Jump to content

Moto Zajednica

Kupovina prvog motora

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 257 postova

Ajde da ponovo podignem temu iz mrtvih...

 

Na kraju nisam kupio motor vec skuter,resih da krenem "postepeno" s obzirom da nisam imao ni malo iskustva na 2 tocka,za mesec dana presao hiljadu km i shvatio da sam to ipak "prerasao"...

 

Zenche i ja smo shvatili da je 50ccm ipak zajebancija za nas dvoje,tako da je pao dogovor da uzmemo nesto malo jace ne bi li smo mogli da se vozimo na malo dalje relacije...Vodjen time da hocu postepeno da napredujem na kubikazi,prvo sam mislio da kineza sprint challengera od 250ccm ali me onda odvracaju price lokalnih bajkera tipa :"zena moze da bude sa sela,ali motor mora iz Japana"...

 

Ono sto znam je da zelim pouzdan motor i za duge relacije,suzavam izbor polako ali imam par nedoumica...

 

Ja bih iskreno najvise voleo enduro,a posto i skuter vozim kao baba,mislim da bi neki beginner bike iz 600ccm klase ne bi predstavljao preveliki problem,nisam od onih koji divljaju,a i ne bih morao da menjam bike neko vreme...

 

Posto mi je budzet oko 1500e za oko mi je zapala aprilia pegaso,mada po netu citam uglavnom negativna iskustva vezano za njega,drugi izbor je kawa er5 i onda top of my range tj suzuki sv650s za koji bih mozda uspeo da se "opruzim".

 

Ono sto me zanima,jesu li ovo motori koji bez problema ubijaju 500-600km po danu?Takodje me zanima posto nikada nisam vozio ni jedan pomenuti kakav je polozaj vozaca i suvozaca,posebno me zanima za suzuki,da li je previse naporan za duza putovanja?

 

Ako se setite necega boljeg i pametnijeg slobodno predlozite....

 

Toliko za sada...

 

Hvala unapred!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2753 postova
  • Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi))
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Moja kawa 500 je stara 25 godina, masinu sam sklapao sam bez ikakvog prethodnog iskustva, u jesen sam otisao za BG sa njim i u danu presao 550km, ispostavilo se da sam previdio jednu budzevinu prethodnog vlasnika, ispravio sam to, vozao se po BG u pola godine i na ljeto, u sred jula po najvecoj vrucini krenuo natrag za Herceg Novi, isto 550km, cjeli put trajao oko 9 sati sa pauzama, motor je jedino na par mjesta dje su bili zastoji digao temperaturu do pola skale, nedovoljno ni da upali ventilator. Znaci motor koji je prosao sito i reseto moze da predje tu kilometrazu u danu bez problema, a racunam da ces ti naci neki koji je u dobrom stanju.

 

Jos nesto, stari 500cc dvocilindrasi, kawa 500, Suzuki gs 500, honda cb500, su prilicno tromi na gasu, nesto kao diMzel, imaju snage ali u odnosu na cetvorocilindrase malo sporije primaju gas i lakse se kontrolisu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 290 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Honda PCX 125 2021

Ja sam vozio ER-5 dve godine i slatko sam se navozao sa njime.

Polozaj sedenja je takav da ne umara ruke ni ledja jedino sto zadnjica utrne vec posle 100km voznje.ER-5 je manji motor pa sam ja sa 190cm visine jako savijao noge u kolenima.

Nosi dvoje bez muke,potrosnja na otvorenom oko 4l/100km u gradu mi nikad nije potrosio preko 5,5l/100km,sto se ubrzanja tice u gradu je odlican i vuce vec od niskih obrtaja,a i ni na otvoreniom putu ti nece zafaliti snage.

Sa njim ti je malo muka na auto putu,naked je.Za brzine od oko 120km/h i vise,ako mu ne stavis neki vizir racunaj da ces se boriti sa vetrom i nece ti biti bas neki uzitak u voznji.

Sto se puozdanosti tice JA nisam imao nekih problema.Osim uloska kontakt brave i tekuceg odrzavanja nikakvih kvarova nisam imao.

Od mene topla preporuka za ER-5 :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 108 postova
  • Motocikl: Vetropir

Ja sam motorista od skora pa sigurno nisam najkompetentniji da široko sagledam tržište i preporučim ti nešto, ali ću ti reći svoja početnička iskustva.

 

Kao i ti, nisam baš osamnaestogodišnjak i kada sam tražeći motor za sebe provozao nešto od 50, 150ccm nisam osetio ni trunku uzbuđenja. To je možda prava mera za početnika što se snage tiče, ali džaba kad je dosadno, kad ne možeš na put i kada bih verovatno uvek pre seo u auto.

 

Tako sam došao da bi mi trebalo nešto od 250+ ccm. I meni su najviše savetovali klasu Er5, GS500 i slične ili enduroe Pegaso, Transalp, Freewind, KLE itd. Mislim da ćeš se relativno lako navići i na jedne i na druge, ali da je možda smislenija klasa tih klasik nakeda. Ako ništa, jeftiniji su za registraciju (uglavnom su do 500ccm) i imaju po dva cilindra. E sad, ja sam se na kraju ipak odlučio za ove druge iz čisto subjektivnih razloga, prosto su mi se mnogo više svideli i to je možda najvažnije. Nije racionalno, ali to nije ni kupovina motora. :) Jedino što sam ja zaključio da dobar Er5 nije jeftiniji od dobrog KLE-a (koji mu je recimo enduro ekvivalent) tako da mislim da ne bi trebalo da se ograničavaš na prve samo zbog cene.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 184 postova
  • Lokacija: atar Stare Pazove

 

 

I ja sam bio početnik sa 23 godine kad sam kupio prvi motor, ali je njegova putna brzina jako mala, 80-90kmh, sve preko toga je za njega mučenje, još ako želiš i nekog da povezeš....

 

Zašto je 80-90 sporo? I nije tako sporo da svi voze po propisima, al da se ne lažemo, niko ne vozi.

I šta se onda dešava, onda na otvorenom putu krenu svi da te pretiču, tu podrazumevam šlepere, cisterne, dostavne kombije, žene u yugu i dede u ladama, i sve one koje uopšte ne dotiče to što su te sasekli ili pretekli na 25cm od tebe, ušli u makazice i sl, oni ne mogu da čekaju! To su frasovi! Rulet.

Свиђа ми се Андерејево размишљање и сад кад помиње кад те свако претиче сетим се себе. Возим крајње десном траком да будем фин и коректан, ал што више возим крајње десно више те аутомобили који те претичу сабијају, гурају, да би избегли ауто који долази из супротног правца.

Ја возим мопед од 50цц, идем максимално 60 на сат. Често возим између села, до града. Имам 36 година. И сад планирам кад будем финансијски да купим Кавасаки од 250цц.. а наравно свог мопеда нећу продати јер ће ми бити мотор "за по хлеб и новине".

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 500 postova
  • Motocikl: R 1250 GS ADV

Razmisli za yamahu XJ600s, 600cm3, ali malo kw i mala potrosnja, uljno hladjen motor, idealan za prelazak na vecu kubikazu, ja sam 187cm i 90 kg, mogu bez problema da prodjem 500 km dnevno.

 

xj-600.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 257 postova

Da ne bude i ova tema kao 1001 tema koja je postavljena u fazonu :"Koji motor da kupim",a da pritom niti jedan OP ne postavi na kraju sta je kupio.

 

Posle mnogo razmisljanja,promena planova,budzeta,motora koji zelimo,na kraju smo uzeli motor o kome nismo mnogo razmisljali ali smo se zaljubili u njega cim smo ga videli... (zenche i ja)

 

Uzeli smo Kawasaki Er6n,koji mislim da ce ispuniti sva nasa ocekivanja i mislim da nismo pogresili....

post-12895-0-36533300-1396646666_thumb.jpg

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja