Jump to content

Moto Zajednica

farbanje kljesta kandzi POMOC SAVETI

Recommended Posts

  • U prolazu, 41 postova
  • Lokacija: Beograd - Zemun

dobro vece , zelim da farbam kljesta na Kawasakiju zzr600 i treba mi pomoc i iskustva ako neko zna kako je to najbolje izvesti,da li trebaju specijalne farbe i specijalne pripreme,da li peskiranje moze ostetiti gumice ili tako neke delove....da li treba specijalna farba ....svaki savet znaci....HVALA UNAPRED

 

i jos da ,farbam ceo motor, i kljesta bas bas zelim ofarbati ....

post-4117-0-42240600-1365430015_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 340 postova
  • Lokacija: NoviBeograd
  • Motocikl: BMW R45 Yamaha FZS 1000

Ja bih samo powder coating, uz dobru zastitu spojeva za creva i nalicja koja se spajaju.

 

Moras rasklopiti kljesta u tom slucaju i povaditi sve gumice jer se to peče u peći.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 340 postova
  • Lokacija: NoviBeograd
  • Motocikl: BMW R45 Yamaha FZS 1000

Pa opet, ja bih zamenio sve gumice ako rasklapam kljesta.

Za aftermarket, citaj jevtiniju varijantu, pogledaj u Tosinom bunaru, u sklopu lokacije gde se nalazi Adam vulkanizer.

Kad se udje u to, nazovi dvoriste, skroz desno je radnja koja se bavi reparacijom hidraulicnih sklopki na vozilima, ukljucujuci i kocione cilindre.

Oni bi mogli da ti nadju adekvatnu zamenu, tj. da kupis samo gumice tamo.

Ako ne onda posalji kljesta u Sigurnost Zrenjanin, sa placenim povratom i dobices kljesta i potrebne gumice nazad.

Naravno uz prethodnu telefonsku koordinaciju.

 

POwder coating imas kod Obuce beograd, iza Retenzije na ulasku u Zemun.

Nekad jednosmerna, sad je dvosmerna uz visok zid iza koga je Duvanska industrija Nis, mislim.

Na pola duzine ulice iza limene kapije, videces najumazanija vrata koja si video u zivotu, e tu udji.

Nema nikakve table ni znaka za radnju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 500 postova
  • Motocikl: R 1250 GS ADV

Ako poskidas gumice postoji sansa da ne mozes da ih vratis,razvuku se nekako, ako ti gumice ne pustaju bolje ne dirati, ako bas moras imaj u vidu da su original dosta skupe, postoje i neke zamene u jednoj firmi u Zrenjaninu, ali ne bas za svaki motor.

Jos jedna preporuka, gumice nemoj da peres u naftnim derivarima, nagriza ih. Sto se farbanja tice zasto ne pokusas sa nekim vatrostalnim sprejem, tu nema tolike temperature, postoji bas takav srebrni, ja sam neke delove farbao sa nim, posle moraju u rernu do 150 stepeni.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 41 postova
  • Lokacija: Beograd - Zemun

pa sto se tice kljesta ,motor jeste star ali je stajao dvadeset godina sa hiljadu km-a,kljesta su nova ali farba spolja je ispucala....ja sam presao sa njim i kljestima na njima sest hiljada kilometara....

poenta mog teksta gore je da gumice su kao nove .....pa mi svi drugari kazu vozi tako i ne diraj......

ja bih farbao u crveno i 4 srafa ova polirao farbao ili elektoliza pa kako to vec posle ide.....

hvala vam i za ove savete ,jer nisam pametan sta da radim,samo znam da bi ih nekako ofarbao na laksi ili tezi nacin....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 751 postova
  • Lokacija: Bor
  • Motocikl: yamaha fz 750 genesis

Po meni plastifikacija,ako ste na to mislili,nije dobra posto se lako ljuspa od kamencica.Mozes da koristis sprej farbu ali ako zelis neku posebnu boju,ofarbaj nekom baznom bojom(metalik ili slicno,raspitaj se u nekoj farbari) i udri 2-3 sloja kvalitetnog laka preko imiran si!Mozes da se raspitas kod Robin Hooda clan na forumu,mislim da ce ti on dati najbolje resenje posto koliko se secam radi sa bojama. :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Princ Sherwood-a, 2447 postova
  • Lokacija: Blokovi

Ofarbaj ih poliuretanskom bojom i to je to.

 

EDIT: Boja će da te izađe do 500 dinara, daj nekom majstoru jos 15-20 evra da ti to lepo pripremi i ofarba i završio si. Ako ne znaš gde da kupiš, cimni me na pp

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2329 postova
  • Lokacija: Wien/Požarevac
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

Теби, у ствари, треба ово:

 

Foliatec

 

Foliatec video

 

У десном горњем углу на "language" можеш променити на енглески језик.

Promenio član Sr3ck0

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 483 postova
  • Lokacija: Smed. palanka
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

Ja sam to farbao prosle godine obicnom crnom mat bojom u spreju. Dao sam coveku da proba motor[to ne volim] i on je ne znam kako drza nogu na zadnjoj kocnici i havarija, disk poplaveo, ulje prokljucalo, ali boja na klestima nije mrdnula. da rezimiramo: ni jedna boja ni lak iz nasih farbara ni su otporni na UK ulje ! Pazljivo prelistaj LOUIS katalog i imas bas boju za kociona klesta i to crvenu, ima i slika. Pozz

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Ova tema mi je pomogla, naročito savet Robin Hood-a, u trenutku slobodnog vremena sam uradio ono što sam još odavno nameračio, ofarbao sam kočnice a ujedno i ponovni detaljni servis posle jedno 5 godina. Sve je naravno rasklopljeno i detaljno pregledano da bi se utvrdila opravdanost radova:

 

001_zpssjq3pifx.jpg

 

002_zpsh0qcjs1k.jpg

 

Prednji glavni kočioni cilindar je servisiran pre godinu i nešto i tada ofarban crnim akrilom:

 

2015_0702_200549_004_zpsuteowwa6.jpg

 

IMG_20150706_093310_zpsp0ieyeif.jpg

 

a sada je i zadnji kočioni došao na red za servis:

 

003_zpsxmip0p0r.jpg

 

Sve je detaljno oprano i očišćeno sredstvom koje nije agesivno na bilo koju podlogu i sa kojim bez kontaktno perem i motor i auto, Fuchs-Silkolene Renoclean:

 

IMG_20150710_111902_zpsrw1fucm3.jpg

 

004_zpsbyq9pnar.jpg

 

Pojedina zapekla mesta očišćena finom čeličnom vunom i namenskom pastom, sve isprano i osušeno:

 

005_zpsblgyp2cv.jpg

 

Pošto je sve izrađeno od tvdro eloksiranog aluminijuma,  pred samo farbanje je korišćen namenski rastvor za odmašćivanje, nagrizanje i aktivaciju površine, nema ga u slobodnoj prodaji zbog svrstavanja u opasne materije pa ga neću spominjati:

 

006_zpswstnsrwu.jpg

 

Kočiono ulje spada u izuzetno agresivne hemikalije na boju i veliki je problem šta koristiti pogotovu što se na kočnicama javlja visoka temperatura, standardne boje se deklarišu na 80-90°C. Gotovo svaki epoxy može da istrpi kočiono ulje, glikol tačnije, ali temperaturu ne, poliuretan je pak manje imun na hemiju, tačnije, nije svaki otporan. Tražeći naokolo, izbor se sveo na nekoliko opcija, 2K Motipov set baš za to, ali se maže četkicom što meni nije prihvatljivo i košta oko 30€. Robin je iz iskustva predložio Sikensov kaminski poliuretan, a vrlo ljubazan prodavac iz beogradskog Ehoma je okrenuo farbare  naokolo i savetovao Alcein poliuretan emajl, mat 5821 ili sjajni 5355, druga opcija PPG Selemix, kamionski poliuretan. U izbor je ušla i domaća boja, Piturin poluretan koji je deklarisan na 150°C i sa otpornošću na hemiju, što samo po sebi ne znači i na glikol, međutim, pakovanja su od 3 litre i nije bilo  rinfuze.

 

Godinama koristim sav farbarski materijal od Igora Automotive, ćošak Ustaničke i Grčića Milenka u Beogradu, nekada u Vojvode Stepe, ima sav mogući farbarski program i to visokog kvaliteta, nema tu ništa "fake" osim gondole sa sprejevima,  gotovo sve se može kupiti na meru od 50gr, on inače izuzetno dobro tonira nijanse boje na oko kad je to potrebno, vrlo predusretljivi svi zaposleni, a što je meni bitno, pridržava se tehničkih uputstava i bar meni uvek izlazi u susret diskutujući i navodeći ih, a ja se revanširam i odnesem ponešto specifično što sam ofarbao da on vidi plastično pošto retko ko  poštuje uputstva za upotrebu i koristi specifične materijale koji su ponekad baš skupi. Poslušao sam njegovu preporuku i uzeo PPG Delfeet poliuretan emajl sa pojačanom vezivnom smolom, oznaka 350, namenjen teškim uslovima rada ala vagoni i građevinske mašine, u tehničkoj specifikaciji stoji da je i za upotrebu u agresivnim hemikalijama, doduše opet bez naglaska na glikol, po jednoj listi treba da izdrži 149°C, po drugoj nekih 127°C bez promene nijanse boje, što je sigurno još izdržljivije pre nego bi došlo do otpadanja. Preporuka iz tehničkog uputstva je da bi bilo dobro uzeti strogo određeni epksi pred premaz, međutim odustao sam od toga. Boja Brembo kočnica je grafitno tamno siva u nekom polu matu, razervisanog za trkaće kočnice inače, i oni nikako ne preporučuju bilo kakvo naknadno farbanje, tvrdo siliraan aluminijum je problem, zato je korišen aktivator.  Očigledno postoji neka mala mogućnost otpadanja boje i smatrajući da ako se to desi da se bar ne vidi, pa je zato direktno naneta crna boja ali u visokom sjaju, koliko poliuretan to može uopšte da bude, jer je mat premaz uvek slabiji a i sama površina kočnica je prilično rapava, odnosno ima krupan raster. Tehničko uputstvo, precizna mera i strogo ispoštovana minutaža. Boja sadrži svega 1/4  razređivača, što jeste bolje u smislu formiranja jačeg premaza ali je teže za nanošenje, na stranu što više razređujem bilo koju boju koristeći vrlo malu diznu na pištolju od svega 0,8 što je skoro ko air brush, uz relativno nizak pritisak kompresora od 2,5-3 bara, sad sam morao da guram sa malo iznad 4, pa opet zamorno.

 

007_zpsnult21hm.jpg

 

Prvi pred nanos i nakon predviđenog intervala od 15 minuta na 20°C, pun sloj i ispalo je nenadano dobro, zapečeno oko sat na 60°C, puno vezivanje  ipak za 7 dana zbog unutrašnjeg hemijskog sazrevanja, temperatura samo ubrzava spoljnu stranu.

 

008_zps4um4fzsw.jpg

 

Oznake Brembo su bile obrušene i nisam nanosio debelo preko njih da bi manje imao muke da ih izbrusim i skinem boju, diskretno se providi čist beli aluminijum sa još izraženijim ivicama što je je bilo presudno u poslednjem trenutku, uzevši grabač i krenuvši da zagrebem mi se dopao taj efekat, izgleda kao vodeni pečat:

 

009_zps9l0q6aak.jpg

 

Inače su sve kritične površine zaštićene i ne ofarbane, prednja četvoroklipna klješta se rasklapaju na pola i geometrija apsolutno mora da bude ne poremećena. Ovaj tip klešta nema oslone površine, klizače, za same pločice, one lebde na vođicama i inox umetcima, ali ni te neke bliske nisu farbane, dok boja sazri biće nekih izmena,  može Brembo još bolji da bude. 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Ne prikazuje mi Slike, samo onu ikonicu sa pocepanom praznom fotografijom.

Jel do mene ili nisu slike dobro postavljene?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
pre 11 minuta, Savan je napisao:

Ne prikazuje mi Slike, samo onu ikonicu sa pocepanom praznom fotografijom.

Jel do mene ili nisu slike dobro postavljene?


 

Ma refleksija od sjaja:jee:.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

IMG_1290.JPG

Možda je i do tapatolka ali evo slike da ne mislite da vas zamajavam.
A bas me zanima kako je to ispalo.

Poz.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Ma vidljive su slike, postavljene su na Photobucket-u, zeza ta aplikacija. Pošalji mi mail na pp pa ću ti poslati slike, sve su nimerisane.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 231 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 750 K5, Yamaha TDR

Idi na one tri tacke gore desno i "open in browser" i videces kako je covek lepo sredio klesta . :-) :-)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Radi preko te opcije open in browser. Ekstra je ispalo. Bas deluje kvalitetno i da će da traje dugo. Ja bih ipak obrušio slova radi jačeg kontrasta. Ali to je stvar ukusa i moše uvek i naknadno.

Poz.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Problem farbanja je uvek kad je aluminijum u pitanju, sa eloksiranim naročito, mogao sam da svučem peskiranjem ali nisam, no iz svega zaključujem da je mala šansa da dođe do odvajanja, konsultovao sam hemičara a i održo mi je profa doktorant na aluminijumu osnovno predavanje. Što se tiče ulja, uvek se ovlaži oko sisice pri ispuštanju  vazduha, obilnim pranjem vodom se to neutralizuje, a i sledećih nekoliko dana se poliva da se eventalno kapilarno probijanje oko navoja ispere, a ustalom, površina oko samih njih je besprekorno crno eleksirana pa i ako spadne boja, ništa uočljivo. Naravno, procurivanje same hidraulike, gumica na kočionim kleštima i cilindrima ne dolazi u obzir, ceo život sam revnostan, redovno menjam ulje i servisiram sistem, nikad mi ništa nije pustilo, kočnica je broj jedan sklop na prevozu, na motoru naročito.  Da stvar ukusa, ja ne volim etikatiranje, sa motora sam uklonio sve oznake uključujući i ono BMW što mnogi vole dodatno da lepe, a i nije me briga dal je Brembo ili Bembo, bitno je da koči.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja