle u pitanju (iako neće da škodi, tj. biće bolje ali ne u meri koliko kod automobilskih). Kod automobilskih ulja, viši standard znači i bolje osobine (kod API naročito), svakako više aditiva (cca. 2x više ako je ulje API SL u odnosu na  SF).

 

Kod automobilskih stvari komplikuju ekološki standardi u smislu odraničenja fosfora u ulju (indirektno i ZDDP-a) ALI se ona (ograničenja) više odnose na visk. gradacije koje se kod motocikala ne koriste ili retko koriste (5W-30, 5W-40). Ako je npr. Preporučeno 5W-30 ili 10W-30 svakako treba birati motociklistično ulje inače će biti raznih problema (počevši od mokrog kvačila ali se priča tu ne završava).

Kod motociklističkih već od 10W-40 a automobilskih kod 15W-40/50 ili 20W-50 dozvoljeni nivoi su sasvim o.k. i za veće zahteve (kod motocikala koji nemaju katalizator i “propisano” je API SE/SF/SG, što je nekad bilo sa više ZDDP-a i kod automobila a sad je manje)

API je pravljen da bude kompatibilan unazad, tako da API SN može da se koristi i kod API SF ili SG zahteva. Ipak, to je 100% samo kod automobila (nije ni tamo 100%, ulja sa niskim HTHS-om, RC – Resouce Conserving, nisu). Zato je navod proizvođača sa kompatibillošću unazad (kod motociklističkih ulja) korisna stvar (iako je formalno pleonazam). Ne treba zaboraviti da su neka Racing ulja (automobilska) tek API SG ili SH baš zbog visokog sadržaja ZDDP-a, što kod motocikala samo može biti plus, osim za katalizator (ako postoji), ali JASO propisuje i taj aspekt, a naravno da je onda bolje imati API SJ ili SL motociklističko ulje.

Ulja bez JASO navoda … ili bar bez zvaničnog JASO-a. I još domaće … ili bar iz okoline.

Na primer (najbolji) Modričin mototaktol Racing 4T 15W-50. To je ulje koje ispunjava API SL i ACEA A3 (koje? Može biti A3-02 maksimalno, ako se ovako napiše), a može se koristiti u motociklima. Neće praviti probleme sa mokrim kvačilom ali je ipak tek za JASO MA zahteve a ne MA-2 (strožiji po tom pitanju).

Vrlo dobro HC ulje, uz nisku cenu, idealno za zahteve mnogih starijih motocikala.

FAM (malo specifično zbog visk. grad.) Sint 4 Bike SAE 5W-40. FAM navodi API SJ uz JASO MA. Prosto idealno ulje po spec. ali se ne koristi često zbog 5W što ne mora da bude lošije od 10W … no, odbija kupce (svakako).

 

Sve u svemu (naravoučenije):

Automobilska 10W-40 a naročito 15W-40/50 i 20W-40/50 ulja se mogu koristiti kod motocikala (suštinski nije toliko velika razlika među automobilskim uljima i “motociklističkim”). No, svakako da su “moto” ulja (kud i kamo) kvalitetnija, i po pitanju aditiva a naročito baznih ulja. Doduše, objektivno se to naplaćuje nesrazmerno, pa za umerene napore motora (normalna vožnja u saobraćaju) to ne mora biti isplativo.

Ipak, moto ulja se teže “razbijaju”, bolje čuvaju menjač (taj detalj se često zaboravlja, moto ulja prolaze testove i za menjačka ulja (bez EP osobina) ali mnoga motorna su u tom pogledu kategoriju ili dve lošija, što je možda i najslabija tačka strategije da se ona koriste u motociklima, više nego kompatibilnost sa mokrim kvačilom što može biti problem ali u malom (manjem) broju slučajeva), i uopšte duže zadržavaju inicijalne osobine (koje kod novih ulja nisu enormno bolje ali posle par hiljada km, već može biti značajna razlika). Naravno, može se automobilsko i dva puta zameniti po sezoni (ako se prelazi mnogo km), ali se ovde slažem sa Đuntom – bolje je koristiti skuplje ulje 10k km nego jeftinije 2x5k km. Ako se ne voze duge relacije, vozi umereno i cena je bitan faktor, može biti alternativa.

Ipak, ostaje da je bolje koristiti motociklistička (mogu se naći i ona jeftinija a dobro kvaliteta, tipičan primer Elf ulja) kao i da “na ulju ne treba štedeti” (ušteda je uglavnom na račun sklopova motora, samo što se to primeti tek posle više godina i zato često ljudi tvrde da ništa lošije nije mnogo je jeftinije i slično (a na osnovu subjektivnog utiska).

Ekstremni primeri čak nisu kod motociklista nego više traktorista gde se (kod starijih modela “Fergusona”, IMT-a, Zetora i sličnih) ulje u menjaču i diferencijalu (najčešće, nažalost) nikad (ali baš nikad) ne menja pa tako 10 ili 20 god. i onda krene (nezaustavljiv) mit da to NE treba menjati i da fabrike (i njihovi inženjeri) “pojma nemaju” ili makar da su u dosluhu sa proizvođačima maziva (tipična teorija zavere) i propisuju zamenu na 1000rh a Pera, Mika i Laza to nisu menjali 5000rh pa ETO radi (ali kako? A šta je sa buretom ulja koje je doliveno jer curi na zaptivkama? ITD.).

  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zlo i naopako, 545 postova
  • Lokacija: Kula
  • Motocikl: Kao da nema

postove kolege expendable treba izdvojiti u posebnu temi i zalepiti je na vrh :) svaka cast na trudu i objasnjavanju. ima i nas koji se ne razumemo u ulja uopste a koji ipak cenimo to sto obrazlozis.

 

anyway...savet za hondu st1100.1991god. znaci V4 motor. koje se ulje pokazalo ok. barthal mi je sada u njemu i nisam zadovoljan.bilo fino skupo i na nagovor kolege ja uzeo i ne znam. dok se nije ulje razbilo posle jedno hiljadu predjenih km kvacilo mi znalo ponekad proklizati na visokim obrtajima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

Hvala na odgovoru  :takoje:  

Konkretno za moj motor koristim godinama 15-50w , iako ga nema u manualu, verovatno sto tada i nije bilo zastupljeno. Mislim da je to odlican kompromis za uglavnom letnju voznju, i bolji izbor od 10-40w

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

postove kolege expendable treba izdvojiti u posebnu temi i zalepiti je na vrh :) svaka cast na trudu i objasnjavanju. ima i nas koji se ne razumemo u ulja uopste a koji ipak cenimo to sto obrazlozis.

 

anyway...savet za hondu st1100.1991god. znaci V4 motor. koje se ulje pokazalo ok. barthal mi je sada u njemu i nisam zadovoljan.bilo fino skupo i na nagovor kolege ja uzeo i ne znam. dok se nije ulje razbilo posle jedno hiljadu predjenih km kvacilo mi znalo ponekad proklizati na visokim obrtajima.

 

Izvinjavam se što kasnim ... ali ni vikend mi nije neradan (bar ne ceo) pa ... "no can do".

Hvala za navedeno.

 

Uputstvo navodi 10W-40/50 (zavisno od vrste upotrebe i 15W-50 se može koristiti).

Ako bih negde koristio 10W-50 to je (naravno) gde to naglašava i proizvođač.

Zahtevi nisu visoki (tada SG ili SF i to bez JASO) ali zbog naglašenih problema sa (preteranim) proklizavanjem spojke menjača treba birati JASO MA2 ulja (ionako su sad i najzastupljenija i najlakše ih je naći).

Ako se prelazi više od 2/3 ili 3/4 redovno predviđenog intervala zamene (12000km/12meseci) onda ne bih (nikako) štedeo na ulju i svakako je preporuka da se koriste ona najkvalitetnija (a 10W-50), kao što su:

Silkolene Pro 4 Plus, Motul 7100 i slična (Bel Ray ili Castrol Racing 4T).

Ovo naročito ako se i malo oštrije vozi.

SVakako je realno više nego dovoljno (i može se uštedeti, naročito za opušteniju vožnju, isto mnogo km) sa npr. Elf Moto4 Tech (10W-50).

Naravno, ako je motor u dobrom stanju (i ne troškari ulje) 10W-40 ulja su takođe dobar izbor (varijante navedenih, uz npr. Eneos Ultra Racing).

Za manje km u toku sezone može i neko "običnije" PS 10W-40 ulje, samo da ispunjava MA2 ... Zavisno od cene koja Vam odgovara neko od proizvođača koji su navedeni pa birajte (i šire od toga, naravno). Možete proveriti i zvanične JASO sertifikate (za 2016.) može se lako izguglati, uglavnom navedeni imaju za sva ulja (naravno nisu sva MA2, ali navodio sam takva).

 

Eto, ako negde može da se uštedi (uz skup brend) to je vaš slučaj, npr. Motul 5000 je više nego dobro ulje kao i Silkolene Super (dobro, njega nema kod nas, Comp 4 je već klasa više, košta ali vredi) ili V-twin 10W-40 (HC ili MC kako ga zovu). Za normalnu vožnju i do 7500km (±20%) mislim da je više nego dobro. 

Ako prelazite manje od 5000km godišnje, čak i mineralke 10W-40 jesu mogućnost. No, bolje je koristi (makar) PS ulja, jer nisu mnogo skuplja a bolja su.

 

Ekstra savet (za sve kategorije korišćenja i pređene km do 12k km): Silkolene V-Twin 10W-50 sintetičko ulje mi se posebno sviđa za vaš motor (iako V-Twin ulja nisu posebno obavezna za njega). To mu dođe nešto kao "idealno sintetičko ulje za starije motocikle" (kojima je 10W-50 jedan od default-a).

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Dve Pan Evrpe sam pratio, jedna vožena sa Comp 4 15W50, uglavnom pod punim teretom i visokom putnom brzinom, druga se baš  ispucava Bg- Slovenija i non stop i po gradu sa Pro 4 + 10W50, sad će biti četvrto punjenje, obojica su prešla sa 10W50 x ulja. Ne mogu da se setim, a ni vlasnik, da li je prvi put bio "običan" Pro 4 15W50 koji je daleko jeftiniji od vršnog Plus. Na žalost V-Twin 10W50 nije zastupljen ovde, jeste u gradaciji 10W40. Inače mi se jako puno sviđa ovaj motor kao motorcikl, tako lepo radi da  je milina i slušati i gledati agregat.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Sve u svemu, od Silkolene-a je Comp 4 15W-50 (onda) najisplatljivije!

Uopšte (pomenuo sam da je 15W-50 o.k.) ova viskozna gradacija može biti i optimalan izbor (10W-50 su po pravilu skuplja ulja), naročito ako se ne vozi na mnogo niskim temp. (mada će poslužiti do -10 cel. itekako).

Naravno, može i od drugih proizvođača. I naravno, Comp 4 nije "obično" PS ulje, pa malo viša cena ima svoju zasnovanost.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Sve u svemu, od Silkolene-a je Comp 4 15W-50 (onda) najisplatljivije!

Uopšte (pomenuo sam da je 15W-50 o.k.) ova viskozna gradacija može biti i optimalan izbor (10W-50 su po pravilu skuplja ulja), naročito ako se ne vozi na mnogo niskim temp. (mada će poslužiti do -10 cel. itekako).

Naravno, može i od drugih proizvođača. I naravno, Comp 4 nije "obično" PS ulje, pa malo viša cena ima svoju zasnovanost.

 

Comp 4 15W50 je naj prodavanije ulje u gami uopšte, polu sint a može se porediti sa sintetikom. Dugo je bilo relativno jeftino ali je početkom prošle sezone proizvođač  pdigao osetno cenu i sad je recimo svega 65 Dinara jeftiniji od sinta Pro 4 u 15W50. Dosta  auto servisera perferiraju polu sintetici inače, očigledno je Fuchs, "Lija", namirisao i napravio dobar koktel za motorcikl, jeste sada skupkasto al zadovoljava niz korisnika, ne znam da mi se iko žalio na šaltanje il proklizavanje kvačila što je bitno kod motocikla bez obzira na godište. Noćas sam postovao na ADV-u, Poljak kupio GS-a ko mog i trlja glavu šta da sipa, Ameri mu preporučuju M1 15W50 za automobil koga nema u Evropi zbog visokog udela ZDDP-a, preporučio sam mu svoj izbor, V-Twin 20W50, ili Comp 4 u 15/20W50 koji se i ovde na BMW-u pokazao više nego odličan a relativno ga lako može naći u Poljskoj.

 

Sad se prisetih, skoro smo debatovali, na gorivo ne može da se utiče kao ni na uslove u saobraćaju, podloga, gužva, temperatura, ...na stil vožnje može al da čujem nekog a da ne odvrne gas do kraja makr ponekad ili da će da stane i hladi agregat kad ožeže letnja vrelina,  praktično je ulje jedina prepreka opterećenju i čuvar agregata, na njemu ne treba štedeti što ne znači sipati isključivo vrhunska i skupa ulja i u tom smislu su Gosn Expandableove preporuke izuzetne, uvek pruža alternative i svako može pronaći neki svoj optimum bez umanjenja potrebnog kvaliteta.

Promenio član đunta
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 9 postova
  • Lokacija: Podgorica, CG
  • Motocikl: Ninja 250r

Postovani,

 

Kataloski preporucuju 10W40 u pitanju je Kawasaki Ninja 250R 2009god. Intresuju me predlozi za vrstu(motul, shell) ulja?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 963 postova
  • Lokacija: Užička Republika
  • Motocikl: Suzuki DL650 V-Strom

Po preporuci prethodnog vlasnika [mention=16998]dankan[/mention], Motul 5100 15W-50 sipam u Suzuki V-Strom DL650 K9. Filter ulja menjam pri svakoj zameni ulja, iako po specifikaciji može tri puta ređe.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 753 postova
  • Lokacija: Ugljevik; RS; BiH
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000
Pre 14 sati, nikola_bb said:

Sta mislite za Modrica 10-50w?

To ulje je pogodno za vazdušare,  ,,uljare'' i uglavnom starije tipove motora.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 139 postova
  • Lokacija: Skopje
  • Motocikl: Pegaso Strada
1 hour ago, Guliver said:

To ulje je pogodno za vazdušare,  ,,uljare'' i uglavnom starije tipove motora.

Pa da meni i za to treba. Za Suzuki GS500, ovde mi ga puno hvale zato i pitam kakav je kvalitet.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 753 postova
  • Lokacija: Ugljevik; RS; BiH
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

Znam dosta ljudi koji ga koriste i nemaju problema niti nekih zamjerki na to ulje. Slobodno ga sipaj.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 527 postova
  • Lokacija: beograd - Grocka
  • Motocikl: Honda ST1100 Pan Evropa

Ja sipam u moju Hondu ST 1100 Pan Evropa ovo ulje: Čini mi se dobro. I prethodni vlasnik je sipao isto. Malo je skuplje, nisam neki stručnjak ali ne bih ga menjao osim ako ima nešto kvalitetnije ili ako ovo ne odgovara mom motoru. Inače motor je 1993 god. i ne troši ni gram ulja. Ako neko ima misli drugačije, voleo bih da čujem.

media-share-0-02-05-74738e329a79dc7c99321de583728b6fa819bb918c3541efcd57043e22547a4c-91c9d854-33ff-4c3f-9446-8bef3bbdce17.thumb.jpg.22caa6f37145d518fce011b6767d4aef.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Ne stižu mi mejlovi da se nešto događa, pa eto, nema me par nedelja.

No, vidim da se dobro snalazite.

Nemaš bog zna šta da dodam ali eto male dopune:

1) Kawasaki Ninja 250R. Ako smo već kod Motul-a, birao bih između 5000 10W-40 i 5100 10W-50. Naravno mogu da se koriste i 5100 10W-40, 7100 10W-40, 3000 20W-50 (ali ne ispod -5 cel.) ... sve je to o.k.

(naravno ne mora biti Motul, ali kad je već pomenuto; Shell naravno, bilo koje Moto 10W-40 ...).

2) Modriča je o.k. ... samo ne znam o kom se ulju radi (10W-50?! nešto takvo baš i nemaju).

MODRICA mototaktol racing HCX-4 SAE 15W-50 je vrlo dobro ulje ali malo više viskoznosti. Gde se to dopušta (ili je motocikl star) više nego o.k. i za modernije motocikle (cena povoljna, takođe).

3) Za Suzuki GS500 potpuno isto kao i za Ninju.

(može se koristiti i Modriča, naročito za malo starije motocikle ... nije ulje previše "gusto", samo nije baš za zimu).

4) Za Pan Europian ... dobar izbor (odmeren). Može i jeftinije 5000 ili skuplje 7100 (oba u 10W-40) ali nema potrebe ... zašto menjati već isprobano i dobro.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8412 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: ---Honda---

Kupih meni nepoznato a po prici prodavca veoma dobro ulje, pakelo krypton xt sae 5w40, 4L limenka 3000 din... Vozim ga u Leonardu 250 i mogu reci da masina nikada ali nikada nije mekanije i lepse radila! G. Expendable vase misljenje o ovom ulju?
Hvala, Nenad.IMG_0101.JPG


Sent from my iPhone using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zlo i naopako, 545 postova
  • Lokacija: Kula
  • Motocikl: Kao da nema

Samo da napisem iskustvo. U paneuropu sipan Motul 5100 i nema proklizavanja. Za sada mi se ovo pokazalo najbolje. Isto ovo ulje mi se i na nt650v pokazalo kao najbolje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Pakelo krypton xt sae 5w40 je dobro ulje. Za skutere naročito. Nije idealno za mokro kvačilo.

Ulje koje ima zvanično MB 229.51 ne može biti loše. Ima takvih dosta (blizu 500), neka su malo bolja neka malo lošija ali sve su to nijanse. Cena je pristojna i to je to.

Za Leonarda idealna visk. grad. (5W-40).

Iako se mogu koristiti i MA ulja, najbolja su ulja koja ispunjavaju MB ... doduše takvih nema baš u 5W-40.

Zato su neka od sintetičkih "skuter ulja" dobar izbor.

FAM Sint 4 Bike je npr. odličan izbor (MA, 5W-40, API SJ), Motul Scoot Power 5W-40 i slična.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja