Jump to content

Moto Zajednica

195.32km/h – 1926 godine!

Recommended Posts

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

Možda zvuči neverovatno, ali je istinito. Motocikl konstruisan još davne 1926 godine je bio prvi dvotočkaš koji je „prebacio“ 120mph (193km/h). Motocikl o kome pricam je Temple - Anzani čiji je konstruktor i vozač C.F.Temple...

 

Claude-Temple-72-9.jpg

 

Sama mašina je bila manje-više uobičajena za to vreme: V-twin sa bregastom u glavi, nije imala turbo-punjač, kompresije 6.25/1, koristila je obicno gorivo itd... Sam motocikl je vožen i u javnom saobraćaju, čak i sa prikolicom.

 

Agregat je delo firme British Anzani koja je počela kao uvoznik francuske firme Anzani Moteurs d'Aviation. Kada su izgubili isključivo pravo na uvoz njihovih proizvoda (motora), 1910 počinju sa proizvodnjom sopstvenih avio-motora.

 

Posle WWI - 1921, su zbog teškoća u avio-industriji, konstruisali višanamenske motore, pogone i za drugu upotrebu sem u avionima. Motor je bio veliki uspeh (1000ccm i 1100ccm V-twin), koristili su ga mnogi proizvođači motocikala: AJW, OEC, McEvoy, Trump and Montgomery kao i u par automobila i naravno aviona.

 

Temple je iskoristio verziju agregata od 1000(996)ccm u V rasporedu naravno sa uglom od 57.5 stepeni između cilindara. Izmenio je konstrukciju „glava“ postavivši klipnjače bez lezajeva, samo rolnice velikog precnika. Klipovi su od specijalne legure aluminijuma precnika 78mm i hoda 104mm.

 

Sistem za otvaranje ventila je izveden sa bregastom i klackalicama u glavi, dok su sami ventili na glavi. Bregasta je pokretana putem osovine i zupčanika. Zabeleženo je da na testiranjima iz tog vremena nije primećeno nikakvo habanje posle par hiljada radnih sati otvaranja ventila pri velikim brzinama. Kako sam Temple navodi u svojim dnevnicima koristio je 5 godina stare klackalice i ventile koji su bili u savršenom stanju i nije bilo potrebno ništa menjati.

 

Korišćen je standardni Sturmey-Archer menjač samo sa promenjenim prenosnim odnosom svih brzina što je postignuto zamenom zupčanika. Ručica menjača je takođe modifikovana kako ne bi dolazilo do „iskakanja“ iz brzine. Zamenjen je i karburator, tako da umesto 2 karburatora postavljen je jedan sa dva plovka i dodat je usis za vazduh.

 

Interesantno je i to da su gume na 28inčnim felnama bile „debele“ samo 4milimetara što bi bilo dovoljno da istraju 12milja pri napadu na rekord. Takodje su kuglice na osovinama točkova zamenjene rolnicama da bi se smanjio rizik od pucanja kuglica pri velikim brzinama (kao i na klipnjači)...

 

Ono što najviše iznenađuje je da je ram sklapan lemljenjem cevi, a ne zavarivanjem ili „tvrdim lemljenjem“. Razlog za to je što se lemljenjem ne narušava snaga cevi kao kod varenja jer se koriste mnogo manje temperature.

 

Konstrukcija prednje viljuške je preuzeta sa Harley-Davidson motocikala, ali u Templovoj izvedbi. Štapovi su dosta razmaknuti što je doprinosilo stabilnosti pri velikim brzinama za koje je ovaj motocikl bio prevashodno namenjen. Takodje je bilo moguće štelovati tvrdoću amortizera tj nategnutost opruge.

 

Na upravljaču pored komandi gasa i kvačila, postoji i štelovanje količine vazduha za karburator (sauh) na desnoj ručici pored gasa i fino štelovanje magnetnog paljenja na levoj strani upravljača, pored kvačila.

 

Zadnja kočnica je preuzeta i adaptirana sa Fordovih automobila. Vozač ili bolje rečeno pilot nije smeo da koristi kočnicu dok brzina ne padne ispod 80mph (128.75km/h), a i tada je morao da koči izuzetno blago.

 

Ceo motocikl je konstruisan tako da se pri velikim brzinama smanjuje težinsko opterećenje na prednji točak, što doprinosi većoj stabilnosti jer motor manje reaguje na pomeranje upravljača. Drugim rečima, teže menja pravac što i nije bitno za obaranje brzinskog rekorda na pravoj pisti.

 

Sa svim ovim prepravkama i verovatno još ponekim, a koje nisu ostale zabeležene i sačuvane Claude F. Temple je 9og maja 1926 u Arpajon-u (Francuska) postavio svetski brzinski rekord za motocikle sa SUS motorima - 121.41mph (195.32km/h) i ujedno bio prvi čovek koji je vozio motocikl iznad 120mph.

 

                      temple-anzani.JPG

 

 

Orginalni tekst i više slika na:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=38

 

P.S.

Ljubitelji vremešnih motocikala, očekujte još tekstova!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja