Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 441 postova

NE MOŽE!

 

Iz više razloga.

1) Gotovo da je stvar ukusa, jer su potpuno sintetička i oba vrhunska (obe serije)

2) Mnogo zavisi od konkretnog motora (ne samo tipa)

3) Nema dovoljno javnih podataka, ono što imam insajderskih ne mogu (i neću) da objavljujem.

4) Kupite po afinitetu preba brendu ili ceni, nećete pogrešiti.

ITD.

 

Ono što je očigledno to je da:

Motul 300V Factory Line su estarske sintetike, bazna ulja tzv. "dobule esters" (dvostrukih estara), što je "bolje" od običnih estara ali još uvek ima mesta i za tzv. "polyesters".

Silkolene Pro 4 su ulja na bazi estarske sintetike ili kombinacija PAO/estarska sintetika.

Šta je bolje? Kako za koju namenu. Ukupan kvalitet ulja je sinergija baznih ulja i aditiva pa je teško reći čak i na osnovu (malog broja) analiza ulja (eksploatacionih ispitivanja). Neke mašine više vole jedna a neke druge druga ali su u pitanju nijanse i nikako nešto što je posebno presudno.

 

Otprilike (grubo rečeno):

Motul 300V je verovatno (malo) bolji za Truck Day i sportsku (takmičarsku) vožnju.

Silkolene je pak verovatno bolji za oštru ali "civilnu" vožnju (uz povremeni Truck Day ili takmičenje).

Moguće je da motori manje troše Pro 4 a skoro je izvesno da ova ulja izguravaju više km uz zadržavanje inicijalnih (ili skoro) osobina.

Dakle ako vozite 2-3 hiljade km (oštro) možda (ali samo možda) je Motul bolji a ako vam je sezona dugaaačka (5-6km) onda je možda bolje da se odlučite za Silkolene (biće i jeftinije nego dve zamene Motul-a ako ništa drugo ili će pri kraju intervala biti u malo boljem stanju jer je manje "Racing" orijentisano).

Ne treba zaboraviti i Silkolene Racing koje je baš samo i isključivo za takmičarske namene, pa je u odnosu na 300V otprilike ono što je isto u odnosu na Pro 4 Plus.

Stvar je i u viskoznostima (Motul nema 10W-50) pa se ove serije više dopunjuju (iako razlilčitih proizvođača) nego što su konkurentne (možda i prećutno), što je slučaj i za Pro 4 i 7100 (možda još izraženije).

 

Dakle, ako niste sigurni: bacajte novčić. Ili izaberite po dizajnu ambalaže 1zvizduk.gif

I najozbiljnije:

Isperite motor ako je bilo neko drugo pa probajte jedno pa drugo (proizvoljnim redosledom) pa izaberite koje vam više odgovara (koje vam se više sviđa).

 

Više puta sam ponovio ali ajd' još jednom:

Oba brenda su vrhunska i svejedno je (meni pogotovu) šta koristite, oba su najbolje što ćete kupiti parama (a da je u slobodnoj prodaji). Tu je negde i Bel-Ray. Ostali svi štede (ako uopšte koriste) estarske sintetike te makar po toj osnovi moraju biti nižerangirani.

Nije sporno da je CAstrol dobar, Shell, Mobil ... vrlo dobra ulja su i Bardahl ... sasvim su O.K. i Motorex, Ipone nije loš, ima par (bar dva) izuzetna a ostala su solidna ... Elf su solidna a niskih cena, itd.

Najvažije je da su svaka od navedenih ORIGINALNA (i prvorazredna a ne za "tržište banana republika" kako nas velike kompanije, delimično su tu i u pravu, smatraju).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Da ne zameri Gosn Expendable, sva Silkolen moto ulja imaju jednako ili više od 2,5% Cink aditiva, Motul 1,4°%, što je po meni prednost, pogotovu što je kod nekih sklopova teško zamenljiv.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 47 postova
  • Lokacija: Arandjelovac
  • Motocikl: SV1000S

Suzuki SV1000S (V-twin 1000ccm) ~35000km

Od kada je kod mene (ukupno oko 17000km predjenih) sipan samo motul 300v (10w40 i 15w50)

Potrosnja ulja ~400-600ml na interval zamene (~5000km) bez obzira na gradaciju. U agregat staje skoro 3L ulja sa filterom.

Na prethodom motoru (Kawasaki er6n - paralelni twin) nisam imao merivu potrosnju ulja izmedju dve zamene (takodje 300v)

 

Kazu da dvocilindricni motori moraju malo da "piju", pa mozda i ja trazim previse. Mada mi je ova potrosnja ulja (~500ml/5000km) za sada prihvatljiva u svakodnevnim uslovima , i u vikend voznjama, a na duzim turama za sada ne toliko problematicna (jedno pakovanje u torbi je vise nego dovoljno i za najduze ture ili do zamene)...

Ipak, ako moze bolje, zasto da ne ... :) Trenutno je u motoru novo ulje (<100km) pa bih pri sledecoj zameni probao mozda Silkolene Pro 4 Plus 10w50, bas iz razloga da probam da smanjim potrosnju ulja a zadrzim sto kvalitetnije ulje u agregatu.

 

Kakva je preporuka za ispiranje pri ovoj zameni, i da li je neophodno? Koja sredstva preporucujete?

Ulje sam menjao redovno na maksimalno 5000km i uvek sa filterom. Kada sam menjao gradaciju nisam ispirao.

Da li bi bilo prihvatljivo da (umesto ispiranja neki sredstvom) promenim vrstu ulja posle krace ekspoatacije trenutnog i kolike (1000km?, 2000km? ) ?

Da li se moze sa 7100 ili Pro 4 (bez Plus) ocekivati manja potrosnja?

 

Gde moze kod nas da se nadje Silkolene program ulja za motocikle? (Ako je reklama moze na PP)

 

Nadam se da nisam preterao sa pitanjima :) i hvala unapred,

Milosh

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Niste preterali a imate sreće jer imam 15-tak minuta za bjbikers (danas).

Potrošnja ulja koju navodite nije uopšte velika, ona je baš "kako treba".

Mala (umerena) potrošnja ulja je bolja varijanta od "nulte" (ali već za to nemam vremena da objašnjavam).

Ne da nije strašno nego je veoma dobro. Za duža putovanja nije neki problem, litar poneti a ako baš zatreba sipaćete neko drugo da završite put (što kvalitetnije i sličnije, dakle makar PS, da ne bude baš mineralno i gradacije što sličnije i da je za motocikle).

Obično je tako nešto moguće naći na pumpama uz put a i Silkolene i Motul se mešaju sa praktično svim uljima iole renomiranih proizvođača.

Ako prelazite sa 300V na 7100 ili Silkolene Pro 4 Plus ili Pro 4 ne morate ispirati motor.

Posle samo 17000km uz 300V motor bi trebao da je "kao suza".

Lično ne bih menjao 300V osim iz radoznalosti (da se proba) tako da možete probati pa se posle vratiti na Motul (a možete i na 7100).

Smanjena potrošnja sa Pro 4 (Plus) ili 7100 je moguća ali nije (baš) izvesna.

Neka razlika u smanjenju potrošnje je prelazak sa "ređeg" (manje viskoznog) sintetičkog na "gušće" PS ulje ali samo pri normalnoj eksploataciji. Za velike napore motora čak i ako bude manje potrošnje morate ranije menjati isto pa i finansijski lošije prođete. Ovo jer su PS ulja manje oksidaciono i termalno otporna.

Za Silkolene pošaljite PP Đunti ili kontaktirajte zvaničnog uvoznika (poznata firma iz N.S. lako ćete izguglati).

Ovo nije baš " 'leba preko pogače" ili "proje preko projare" jer su i 7100 i Pro4(+) ulja koja će ispuniti 100% svih zahteva (pa i Truck Day). Ipak, 300V je nekako nešto što je vrh (pa makar Everes u odnosu na K2) pa je zapravo veći savet obratno (ne zbog vas nego drugih) da makar probaju (i ako im je bajs iole noviji) to "najbolje" (makar bilo u nijansama nijansi za običnog korisnika koji ne vozi trke).

Pozdrav!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Da ne zameri Gosn Expendable, sva Silkolen moto ulja imaju jednako ili više od 2,5% Cink aditiva, Motul 1,4°%, što je po meni prednost, pogotovu što je kod nekih sklopova teško zamenljiv.

 

Nemam šta zameriti ... jedino što nije tako.

Cink aditiva (ZDDP, postoji u nekoliko formi pa nije sve ni u kvantitetu, nešto je i u kvalitetu; ima malo i tehnike nije samo veličina bitna) Motul i Silkolene u istim kategorijama imaju u veoma sličnim koncentracijama. Znači "tu su negde". (1000-1500ppm a nešto više kod "V-Twin" ulja i viskoznijih Comp 4). Možda "tu i tamo" Silkolene ima nešto više (u proseku) ali teško bi se to dalo generalizvovati.

Podaci Vam (na žalost) nisu tačni. Siguran sam 100%. Pro 4 serija (na primer) ima "manje ili jednako" 2,5% ZDDP-a.

Šta više (ako ćemo cepidlačiti) ima negde tek pola te vrednosti (nešto preko 1000ppm).

...

I na kraju krajeva "ja nemam psa" (osim što je lepo vaspitan i ima korpicu pa nije mogao da ujede babu koja je tužila), tj. sami stručnjaci (a skidam im kapu) Silkolene-a kažu "nije sve u ZDDP-u" (ili "nije to krucijalno (mnogo važno) za kvalitet ulja").

Ili drugačije rečeno: "To što su Ameri sebi uvrteli u glavu, ne znači da je tako (i da moramo svi da sledimo poluistine kao zombiji)"

 

Sve u svemu: neko navija za Barsu, neko za Real ... ko je bolji? Kako kad (i kako koju sezonu).

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Gosn Expendable, jel moguće da navedeni podatak: jednako ili manje od 2,5%, u praksi može da bude više nego duplo manje? Ko koga tu zeza?

 

Naravno da cink i varijacioje ZDDP-a ne čini kvalitet ulja ali sva saznanja ukazuju da je teško zamenljiv, pogotovu kod sklopa razvoda, ravni podizači ventila, kakav imaju svi agregati starije generacije, takozvani šipkaši.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

"Naravno da cink i varijacioje ZDDP-a ne čini kvalitet ulja ali sva saznanja ukazuju da je teško zamenljiv, pogotovu kod sklopa razvoda, ravni podizači ventila, kakav imaju svi agregati starije generacije, takozvani šipkaši."

Što jest' - jest'.

"Manje, jednako 2,5%" nisu izmislili proizvođači (pa ni Fuchs/Silkolene). To je izmislila birokratija EU.

Otprilike to treba da zaštiti proizvođača (možda samo od "pilićara" jer tako neće sigurno od ozbiljne konkurencije ili falsifikatora). To spada u šire propise pa ne bih u detalje.

Kod deterdženata (kućne hemije) klasifikacija ide: do 5%, 5-15%, 15-30% ili više od 30% (ovo je skoro nemoguće i više je reda radi, toliko je veoma retko) aktivnih materija (katjonskih, anjonskih, nejonskih).

Kod komponenti motornih ulja ide ili do 2,5% ili do 1% (pa od 1-2,5%) pa za bazna ulja do 10%, 10-25%, 25-50% i preko 50% (mada zavisi i od države članice i kako koji proizvođač "vozi slalom" između paragrafa).

Što se samog cinka (ZDDP-a) tiče, problem nastaje (za stara vozila) tek ako je sadržaj ispod 1000ppm (Zn) što odgovara 0,9-1,1% ZDDP-a (najčešće za "klasični" 0,9% ali za novije pre će biti nešto preko 1,0%, tj. 1.05-1,2%).

No to je duga priča a molekulska masa raznih (ima ih desetak) "ZDDP"-a je od 580 do 1300 pa je i sadržaj cinka veoma različit.

Sve u svemu (fosfora ima približno kao i cinka):

Do nekih 1800ppm Zn ovaj aditiv (znači do nekih 2%) je koristan posle toga postaje kontraproduktican.

Ali o tome na blogu (jednog lepog dana 1zvizduk.gif).

Pozdrav!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 857 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: KTM 1190 ADV R ROTTWEILER

Postovanje,

 

treba uskoro da kupim ulje za motor, razmisljam se izmedju Motula 300V 15-50 i Silkolene VTWIN 15-50.

 

Ovo je preporuka po owner's manual-u.

 

Engine oil (recommended): IP EXTRA RAID 4, SAE 15W - 50 or AGIP TEC 4T, SAE 15 W - 50.

As an alternative to the recommended oil, it is possible to use high-quality oils with characteristics in compliance with or superior to the

CCMC G-4, A.P.I. SG. specifications.

 

Sta mislite?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 537 postova
  • Lokacija: Virovitica
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Postovanje,

 

treba uskoro da kupim ulje za motor, razmisljam se izmedju Motula 300V 15-50 i Silkolene VTWIN 15-50.

 

Ovo je preporuka po owner's manual-u.

 

Engine oil (recommended): IP EXTRA RAID 4, SAE 15W - 50 or AGIP TEC 4T, SAE 15 W - 50.

As an alternative to the recommended oil, it is possible to use high-quality oils with characteristics in compliance with or superior to the

CCMC G-4, A.P.I. SG. specifications.

 

Sta mislite?

 

Ako ćeš Silkolene onda PRO4 15W-50, V TWIN nije baš za sportake krojen, ali u RSV obavezno 15W-50.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 857 postova
  • Lokacija: BGD
  • Motocikl: KTM 1190 ADV R ROTTWEILER

U prethodnom motoru sam koristio Motul 300V i Motul 5100.

Par ljudi mi je reklo da ne sipam to ulje jer ga ovaj agregat trosi.

 

Kako se kotira Silkolene, ja bih uzeo nesto sto je u klasi Motula 300V?

 

Hvala vam na odgovoru.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1520 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640

... ja bih uzeo nesto sto je u klasi Motula 300V?

 

 

Možda Bel-Ray EXS full synthetic ester 10W-50

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

Postovanje,

 

treba uskoro da kupim ulje za motor, razmisljam se izmedju Motula 300V 15-50 i Silkolene VTWIN 15-50.

 

Ovo je preporuka po owner's manual-u.

 

Engine oil (recommended): IP EXTRA RAID 4, SAE 15W - 50 or AGIP TEC 4T, SAE 15 W - 50.

As an alternative to the recommended oil, it is possible to use high-quality oils with characteristics in compliance with or superior to the

CCMC G-4, A.P.I. SG. specifications.

 

Sta mislite?

 

Ako ćeš Silkolene onda PRO4 15W-50, V TWIN nije baš za sportake krojen, ali u RSV obavezno 15W-50.

 

0takoje.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

U prethodnom motoru sam koristio Motul 300V i Motul 5100.

Par ljudi mi je reklo da ne sipam to ulje jer ga ovaj agregat trosi.

 

Kako se kotira Silkolene, ja bih uzeo nesto sto je u klasi Motula 300V?

 

Hvala vam na odgovoru.

 

Samo stranicu ranije (po peti-šesti put) je rečeno:

(mala parafraza) Motul, Silkolene i Bel-Ray je nešto kao trijumvirat (e sad ko je tu Cezar, stvar je ukusa, i interesa; mada je uz Cezara i "sin Brut", hoću reći, no. 1 je relativno i veoma klimavo mesto).

 

Bel-Ray EXS full synthetic ester 10W-50 ili Silkolene Pro 4 Plus 10W-50 su prilično dobra zamena za Motul 300V (10W-40 ili 15W-50). Naročito za normalne i umereno sportske ambicije. U takvim slučajevima razlika se neće primetiti a moguće je da će motori manje trošiti ulja (naročito od 10W-40 dok za 15W-50 nije izvesno).

Pozdrav!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

@ expendable:

 

Sta mislite o ovom ulju za motor star 20 godina?

 

ELF MOTO 4 DX RATIO SAE 20W-50

 

Odradiće posao.

API SG je bolje ako smo već kod mineralki.

Jeste skupo ali bi nešto kao Comp 4 20W-50 bilo ponajbolje za vaš motocikl.

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 441 postova

kakvo je ulje motorex 10w40 sintetika za 929 dali da sipam to ulje

 

Nešto mi se čini da Motorex zapravo NEMA 10W-40 sintetičko ulje.

"Nivo sintetike" (zaboravih kako se ta ulja zovu) su HC ulja (nešto kao Motul 5000) i solidna jesu. Veoma su i isplativa. 10W-40 ili 15W-50 su dovoljno dobra za vaš motocikl, kao i polu-sintetičko "Formula 4T".

Sintetičko (Power Synt ako se dobro sećam) 10W-50 je ono što bi bilo veoma dobro u slučaju oštrije vožnje (u višim obrtajima), naročito ako se posećuje Navak (Truck Day). Za normalnu vožnju bi HC (MC) osnova svakako isplatljivija (dovoljno dobra a umerene cene).

Pozdrav, zemljak!

 

P.S.

Motorex je sasvim O.K. (što se kaže "baš kako treba", bez posebnog isticanja ali i bez većih mana). Ambalaža je strava ali je cena malko viša za "solidan brend"; makar (bio) i iznad proseka.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 37 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: YAMAHA FZS 1000

expendable zamolio bih vas za savet u pitanju je honda cbr 600 f4i 2001,da li bi bilo dovoljna polu sintetika silkolene comp 4 ili nesto kvalitetnije tipa silkolene pro 4 ili mozda nesto trece.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Starfleet officer, 249 postova
  • Lokacija: Canada
  • Motocikl: n/a

Postovanje,

 

treba uskoro da kupim ulje za motor, razmisljam se izmedju Motula 300V 15-50 i Silkolene VTWIN 15-50.

 

Ovo je preporuka po owner's manual-u.

 

Engine oil (recommended): IP EXTRA RAID 4, SAE 15W - 50 or AGIP TEC 4T, SAE 15 W - 50.

As an alternative to the recommended oil, it is possible to use high-quality oils with characteristics in compliance with or superior to the

CCMC G-4, A.P.I. SG. specifications.

 

Sta mislite?

 

Ako ćeš Silkolene onda PRO4 15W-50, V TWIN nije baš za sportake krojen, ali u RSV obavezno 15W-50.

 

0takoje.gif

Ista specifikacija mi stoju u manual-u kao kolegi Milosmtt-u. Konkretno pitanje: GDE kupiti original Silkolene ili Motorex polusintetiku 15w-50?

:neznam:

Pretpostavljam da i Repsol Moto Rider 4T 15w50 zavrsava posao? U tom slucaju isto pitanje. ;)

Promenio član vladasonic

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

 

Ista specifikacija mi stoju u manual-u kao kolegi Milosmtt-u. Konkretno pitanje: GDE kupiti original Silkolene ili Motorex polusintetiku 15w-50?

:neznam:

Pretpostavljam da i Repsol Moto Rider 4T 15w50 zavrsava posao? U tom slucaju isto pitanje. ;)

 

Silkolen kod Auto Mike il možda eventalno preko moje malenkosti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Djunta hvala na savetu kupio comp4 al nisam znao da mogu preko tebe.

 

 

Nema na čemu, a biće ulja i na predstojećem sajmu. Zahvaljujući svojim sagama o ulju dobio sam poslovni predlog pa otuda mogućnost nabavke po prihvatljivoj ceni, mada još nisam rešio da se latim ta posla.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja