Jump to content

Moto Zajednica

Alpi - pogled kroz vizir saputnice

Recommended Posts

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

U avgustu 2012 sa suprugom Dianom provozali smo nekoliko prevoja u Alpima. Ona je svako veće brižljivo pisala dnevnik koji sada u skraćenom obliku stavljam na forum. Verovatno je mnogo teksta izgubljeno u (lošem) prevodu ali se ipak nadam, da će fotografije učiniti putopis zanimljivim. Evo kako je ona doživljavala putovanje:

 

Ponedeljak, 6.8. 2012

Ove godine, u momentu oduševljenja i optimizma poželjela sam da motorom idemo u Norvešku. To je zapravo jedini način, na koji bi mogla otići tamo, jer Pavle autom ne bi hteo iz dva razloga: tamo se ide motorom a i skupo je autom. Ipak predomislila sam se u pravo vreme… uplašila se napora, ne bi izdržala…

 

Alternativa je bila - Alpe! Godišnji odmor ove smo godine, po prvi put uzeli u komadu od tri nedelje. Prvu smo proveli na jedrenju uz »frutti di mare«, slušajući klape, Olivera…

Druga nedelja bila je planirana za Alpe. U Ljubljani bila je užasna vručina 30+ stepeni pa smo jedva čekali na svežinu u višim predelima. Dakle start je bio u 9, prva pauza sat kasnije u Kranjskoj Gori.

 

img3536an.jpg

 

Tu je već svežije, lakše se diše (Bronhi slogan). Vreme je za prvi kapučino. Kapučino mi znači isto kao motoru benzin, samo što mi je rezervoar manji pa treba češće zaustavljati…

Idemo dalje… Tarvisio i pravac Dolomiti. Kad god smo se zaustavili, probali smo kapučino, Taljani si majstori, ali samo uz Mediteran. U Alpima nismo naišli ni na jedan dobar, tu je bolje popiti pivo, čaj to nama je bilo posle nekoliko pokušaja odmah jasno.

 

Passo Mauria, prvi u redu prevoja prema Dolomitima

 

img3540hy.jpg

 

Put je super, temperatura je pala, bilo je vedro, saobračaj redak. Za ručak smo pravili prvu pauzu na Lago di Misurina i odmarali tik uz divno jezero.

 

img3545ei.jpg

 

img3546xo.jpg

 

img3557ww.jpg

 

img3561w.jpg

 

img3566p.jpg

 

img3567i.jpg

 

img3569j.jpg

 

img3570vj.jpg

 

img3575cx.jpg

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 15

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Iza nas je ostao prevoj Passo di Mauria, čekali su nas Passo Tre Croci 1805m pa dole v Cortinu i opet gore na Passo di Falzarego 2105m. Na svakom passu ima slatkih suvenira, piva, čajeva…i mnogo bajkera. Pozdravljamo se, sa nekim kratko popričamo, o motorima naravno…

 

Cortina

 

img3582g.jpg

 

img3594zr.jpg

 

img3599p.jpg

 

Poslepodne brzo prolazi, mi jurimo dalje. Nije mi zima, nije mi vruće, ovaj novi Atlantis 4 je stvarno super. Poneki bol se javlja u glavi, kaciga je nova pa tišti, polako se javlja i bol u kičmi i »dole niže«.

Idemo dalje preko Passo Pordoi 2939m… duvao je jak vetar. Pa dol prema Canazzeiu i preko Passo di Sella (Sella Joch) 2244m … pazi, to je već 5 prevoj a mi veselo jurimo dalje…. Sada vidim sledeće godine sigurno idemo za Norvešku, vidim da mogu da izdržim…

 

 

img3608z.jpg

 

p8061774.jpg

 

img3612o.jpg

 

img3613gd.jpg

 

img3614uw.jpg

 

img3617a.jpg

 

img3622v.jpg

 

img3623w.jpg

 

img3624n.jpg

 

img3626d.jpg

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Spustimo se u Val Gardenu na kapučino (slab) i gelato malaga+limun, pa prema zapadu do Vipitena.

 

E tu je počelo…Pogled prema planinama kaže sve, bilo je oblačno i počela je lagana kišica. Ispred nas bila su još dva prevoja, jedan visok kao Triglav kako bi stigli u Soelden. Tamo smo preko booking.com rezervisali prvo noćenje. Nadala sam se, da će Pavle odustati od plana i potražiti noćenje tu. A on ni slučajo nije pomišljao… idemo dalje.

 

Alora, idemo dalje, kiša je počela ozbiljno da pada. Navukli smo kombinezone (Magda puno hvala na poklonu, Pavle hvala, što si poneo, Bože hvala što su wasserdicht). Ja sam navukla i potkapu i hrabro počnemo da se penjemo prema tamnim oblacima.

 

img3637v.jpg

 

img3638b.jpg

 

img3641tl.jpg

 

Prvi prevoj je Jaufen Pass 2099m, mi vozimo u oblaku, totalna magla, pao je mrak. Jako me boli glava, bojim se da ću povračati od bola, ne znam kako će to izgledati… još i ta potkapa…da ne spominjem da više ne mogu sedeti. Izdržala sam 9 sati kao heroj, smejala se i istinito uživala. A sada ovo… ako sada stanemo, nemamo gde… Što mi treba to mrcvarenje, bol ispod kacige, bol od sedenja, bol od… besna sam kao ris, poludeću samo da zaustavi motor.

 

 

p8061891.jpg

 

p8061907.jpg

 

p8061915.jpg

 

A on tera dalje u oblak na sledeći joch, Timmelsjoch 2509m. Kiša, vetar, magla, noć. Jednom rukom upirem se na ručicu pored sedišta kako bi rasteretila bol »tamo niže«, druga bez rukavice mi se smrzla što celo vreme držim fotoaparat i slikam taj užas…

 

p8061917.jpg

 

 

Body language (kaže sve)

 

img3643tw.jpg

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 16

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Veće muke nisam doživela, več je 19.30, prevoj se zatvara u 20. Ako zakasnimo, gotovi smo. Bila sam besna, spremala sam što ću sve da mu vrištim kada stanemo, istovremeno hvatala me panika, pao je mrak. Razmišljala sam da Pavle možda namerno čini ovo kako bi me obeshrabrio za neka buduća putovanja na koja bi želeo ići solo? Što ne kažeš, slobodno idi sam, zašto me mučiš? Samo još munje fale pa bi scenario pakla bilo savršen. Ko zna gde je taj čuveni Soelden?

 

Srečom, sve se jednom završi. Stigli smo u Haus Ervin, ja pola živa, Kad me video, Pavle se prepao mora da sam izgledala očajno. Pala sam u krevet od glavobolje nisam mogla živeti. Pavle je otišao da traži apoteku. U drugom pokušaju doneo mi je neke fenomenalne tablete. Posle pola sata prošla je glavobolja i vratila se dobra volja.

 

 

 

Na ovom mestu treba dodati i pogled na muke vozača :

 

Tek što smo počeli da se penjemo na Jufenpass, počela je jaka kiša. Pošto nigde nije bilo zaklona, okrenuli smo u dolinu i ispod krova na ulazu u neki gasthaus navukli smo kišne kombinezone. Nemamo vremena za kafu, pada mrak, kiša lije… Od Vipitena do Soeldena ima nekih 90 kilometara, GPS mi kaže da nam treba 2 sata i 16 minuta, časovnik pokazuje 18, a Timmelsjoch se zatvara u 20h. Otvorim gas u nadi, da če Michelin PR3 ispuniti obečanja iz reklame (najbolja touring guma, pogotovo po kiši). Saobračaj je redak, poneki auto, bajkera samo nekoliko u suprotnom pravcu. Znao sam kako se Diana oseća, ali nije moglo drugačije. Isključio sam intercom i jurio uzbrdo. Više što smo se penjali, gušća je bila magla, vidljivost max 100 metara, mrak se pretvorio u noć.

 

Na Jaufenpass smo stigli za pola sata, stanem samo da slikam tablu, koja se i nevidi. Sa druge strane prevoja magla (u stvari radi se o oblaku) još je gušća, po drumu se viju potočići. Brzo smo stigli u dolinu (St Leonhard), jurili pored Mossa (zadnje civilizacije) u pravcu Timmelsjocha. GPS me celo vreme živcirao pokazujući da nečemo stiči na vreme. Minute su prolazile, kilometri nikako. Jedina svetla misao u tom momentu bila je topla soba u Soeldenu. Ali prvo je trebalo stiči do prevoja pre 20, inače smo gotovi, bukvalno.

 

Uspeli smo, na vrh smo stigli 15 minuta do 20h. Baš mi je laknulo. Zaustavio sam da slikam tu stravu u obliku kiše, vetra, noći…

 

Greška! Da sam vozio dalje Diana ne bi imala prilike da izbaci na mene sve što se skupilo u njenoj glavi i drugim delovima njenog tela u zadnja dva časa. Uglavnom na kiši koja je padala iz oblaka našao sam se u gromu i besu iz kacige moje suvozačice. Hrabro bez otpora primio sam porciju u nadi da će to pomoći padu elektriciteta u »atmosferi«. Produžili so do Soeldena »bez slike i tona«.

 

Booking.com je odlična stvar. Uključiš računar, malo kopkaš po različitim varijantama noćenja, izdvojiš nekoliko interesantnih i ideš na TripAdvisor. Tamo čekiraš iskustva putnika o pojedinim lokacijama in na bazi svega izabereš, bukiraš i završena priča. Prosto kao pasulj. Na taj način bukirali smo Haus Ervin u Soeldenu. GPS doveo nas je ispred vrata tu negde oko 21h. Diani je glava pucala od bola, o večeri ni govora. Legla je u krevet bez znakova života. Pretražio sam torbicu sa lekovima, ništa. Pitao sam gazdaricu, ni ona nema (dobiće minus na TripAdvisoru!!).

 

Glavobolja nikako da popusti. Ništa, krečem u 23 u gradič da tražim apoteku. Soelden je u to vreme bio napušten, nigde nikoga, čak su i barovi uglavnom bili zatvoreni. Pomoču GPS tražim apoteku, a on me dovede ispred gostione, zatvorene. Idem na benzinsku pumpu da mi »nočna smena« objasni lokaciju. Pronašao sam apoteku, jasno zatvorenu.

 

Ali na vratima je zvono! Ciiiinnnnnnnn! Javi se ženski glas i ja počnem na »šfrafciger nemačkom« da preko interfona objašnjavam šta mi treba. Warten bitte, kaže ona. Za minut se spusti u apoteku, otvori vrata i pruži kutijicu misterioznih tableta. Cena 8€, sitnica ako to znači spas.

 

Ne mogu da se setim dali je Diana uzela jednu ili dve tablete. Sećam se dobro, da je posle pola sata bila kao nova. Laknulo mi je…

 

Lepo je bilo spavati u Haus Ervin, vazduh super hladan, pokrivači topli.

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 12

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Utorak, 7.8.2012

 

Ujutru stvorio se fantastičan dan. Vedro nebo, sunce počinje da miluje travnjak ispod našeg balkona. Pavle se po običaju budi rano pa je dočekao izlazak sunca...

 

img3644cv.jpg

 

img3645g.jpg

 

img3646zh.jpg

 

img3647m.jpg

 

img3648p.jpg

 

img3652sw.jpg

 

img3653t.jpg

 

img3654tp.jpg

 

img3655y.jpg

 

img3659d.jpg

 

img3661qj.jpg

 

 

To mi je najlepše: 15 stepeni, sunce, cveće i planine.

Uradila sam »pozdrav suncu«, srećna što se stvorio takav predivan dan.

 

Doručak je bilo super, šunka, sir, maslac, marmelada…

 

Pre polazak Pavle malo obradi moju kacigu pa me više nije žuljala.

 

img3658xc.jpg

 

img3663g.jpg

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Pakujemo brzo i odemo u »centar«. Soelden je lepo naselje, vidi se da živi od turizma i da žitelji brine o izgledu svojih kuća. Ali kapučino opet nikakav.

 

p8071930.jpg

 

p8071932.jpg

 

p8071935.jpg

 

p8071938.jpg

 

p8071939.jpg

 

img3674o.jpg

 

 

Opet "bljak" kapučino

 

img3678v.jpg

 

Ako mi slučajno zatreba, dobro je znati...

 

img3681b.jpg

 

 

Odlučimo, da se vratimo na Timmelsjoch i da ga vidimo po danu, po suncu. Predivno je, super se diše, trave mirišu…

 

 

p8071944.jpg

 

p8071946.jpg

 

p8071948.jpg

 

p8071950.jpg

 

p8071953.jpg

 

p8071962.jpg

 

p8071963.jpg

 

p8071966.jpg

 

p8071967.jpg

 

img3689zx.jpg

 

 

Zaboravila sam kako se zove ovo drvo, ali nisam zaboravila njegov miris. Treba približiti nos licu i oseti se divan miris

 

img3706z.jpg

 

 

Ova konstrukcija mi nekako ne ulazi u planinsku okolinu. Reč je o spomen muzeju švajcarskom profesoru Augustu Piccardu, koji je posle obaranja visinskog rekorda od 15.781 metara, balonom prinudno sleteo na glečeru Gurgler. Malo selo Obergurgl ispod glečera preko noći našlo se u žiži svetskog interesovanja za stratosferski balon.

 

p8071976.jpg

 

 

Spašavanje kapsule balona

 

p8071975.jpg

 

p8071968.jpg

 

img3685g.jpg

 

 

Soelden u dolini

 

img3686a.jpg

 

img3696nu.jpg

 

U brodu na vrhu planine...

 

img3699tc.jpg

 

img3701t.jpg

 

img3728f.jpg

 

 

 

 

Orden za hrabrost - flis sa isštikanim znakom Timmelsjocha

 

img3730lw.jpg

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Dan je bio prelep i nije nama bilo žao što smo još jednom platili putarinu, kako bi uživali u vožnji i vratili se na pola puta do Vipitena. Vožnja je bila u neku ruku i isterivanje sve one strave koju sam doživljavala prošle noći. Isterivanje je potpuno uspelo.

 

p8071998.jpg

 

p8072005.jpg

 

p8072009.jpg

 

p8072011.jpg

 

p8072012.jpg

 

p8072018.jpg

 

p8072024.jpg

 

p8072028.jpg

 

p8072032.jpg

 

p8072040.jpg

 

p8072043.jpg

 

p8072053.jpg

 

p8072069.jpg

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Vraćamo se opet prema Soeldenu. U žaru oduševljenja tražili smo još po neki »joch« da se popnemo. Odlučili smo se za glečer Heillig Kreutz, visok skoro 3000 metara.

 

p8072102.jpg

 

p8072109.jpg

 

Tu je veliki parking za skijaše, ali u ovo doba skoro potpuno napušten. Radnici uveliko pripremaju gondole za zimsku sezonu, prva FIS utrka održava se već u decembru.

 

p8072133.jpg

 

p8072139.jpg

 

 

 

 

Malo ispod vrha prošetali smo po glečeru, koji se usijan od jakog avgustovskog sunca, nezadrživo topio. Potočići na sve strane. Da nisu vredni Austrijanci prekrili jedan deo glečera belom ceradom, jadan bi se istopio za nedelju dana.

 

p8072118.jpg

 

p8072128.jpg

 

p8072125.jpg

 

img3735od.jpg

 

img3741a.jpg

 

img3750t.jpg

 

Izza velike strojarnice za žičaru nalazi se bife. Tamo idemo na piće, Pavle pivo, ja sok. Poslužuje nas ljubazan konobar.

 

img3757ht.jpg

 

img3759y.jpg

 

Tu su, osim nas na motoru, sve samo biciklisti. Oni su fenomenalci, penju se uzbrdo, videli smo jih po svim prevojima, pola od njih su žene. Mi na ovoj visini osećamo da teže dišemo, oni izgleda kao da su od čelika. Osečaj pobede kada se motorom popneš na sve te vrhove izbledi u poređenju sa ovim junacima…

 

img3760mr.jpg

 

Idemo da platimo, konobar kaže koliko, mi na slovenačkom pokušamo da utvrdimo koliko zapravo treba da platimo. Kad nas on čuje pričati kaže na srbskom: pet i po eura. Iznenađenje, tu na skoro 3000 metara, u Otztalu, sretnemo »zemljaka«. Popričali smo malo, on kaže da radi u Austriji nekih deset godina i da mu je dobro. Pozdravimo se u prijatnom raspoloženju.

 

img3764p.jpg

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Vreme je da se krene. Izza sebe ostavljamo divne predele, ali moramo dalje. Vozimo prema gradiču Fussen, prema nemačkoj granici. Saobračaj je gušći, nema više idile iz Soeldena.

 

p8072174.jpg

 

p8072179.jpg

 

p8072201.jpg

 

p8072215.jpg

 

Za ručak stanemo u biker house Don Camillo. Posluže nas lepom pizzom i hladnim pivom. Divota.

 

p8072229.jpg

 

img3775d.jpg

 

img3776g.jpg

 

img3772q.jpg

 

Učinilo mi se, da je bajker u čošku bašte poznati američki putopisac po Alpima John Hermann. Pavle je kupio tu knjigu (The Alps & beyond). Autor veoma sistematički opisuje 79 izleta po Alpima, daje mnogo informacija (neke se Europljanima čine smešne – ludi Amerikanci i slično…). No pokazalo se, da nije on nego neko veoma sličan njemu.

 

img3767dh.jpg

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Vozimo mimo tvrđave Fern Stein, tu je lepo jezero pa dalje preko Fern pass (1216 metara – sitnica, jedva smo ga primetili) i pravac za Reutte, gde ćemo noćiti.

 

p8072275.jpg

 

p8072266.jpg

 

p8072271.jpg

 

Nešto sa adresom nije bilo u redu, Pavle proverava na netu. Pokazalo se, da noćenje nije u Rettenu, nego van garda u selu Hoffen, koji zapravo predstavlja jedina kuća, naša kuća

 

p8072299.jpg

 

p8072301.jpg

 

Bili smo prijatno iznenađeni komoditetom i čistoćom. Samo što je daleko naokolo trebalo nositi stvari, pa smo neke sitnice slali "vazdušnom poštom" kroz prozor.

 

p8072307.jpg

 

p8072309.jpg

  • Sviđa mi se 1
  • Haha 1
  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Posle raspakovanja, vratili smo se u Retten i svratili u neki taljanski kafić na piće.

 

(fotke su slabe, masnim rukama dodirnula sam objektiv :/ )

 

p8072321.jpg

 

p8072311.jpg

 

Orden za hrabrost...

 

p8072314.jpg

 

Simbol kafića, a meni blaga nostalgija...

 

p8072329.jpg

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja