Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 441 postova

Elf nije krš od ulja. ALI ... neke od marketinških tvrdnji nisu tačne (sintetika a ono PS, vidi ranije u temi). Moguće je i da se kod nas prodaju ulja starija od 2, 3 ... godine. Moguće i da za naše tržište (ako već nije staro) stiže roba za "paradajz republike" ...

Kako god, za normalnu upotrebu sigurno nije loše i veoma mali broj ljudi se žali na ova ulja. Problem može nastati od prevelikih očekivanja za oštriju vožnju i pogrešnog izbora ulja. Elf ima i sintetička ulja ali naravno ona nisu baš tako jeftina kao HC ulja koja se obično predstavljaju takvim.

Sama potrošnja ne mora 100% da označi kvalitet ulja. Osim toga česta je pojava da pri promeni brenda (kvaliteta i viskoznosti, pa makar i na bolje) potrošnja ulja bude nešto veća. Pravi reper je tek pri drugoj (trećoj) zameni istog ulja. Ovo nije uvek slučaj i NE bi trebalo da bude u VELIKOJ meri (kako opisujete). Dešava se i obrnuto. U svakom slučaju više od duple potrošnje ulja ukazuje (makar) na nekompatibilnost (da tako kažemo) ulja sa određenom mašinom.

Potrošnja mnogo zavisi i od načina vožnje, nije isto "penzos", "grad" ili "peglanje" (u visokim obrtajima).

Meni je Elf nešto kao "ispunjenje zahteva" ili (možda čak) i "industrijski prosek". Totalni (makar i pod Totalom) krš ali ni pogodak NIJE (ta ulja NISU).

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 81 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: U srcu Honda Africa a u ruci BusPlus

@ expendable

 

 

Hvala Vam na savetu oko izbora ulja. Danas sam kupio prema Vašem savetu ulje Motorex Formula semi synthetic 15W/50 i u kombinaciji sa original filterom mislim da je dobar izbor za moju Africu Twin RD07.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 43 postova
  • Motocikl: Honda

Pročitah od prve do zadnje strane temu koja je pre pet ipo godina započeta postom od šest reči: "Koje ulje sipate u vaš motor?"

 

G. Expendable-u i G. M900 veliko hvala na trudu i strpljenju koje već godinama ulažu. Meni su, (čitajući njihove odgovore drugima) pomogli oko nekih nedoumica pri izboru odgovarajućeg ulja.

 

Još jednom hvala i veliki pozdrav. :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 537 postova
  • Lokacija: Virovitica
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing
P.S. izvin'te na offu ;)

Није офф... ако нам напишеш којим уљем подмазујеш сајле. :zvizduk:

 

 

Ležajeve podmazujem sa FUCHS LAGERMEISTER TS masti, lanac s par kapi CLP 220 ulja, a sajle stavljam nove koje su pocinčane i u bužirima je plastična cijev, pa podmazivanje nije potrebno ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 5 postova
  • Lokacija: Negotin
  • Motocikl: Kawasaki ZX6R

Vozim Kawasaki ZX6R, 2000.godiste ( kraj 2000.).. Treba da radim servis, ali me bune ulja. Kad sam ga kupio vlasnik nije bas bio siguran koje je ulje bilo u njemu (Bardahl 15-50 ili Ipone 10-50). Serviser mi je rekao da stavim Motul 10w50.. Ako moze neko da me savetuje, i kako da znam da li je puna sintetika ili polusintetika, i sta bi trebalo da ide od ta dva.. Motor je presao 21 000 km. Hvala!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Mislim da je već bilo pitanja na ovu temu.

Ukratko:

10W-50 je poželjno da budu sintetička ali proći će i Motul 5100 (kao visoko kvalitetno PS ulje).

Uzmite da je to minimum (zahteva).

Za ovaj motor su sintetička ulja bolji izbor (300V, 7100 od Motul-a, Pro 4 Plus ili Pro 4 od Silkolene-a, Bell Ray EXS serija, Ipone Katana kao sintetičko ali ne i estarsko pa negde između, itd.) a prvi izbor su 10W-40 pa tek onda 10W-50 ili 15W-50 ulja ovog tipa.

PS ulja su zadovoljavajuća i jeftinija varijanta gde takođe može da se koristi 10W-40 ali i 15W-50 (eventualno 10W-50).

Dakle zbog godišta nije loše ni 10/15W-50 a to je i jedna od alternativa za ovaj motor (uz primarno 10W-40).

Ostalo je isuviše uopšteno i već postoji na forumu a delimično je i objašnjeno (koja su PS koja sintetička, šta je bolje i zašto).

Dakle (zaključak):

Može i sintetika i PS (ali kvalitetnija, kao što je Motul 5100 ili Silkolene Comp 4).

Može 10W-40, 10W-50 i 15W-50. Kod PS bi išlo "naopačke" (15W-50 prvo) a kod sintetičkih ulja tim redosledom,

Kod motora starijeg od 10 godina (baš taj slučaj) možda je 10W-50 sintetika a 15W-50 PS (kao jeftinija i lošija alternativa) ono što bi u većini slučajeva bilo najbolje.

Pozdrav!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 80 postova
  • Lokacija: beograd
  • Motocikl: bmw r1250 gsa

MOTUL 300V iskljucivo. Za moj motor 300V 10w40. Motul koristim godinama i smatram da su najdalje otisli u razvijanju uja kako za automobile tako i za motorcikle.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Malinar u pokusaju, 1584 postova
  • Lokacija: Kg
  • Motocikl: uljara 600, triumph 1050

Motul 4t scooter power 5w40 full sintetika, savetovali su mi da sipam 10w40, sa tim uljem sam kupio motor, ali mi je u leru ponekad palio lampicu za ulje. Otkako sipah ovo, ne pali nikada lampicu za ulje, ja zadovoljan. Izgleda da mu odgovara viskozitet :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2809 postova

treba imati vise znanja i parametara da bi se zakljucilo sta je bolje kod zagrevanja agregata-mesto ili kretanje.Recimo opste poznati i hvaljeni folksvageni iz 70-80-90 suzagrejavali ulje strahovito sporo,a luftiranje kartera projektovo miki maus pa se na kratkim relacijama zimi konder iz agregata pomesan sa uljem u iberlaufu zaledi i napravi cep,pa ulje negde propisa gde netreba.Kod nas se to retko desava ali ima ga.Znaci bitna je i konstrukcija agregata ,neki brze a neki sporije greju ulje a ovo sa folksvagenom bi trebalo da procitaju njegovi ljubiteljii da probaju da zakljuce ko ih je navuko-moderno receno spinovanje i da neveruju dnevniku,,vrelim gumama i raznim auto casopisima gde je sve idealno a stvarnost je totalno obrnuta-pogledaj u novcanik i anlasuj mozak

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

U principu su ulja sa nižom "W" oznakom bolja za stani-kreni uslove (vele) gradske. To je prilično jasno.

Za "jače" zaključke su zaista potrebne dodatne informacije, to se slažem a slažem se i sa tim da mnogo zavisi od konkretnog motora.

Što se VW tiče, to je zaista slučaj a o njemu kao da ne sme da se govori. Nije dokaz da su njihovi motori loši (dizeli su čak među najboljima) ali jeste da nisu savršeni.

Zanimljivom, da problem kondenzacije (i vode u ulju, čak i preko dozvoljenih granica) nije rešen ni u prvoj deceniji XXI veka, bar ne u potpunosti i ne kod svih motora (benzinci).

O ovome je bilo na jednom drugom forumu gde je jedan od vlasnika Skode Oktavije (1.4 benzin) prosto šizeo od pojave majoneza gde ni 5W-30 po VW 504/507 ulja nisu pomogla (malo su doduše smanjila pojavu).

Doduše ostaje da ti motori i sa sve tim prelaze veliki broj km (šta bi bilo da se kondenzat ne pojavljuje?! prelazili milion km? možda zato nisu ni rešavali?!) ali jeste nešto što uznemirava naročito ako se uzme u obzir duga tradicija nepotpuno rešenog problema.

Naravno kondenzat se uglavnom (lako) izbaci jednom iole dužom vožnjom van grada ali ostaje loš utisak jer većina korisnika veći broj km prelazi u gradu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Evo listam po drugi put u prvom pokušaju ne nađoh :stabre:

 

Izvinite, mislio sam da je lako naći.

Trebali ste koristiti search opciju jer sam ja tako našao (ko će se setiti gde je tačno).

Znači: 32 strana, 9.februar 2013. u ovoj temi.

(jeste šturo ali kad se pročita cela strana dovoljno, da se ne ponavljam)

Pozdrav!

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 194 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750S

Drugari, idem na duzi put u avgustu, nekih 8000km. Voleo bih da izbegnem menjanje ulja u putu i interesuje me koje ulje da sipam. Motor je kawasaki z750s 2005. godiste presao nekih 20000km. Da li da sipam 10-40 kao sto je preporuceno ili 15-50 zbog visokih letnjih temperatura ili cak 10-50? I da li sipati motul 300v, 7100, Castrol Power 1 Racing ili nesto trece? Sada imam bardahl ulje u motoru sintetika 10-50 i nisam zadovaljan radom motora i menjaca.. <_< Jos sam kao i znao sta cu da sipam dok nisam krenuo da citam ovu temu i sad sam skroz zbunjen. Unapred hvala. :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Nije problem odvoziti 8000km sa jednim uljem, naročito kada je to duži put (pa bude tek 100h rada motora, što je kao 3000km u gradu, mada zbog temperature ulja je zapravo više, ekvivalent za pola u gradu).

Kako god, ipak je to dosta km te je najbolje da koristiš sintetička ulja. Ali prava sintetička.

Smatram da bi (iako 10W-40 uvek ostaje opcija) trebao da ideš na "pedesetice" zbog visokih temperatura.

Možeš koristiti 10/15/20W-50 viskozitete, pri čemu mi je 15W-50 na zadnjem mestu kao "najkompomisnije". Pre svega 10W-50 pa 20W-50 (slobodno ako je sintetika).

Biraj: Silkolene, Motul, Bel-Ray ... Putoline (ako naletiš).

1. Silkolene Pro 4 Plus 10W-50

PAO/estar kombinacija ... izuzetno!

2. ... ? (Bel Ray EXS 10W-50)

3. Motul 7100 20W-50 (nećeš voziti po mrazu, a ionako po povratku sa puta menjaš ulje, mada bi još 2000km i mogao sa istim pa pred zimu svakako). Osim toga sintetika nije isto što i mineralka pa ovo ulje svakako nije "pregusto" (iako je primarno namenjeno novijoj generaciji Harley Davidson-a koji koriste sintetička ulja).

 

Naravno naveo sam i ostale mogućnosti (firme). Nećeš pogrešiti ni sa jednim od navedenih.

 

Ponesite litar sa sobom (koje god da izaberete) za dolivanje. Ako vam zatreba više, sipajte što sličnije (ne mora baš isto). Oba navedena se mešaju sa uljima iole poznatijih proizvođača, čak i mineralnim. Ipak nemojte to raditi nego makar PS ulje koristite.

Ako ne nađete 10W-50 (20W-50 sintetiku ionako nećete) sipajte 10W-40 (ukoliko se odlučite za Silkolene) ili 15W-50 ukoliko se odlučite za Motul. Naravno motor može i da ne potroši više od litar ulja na tih 8000km ali ipak je dobro znati.

Naravno, Shell ili Castrol su ovde u prednosti jer ih možete lakše naći. Ipak, ne opterećujte se time što ćete neki % na kvalitetu izgubiti (dosipavanjem drugog ulja) bitnije je da ne vozite ispod minimuma (bar ne duže vreme, za par stotina km i umerenost na gasu nije opasno).

 

300V ne bih preporučio za tako dug put ako već pre toga nije korišćeno. Neizvesno je kolika će potrošnja sa njim biti nakon "sintetskih" ulja. Naravno i sa gore navedenim je to isto pitanje ali ne bih očekivao uopšte veću potrošnju (ako ništa drugo zbog viskoznosti, a to je još jedan razlog protiv 10W-40 sintetika).

 

Srećan put i uživajte!

Pozdrav!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 194 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750S

Hvala na iscrpnom odgovoru. Od prosle zamene ulje (kraj prosle sezone, nekih 8000km) motor nije potrosio ni gram ulja. Na kraju sam na nagovor direktora mass-a, dok sam bio u prodavnici uzeo motul 300v 15w-50, nadam se da ce posluziti. :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Hvala na iscrpnom odgovoru. Od prosle zamene ulje (kraj prosle sezone, nekih 8000km) motor nije potrosio ni gram ulja. Na kraju sam na nagovor direktora mass-a, dok sam bio u prodavnici uzeo motul 300v 15w-50, nadam se da ce posluziti. :)

 

Sigurno hoće. Ako je Motul 300V već bio u motoru - 120%. Ako nije pratite potrošnju ulja. Ovo ulje ima izvanredne karakteristike i tu nema sumnje da li može ili ne izdržati svih 8000km uz malu potrošnju.

Naglasio sam samo (evetnualne i moguće iako ne mnogo verovatne) probleme ako se prelazi sa ulja manjeg kvaliteta na ovo ulje.

Pozdrav!

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Za nindžu sledeće:

5W-40/50 (isključivo sintetička ulja) kao i 10W-50 (sintetička i sintetska) ili 15W-50 (mogu i PS). 10W-40 mogu biti sva osim mineralnih.

Od svega ovoga (za najviše stilova vožnje i uzevši relativno malu kilometražu, ali ipak u peak-life fazi) 10W-50 ulja pre svega.

Brend izaberite po svojim afinitetima a vodite računa da je ulje originalno.

Ako već moram da se izjasnim:

Silkolene Pro Plus 10W-50 mi se čini idealnim.

Ipone Katana 10W-50 bi moglo da bude isplativ izbor.

Od Motul-a pre svega 7100 10W-40 a ako V300 onda 15W-50. Za uslove Mediterana (CG, Dalmacija i slično) možda čak i 7100 20W-50.

Pozdrav!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 1083 postova
  • Lokacija: Beograd - Vinca
  • Motocikl: sprint explorer, Malaguti Madison S250, Suzuki Burgman 400

Da malo osvezim temu a i da pitam za savet :aha:

Gde bih mogao da nadjem Q8 ulje, procitao sam celu temu i gde su ljudi savetovali da ima, sada vise tamo nema a uglavnom je pisano da ima na Slapovim pumpama, hteo bih da vidim kako ce mi se motor ponasati sa fabrikom jer sam do sada uglavnom sipao Motul ili Bardahl, pa ako neko ima neku ideju gde bih mogao da nadjem, bio bih mu veoma zahvalan :Mina:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja