Jump to content

Moto Zajednica

R1200GS: Koje gume?

Recommended Posts

  • www.markone-pegaz.rs, 2411 postova
  • Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

A evo i zanimljivog kalkulatora...

 

fb_1200_630.png
WWW.AJDESIGNER.COM

Convert and compare metric and standard tire sizes.

 

 

Pa tako dobijamo za prednju gumu:

 

110-120.thumb.jpg.b391e37e6bb7ed7f1e12ec66be2dda71.jpg

 

A za zadnju:

150-170.thumb.jpg.fff785a84fecc38a663becbd6df4decc.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/111259-r1200gs-adv-gasi-se/&do=findComment&comment=2210074

 

 

Pre 2 sati, miha_gs1200adventure je napisao:

hvala đunta. šta kažeš na pirelli. muči me kod metzelera nemogu reći da je loša guma ali koliko vidim te gume se uopće ne troše , na yamahi 20000 km šara je bila kao nova. a sada na bmw u  su metzeler ja sam prešao sa njim od kupnje oko 4000km,medjutim otišao mi je ventil na prednjoj gumi, lagano pušta. pa sam mislio odmah promjeniti gume kad već mjenjam ventil gume su 2017 god. neznam koliko su prošle tako da mislim da je najbolje staviti nove.

 

Diskretno pratim po netu iskustva sa pneumaticima, mislim da nema ni jednog brenda a da se neko nije objektivno požalio. Dolazi do vitoperenja gazećeg sloja, naprslina, skoro je čovek objavio fotografiju gde mu se smakao ceo taj habajući sloj do platna. Nemam nešto iskustva al sve to nebi trebalo da se dešava, mislim da nešto proizvođači prećutkuju. Juče sam radio uslužno zamenu, skinuo Mišelin Anake 3, ajd što je zakockastila, nego ima priličnu dubinu šare a vozač se osećao nestabilono i to je bio razlog zameni, DOT 3814. Možda je upravo taj pneumatik uzrok, prva guma sa dodatkom silke koja po svom dejstvu izaziva ubrzano starenje, sasvim je moguće da i neartikulisano deluje pa dolazi do pomenutog vitoperenja, prednost je bolji grip po kiši i kvazi mekoća, a sad svi to trpaju.

 

Habanje u velikoj meri zavisi od upotrebe, pa je relativno relavantno. Metzeler ima model koji se radi u Kini, na mom motoru sam ih ja svojevremeno montirao predhodnom vlasniku, raspale se na dugom putu uprkos vizelno dobrog stanja. Mnogi vole model Next, meni se dopao kad sam prvi motor provozao sa njima, međutim, sad na svom, iako nisu ni matore ni prešle mnogo, imam dozu straha na vlažnom i po suvom preko belih linija, sa Anakeom 2 se ne sećam da mi je ikad pnumatik izazvao nelagodu a sigurno je bilo nekog proklizavanja, taj model nije imao silku. Pireli Škorpio sam skoro probao, pređenih oko 3K, sviđa mi se kako se motor ponaša, doduše, bez napinjanja. Pireli i Metzeler su sad ista firma, tako da su razlike verovatno još manje, dal na bolje il lošije, vreme će tek pokazati, ali većina se odlučuje za jedan od ta dva modela koji i na oko izgledaju vrlo slično.

 

Subjektivan sam kad je u pitanju Mišelin i uprkos lošeg glasa sa Anakeom 3, nekako mi se sviđa novi model Anake Adventure koji ima bolju sposobnost po neasfaltnoj podlozi, pod rukom je vrlo mekana i lepljiva guma, neka preliminarna net iskustva su veoma dobra čak i po vlažnoj podlozi na asfaltu, a po dizajnu je kao taj sada kineski Metzeler Turens koji su mnogi vozači koristili dok je bio izvorno pravi.

 

Voze ljudi i čisto turing gume ala Pilot Road.  Po prvi put sam pre dve nedelje zagrabio van asfalta na pravi način, pohađajući enduro obuku u Sloveniji: 

 

TURN2GRAVEL.COM

 

ADV LC sa čepovima ide kud god se pomisli, bez takvog pnumatika je  gotovo nomoguće, mada se instruktor verao sa nekom običnom gumom, al ja nisam taj kao što ni većina vozača nema dovoljno veštine na takvoj podlozi. Instruktor sa BMW licencom i dirktor Motorada za Sloveniju mi je preporučio TKC 80, jedino kaže da motor hoće blago da pliva iznad 160kmh. Vozio sam Markoneov motor sa gumama koje je naveo, iznenadilo me je kako je neutralno upravljiv, spada u svega nekoliko koji se tako dobroćudno ponašaju i ta različitost od motora do motora mi je i dalje enigmatična, sklon sam da je pripišem pnumatiku, odnosno,  geometriji koja utiče pri nagibu. Pohvali se neko da prži, vidim i ja da gumu tera preko ivice, sednem al mi nešto smeta, tako da me nemoj uzimati za meritornog.

 

Sad već razmišljam o novim pnumaticima, na prvu loptu bi ili A Adventure ili Wild, za koje svi naglašavaju univerzalnost, mana je cena i kratak vek, mada je logički da guma ne može da zadovolji ekstremno dobro oba zahteva istovremeno, pistu i kaljugu, znači, neki kompromis shodno nameni je prevashodan pri izboru.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5472 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Vozim Dunlop Trailsmart Max, vec 14000km i novi set me ceka u garazi. Guma je po meni odlicna. Ostaje mogucnost da se na BMW-ovom vesanju ponasa drugacije. 

Pre nje sam potrosio set Pirelli Scorpion Trail II koja vazi za odlicnu gumu, dosta slicno ponasanje, ali iz nekog razloga mi se vise svidja Dunlop.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 198 postova
  • Lokacija: Moscow/Beograd
  • Motocikl: R1200GS & R1250GS

 

evo mojih nedavnih iskustava :)

kad je rec o cistom asfaltiranju ja bolje gume od Pilot Road 4 na GSu nisam probao - to drzi i po suvom i po mokrom, bitno je da nije ispod 0step i da nema leda.

Metzeler Tourance Next je isto odlican ali na mokrom i na nizim temperaturama ta guma brzo postane tvrda i zna da proklizava mada koliko je onih koji voze do snega, mislim da to i nije toliko bitno. Licno meni se PR4 vise svideo.

 

Ko hoce da ponekad rekreativno izadje na neki makadam anakee 3 je odlicna guma koja veoma dugo traje na asfaltu (moj rekord je bio 20.000 prednji i 12.000zadnji tocak) i sasvim solidno drzi na suvom makadamu i stokakvim sumskim stazama ako nije rec o nekom agresivnom vozenju.

A sto se tice offroad tu je izbor dosta zavisan od uslova koristenja i dubine novcanika.

TKC80 je ok svugde samo nije na mokrom kamenju, kliza ko bambi na ledu mada sam ja GS trophy 2014 u kanadi vozio na njemu i bio zadovoljan ali nije bio moj motor pa me bolelo uvo sta ce a bude sa njim :)))

na mokrom asfaltu ok drzi, motor solidno drzi zavoje i naginjanja do rolbarova ali svako dodirivanje asfalta barovima vuce za sobom "udarac" zadnjeg tocka i onda moras da ga lovis da ne bi pao. mislim da ima na youtube.com snimak sa kamere koju je nosila ekipa iz kolumbije kad smo se verali po nekim zavojima pa se to lepo vidi.

 

Karoo3 je odlicna 50-50 guma koja sasvim solidno radi cak i u pesku ali cim udjes u blato pretvori se u slick i svakih 100m puta je kao 100km. No odlicno drzi svaku, pa i mokru podlogu, i trpi dosta agresivnu voznju mada malo slabije drzi mokar asfalt ako je napolju ispod 10stepeni.

 

Shinko E804/805 se isto ponasao kao i TKC80 samo sto je 35% jeftinija i zadnja guma definitivno duze traje, bez problema moze da izvuce do 12.000km no ima jednu ljutu mane, zapravo dve. cak i u najmanjem blatu zajebe i karoo3 sto se tice zapusavanja i uopste se ne cisti sama i cim se temperatura spusti ispod 15ak stepeni pocinje da plase u zavojima. Ovo drugo nije strasno posto se guma ponasa predvidljivi i naviknes se na to pa ranije znas kako da upravljas ali je problem u tome sto to pocinje neocekivamo.

 

ANAKEE WILD je jebeno (pardon) dobra guma koja vredi svake - ali svake pare. Ja joj nisam nasao nikakvu manu osim cene :) odlicno drzi na svakom terenu pri svakoj temperaturi, ja sam je vozio i po snegu u skoli i po blatu i u vodu skoro do cajgera i po korenju, kamenju i mestima gde na ostalim gumama nisam bas rado isao - anakee wild super drzi svaku podlogu + odlicno se sama cisti od blata i gline. Jedino mesto gde nisam na njom mogao da prodjem je bilo u nekog sumi kada sam naleteo na kolotrag toliko dubok i uzak da sam se cilindrima zaglavio )))

Odlicna stvar kod ovih guma je i sto drze svo vreme trajanja i dok god na njoj ima krampona ona jednako drzi.

 

Otkrovenje za mene je bila guma Mitas E-07+.

Stariji brat Mitas e-07 je bila ok guma ali sa svojim cudima i bubama no otkako je Michelin kupio Mitas i kada su izmenili sastav i izbacili E-07+ sve je stalo na svoje mesto. Minus kod prethodne verzije je bilo uzasno lose drzanje mokrog asfalta - gore neko TKC80 - i nije bilo pravila kada ce da krene da proklizava i ocajna kilometraza za one koji voze u vrucim predelima - mogla je da se istrosi nakon 2000km po vrucem asfaltu. Nakon izmene sastava guma je pocela bolje da drzi i stabilnije da se ponasa i da duze traje. Prosle godine ja sam potrosio jedan set po zemlji, pesku (maaaaalo slabije vuce nego karoo3 u pesku ali ako se vesto kombinira kvacilo-gas moze da prodje), kamenju i asfaltu, prednja je izdrzala oko 10000km, zadnja nesto malo preko 7000.

Ove godine sam E07+  gumu kupio i u Srbiji (hvala, Markone ;) ) i stavio na GSA u Beogradu, odvezao se do Tare na onaj adventure ride sto je bio u organizaciji Xcross i po povratku sa Tare sa drustvom smo prosli preko nekih sumskih puteva po Tari, penjali se i spustali nekoliko puta, vozili po nekom korenju, puteljcima odakle sumari izvlace drva, preko nekih potoka i djavo ga zna gde sve jos ne, zatim po asfaltu prepunom rizle popeli se na Divcibare i odatle nazad za Beograd. Jedini put kada sam ja osetio da guma "seta" je bilo na krivinama sa rizlom kad smo se peli na Taru i to je cisto do mene posto ja uvek ulazim u krivinu sa unutrasnje strane i napadam je kontra od apeksa sa potonjim izlazom iz krivine preko apeksa a sva ta rizla je bila bas tu negde na sredini izmedju 2 pravca. NO - ako se naklon radi tako da vec pod najvecim uglom uletis na rizlu - ne klize. Licno meni to govori o tome da je guma odlicno konstruisana upravo kao 50-50 i da se za sve putne uslove moze naci odgovarajuci tip voznje, tj u konkretnom slucaju da bocni kramponi odlicno grebu i prolaze do tvrdje podloge a osnosni sastav je dovoljno mek da se brzo "lepi" za asfalt. Ostalo je samo da je probam po pljusku, ali o tome, nadam se, vise u novembru:)

za oko 150eur za komplet guma trenutno ne vidim bolje resenje od E-07+.

 

_001.jpg

_002.jpg

_003.jpg

  • Hvala 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 127 postova
  • Lokacija: Beograd - Vidikovac
  • Motocikl: BMW F 750 GS


Pirelli scorpion RALLY STR ili Michelin anakee Adventure? 
Iskustva, prednosti i slabosti. Moram da presečem i kupim. Ono što sam našao na netu navodi na prednosti pirelli, o anakee nisam našao dovoljno informacija. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja